Normal görünüm

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.
Bugün — 25 Nisan 2024Ekonomi

Fahiş fiyata yeni düzenleme geliyor

Tarafından: NTV
25 Nisan 2024 at 10:56
Fahiş fiyata yeni düzenleme geliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyat ile mücadele kapsamında önümüzdeki günlerde yeni düzenlemelerin yapılacağını açıkladı. Bakanlığın çalışmalarının devam ettiği belirtilirken, cezaların 10 kata kadar artırılması öngörülüyor.

Yüksek enflasyon birlikte artan fahiş fiyat tartışmaları gündemden düşmüyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyat ile mücadelede kararlı bir duruş sergilediklerini belirtti. Denetim ekiplerinin sürekli saha olduğunu ifade eden Bolat, "Fırsatçılara izin vermeyeceğiz." dedi.

Bolat, önümüzdeki günlerde yeni düzenlemelerle yola devam edileceğini bildirdi.

Anayasa Mahkemesi, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ile ilgili yasa hükmünü geçen yıl iptal etmişti. Kararın 1 Mayıs'ta resmen yürürlüğe girecek olması nedeniyle yeni düzenlemelere kesin gözüyle bakılıyordu.

İŞTE MASADAKİ FORMÜLLER Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat ile mücadele yasası için çalışmalara bir süre önce başladı.

Çalışmalar kapsamında taslak metin hazırlanırken,  düzenleme önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulacak.

Kanun teklifinde para cezalarının ciddi oranda artırılması bekleniyor. Ayrıca işyerinin kapatılması dahil birçok ağır ceza yer alıyor. Bakanlığın taslak metninde üst limit 350 bin lira olan cezaların 10 kat artırılması bulunuyor.

Cezaların alt ve üst limitleri yeniden belirlenecek. Kulis bilgilerine göre cezaların üst sınırı 2 milyon liradan 11 milyon liraya yükseltilecek. 10 günlük iş yeri kapatma cezası da teklifte yer alacak.

TEİAŞ duyurdu! İşte 24 Nisan günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

25 Nisan 2024 at 10:38
Türkiye genelinde, 24 Nisan 2024 tarihinde, bin 21 megavatsaat tüketilenden az elektrik üretildi. BİN 21 MEGAVATSAT AÇIK VARTürkiye'de dün günlük bazda 904 bin 735 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 905 bin 756 megavatsaat oldu. Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, dün en yüksek elektrik tüketimi 42 bin 691 megavatsaatle saat 15.00'te, en düşük tüketim ise 29 bin 161 megavatsaatle 07.00'de gerçekleşti. Günlük bazda dün 904 bin 735 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 905 bin 756 megavatsaat olarak kayıtlara geçti. Üretimde, ilk sırada yüzde 23,4 payla barajlı hidroelektrik santralleri yer aldı. Bunu yüzde 14,3 payla ithal kömür santralleri ve yüzde 13,1 payla rüzgar santralleri izledi. Türkiye, dün 5 bin 401 megavatsaat elektrik ihracatı, 6 bin 437 megavatsaat elektrik ithalatı yaptı.

Japon yenine müdahale sinyali

25 Nisan 2024 at 10:31
Japonya hükümeti, dolar karşısında değer kaybını sürdüren Japon yeni karşısında "uygun müdahaleye" hazır olduğunu açıkladı. Son 34 yılın zirvesine yaklaşan yen/dolar paritesi, Japon yetkililerini endişelendiriyor. Maliye Bakanı Suzuki Şuniçi, meclis konuşmasında hükümetin yendeki değer kaybı karşısında "uygun hamle yapılacağı" sinyali verdi. Bakan Suzuki, "Piyasadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Buna dayanarak uygun şekilde yanıt verme kararlılığımızda hiçbir değişiklik yok." ifadelerini kullandı. Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa da döviz hareketlerinin ekonomik temelleri yansıtacak şekilde "istikrarlı olması gerektiğini" söyledi. Hayaşi "Aşırı dalgalanmaların arzu edilmediği görüşündeyiz. Hükümet piyasa gelişmelerini yakından izleyecek ve gerekli tüm adımları atacak." dedi. Japon yeni, son aylarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırmalarına ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) sıfır faiz politikasına devam etmesine bağlı olarak dolar karşısında değer kaybediyor. Bu durum, Japon ekonomisini ve ithal ürünlerin fiyatlarını olumsuz etkiliyor.

Brent petrol yeni güne yükselişle başladı, varil fiyatı yüzde 0,21 arttı! Akaryakıta bir zam gelir mi?

25 Nisan 2024 at 10:29
Brent petrolün varil fiyatı yükselişe geçti. Brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda 88,21 dolardan işlem görmeye başladı. Araç sahipleri brent petroldeki yükselişin iç piyasada akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıyıp yansımayacağını merak ediyor. BRENT PETROL YENİ GÜNE ARTIŞLA BAŞLADIBrent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 88,21 dolardan işlem görüyor. Dün 88,76 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 88,02 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.11 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,21 artışla 88,21 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 82,99 dolardan alıcı buldu. Petrol fiyatlarındaki yükselişte, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki düşüş ve Orta Doğu'da yaşanan gerilimler etkili oldu. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 6 milyon 400 bin varil azalarak 453 milyon 600 bin varil seviyesine gerilediğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 1 milyon 600 bin varil artacağı yönündeydi. ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki azalış, ülkede talebin güçlü seyrettiği algısını güçlendirerek petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekledi. Öte yandan, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar nedeniyle Orta Doğu'da yüksek seyreden gerilim, petrol fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, küresel petrol rezervlerinin önemli kısmının bulunduğu Orta Doğu'da daha fazla arz kesintisi yaşanabileceğine yönelik endişeleri artırarak petrol fiyatlarının artışında etkili oluyor. Brent petrolde teknik olarak 88,67 ile 89,76 dolar aralığının direnç, 87,58 ile 86,49 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

MB faiz kararı açıklanıyor

25 Nisan 2024 at 11:01
Piyasalarda gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na çevrildi. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası açıklanacak faiz oranı piyasalara yeni bir yön verecek. Peki, Merkez Bankası Nisan faiz kararı toplantısı ne zaman başlayacak, faiz oranı saat kaçta açıklanacak? İşte, detaylar...

Merkez Bankası faiz kararını açıklıyor!

25 Nisan 2024 at 11:00
Küresel piyasalarda Fed, yurt içinde ise Merkez Bankası'nın Nisan faiz kararı bekleniyor. Bugün gerçekleşecek toplantı sonrasında geçen ay da olduğu gibi faiz artırımının olup olmayacağı merak ediliyor. Analistler, tabloyu değerlendirdi ve faiz tahminlerini paylaştı. İşte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı toplantı saati ve Nisan için tahmini senaryolar...

Meta'nın gelirlerinde artış

25 Nisan 2024 at 10:34
Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın geliri, bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artışla 36,5 milyar dolara ulaştı

Fitch'ten Türkiye'ye maliye politikası eleştirisi

25 Nisan 2024 at 10:13
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'nin mali duruşunun açıkça genişleyici olduğunu belirtti. Morales, "Bundan sonra, enflasyonu sürdürülebilir şekilde düşürmek için politikaların ne ölçüde daha da sıkılaştırılacağını görmemiz gerekiyor. Dolayısıyla, dezenflasyon sürecini ve TCMB'nin çalışmasını desteklemek için sadece para politikası tarafında değil, diğer politika seviyelerinde de atılması gereken adımlar var" dedi.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Aksu'dan Ekrem İmamoğlu'na "hayırlı olsun" ziyareti

Tarafından: NTV
25 Nisan 2024 at 10:25
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Aksu'dan Ekrem İmamoğlu'na

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, yeniden seçilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ziyarette bulundu.

31 Mart yerel seçimlerinden yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Ekrem İmamoğlu'nu makamında ziyaret etti. Başkan Eyüp Aksu ziyaretle ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Aksu paylaşımında, "İstanbul Taksiciler Esnaf Odası olarak İstanbul Belediye Başkanlığı'na tekrardan seçilen Sayın Ekrem İmamoğlu beyefendiyi makamında ziyaret ederek, hayırlı olsun dileklerimizi kendisine ilettik.

Ulaşım sektörümüzdeki sorunları, sıkıntıları ve çözüm önerilerimizi Sayın Başkanımızla istişare ettik." ifadelerini kullandı.

Aksu, İmamoğlu'na Galata Kulesi'nin yer aldığı bir tablo hediye etti.

İcradaki dosya sayısı artıyor

Tarafından: NTV
25 Nisan 2024 at 10:15
İcradaki dosya sayısı artıyor

Kredi ve kredi kartı faizleri yükseliyor. Bu yükselişler ile borcu icraya düşenlerin sayısı da arttı. Yılın ilk 4 ayında 500 bin yeni icra dosyası oluşturuldu.

Faiz oranlarındaki yükseliş sonrası icradaki dosya sayısı arttı. Merkez Bankası 10 ayda politika faizini 41 buçuk puan yükseltti. Faiz oranı yüzde 8 buçuktan yüzde 50'ye çıkarıldı. Bankalar da bu durumu kredi ve kredi kartı faizlerine yansıttı. Artan borç yükü ile icradaki dosya sayısı yılbaşından bu yana 500 bin adet artış kaydetti. Avukat Mustafa Zafer, "Her ay düzenli bir şekilde icra dosyalarının artış sağladığını gördük. Faiz oranının artışıyla beraber sıcak paraya ulaşmak zorlaştı. Kredi kartı kullanımının daraltılması ve insanların krediye ulaşma imkanının zorlaşması icra takibinin artmasına sebep verdi." ifadelerini kullandı. Ulusal Yargı Ağı Projesi verilerine göre, 1 Ocak'ta icradaki dosya sayısı 21 milyon 307 bin adetti. 22 Nisan'a gelindiğinde bu sayı 21 milyon 798 bine yükseldi. İcra takibi borcun 1 ay dahi ödenmemesinden sonra başlatılabiliyor. Süreç ortalama 32 ile 93 gün arasında değişiyor. Artan faiz oranları en az 3 ay gecikmeli olarak icra dosyası sayısına yansıyor. Zafer, "Asıl acı tabloyla biz o en son artıştan hemen onu takip eden 90 gün sonra resmi olarak karşılaşıyor olacağız. Çok fazla kişi hakkında yakın zamanda icra takiplerine girişilebileceği söylenebilir." ifadelerini kullandı. Geçen ay bankalar nakit avans çekim tutarlarını düşürdü. Çekim tutarları limitin yüzde 25'ine indirildi. Uzmanlar bunun da ödenemeyen borçların sayısını artıracağını belirtiyor.

İSO Başkanı Bahçıvan: İstihdam politikasına ihtiyaç var

Tarafından: NTV
25 Nisan 2024 at 10:07
İSO Başkanı Bahçıvan: İstihdam politikasına ihtiyaç var

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Çağımızda hedeflere ulaşmak ancak ve ancak nitelikli insana yatırım yapmakla mümkün. Bu doğrultuda, üniversite ve meslek lisesi eğitimlerinin nitelikli insan, nitelikli iş gücü ihtiyacına cevap verebilmesi büyük önem taşıyor." dedi.

İSO Meclisinin nisan ayı olağan toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın katılımı ve "Çalışma Hayatına Vizyoner Bir Anlayışla Bakarken; Sanayicilerimizin Beklentileri ve Çözüm Önerileri" ana gündemiyle gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bahçıvan, yüksek ve orta-yüksek teknoloji yoğunluklu imalat sektörlerinde sürdürülebilir rekabet gücü kazanılabilmesi için yüksek verimlilik artışlarını kalıcı olarak sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

"NİTELİKLİ İNSAN EN TEMEL FAKTÖR" Yalnızca istihdamı ya da sermaye stokunu nicel olarak artırmaya dayalı bir büyüme modelinin sürdürülebilirlik sorunlarını çözmek için yeterli olmadığını anlatan Bahçıvan, "Sermaye stoku artışını teknolojiyle buluşturmak, eğitim ve beceri düzeyini geliştirerek çalışanların niteliğini artırmak zorundayız. Erken emekliliği beklenti haline getiren bir toplumla gelişmiş ülke olmamız mümkün değil.

Gelişmiş ülkelerin kalkınma hikayelerine baktığımızda bunu çok net görüyoruz. Teknoloji ve yüksek katma değerli üretimde bilgi ve becerilerini üretime yansıtabilen nitelikli insan en temel faktör olarak karşımıza çıkıyor. Çağımızda hedeflere ulaşmak ancak ve ancak nitelikli insana yatırım yapmakla mümkün. Bu doğrultuda, üniversite ve meslek lisesi eğitimlerinin nitelikli insan, nitelikli iş gücü ihtiyacına cevap verebilmesi büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin orta vadeli, tutarlı ve sürdürülebilir bir istihdam politikasına acilen ihtiyacı olduğunun altını çizen Bahçıvan, bu ihtiyacın insan kaynağının etkin ve verimli şekilde değerlendirilmesi için YÖK'ün de dahil olacağı bir eğitim planlamasıyla gelecek adına eğitimin her kademesinde mutlaka ele alınması gerektiğini söyledi. "İŞLETMELERİN HEDEFLERİNİ YAKALAYABİLMESİNDEKİ EN KİLİT NOKTA ÇALIŞANLARIDIR" Erdal Bahçıvan, Türkiye'de ilk olarak bu kapsamda her geçen gün daha ciddi bir sorun haline gelen beyin göçünün mutlaka tersine çevrilmesi gerektiğini belirterek, "Eğitim sistemimiz müfredat güncellemelerinden eğitmen yetiştirme politikasına kadar kapsamlı bir reformdan geçirilerek gençlerimizin eğitimden beklentileri yükseltilmeli. Türkiye'nin uzun vadeli bir bakışla önümüzdeki 25-30 yılın iş gücü planlamasını yapması, envanterini oluşturması gerekiyor.

Bu çalışmalar yapılırken de yeni neslin hayattan ve çalışma hayatından beklentileri göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca ülkemizde önemli bir gündem maddesi olan yabancı iş gücü de Türkiye'nin sanayisine nitelik, akıl ve değer katacak şekilde bu planlama sürecine dahil edilmelidir. İşletmelerin hedeflerini yakalayabilmesindeki en kilit nokta çalışanlarıdır." diye konuştu. Geleneksel iş yöntemleri ve İK anlayışının, dijital dönüşümle yeniden şekillenen iş dünyasının ihtiyaçlarına artık cevap veremediğine dikkati çeken Bahçıvan, "Bu yüzden geleceğe yönelik iş tasarımlarını ve çalışan deneyimine öncelik veren yeni nesil çözümleri benimsemek, sürdürülebilir başarıya ulaşmak isteyen işletmeler için olmazsa olmaz." değerlendirmesinde bulundu. "REFAH TOPLUMUNA ULAŞABİLMENİN YOLU ÜRETİM EKONOMİSİNDEN GEÇİYOR" İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, istihdamın sanayiden uzaklaşmaya başladığına işaret ederek, ülkenin kalkınması ve refah toplumuna ulaşabilmenin yolunun üretim ekonomisinden geçtiğini vurguladı. Bahçıvan, iş dünyasının gündemini en fazla meşgul eden konulardan birinin iş davaları olduğunu söyledi. İş davalarında arabuluculuk mekanizmasının 1 Ocak 2018'den itibaren zorunlu hale getirilmesinin son derece faydalı bir uygulama olduğunu ifade eden Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İş dünyasının en önemli konu başlıklarından biri de yıllardır dile getirdiğimiz kıdem tazminatıdır. Mevcut kıdem tazminatı sisteminin hem işçiyi hem de işvereni fazlasıyla mağdur eden bir yapı olduğunu düşünüyoruz. İşçi açısından duruma baktığımızda bugün mevcut sistem içinde kıdem tazminatı alabilen işçi oranı yüzde 15'in altında bulunuyor.

Bu nedenle kıdem tazminatında işverenin mevcut yükünün artırılmaması ve oluşturulacak olan yeni modellerin tasarruf sahipleri açısından bir endişe doğurmayacağı temel unsurları çerçevesinde, kıdem tazminatı konusunun gözden geçirilerek reforma tabii tutulmasının zamanı gelmiştir. Üzerinde durmak istediğim bir başka konu da zorunlu istihdam. Firmalarda iş güvenliği uzmanı çalıştırılması yükümlülüğü kabul edilebilir. Ancak faaliyet alanına göre doktor, avukat ve mühendis çalıştırma zorunlulukları özellikle küçük ölçekli firmalarımıza ciddi mali yükler getiriyor. Bu kapsamda, zorunlu istihdam konusunun tekrar gözden geçirilmesinde ve bir çözüme gidilmesinde yarar görüyoruz."

34 yılın zirvesinde: Japonya'dan kura müdahale sinyali

Tarafından: NTV
25 Nisan 2024 at 09:50
34 yılın zirvesinde: Japonya'dan kura müdahale sinyali

Japonya'da hükümet, dolar karşısında değer kaybını sürdüren Japon yeni karşısında, "uygun müdahaleye" hazır olduğunu bildirdi.

Japon yeninin dolar karşısındaki gerileyişi, hükümet ile Japon finansal otoritelerini endişelendiriyor. Dolar/yen paritesi dün dolar karşısında 1990'dan bu yana ilk kez "155" seviyesinin üzerini test ederken, şu sıralarda 155,74 ile son 34 yılın zirvesine yakın seyrediyor. Maliye Bakanı Suzuki Şuniçi, meclis konuşmasında, hükümetin yendeki değer kaybı karşısında "uygun hamle yapılacağı" sinyali verdi. Bakan Suzuki, "Piyasadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Buna dayanarak uygun şekilde yanıt verme kararlılığımızda hiçbir değişiklik yok." ifadelerini kullandı. Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, döviz hareketlerinin ekonomik temelleri yansıtacak şekilde "istikrarlı olması gerektiğini" söyledi. Hayaşi "Aşırı dalgalanmaların arzu edilmediği görüşündeyiz. Hükümet piyasa gelişmelerini yakından izleyecek ve gerekli tüm adımları atacak." dedi.

Japonya'da "hileli" motor skandalı

Tarafından: NTV
25 Nisan 2024 at 09:49
Japonya'da

Japonya'da motor üreticisi IHI Corporation, bünyesindeki bir yan kuruluşun, 4 bin 361 motorda yakıt verimliliği verilerini çarpıttığını bildirdi.

Firma açıklamasına göre, şirket bünyesindeki IHI Power Systems'in hem ülke içi hem deniz aşırı pazarlara yönelik 2003 yılından bu yana ürettiği 4 bin 361 motorda veri hilesi saptandı. Yan firmaya ait Niigata ve Gunma eyaletlerindeki tesislerde test edilen motorlarda "yakıt ekonomisinin daha iyi görünmesi" amacıyla verilerin çarpıtıldığı tespit edildi. IHI Kıdemli Üst Yöneticisi Morita Hideo, düzenlediği basın toplantısında, "müşterilerin güvenine ihanet" şeklinde nitelediği olaya ilişkin, "Üretimimizin temellerinin sarsıldığı vahim bir durumdayız." dedi. Çarpıtılan verilerin ortaya çıkarılması sürecinin, IHI Power Systems Co. personelinin şubat ayında durumu ihbar etmesiyle başladığı aktarıldı. Söz konusu motorların Japonya Sahil Güvenliği'ne ait devriye gemileri, Hokkaido Railway Co. firmasına ait trenler ile yerel belediyelere ait balıkçı teknelerinde kullanıldığı saptandı. Japonya Arazi Altyapı Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı, üretici firma IHI ve yan kuruluşuna, olayın soruşturulması ve tekrarına karşı önlem alınması talimatı verdi.
❌
❌