Normal görünüm

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.
Bugün — 31 Mart 2023Ekonomi

BDDK'den izin çıktı: A101'in patronu banka kurdu

31 Mart 2023 at 10:35
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), T.O.M. Katılım Bankası AŞ'ye faaliyet izni verdi. 31 Mart 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan kararla Türk bankacılık ve finans sektörünün ilk dijital perakende bankası TOM Bank oldu.

Bu logoyu artık daha çok göreceğiz: İçecek ambalajları ‘depozito yönetim sistemi’ logosu olmadan üretilemeyecek

31 Mart 2023 at 09:53
BM Genel Kurulu'nun aldığı karar ile her yıl 30 Mart günü, “Uluslararası Sıfır Atık Günü” olarak tüm dünyada kutlanıyor. Türkiye’nin de uzun süredir yürüttüğü Sıfır Atık Projesi kapsamında gelecek yıl zorunlu olacak depozito yönetim sistemi logosu 1 Ağustos’tan itibaren tüm içecek ambalajlarının üzerinde yer alacak. İçecek üreticileri, DYS logosu olmadan tek kullanımlık ambalajlar üretemeyecek. Depozito Yönetim Sistemi nasıl işleyecek, depozito parası nasıl belirlenecek, tüketici parasını nasıl alacak ve nerede kullanacak? Depozito Yönetim Sistemi hakkında öğrenmek istediğiniz her şey haberimizde.

Bazı yassı çelik ürünlerinde gümrük vergisi artışı yeniden ertelendi

Tarafından: NTV
31 Mart 2023 at 11:20
Bazı yassı çelik ürünlerinde gümrük vergisi artışı yeniden ertelendi

Bazı yassı çelik ürünlerinde gümrük vergisi artışına ilişkin uygulamanın yürürlüğe giriş tarihi 1 Mayıs 2023'e ertelendi.

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle afet bölgesinde yassı çelik üretiminde yaşanan kesintiler göz önüne alınarak, bu ürünlerdeki gümrük vergisi artışına ilişkin uygulamanın yürürlüğe giriş tarihinde bir kez daha ertelemeye gidildi. Buna göre, daha önce 1 Nisan'a ertelenen uygulamanın yeni yürürlüğe giriş tarihi 1 Mayıs 2023 olarak belirlendi.

SP: Yüksek faiz oranları varlık fiyatlarını daha da zorlayabilir

Tarafından: NTV
31 Mart 2023 at 11:12
SP: Yüksek faiz oranları varlık fiyatlarını daha da zorlayabilir

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard Poor's (SP) yüksek faiz oranlarının, kredi finansman maliyetleri ve varlık fiyatları üzerinde ek baskı oluşturabileceğini belirterek daha sıkı finansman koşullarının birçok ekonomiyi "sert iniş"e yaklaştırabileceğini bildirdi.

S&P'nin yayımladığı, yılın ikinci çeyreğine ilişkin küresel kredi koşulları raporunda, küresel kredi kalitesinin aşınmaya devam ettiğine işaret edilerek, ekonomik dayanıklılığın bu yıl şimdiye kadarki not indirimlerinin hızını bir şekilde sınırladığı aktarıldı. Raporda, yavaşlayan ekonomik büyümenin, yapışkan enflasyonun ve daha sıkı finansman koşullarının krediler üzerinde baskı oluşturmasının beklendiği ifade edildi. En fazla risk altında tüketim malları, perakende, medya ve gayrimenkul kredilerinin olduğu kaydedilen raporda, S&P'nin temel durum senaryosunda temerrüt oranlarının bu yıl ikiye katlanarak ABD'de yüzde 4'ün üzerine ve Avrupa'da yüzde 3,25'e çıkacağının varsayıldığı bildirildi. Raporda, keskin bir şekilde yükselen faiz oranlarının tam etkisinin henüz gerçekleşmediğine dikkati çekilerek, ABD ve Avrupa'daki bankacılık stresinin, güvenin ne kadar çabuk aşınabileceğini hatırlattığı aktarıldı. Sektördeki gelişmelere yetkililerin hızlı cevabının, daha büyük bir yayılmanın önleneceğini gösterdiği kaydedilen raporda, yüksek faiz oranlarının kredi finansman maliyetlerini ve varlık fiyatlarını daha da zorlamasının olası olduğu vurgulandı. Raporda, tutucu borç verme standartlarıyla birleşen daha sıkı finansman koşullarının birçok ekonomiyi "sert iniş"e yaklaştırabileceğine işaret edilerek, piyasa duyarlılığındaki değişimler veya gizli stresin daha fazla açığa çıkmasının oynaklığı tetikleyebileceği aktarıldı. KÜRESEL EKONOMİNİN 2023'TE YÜZDE 2,7 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR Ayrıca raporda, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan ve ABD-Çin gerilimlerinden kaynaklanan jeopolitik risklerin akut kalmaya devam ettiği vurgulandı. Küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2,7 olmasının tahmin edildiği bildirilen raporda, ABD'nin yüzde 0,7, Euro Bölgesi'nin yüzde 0,3, Çin'in yüzde 5,5 büyümesinin beklendiği, Birleşik Krallık'ın ise yüzde 0,5 küçülmesinin öngörüldüğü belirtildi. Raporda enflasyon beklentilerinin ise 2023 için ABD'de yüzde 4,2, Euro Bölgesi'nde yüzde 5,9, Çin'de yüzde 2,3 ve Birleşik Krallık'ta yüzde 5,8 olduğu ifade edildi.

Mart ayı enflasyon verileri ne zaman açıklanacak? Beklenti ne yönde? (2023 TÜİK mart ayı TÜFE kararı)

Tarafından: NTV
31 Mart 2023 at 10:54
Mart ayı enflasyon verileri ne zaman açıklanacak? Beklenti ne yönde? (2023 TÜİK mart ayı TÜFE kararı)

Enflasyon verilerinin ne zaman açıklanacağı, mart ayı TÜFE kararını bekleyen vatandaşların gündeminde yer alıyor. Ev sahibi ve kiracılar tarafından yakından takip edilen enflasyon verileri, mart ayı kira artış oranını etkileyecek. 12 ekonomistin katılımıyla, mart ayı enflasyon beklentisi açıklandı. Peki, mart ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan mart ayı TÜFE kararı sonrasında, enflasyon verileri belli olacak. Her ay başı TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin, mart ayında ne yönde olacağı merakla bekleniyor.

Şubat ayında enflasyon, yıllık yüzde 55,18, aylık yüzde 3,15 olmuştu. Peki, mart ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak? MART ENFLASYONU NE ZAMAN AÇIKLANACAK? Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, mart ayı enflasyon verilerinin açıklanacağı tarih sorgulanıyor. Her ay başında açıklanan enflasyon verileri için tarih belli oldu. Buna göre; Mart ayı enflasyon verileri 3 Nisan 2023 Pazartesi günü saat 10.00'da açıklanacak.

ENFLASYON BEKLENTİSİ NE YÖNDE? AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,86 artmasını bekliyor. AA Finans'ın, TÜİK tarafından 3 Nisan Pazartesi günü açıklanacak mart ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 12 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete göre, ekonomistlerin mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,86 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin mart ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 1,93 ve en yüksek yüzde 3,65 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 2,86) göre bir önceki ay yüzde 55,18 olan yıllık enflasyonun yüzde 51,35'e gerileyeceği hesaplanıyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi yüzde 51,57'den yüzde 49,56'ya geriledi. Tüketici Fiyat Endeksi, şubatta bir önceki aya göre yüzde 3,15 artış göstermişti.ŞUBAT AYI ENFLASYON VERİLERİ Şubat ayı enflasyon verileri, geçtiğimiz ay TÜİK tarafından açıklandı. TÜFE'deki değişim 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,15, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,00, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,18 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 71,83 olarak gerçekleşmişti.

Dış ticaret açığı 26 milyar doları aştı

Tarafından: NTV
31 Mart 2023 at 10:36
Dış ticaret açığı 26 milyar doları aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini yayımladı. Verilere göre şubatta dış ticaret açığı 12,07 milyar dolar oldu. Yılın ilk iki ayı itibariyle dış ticaret açığı 26 milyar doları aştı.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan şubat ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı. Buna göre, Genel Ticaret Sistemi (GTS) kapsamında ihracat, şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6,4 azalarak 18 milyar 635 milyon dolar, ithalat yüzde 10,1 artarak 30 milyar 714 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 51,4 artarak 12 milyar 79 milyon dolara çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı, Şubat 2022'de yüzde 71,4 iken geçen ay yüzde 60,7'ye geriledi. İhracat, ocak-şubat döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 artarak 37 milyar 992 milyon dolar, ithalat yüzde 15,4 artışla 64 milyar 320 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı, ocak-şubat döneminde yüzde 44,1 artışla 26 milyar 328 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı Ocak-Şubat 2022 döneminde yüzde 67,2 iken bu yılın aynı döneminde yüzde 59,1'e geriledi. ENERJİ VE ALTIN HARİÇ DIŞ TİCARET

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, şubatta yüzde 7,9 azalarak 19 milyar 15 milyon dolardan 17 milyar 520 milyon dolara geriledi. Şubatta enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat yüzde 1,5 artarak 19 milyar 690 milyon dolardan 19 milyar 982 milyon dolara yükseldi. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı şubat ayında 2 milyar 462 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi yüzde 3,1 azalarak 37 milyar 502 milyon dolara geriledi.

Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 87,7 oldu.

Fed'in bankalara sağladığı acil kredi azaldı

31 Mart 2023 at 11:13
ABD'de Silicon Valley Bank ve ardından Signature Bank'ın batması ile başlayan bankacılık krizinde mevduat çekişleri, likidite sıkışıklığı ile karşı karşıya kalan bankalara Fed'in sağladığı acil kredi kolaylığından kullanılan miktar geçtiğimiz hafta azaldı.

Ünlü finans kuruluşundan Türkiye tahmini: Kur çok riskli!

31 Mart 2023 at 10:54
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings EMEA Kıdemli Direktörü Erich Arispe, Türkiye'de seçimden sonra gelecek hükümetin ilk görevinin döviz piyasası risklerini yönetmek olacağını belirtti. Arispe, yaptığı bir web seminerinde, bankaların hükümete finansman sağlamada hakim oyuncu haline geldiğine dikkat çekerek, makro performansa etki eden ana zayıflığın uygulanan politika seti olduğunu ve bunun çarpıklık yarattığını söyledi. Fitch Ratings Türkiye'nin 2023 cari açık/GSYH oranını yüzde 4,3 olarak tahmin ediyor. Seçim sonrasına yönelik yabancı kurum analizlerinde özellikle kur riskine vurgu yapıldığı görülüyor. Türkiye'nin ekonomik durumunun seçim sonrasında nasıl şekilleneceği merak ediliyor.

A101'in patronu banka kurdu!

31 Mart 2023 at 10:41
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, T.O.M Katılım Bankası AŞ'nin faaliyet izni onaylandı. Bu izin, Bankacılık Kanunu ve Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmelik uyarınca verildi. T.O.M Katılım Bankası, katılım bankası olarak faaliyet gösterecek ve 4 Ağustos 2022'de kuruluş izni almıştı. Bankanın kurucuları arasında A101 Marketleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yaşar Aydın da yer alıyor. Bankanın sermayesi ise 1,5 milyar lira olarak belirlendi. Aydın Grubu içinde English Home, Memorial ve EVE Kozmetik de bulunuyor. T.O.M Katılım Bankası'nın açılımı da "Technology of Money" olarak duyurulmuştu.

Dış ticaret açığı şubat ayında da arttı

31 Mart 2023 at 10:13
Şubat ayında dış ticaret açığı yıllık bazda yüzde 51,4 artarak 12 milyar 79 milyon dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK), şubat ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Verilere göre ihracat şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalarak 18 milyar 635 milyon dolar, ithalat ise yüzde 10,1 artarak 30 milyar 714 milyon dolar olarak gerçekleşti. Şubat'ta dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,4 artarak 7 milyar 980 milyon dolardan, 12 milyar 79 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı Şubat 2022'de yüzde 71,4 iken, Şubat 2023'te yüzde 60,7'ye geriledi. İhracat yüzde 1,4, ithalat yüzde 15,4 arttıGenel ticaret sistemine göre ihracat Ocak-Şubat 2023 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 artarak 37 milyar 992 milyon dolar, ithalat yüzde 15,4 artarak 64 milyar 320 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-şubat döneminde dış ticaret açığı yüzde 44,1 artarak 18 milyar 270 milyon dolardan, 26 milyar 328 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı Ocak-Şubat 2022 döneminde yüzde 67,2 iken, 2023'ün aynı döneminde yüzde 59,1'e geriledi. İhracatta Almanya ilk sıradaŞubat'ta ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 697 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 119 milyon dolar ile İtalya, 1 milyar 86 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 13 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 851 milyon dolar ile Birleşik Krallık takip etti. İlk beş ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 30,9'unu oluşturdu. Ocak-şubat döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 3 milyar 523 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 2 milyar 269 milyon dolar ile ABD, 2 milyar 55 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 2 milyar 34 milyon dolar ile İtalya ve 1 milyar 804 milyon dolar ile Birleşik Krallık takip etti. İlk beş ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 30,8'ini oluşturdu.   İthalatta Rusya birinciİthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Şubat'ta Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 4 milyar 214 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 526 milyon dolar ile İsviçre, 3 milyar 103 milyon dolar ile Çin, 2 milyar 80 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 163 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 45,9'unu oluşturdu. Ocak-şubat döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 9 milyar 216 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 7 milyar 863 milyon dolar ile İsviçre, 6 milyar 660 milyon dolar ile Çin, 3 milyar 888 milyon dolar ile Almanya, 2 milyar 296 milyon dolar ile ABD izledi. İlk beş ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 46,5'ini oluşturdu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; Şubat 2023'te bir önceki aya göre ihracat yüzde 8,1 ve ithalat yüzde 8,5 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; Şubat 2023'te bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 6,4 azalırken, ithalat yüzde 10,2 arttı. TÜİK, "6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle, ekonomik verilerin mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmasına ilişkin metodolojik uygulama gerçekleştirilmiştir" notunu paylaştı. 

Dış ticaret istatistikleri belli oldu

31 Mart 2023 at 14:18

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre ihracat 2023 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,4 azalarak 18 milyar 635 milyon dolar, ithalat %10,1 artarak 30 milyar 714 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Şubat döneminde ihracat %1,4, ithalat %15,4 arttı

Genel ticaret sistemine göre ihracat 2023 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,4 artarak 37 milyar 992 milyon dolar, ithalat %15,4 artarak 64 milyar 320 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Şubat ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %7,9 azalırken, ithalat %1,5 arttı

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2023 Şubat ayında %7,9 azalarak 19 milyar 15 milyon dolardan, 17 milyar 520 milyon dolara geriledi.

Şubat ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %1,5 artarak 19 milyar 690 milyon dolardan, 19 milyar 982 milyon dolara yükseldi.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Şubat ayında 2 milyar 462 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %3,1 azalarak 37 milyar 502 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %87,7 oldu.

Dış ticaret açığı şubat ayında %51,4 arttı

Şubat ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %51,4 artarak 7 milyar 980 milyon dolardan, 12 milyar 79 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Şubat ayında %71,4 iken, 2023 Şubat ayında %60,7'ye geriledi.

Dış ticaret açığı ocak-şubat döneminde %44,1 arttı

Ocak-şubat döneminde dış ticaret açığı %44,1 artarak 18 milyar 270 milyon dolardan, 26 milyar 328 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak-Şubat döneminde %67,2 iken, 2023 yılının aynı döneminde %59,1'e geriledi.

Şubat ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı %94,4 oldu

Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2023 Şubat ayında imalat sanayinin payı %94,4, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,7, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,5 oldu.

Ocak-şubat döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı %94, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,9, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,5 oldu.

Şubat ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı %77,3 oldu

Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2023 Şubat ayında ara mallarının payı %77,3, sermaye mallarının payı %11,5 ve tüketim mallarının payı %11 oldu.

İthalatta 2023 Ocak-Şubat döneminde ara mallarının payı %78,8, sermaye mallarının payı %11,2 ve tüketim mallarının payı %9,8 oldu.

Şubat ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu

Şubat ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 697 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 119 milyon dolar ile İtalya, 1 milyar 86 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 13 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 851 milyon dolar ile Birleşik Krallık takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %30,9'unu oluşturdu.

Ocak-şubat döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 3 milyar 523 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 2 milyar 269 milyon dolar ile ABD, 2 milyar 55 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 2 milyar 34 milyon dolar ile İtalya ve 1 milyar 804 milyon dolar ile Birleşik Krallık takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %30,8'ini oluşturdu.

İthalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı

İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Şubat ayında Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 4 milyar 214 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 526 milyon dolar ile İsviçre, 3 milyar 103 milyon dolar ile Çin, 2 milyar 80 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 163 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %45,9'unu oluşturdu.

Ocak-şubat döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 9 milyar 216 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 7 milyar 863 milyon dolar ile İsviçre, 6 milyar 660 milyon dolar ile Çin, 3 milyar 888 milyon dolar ile Almanya, 2 milyar 296 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %46,5'ini oluşturdu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %8,1 azaldı

Deprem felaketinden dolayı, ekonomik verilerin mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmasına ilişkin metodolojik uygulama gerçekleştirilmiştir. Uygulamaya ilişkin detaylar 'Metaveri' bölümünde 'Mevsimsel Düzeltme' başlığında yer alan model tablosunda yer almaktadır.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre ihracat %8,1 ve ithalat %8,5 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2023 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %6,4 azalırken, ithalat %10,2 arttı.

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %3,6 oldu

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Şubat ayında ISIC Rev.4'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,4'tür. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,6'dır. Ocak-şubat döneminde ISIC Rev.4'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94'tür. Ocak-şubat döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,3'tür.

Şubat ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %77,1'dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %9,9'dur. Ocak-şubat döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %75,2'dir. Ocak-şubat döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %9,9'dur.

Özel ticaret sistemine göre ihracat 2023 yılı Şubat ayında 17 milyar 58 milyon dolar oldu

Özel ticaret sistemine göre, 2023 yılı Şubat ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %9 azalarak 17 milyar 58 milyon dolar, ithalat %9,2 artarak 28 milyar 905 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Şubat ayında dış ticaret açığı %53,4 artarak 7 milyar 723 milyon dolardan, 11 milyar 847 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Şubat ayında %70,8 iken, 2023 Şubat ayında %59'a geriledi.

İhracat 2023 yılı Ocak-Şubat döneminde 34 milyar 584 milyon dolar oldu

Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2023 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,3 azalarak 34 milyar 584 milyon dolar, ithalat %14 artarak 60 milyar 747 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-şubat döneminde dış ticaret açığı %46,2 artarak 17 milyar 894 milyon dolardan 26 milyar 163 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak-Şubat döneminde %66,4 iken, 2023 yılının aynı döneminde %56,9'a geriledi.

Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatırılıyor

31 Mart 2023 at 14:13

Tarım Bakanı Kirişci, Twitter üzerinden tarımsal destek ödemelerine ilişkin bir mesaj paylaştı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: "1 milyar 653 milyon 871 bin TL tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun." dedi.

750 bin kişi hala başvuru yapmadı! EYT'de fazla maaş detayı
Togg'un şarj ücretleri belli oldu

BOTAŞ açıkladı! Sanayide ve elektrik santrallerinde kullanılan doğal gaza indirim

31 Mart 2023 at 13:35

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), internet sitesinde nisan ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı. Doğal gazda nisan geçerli olacak mesken abonelerinin tarifesi sabit kalırken, sanayi aboneleri ve elektrik üretim amaçlı tarifede indirim yapıldı.

Buna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine nisanda uygulayacağı satış fiyatı 1000 metreküp doğal gaz için 4 bin 80 lira olarak açıklandı.

Sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğal gazda 7 bin 124 lira, kademe 2 için ise 9 bin 478 lira olarak belirlendi.

Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğal gazın fiyatı 10 bin lira olarak duyuruldu. Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık hesaplanıyor.

750 bin kişi hala başvuru yapmadı! EYT'de fazla maaş detayı
❌
❌