Normal görünüm

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.
Dünden önceki günNTV

Deprem bölgesinde 'bataklık ateşi' hastalığı uyarısı (Weil hastalığı nedir?)

Tarafından: NTV
23 Mart 2023 at 10:39
Deprem bölgesinde 'bataklık ateşi' hastalığı uyarısı (Weil hastalığı nedir?)

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesinde dış ortamda kalan insanların, leptospira cinsi bakteriyle enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşan hastalığa karşı uyarıda bulunuldu. 'Bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına maruz kalınabileceği belirtilirken, hastalığın karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olabileceği ifade edildi.

Deprem bölgesinde zaman, arama kurtarma çalışmaları kadar diğer sağlık sorunları için de çok önem arz ediyor. 'Bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına karşı uyarıda bulunuldu.

AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, 11 ilde yıkıma neden olan depremler sonrası insanların çadır, konteyner gibi yaşam alanlarında aynı ortamda kalabalık olarak kaldığına dikkati çekti.

Doğal afetler sonrası gelişen enfeksiyonların ciddi halk sağlığı sorunu oluşturabileceğine değinen Prof. Dr. Yalçın, salgın riskine karşı uyarıda bulundu.

Solunum yolu enfeksiyonuna karşı tedbirli olunması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Yalçın, "En sık görülen, solunum yolu enfeksiyonları. Mevsim itibarıyla başta grip olmak üzere Covid-19 problem yaratabilir. Zatürre vakaları görülebilir." dedi.

Uzun süre bir arada kapalı alanda kalmanın getirdiği rahatsızlıklar olabileceğine dikkat çeken Yalçın, "Başka bir problem de uzun süre bir arada kalmak, tüberküloz riski taşıyor. Aynı yeri paylaşan bireyler arasında verem hastalığı varsa bulaşma ihtimali yüksek. Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada maske kullanımı çok önemli. Kişisel hijyen ve el hijyenine dikkat edilmesi gerekir." diye konuştu.

"TİFO, KOLERA, DİZANTERİ GİBİ RİSKLER OLABİLİR"

İnsanların bir arada yaşadığı alanlarda hijyene önem verilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Yalçın, şunları söyledi:

"El yıkamaya dikkat etmek gerekir. Yemek öncesi sonrası tuvalet ihtiyacının karşılanması sürecinde el hijyeni çok önemli. İkinci grup hastalık daha çok koşulların yetersiz olduğu bölgede, tuvalet ihtiyacının karşılandığı yerlerin yetersizliği gibi durumlardan dolayı hijyene dayalı hastalıklar oluşabilir. Mide bağırsak sisteminde gelişebilecek hastalıklara dikkat edilmeli. Bölgede tifo, kolera, dizanteri gibi riskler olabilir. Virüslerin oluşturduğu ishal vakaları görülebilir."

HİJYENE DİKKAT!

Prof. Dr. Yalçın, yara yeri enfeksiyonları, gazlı kangren, tetanoz gibi enfeksiyonların sıklığının artabileceği, hastaneye yatan vakalarda dirençli bakteriler ile oluşan hastane enfeksiyonlarının görülebileceğinden bahsetti.

Güvenli gıda temininin önemine dikkati çeken Prof. Dr. Yalçın, "Beslenmeye dikkat edilmeli. Açık havada muhafaza edilip, pişirilen gıdaların bozulup bozulmadığını kontrol etmek gerekir. Konserve ve hazır gıda ürünlerinin son kullanma tarihinin geçmemesine önem gösterilmeli." dedi.

"Solunum yolu, mide bağırsak sistemi rahatsızlıklarından korunmak için hijyen ve kişisel korunma çok önemli." değerlendirmesini yapan Yalçın, "Açıkta tutulan yiyeceklerden dolayı alana gelebilecek eklem bacaklı, küçük hayvanların veya vahşi hayvanların oluşturabileceği hastalıklara dikkat edilmeli. Şüpheli ısırıklarda kuduza karşı dikkat edilmeli." dedi.

HEPATİT A VE WEİL HASTALIĞI UYARISI

Prof. Dr. Yalçın, bir arada yaşayanlar arasında kızamık, kızamıkçık, su çiçeği, kabakulak, bulaşıcı hastalıkların yayılmasının hızlı gelişeceğini söyledi.

Temiz olmayan su kaynakları ve bu sularla yıkanmış gıdaların Hepatit A virüsünün yayılması için büyük risk oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yalçın, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına karşı uyarıda bulundu.

Paket su tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yalçın, "Vahşi hayvanlardan, fare gibi kemirici hayvanlardan Weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir. İnsanlar dış ortamda bulunduğu için, dış ortamda yaşayan vahşi hayvanların olumsuzluklarından etkilenebilir. Antibiyotikle tedavi edilebiliyor. Özellikle yağmur suyu ve su birikintilerine dikkat edilmeli ve paket su tüketilmeli." diye konuştu.

WEİL HASTALIĞI NEDİR?

Weil hastalığı, domuz çobanı hastalığı, pirinç tarlası hastalığı, bataklık ateşi olarak da bilinen, leptospira cinsi bakterilerin oluşturduğu bir hastalık.

Leptospiroz en çok yaz sonu, ilkbahar başında görülür. Leptospiroz, leptospira türü bakterilerin neden olduğu Weil hastalığı, 5-10 gün içerisinde sarılık, böbrek yetmezliği, hemoraji, hipotansiyon ve komaya kadar giden bulgulara neden olmaktadır. En sık bulaşma yolu, mikrobun bulaşmış olduğu sularla temas sonucu derideki yaralardan, ağız, burun ve göz mukozalarından mikrobun alınmasıdır. Hastalık enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşabilmektedir. Hasta hayvanın idrarının bulaştığı yerde bakteri haftalarca, aylarca canlı kalabilir. Yabani ve evcil hayvanlar bu bakteriyi taşıyabilmektedir. Bu hayvanlar arasında sığırlar, atlar, köpekler, kemirgenler ve yabani hayvanlar yer almaktadır.

Tanzanya’da Marburg virüsünden 5 kişi öldü

Tarafından: NTV
22 Mart 2023 at 17:11
Tanzanya’da Marburg virüsünden 5 kişi öldü

Tanzanya’da 5 kişinin Ebola ile benzer özellikler taşıyan Marburg virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

Geçtiğimiz temmuz ayında Gana'da tespit edilen ve daha sonra salgın olarak kaydedilen Ebola benzeri bir hastalık olan Marburg virüsü Tanzanya’ya sıçradı. Tanzanya Sağlık Bakanlığı, ülkenin kuzeybatısındaki Kagera bölgesinde 5 kişinin Marburg virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Tanzanya Sağlık Bakanı Ummy Mwalimu, salgının kontrol altına alındığını ifade ederek, daha fazla yayılmadığını dile getirdi. Mwalimu, 3 kişinin tedavisinin hastanede sürdüğünü aktararak, bu kişilerle temas eden 161 kişinin de izlendiğini söyledi.

MARBURG VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER? Yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı gibi belirtileri olan Marburg virüsü, kanama ve organ yetmezliğine neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü, salgın ile mücadelede Tanzanya’nın çabalarını olumlu karşılarken, Marburg virüsü tedavisi için şu ana kadar onaylanan bir aşı ya da bir ilaç bulunmuyor. İLK KEZ 1967'DE GÖRÜLMÜŞTÜ İlk olarak 1967 yılında Almanya’nın Marburg kentinde tespit edilen virüs, Almanya ve Sırbistan’da 31 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. O günden bu yana Gine, Uganda, Angola, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kenya ve Güney Afrika’da görüldü. 2021 yılında Gine sağlık yetkilileri, Batı Afrika’daki ilk vakanın ülkede görüldüğünü duyurmuştu. Angola’da ise 2005 yılında 300’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. EKVATOR GİNESİ'NDE 9 CAN KAYBI Ekvator Ginesi’nde ilk vaka geçtiğimiz hafta tespit edilirken, ülkede 9 kişi Marburg virüsü nedeniyle hayatını kaybetmişti. Gana’da ise geçtiğimiz haziran ayında 2 kişinin virüs sonucu öldüğü kaydedilmişti. Ülkede 2 ay sonra ise salgının sona erdiği açıklanmıştı.

Ramazanda doğru beslenme önerileri

Tarafından: NTV
22 Mart 2023 at 15:18
Ramazanda doğru beslenme önerileri

Sağlık Bakanlığı, ramazanda yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahurun atlanmaması, oruç olunmayan saat diliminde en az 2 ana öğün ve ara öğünler yapılarak iftarda ağır yemekten kaçınılması önerisinde bulundu.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, oruç tutan bireylerin uzun süre aç kaldığı ve beslenme düzeninin değiştiği ramazan ayına yönelik sağlıklı ve dengeli beslenme önerilerini paylaştı.
Buna göre, oruç tutacaklar için bu yıl imsak ve iftar arası yaklaşık 15 saatlik bir açlık gerektiriyor. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahurun atlanmaması, oruç olunmayan saat diliminde en az 2 ana öğün ve ara öğünler yapılarak iftarda ağır yemekten kaçınılması öneriliyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme açısından öğünlerde beş ana besin grubundan yiyeceklerin tüketilmesi gerekiyor.
Sahurun günün önemli bir öğünü olan kahvaltının yerini alması tavsiye ediliyor. Sahura kalkmamak ya da sadece su içmek açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine; güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsiz ve isteksiz olunmasına neden oluyor. Bir ay boyunca bu şekilde beslenmek sağlık açısından da riskleri ortaya çıkarıyor.
Ayrıca aşırı yağlı, tuzlu, hamur işi gıdaları içeren ağır öğünlerden oluşan sahurlar gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızını ve kilo alma riskini artırıyor. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze-meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı veya çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğünün tercih edilebileceği belirtiliyor.
İftarda orucun su, zeytin veya hurmayla ile açılmasından sonra yemeğe biraz çorba ve salata ile başlanması öneriliyor. Devamında etli sebze, yağlı, ağır olmayan et yemeği, zeytinyağlı sebze yemeği, salata, söğüş, 1-2 dilim ekmek ya da küçük bir porsiyon pilav veya makarna besin tüketim önerileri arasında bulunuyor. İftar ve sahur arasında ise meyve, kuru meyve, kabuklu yemişler, süt/yoğurt ve her gün olmamak şartıyla küçük porsiyonlarda sütlü tatlılar tüketilebilir.
Ramazan ayında en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan birini de sıvı tüketimi oluşturuyor. Bir günde tüketilecek toplam sıvı miktarının 2500-3000 mililitre arasında olması önerilirken, suyun sıvı gereksinmesinin karşılanmasında başlıca tercih olması gerekiyor. Kişilerin günlük su gereksinmesi, "35 mililitre x vücut ağırlığı (kg)" şeklinde hesaplanabiliyor. Ramazan ayında sıvı ihtiyacını karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade sodanın sık sık tüketilmesi öneriliyor.
Oruç tutanların, tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarda her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenmeleri tavsiyle ediliyor. Hazırlanacak yemeklerde ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerin tercih edilmesi, kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durulması da öneriliyor. Önerilere göre, yemekler hızlı yemek yerine yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmeli. Kişiler susamış hissetmese bile iftar ve sahur arasında sık sık su içmeli. Ayrıca süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları da tercih edebilir.
Ramazan ayında bağışıklık sistemini güçlendiren A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana maydanoz gibi sebzelerle portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi öneriliyor. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, fındık-ceviz gibi yağlı tohumlar da bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili E vitamininden zengin gıdaları oluşturuyor.
Bağışıklık sisteminde D vitamini de önemli rol oynuyor. Bu nedenle özellikle havanın güneşli olduğu zamanlarda mümkün olduğunca güneşten faydalanılması, bu mümkün değilse besin desteği olarak D vitamini alınabileceği belirtiliyor. 30 dakika güneşin cilde direkt teması D vitamini ihtiyacının karşılanması açısından yeterli sayılıyor.
İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler de sindirime yardımcı oluyor. Öte yandan hazırlanan gıda güvenliğini sağlamak için temizlik, pişmiş besinlerle çiğ besinlerin ayırılması, uygun pişirme, besinlerin uygun sıcaklıklarda saklanması, güvenilir gıda ve su kullanılması ilkelerine uyulması her dönem olduğu gibi ramazanda da önem taşıyor.

Tanzanya'da 5 kişi Marburg virüsünden hayatını kaybetti

Tarafından: NTV
21 Mart 2023 at 23:51
Tanzanya'da 5 kişi Marburg virüsünden hayatını kaybetti

Tanzanya'da Ebola'nın akraba türü olduğu belirtilen Marburg virüsünden 5 kişi hayatını kaybetti. İlk olarak gizemli bir hastalıktan öldüğü açıklanan 5 kişinin bedeninden alınan örneklerde virüsün tespit edildiği belirtildi.

Tanzanya'da Ebola'nın akraba türü olduğu belirtilen Marburg virüsü can aldı. Tanzanya Sağlık Bakanı Ummy Mwalimu, yaptığı açıklamada, ilk olarak gizemli bir hastalıktan öldüğü açıklanan 5 kişinin bedeninden alınan örneklerde Marburg virüsünün tespit edildiğini belirtti. Hastanede 3 kişinin tedavisinin devam ettiğini aktaran Mwalimu, temaslı 161 kişinin de izlendiğini ifade etti. Mwalimu, paniğe ya da ülkedeki ekonomik faaliyetleri durdurmaya gerek olmadığını dile getirerek hastalığı kontrol altına almak için çabaladıklarını kaydetti. MARBURG VİRÜSÜ NEDİR, NASIL BULAŞIR, BELİRTİLERİ NEDİR? Marburg virüsü, ilk kez 1967'de Almanya'nın Marburg kentindeki bir laboratuvarda tespit edildi. Meyve yarasaları aracılığıyla bulaşan Marburg virüsü, insanlar arasında da enfekte kişilerin vücut sıvıları veya teması yoluyla yayılıyor. Enfekte kişilerde yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kusma gibi belirtiler aniden ortaya çıkıyor ve birçok hastada 7 günde şiddetli hemorajik belirtiler gelişiyor. Aşısı ya da özel bir tedavisi olmayan Marburg virüsünde ölüm oranı ise yüzde 23 ile yüzde 90 arasında değişiyor. Angola'da 2005'te yaşanan Marburg virüsü salgınında, virüsün bulaştığı 252 kişinin yüzde 90'ı hayatını kaybetmişti.

Efsane tenisçi Martina Navratilova kanseri yendi

Tarafından: NTV
21 Mart 2023 at 17:33
Efsane tenisçi Martina Navratilova kanseri yendi

Çek asıllı ABD'li efsane tenisçi Martina Navratilova kanseri yendiğini açıkladı.

Kazandığı 167 tekler turnuvasıyla açık dönemde (1968'den itibaren) en fazla şampiyonluk yaşayan kadın tenisçi unvanının sahibi Martina Navratilova, İngiliz televizyon kanalı TalkTV'deki "Piers Morgan Sansürsüz" programına konuk oldu. "YAPMAK İSTEDİĞİM HER ŞEYİ LİSTELEDİM"

Ocak ayında gırtlak ve meme kanserine yakalandığını ancak erken aşamada olduğunu paylaşan 66 yaşındaki Navratilova, teşhis sonrası üç gün panik yaşadığını ve gelecek Noel'i göremeyeceğini düşündüğünü anlatarak, "Yapmak istediğim her şeyi içeren bir liste aklıma geldi. Belki insanlara sığ gelebilir ama kendime 'Bir yıl kadar yaşarsam hangi harika arabayı sürmek isterim?' sorusunu sordum." diye konuştu. 2010'da da göğüs kanserini yenmeyi başaran Navratilova, radyoterapi ve kemoterapi sürecinin hayatının en zor dönemi olduğunu belirterek, "Doktorların söylediğine göre kanserden arındım." ifadesini kullandı. 1970'li ve 1980'li yıllarda 18'i teklerde, 59 grand slam şampiyonluğu bulunan Navratilova, hem tekler hem de çiftlerde dünya sıralamasının zirvesine yükselmişti.

Şirin baba olarak ünlendi: Kocakarı ilacı içtikten sonra ten rengi maviye döndü

Tarafından: NTV
21 Mart 2023 at 15:06
Şirin baba olarak ünlendi: Kocakarı ilacı içtikten sonra ten rengi maviye döndü

Çeşitli sağlık sorunlarını, halk arasında 'kocakarı ilacı' olarak bilenen çeşitli karışımlarla kendi kendine tedavi ettikten sonra cildi tamamen maviye dönen bir adamın görüntüleri, ABD'li bir ailenin mavi tenle yüzyıllardır süren mücadelesini anlatmasının ardından yeniden viral oldu. Karason'un hikayesi bilim insanları tarafından önerilmeyen ve kulak dolma bir şekilde yapılan tedavilerin ne kadar tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini ortaya koyuyor.

Dermatit de dahil olmak üzere bir çok rahatsızlıktan muzdarip olan Paul Karason, cildinin pul pul dökülmesini durdurmak amacıyla gümüş bileşimli bir karışım içti. ABD’nin Washington kentinde yaşayan Karason bu karışımı cildine de sürmeye başladı ve bu da dgümüş zehirlenmesinin neden olduğu nadir bir tıbbi sendrom olan argyria yaşamasına neden oldu.
Mavi renkli cildi nedeniyle 'Mavi Adam' ve 'Şirin Baba' olarak tanınan Karason, bir dergide gümüş içeren karışımın sağlığı ve gençleşmeyi desteklediğini öne süren bir yazı gördükten sonra ev yapımı gümüş kolloidal karışımı içmeye başladı. Sıvı içinde asılı küçük gümüş iyonları ve nanopartiküller içeren karışım Karason'un cildinin renginin tamamen değişmesine neden oldu.
Doğuştan açık tenli ve kızıl saçlı olan Paul, "Beni bir süredir görmeyen bir arkadaşım yanıma geldi ve kendime ne yaptığımı sordu. Arkadaşım söyleyene kadar tenimin maviye döndüğünü fark etmemiştim. Mavi tenli olmanın, hiç güneş yanığı olmamak gibi bazı avantajları var. Ancak, farklı görünmenin bir sonucu olarak insanların meraklı bakışlarından hoşlanmıyorum” demişti.
Karason, 2008 yılında, o zamanki kız arkadaşı Jackie Northrup ile birlikte TODAY adlı programa katılıp kendisine 'Şirin Baba' denmesine verdiği tepkiyi anlattı.
Karason, "Bu, kimin söylediğine bağlı olarak hoşuma gitmeyen bir lakap.  Eğer bir çocuk yanınma  'Şirin Baba' diyorsa ona gülümsüyorum. Ancak, bunu söyleyen bir yetişkinse tepkim farklı olıuyor." demişti.
Diğer taraftan, tanınmaya başladıktan birkaç yıl sonra Karason’un hayatında bir gerileme oldu.İ ş bulmakta zorlandı, nişanlısından ayrıldı ve prostat kanseri ve kalp sorunları da dahil olmak üzere çeşitli sağlık krizlerinden muzdarip oldu. Karason, evini kaybettikten sonra 2012 yılında Madeira, California'dan memleketi Bellington, Washington'a taşınmak zorunda kaldı ve bir evsizler barınağına yerleşti.
Eylül 2013'te Paul Karason, kalp krizi geçirdikten sonra zatürre tedavisi gördüğü Washington'daki bir hastanede 62 yaşında öldü. O sırada ayrı yaşadığı eşi Jo Anna Karason basına yaptığı açıklamada Karason'un felç geçirdiğini de söyledi.
Kolloidal gümüş,  damıtılmış su ve gümüşün karıştırılması ile oluşturuluyor. Antibakteriyel özelliklere sahip olan gümüş  binlerce yıl boyunca  enfeksiyonla mücadelede kullanıldı. Ancak çok daha etkili olan penisilin geliştirildiğinde kullanımdan kalktı.
Öte yandan, Kaason'un hikayesi ABD'nin Kentucky eyaletinde yaşayan Fugate ailesinin yaşadıklarını paylaşmasıyla yeniden gündeme geldi. Fugate ailesi son 200 yıldır, nesillerdir erkek ve kadınların mavi tenle lekelenmesine neden olan ve ataları arasında gerçekleşen 'melezleşmenin' kalıcı bir hatırlatıcısı olan ultra nadir bir kan hastalığıyla mücadele ediyor.
Martin Fugate adında bir adama kadar uzanan  'Kentucky'nin mavi insanları', 1960'larda bir kan uzmanı, onların methemoglobinemiden muzdarip olduklarını keşfedene kadar onlarca yıl boyunca doktorları şaşkına çevirdi.
Şu anda hayatta kalan Fugate ailesinin bir üyesi  DailyMail.com'a, 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında akrabalarasındaki evliliğin bu hastalığın canlı kalmasına yardımcı olmasının ardından, hastalığın bugün hala aile soyunda devam ettiğini söyledi. Fugate'in anlattıkları mavvi olan insanlara ilgiyi artırarak Karason'un hikayesinin de tekrar gün yüzüne çıkmasını sağladı.

Adım Adım Sağlık (19 Mart 2023)

Tarafından: NTV
21 Mart 2023 at 10:44
Adım Adım Sağlık (19 Mart 2023)

Günlük hayatın içinde sağlık hepimiz için önemli... Sağlığımızı korumak için neleri doğru yapıyoruz, hangi konularda daha bilinçli olmalıyız? Prof. Dr. Murat Aksoy ve İpek Dağıstanlı’nın moderatörlüğünde “Adım Adım Sağlık” pazar 16.15’de NTV’de izleyici karşısına çıkıyor.

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü nedir, ne zaman kutlanır?

Tarafından: NTV
21 Mart 2023 at 14:47
Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü nedir, ne zaman kutlanır?

Dünya Down Sendromu Günü dünya genelinde çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Down sendromunun adı, sendromu ilk kez 1866'da tanımlayan İngiliz hekim John Langdon Down'dan gelir. 1959'da Jérôme Lejeune tarafından 21. kromozomun trizomisi olduğu tanımlanmıştır. Peki, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü nedir, ne zaman kutlanır?

Down sendromunun adı, sendromu ilk kez 1866'da tanımlayan İngiliz hekim John Langdon Down'dan gelir. 1959'da Jérôme Lejeune tarafından 21. kromozomun trizomisi olduğu tanımlanmıştır.Birleşmiş Milletler tarafından toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak maksadıyla 2011 yılında 21 Mart, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir.
Down sendromu, tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Dünyada 6 milyon civarında down sendromlu birey yaşamakta, bu farklılık ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı olmaksızın her toplumda görülebilmektedir.
Down Sendromu, bir kromozom anomalisidir. Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendrom'lu bireylerde ki kromozom sayısı 47’dir. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Bu sebepten dolayı Down Sendromu Trisomy 21 diye de bilinmektedir.
Trisomy 21, Translokasyon ve Mozaik olmak üzere 3 tip Down Sendromu vardır. Down Sendromu tanısı doğumdan hemen ya da kısa bir süre sonra konulur. Down Sendromlularda görülen bazı fiziksel özellikler; çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak başparmağının diğer parmaklardan daha açık olması tipiktir.
Down Sendromlu bireyler bazı rahatsızlıklara daha yatkındırlar. Bu yüzden sağlık kontrollerinin aksatılmadan ve zamanında yapılması önemlidir. Down Sendromlu bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimi yaşıtlarına göre daha geridedir.

Serbest T3 nedir? Tiroid hormonları nelerdir?

Tarafından: NTV
21 Mart 2023 at 10:31
Serbest T3 nedir? Tiroid hormonları nelerdir?

T3 hormonu ve T4 hormonu insan bedenindeki enerji ve metabolizma hızlarını dengelemekle görevlidirler. Tiroid bezinin yetersiz çalışması, fazla çalışması, otoimmün tiroid hastalıkları ve tiroid kanserlerinde bezin çalışma durumunda ortaya çıkan aksaklıklara bağlı olarak T3 ve T4 hormonlarının düzeyleri normal aralıkların dışına çıkabilir. Peki tiroid fonksiyon testleri nelerdir ve hangi durumlarda yapılır?

T3 hormonu ve T4 hormonu, tiroit bezinden salgılanan hormonlardır ve tüm vücutta ve dokulardaki hücrelerde enerji ve metabolizma dengelerini ayarlarlar. Bu yolla hücrelerin fonksiyonlarını normal şekilde yerine getirmesini sağlarlar.

Beyinde hipofiz adı verilen bölgeden salgılanan TSH hormonunun kontrolünde boyundaki tiroit bezinden salgılanırlar ve kan yoluyla tüm dokulara ulaşırlar. Kanda tiroit hormon seviyesi düşük ise hipofiz bezi daha fazla TSH salgılayarak artırmaya çalışır, kanda tiroit hormon seviyesi yüksek olduğu zaman ise TSH üretimini düşürerek T3 ve T4 seviyelerini düşürmeye çalışır.

T3 TESTİ NEDEN YAPILIR?

Tiroid bozukluklarının tedavisinde tanı koymaya ve mevcut durumu takip etmeye yardımcı olmak için yapılır. Serbest T3 seviyeleri, hipertiroidinin ve tiroid kaynaklı olmayan hastalığın tanısında da etkilidir.   Serbest T3 değerli kan testi ile belirlenebilir. 'Serbest T3' normal tiroid seviyeleri 2.5-3.9 pg / ml aralığındadır. Bu oranın altında veya üstünde tespit edilen troid seviyesi, anormal tiroid aktivitesine işaret eder.

T3 HORMONU NEDEN YÜKSELİR?

Tiroid bezinin fazla çalışması sonucunda kandaki T3 ve T4 değerlerinde artışlar görülür. Tiroid bezi hastalıkları sonucunda ilaç tedavisinde olan kişilerin, ilaçları haddinden fazla kullanması durumunda kandaki serbest T3 salınımı yükselebilir.   Hamilelikte de Serbest T3 oranında yükselme gözlemlenebilir. Yükselmesinin sebepleri: -Kullanılan ilaçların yan etkisi

-İyotun yetersiz tüketimi

-Primer hipertiroidizm

-Toksik nodüler guatr

-Multinodüler guatr

-Postpartum tiroidit

-De Quervanin tiroidit

-Subakut tiroidit

-Struma ovari

TİROİD FONKSİYON TESTLERİ NELERDİR VE HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

Tiroid fonksiyon testleri kanda yapılan hormon ve antikor testleri ile iyot uptake testinden oluşur. TSH Testi: Başlangıç döneminde tiroid bezi fonkiyonlarına ilişkin bilgi edinmenin en sağlıklı yöntemi TSH seviyesinin ölçümüdür. Basit bir kan testi ile yapılan bu araştırma sonucunda TSH seviyesi sağlıklı ve yetişkin bireylerde 0,4-4,00 mIU/L aralığında olmalıdır. Hormon düzeyinin bu aralığın üzerinde tespit edilmesi hipotiroidizm, yani tiroid fonsiyonlarının yetersiz olması durumunu gösterir. TSH seviyesinin düşük olması ise daha nadir olarak görülen bir durum olmakla birlikte tiroid bezinin aşırı çalışması şeklinde gelişen hipertiroidizmi işaret eder.

T3 Testi: T3 testi genellikle hipertiroidizmin varlığını tespit etmek veya hastalığın derecesini belirlemek amacıyla uygulanan bir kan testidir. Hipotiroidi hastalarında genellikle TSH seviyesi yükseldikten ve T4 hormonu düzeyi düştükten sonra en son etkilenen değer T3 hormonu olduğundan teşhis açısından belirleyici değildir. Fakat TSH düzeyi normalin altında olan hipertiroidi hastalarında genellikle T4 hormonu seviyesi normalken öncelikli olarak T3 hormonu düzeyi yükselir. Bu nedenle hipertiroidi hastalığının teşhisinde T3 testinin önemli bir yeri vardır. Sağlıklı bireylerde serbest T3 hormonunun kandaki düzeyi 2.5-5 pg/ml aralığında olmalıdır.

T4 Testi: T4 hormonu kanda iki farklı şekilde dolaşır. Bunlardan ilki T4'ün tiroid hormonuna ihtiyaç duyan dokulara girmesinin önlenmlesi amacıyla proteinlere bağlanmış olan formudur. Bir diğer formu ise serbest T4 (FT4) olarak adlandırılan ve hormonun etkilerini gösterebilmek adına dokulara ulaşabilen halidir. Hipotiroidi hastalarında kandaki serbest T4 düzeyi düşük iken hipertiroidi hastalarında bu değer genellikle normal aralığın üzerindedir. T4 ile TSH sonuçlarının bir arada değerlendirilmesi daha sağlıkı sonuçlara ulaşılabilmesini sağlar. Sağlıklı bireylerde serbest T4 hormonunun kandaki düzeyi 0.6-1 ng/dl aralığında olmalıdır.

Tiroid Antikor Testleri: Normal şartlarda sağlıklı bireylerde bakteri ve virüs gibi vücutta hastalığa yol açan ajanlara karşı antikorlar üretilerek bu ajanlarla mücadele edilir. Otoimmün hastalıklar olarak da bilinen hastalıklarda ise vücut kendi doku ve hormonlarını ajan olarak görür ve kendi dokularına karşı antikor geliştirerek harabiyete neden olur. Hashimato tiroiditi ve otoimmün tiroid hastalığı da bu gruba girer ve otoimmün etkiden kaynaklı olarak tiroid bezinin zarar görmesi söz konusudur. Tiroid bezinde tespit edilen bir fonksiyon bozukluğunun otoimmün hastalıklardan kaynaklı olup olmadığının araştırılması için tiroid peroksidaz (TPO) ve tiroglobulin gibi hormonların kandaki düzeylerine bakılır. 

Radyoaktif İyot Uptake Testi: Tiroksin hormonu yüksek miktarda iyot içerir. Bu nedenle vücuda zarar vermeyecek düzeyde radyoaktif iyot verilerek uygulanan radyoaktif iyot uptake testi geliştirilmiştir. Bu test ile vücuda radyoaktif olarak işaretlenmiş iyot verilerek iyot moleküllerinin vücutta izlediği yol incelenir. Radyoaktif iyot alımı incelenerek bezin sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığı, hipotirodi veya hipertiroidi durumunun bulunup bulunmadığı hakkında bilgi sahibi olunabilir.

T3 HORMONU DÜŞÜKLÜĞÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Kanda tiroit hormon düzeylerinin düşmesi

-Metabolizmanın ve kalp hızının yavaşlaması

-Kilo alma

-Saçlarda dökülme

-Ciltte kuruma

-Tırnaklarda kırılma

-Enerjide azalma

-Uyku hali

-Seste kalınlaşma

-Cinsel istekte azalma

-Adet görememe

-Kısırlık

-Göz çevresi, el ve ayaklarda şişme

-İleri evrelerde depresyon, zihinsel fonksiyonlarda ve vücut hareketlerinde yavaşlamaya yol açabilir.

T3 hormonu düşüklüğü farkına varılmaz ve tedavi edilmez ise komaya kadar gidebilir. 

Sağlık lisansiyeri nedir, ne demek? Sağlık lisansiyeri ne iş yapar?

Tarafından: NTV
21 Mart 2023 at 09:35
Sağlık lisansiyeri nedir, ne demek? Sağlık lisansiyeri ne iş yapar?

Sağlık lisansiyeri, Bakan Koca tarafından yapılan personel alımı duyurusu sonrasında merak edildi. Bakan Koca açıklamasında, KPSS ile Sağlık Bakanlığı'nda istihdam edilecek 1.494 sağlık lisansiyeri alımı yapılacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından sağlık lisansiyerinin ne demek olduğu ve ne iş yaptığı araştırılmaya başladı. Peki, Sağlık lisansiyeri nedir, ne demek? Sağlık lisansiyeri ne iş yapar?

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından mahkemeye gönderilen 18 Şubat 2010 tarih ve 795 sayılı yazıda, Mesleki Eğitim Fakültesi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği Programından mezun olanların, Sağlık Bilimleri Lisansiyeri sayılacağı belirtilmişti. Böylelikle, Mesleki Eğitim Fakültesi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği bölümünden mezunu olup da Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapmakta olan personel, sağlık bilimleri lisansiyeri sayıldıkları 10 Şubat 2010 tarihi itibariyle ilave bir derece alabilecektir. Buna göre; Mesleki Eğitim Fakültesi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği Programından mezun olanlar Sağlık Bilimleri Lisansiyeri olarak görev alabilecek.

Bakan Koca duyurdu: 42 bin 500 personel alımı yapılacak

Tarafından: NTV
21 Mart 2023 at 09:11
Bakan Koca duyurdu: 42 bin 500 personel alımı yapılacak

SON DAKİKA HABERİ: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 42 bin 500 personel alımı yapacaklarını açıkladı. KPSS ile 6 bin 69 hemşire, bin 530 ebe, bin 494 sağlık lisansiyeri, 798 sağlık teknisyeni ve 21 bin 709 sağlık teknikeri olmak üzere, toplam 31 bin 600 sözleşmeli sağlık personeli ve ayrıca 10 bin 900 sürekli işçi istihdam edilecek.

Son dakika haberi!  Sağlık Bakanlığı bünyesine 42 bin 500 personel alımı yapılacak.

Sağlık Bakanı Koca, 42 bin 500 yeni personel istihdamı için alım süreçlerinin başlatıldığını açıkladı.

KPSS ile yapılacak alımda; KPSS ile 6 bin 69 hemşire, bin 530 ebe, bin 494 sağlık lisansiyeri, 798 sağlık teknisyeni ve 21 bin 709 sağlık teknikeri olmak üzere, toplam 31 bin 600 sözleşmeli sağlık personeli ve ayrıca 10 bin 900 sürekli işçi istihdam edilecek.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde istihdam edilecek 85 bin personel alımı için ilk etap tamamlanmış ve 42 bin 500 kişi işe alınmıştı.

Bakan Koca yaptığı açıklamada, "İlan ettiğimiz 85 bin personelin 42 bin 500'ünün atamasını şimdi yapıyoruz. Diğer yarısını peşinden hemen alacağız" demişti. 

Biden'dan "Covid-19'un kökeni" yasasına onay

Tarafından: NTV
21 Mart 2023 at 03:29
Biden'dan

ABD Başkanı Biden, Covid-19'un kökenlerinin araştırılmasını destekleyen yasa tasarısını onayladı. Biden, Wuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki potansiyel bağlantılar da dahil, corona virüsün kökenleriyle ilgili tüm gizli bilgilerin incelenmeye devam edeceğini söyledi. ABD Başkanı, bu yasayla birlikte söz konusu bilgilerin mümkün olduğunca paylaşılmasına da olanak sağlanacağını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, Covid-19 virüsünün kökenleri hakkındaki bilgilerin gizliliğini ortadan kaldıracak çalışmaların önünü açacak yasa tasarısını imzaladı. Biden, mart başında ABD Kongresi'nde Cumhuriyetçiler ve Demokratların oybirliğiyle kabul edilen ve corona virüsün kökenleriyle ilgili bilgilerin gizliliğini ortadan kaldıracak olan, "Covid-19'un Kökeni Yasası" başlıklı tasarıyı imzaladı.

ABD Başkanının yazılı açıklamasında, "Gelecekteki salgınları daha iyi önleyebilmemize yardımcı olmak için Covid-19'un kökenlerine inmemiz gerekli. Yönetimim, Wuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki potansiyel bağlantılar da dahil, Covid-19'un kökenleriyle ilgili tüm gizli bilgileri incelemeye devam edecek." dedi. 2021'de istihbarat teşkilatlarını virüsün kökenini araştırmak üzere görevlendirdiğini kaydeden Biden, imzaladığı yasayla birlikte, söz konusu bilgilerin mümkün olduğunca paylaşılmasına da olanak sağlanacağını belirtti.

YASA NE GETİRİYOR? Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'dan muhalefetsiz geçen yasa, ABD Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na, "Covid-19 salgını patlak vermeden önce Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde gerçekleştirilen corona virüs araştırmaları veya diğer ilgili faaliyetleri" araştırmaya yönlendirecek. Tasarı, Enerji Bakanlığı'nın bir laboratuvar sızıntısının Covid-19 salgınının en olası nedeni olduğunu belirlemesinden kısa bir süre sonra Meclis'ten geçmişti. ABD'nin özellikle Cumhuriyetçi kanadı, salgının başlamasından bu yana 1 milyondan fazla Amerikalının hayatına mal olan Covid-19'un Çin'in Wuhan kentindeki bir laboratuvardan yayıldığını iddia ederken, hükümet yetkilileri, virüsün bir laboratuvardan yayıldığı veya hayvanlardan bulaştığı konusunda daha temkinli açıklamalarda bulunuyor.

Pentagon: Askeri pilot ve yer mürettebatının kanser riski daha yüksek

Tarafından: NTV
20 Mart 2023 at 16:07
Pentagon: Askeri pilot ve yer mürettebatının kanser riski daha yüksek

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yapılan bir araştırmada, askeri pilot ve yer mürettebatının genel nüfusa kıyasla belirli kanser türlerinde daha yüksek risk altında olduğu tespit edildi.

Wall Street Journal'ın haberine göre, Pentagon'un kanser oranlarına ilişkin araştırmasında, 1992-2017 yıllarında askeri uçaklarda uçan ya da yer destek hizmetlerinde çalışan yaklaşık 900 bin personelin verileri incelendi. Buna göre, askeri pilot ile bu uçaklara yakıt sağlayan ve bakımını yapan yer ekiplerinin, genel nüfusa kıyasla belirli kanser türlerinde daha yüksek risk altında olduğu saptandı. Araştırmada, askeri personelde kanser görülme sıklığının daha yüksek olduğu ancak genel nüfusla karşılaştırıldığında benzer ya da daha düşük ölüm görüldüğü kaydedildi.

YÜZDE 87 ORANINDA DAHA YÜKSEK CİLT KANSERİ RİSKİ Uçak mürettebatında yüzde 87 daha yüksek melanoma (cilt kanseri türü) ve yüzde 39 daha yüksek tiroit kanseri görüldüğü tespit edilen araştırmada, erkek mürettebatta prostat kanseri görülme oranının da yüzde 16 daha fazla olduğu belirtildi.

Araştırmada, genel nüfus ile karşılaştırıldığında uçak mürettebatının tüm kanser türlerinde yüzde 24 daha fazla risk altında olduğu ifade edildi. Askeri uçakların bakımı veya yakıt ikmalini yapan havaalanı yer mürettebatının da incelendiği araştırmada, bu kişilerdeki beyin ve sinir sistemi kanserlerinin yüzde 19, tiroit kanserinin yüzde 15, melanomanın ise yüzde 9 daha yüksek görüldüğü tespit edildi. Bu kişilerdeki böbrek veya böbreğe ilişkin kanserlerin ise genel nüfusa kıyasla yüzde 9 daha yüksek görüldüğü kaydedildi. Öte yandan, sigara, alkol kullanımı ve aile öyküsü dahil "kontrol edilemeyen çok sayıda faktör olduğu için" araştırmanın, söz konusu çalışma alanının kansere neden olduğu anlamına gelmediği" belirtildi. Pentagon'un, personelin hangi toksin ya da kanserojen etkenlere maruz kaldığını belirlemek için daha kapsamlı inceleme yapmayı planladığı ifade edildi.

İnsomnia hastalığı nedir, neden olur? İnsomnia belirtileri neler?

Tarafından: NTV
20 Mart 2023 at 12:49
İnsomnia hastalığı nedir, neden olur? İnsomnia belirtileri neler?

İnsomnia hastalığı, sosyal medyada birçok kişi tarafından sorgulanan ve merak edilen hastalıklar arasında yer almaya başladı. Oyuncu Müjde Uzman'ın insomnia hastalığına yakalandığını belirtmesinin ardından, hastalığın nedenleri ve sebepleri merak edildi. Peki, insomnia hastalığı nedir, neden olur? İnsomnia belirtileri neler?

İnsomnia ya da uyuyamama hastalığı, bir uyku sorunudur. Uykuya dalamama ya da gece boyunca sürekli uyuyamama sorunlarını barındırır. Hastalar genel olarak, gözlerini birkaç dakikadan fazla kapalı tutamamaktan ya da yatakta bir o yana bir bu yana dönerek uyuyamamaktan yakınırlar.

İnsomnia birkaç gece sürerse geçici, 1 hafta ile 3 hafta arasında sürerse kısa süreli, 3 haftadan fazla sürerse kronik insomnia olur. Kronik bir hastalığa dönüşerek uyuma eksikliği doğrultusunda oldukça zararlı olabilir. İnsomnia doğal uyuma dengesini bozar ve tedavisi oldukça zor olabilir. İnsomnia hastaları genel olarak öğleden sonra ya da akşama doğru kısa süreli uyudukları için, geceleri de uyumakta zorluk çekerler. Bazıları da vücutlarını sınırlarında kullanmaya çalışırlar. Bu da çok mühim fiziksel ve zihinsel sorunlara yol açar. İnsomnia ayrıca birçok ilacın yan etkisi olarak, stres sebebiyle ya da duygusal, fiziksel ve zihinsel sorunlar doğrultusunda da oluşabilir.

İNSOMNİA TEDAVİSİ Hayat stilinin değiştirilmesi uykusuzluk tedavisinde ve önlenmesinde önemlidir. Uyarıcı kullanımından kaçınmak, uykusuzluğa karşı alınabilecek bir önlemdir.

Kahve, çay, guarana, kakao, kola, enerji içecekleri, çikolata gibi kafein içeren gıda maddeleri ile ritalin ve adderall gibi uyarıcı ilaçların kullanımından kaçınmak bu yönteme örneklerdir.

Düzenli uyuma, gün içi uyumaktan kaçınma ve yatak odasında uykuya elverişli düzenlemeler yapma (sessiz, karanlık) da hayat stilinin değiştirilmesi çerçevesinde yöntemlerdir. Bilişsel davranışçı terapi de uyku bozukluğu tedavisinde kullanılabilir. Bu metotlar arasında uyarıcı kontrol terapisi, rahatlama teknikleri, uyku kısıtlama ve ışık terapisi yer alır.

İlaç tedavisinde, reçeteye tabi Eszopiclone (Lunesta), Ramelteon (Rozerem), Zaleplon (Sonata) ve Zolpidem (Ambien, Edluar, Intermezzo, Zolpimist) kullanılabilir.

İlaç tedavisinin birkaç haftadan uzun süreli kullanımı önerilmemektedir.

ALTERNATİF TIPTA İNSOMNİA Geleneksel yöntemlerin başında, uyumadan önce sıcak süt içmek; uyanır uyanmaz sıcak bir duş almak, öğlen egzersiz yapmak, öğlen yemeğinde bol yemek yemek ve akşam yemeğinde az yemek yemek ve erken yatmaya çalışmak gelir.

Geleneksel Çin tıbbında genelde akupunktur, diyet ve yaşam analizi, bitkiler ana önlemleri oluşturur.

İSG/1 başvuruları başladı mı, ne zaman yapılacak? (2023 ÖSYM İSG sınav ve başvuru tarihleri)

Tarafından: NTV
20 Mart 2023 at 15:09
İSG/1 başvuruları başladı mı, ne zaman yapılacak? (2023 ÖSYM İSG sınav ve başvuru tarihleri)

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (İSG/1) başvuruları için bekleyiş sürüyor. ÖSYM tarafından yayımlanan 2023 sınav takvimi sonrasında, İSG/1 başvuruları ve sınav tarihi belli oldu. Peki, İSG/1 başvuruları ne zaman ve nereden yapılacak?

2023 İSG sınavı için başvuru tarihleri sorgulanmaya başladı. Sınava katılım sağlayacak olan adaylar, ÖSYM tarafından belirlenen başvuru ve sınav tarihini araştırıyor. Peki, İSG/1 başvuruları ve sınavı ne zaman yapılacak? 2023 İSG SINAVI NE ZAMAN? ÖSYM tarafından yayımlanan 2023 sınav takvimiyle birlikte İSG sınavının ne zaman yapılacağı belli oldu. Buna göre; İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (2023-İSG/1), 6 Mayıs 2023 tarihinde yapılacaktır.

İSG BAŞVURULARI NE ZAMAN? 6 Mayıs 2023 tarihinde uygulanacak sınav için 27-30 Mart 2023 tarihleri arasında başvuru alınacaktır. Adaylar başvurularını, ÖSYM başvuru merkezlerinden 30 Mart 2023 mesai saati bitimine kadar veya ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nden (https://ais.osym.gov.tr) ve ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan 30 Mart 2023 tarihi saat 23.59’a kadar yapabilecektir.

DSÖ'den Yemen'de artan kızamık ve çocuk felci vakalarına karşı uyarı

Tarafından: NTV
20 Mart 2023 at 06:37
DSÖ'den Yemen'de artan kızamık ve çocuk felci vakalarına karşı uyarı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'de kızamık ve çocuk felci vakalarının yayıldığı uyarısında bulundu.

DSÖ'nün Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Yemen'de kızamık ve çocuk felci vakaları yayıldı." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, kızamığa yakalanan çocukların yüzde 80'inden fazlasının aşısız olduğu belirtilerek, Yemen'de aşının zaruri bir ihtiyaç olduğu vurgulandı. Yemen hükümeti, bir süre önce BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü işbirliğiyle 12 ilde çocuk felci aşı kampanyası başlatmıştı. İran destekli Husilerin kontrolündeki bölgelerde 2021'den bu yana 227 çocuk felci vakasının görülmesinin ardından hükümet, harekete geçmişti. Ülkede çocuk felci vakaları, daha çok Sana, Zemar, Hudeyde, Sada, İbb, Hacce, El-Beyda ve Amran'da yoğunluk gösteriyor. Yemen Sağlık Bakanlığı, Mart 2020'de yaptığı açıklamada, ülkede çocuk felci vakalarının 2005'te bittiğini ancak Husilerin sağlık ekiplerinin bölgelere ulaşmasını engellemesi sebebiyle Hacce ve Sada kentlerinde hastalığın arttığını duyurmuştu.

Araştırma: Yüksek seviyede kolesterol demansa yol açabiliyor

Tarafından: NTV
20 Mart 2023 at 00:14
Araştırma: Yüksek seviyede kolesterol demansa yol açabiliyor

Avustralya'da yapılan araştırmanın sonuçları, yüksek kolesterol ile demans arasındaki bağlantıyı ortaya koydu. Araştırma kapsamında 65 yaş altındaki 1 milyonu aşkın kişinin verileri incelendi. Kötü kolesterolün bunamaya yol açabilen nöronlar arasında tau adı verilen bir proteini biriktirdiği belirlendi.

Avustralya'da yapılan yeni bir araştırmada, yüksek seviyede kolesterolün demansa yol açabildiği tespit edildi. Daily Mail Gazetesinin haberine göre, araştırmacılar, 65 yaş altındaki 1 milyondan fazla kişinin sağlık verilerini inceledi. Araştırmacılardan Dr. Ashish Misra, ilk kez demansın yüksek seviyede kolesterolle bağlantısının bulunduğuna işaret ederek, sonuçları "ezber bozan" gelişme olarak değerlendirdi. Misra, kötü kolesterolün kan-beyin bariyerini geçen ve bunamaya yol açabilen nöronlar arasında tau adı verilen bir proteini biriktirdiğini kaydetti.

"NE YAZIK Kİ MUCİZEVİ BİR İLAÇ DA YOK" Öte yandan, yüksek kolesterol, atardamar duvarlarında plak oluşturarak felç riskini artırırken Misra, " Ne yazık ki atardamarlarda plaklardan kurtulmayı sağlayacak mucizevi bir ilaç da yok. Sağlıklı yaşam ve diyetler sayesinde bununla yaşamayı öğrenmeliyiz." dedi. Misra, araştırmalarının demansın erken tanısında büyük fayda sağlayacağına dikkati çekerek, "İlk kez yediklerimizle bilişsel zayıflama arasında direkt bağlantı olduğunu söyleyebiliyoruz." dedi. Avustralya'da hali hazırda 487 bin 500 kişide demans görüldüğü ve 65 yaş üstündeki her 1000 kişiden 84'ünde ise bu hastalığın bulunduğu ifade ediliyor.

Deprem bölgesinde tıp uzmanlık eğitimi alanlarla ilgili yeni karar

Tarafından: NTV
20 Mart 2023 at 00:00
Deprem bölgesinde tıp uzmanlık eğitimi alanlarla ilgili yeni karar

Sağlık Bakanı Koca, Tıpta Uzmanlık Kurulu kararlarını açıkladı. Kurulun kararına göre, tıp ve diş hekimliği uzmanlık eğitimini Adıyaman, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş'ta almakta olanlardan olağanüstü hal süresi içinde başvuranlar, kendi eğitim kurumlarının uygun görmesi halinde, eğitim verme yetkisi bulunan başka kurumlarda görevlendirilebilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adıyaman, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş'ta tıp ve diş hekimliği uzmanlık eğitimi alanlardan olağanüstü hal süresi içinde başvuranların, kendi eğitim kurumlarının uygun görmesi halinde, eğitim verme yetkisi bulunan başka kurumlarda görevlendirilebileceğini bildirdi. Koca, Twitter hesabından Tıpta Uzmanlık Kurulu toplantısında alınan kararlara ilişkin paylaşımda bulundu. Bakan Koca, "Tıpta Uzmanlık Kurulu açıkladı. Tıp ve diş hekimliği uzmanlık eğitimini Adıyaman, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş’ta almakta olan arkadaşlarımızdan olağanüstü hal süresi içinde başvuranlar, kendi eğitim kurumlarının uygun görmesi halinde, eğitim verme yetkisi bulunan başka kurumlarda görevlendirilebilecek. Hayırlı olsun." dedi. Kurulun açıklamalarının ayrıntılarına "http://tuk.saglik.gov.tr" linkinden ulaşılabilecek. Buna göre, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi verilen kurumların ve bu kurumlardaki uzmanlık öğrencilerinin durumu 15 Mart'ta yapılan Tıpta Uzmanlık Kurulu toplantısında değerlendirildi. Tıpta Uzmanlık Kurulunca yapılan kapsamlı değerlendirmeler sonucunda, depremlerden etkilenen illerde uzmanlık eğitimi görmekte olan uzmanlık öğrencileri hakkında 2293 sayılı karar alındı. Kararın Türkiye genelindeki tüm eğitim kurumlarına duyurulması için resmi yazışma süreci başlatıldı.

Araştırma: Futbolcuların kafa vuruşları demans riskini artırıyor

Tarafından: NTV
17 Mart 2023 at 16:53
Araştırma: Futbolcuların kafa vuruşları demans riskini artırıyor

İsveç'te yapılan araştırma, futbolcuların demansa (bunama) yakalanma riskinin sıradan insanlara kıyasla bir buçuk kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

BBC'nin haberine göre, araştırmada sıradan insanlar arasında demansa yakalanma oranının yüzde 6 olduğu görülürken bu oranın futbolcularda yüzde 9'a çıktığı tespit edildi. 1924-2019 yıllarında İsveç'in en üst liginde oynayan 6 bin futbolcunun sağlık durumu, benzer yaş ve ortama sahip 56 binden fazla sıradan kişinin sağlığıyla karşılaştırıldı. Futbolcuların, sıradan insanlara nazaran Alzheimer ve diğer türlerde demansa yakalanma riskinin daha yüksek olduğu gözlendi. KAFA VURUŞLARI DEMANS RİSKİNİ ARTIRIYOR Araştırmada futbol topuna tekrar tekrar kafa vurmanın hafif beyin travmasına neden olduğu ve yaşlılıkta daha fazla demans vakasına yol açabileceği belirlendi. Buna karşın, kalecilerin demansa yakalanma riskinin diğer futbolcular kadar yüksek olmadığı tespit edildi. Araştırma ekibinin lideri, Karolinska Enstitüsünden Dr. Peter Ueda, "Kaleciler ve diğer futbolcular karşılaştırıldığında ortaya çıkan nörodejeneratif hastalıklara yakalanma riskindeki farklılık, bu teoriyi destekliyor." açıklamasını yaptı. Bunun yanı sıra demansa yakalanma riskinde sadece kafa travmalarının değil, sigara, depresyon, aşırı alkol tüketimi, hareketsizlik ve obezite, yüksek tansiyon, yaşlılık ve genetik sebeplerin de etkili olduğuna işaret edildi. Alzheimer's Research UK'den Dr. Sara Imarisio, topa kafa vurmanın yanı sıra futbolcuların saha içi ve dışındaki yaşantılarının da demans riskini artırabileceğini kaydederek, konu hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı. KAFA DARBELERDEN KORUNMALI Araştırmacılar, deneklerin yaşam tarzları ve kaç defa kafa vuruşu yaptıklarına dair detaylı bilgi olmadığını belirtirken demanstan etkilenen futbolcuların çoğunun, topların ağır olduğu ve deriden yapıldığı 1950-60 yıllarında futbol oynadıklarını vurguladı. Edinburgh Üniversitesinden Profesör Tara Spiers-Jones, egzersizin bunama riskini azalttığına dair kanıtlar olduğuna dikkati çekerek, "Ben kafanızı korumanızı ve çok egzersiz yapmanızı tavsiye ediyorum." dedi. Daha önce İskoçya'da yapılan araştırma, eski profesyonel futbolcuların demanstan ölme olasılığının, aynı yaştaki diğer insanlara göre üç buçuk kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştu. Araştırma sonucu İngiltere ve Avrupa'daki futbol federasyonlarına futbol oynayan çocuklar ve yetişkinler için kafa vuruşunu azaltan yönergeler hazırlama tavsiyesinde bulunulmuştu. Dünya çapında çoğu 65 yaşın üzerinde 57 milyon demans hastası bulunuyor. Yapılan araştırmalar, bu rakamların gelecek yıllarda ciddi biçimde artacağını gösteriyor. Araştırmanın bulguları, "The Lancet Public Health" dergisinde yayımlandı.

Genel Sağlık Sigortası kapsamında vatandaşlara ödenen tutarlar artırıldı

Tarafından: NTV
16 Mart 2023 at 23:59
Genel Sağlık Sigortası kapsamında vatandaşlara ödenen tutarlar artırıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, Genel Sağlık Sigortası kapsamında vatandaşlara ödenen tutarların Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında artırıldığını duyurdu. Bu kapsamda, kemik içi implant, gözlük cam ve çerçeve ile özel ortez/protez tutarları artırıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından genel sağlık sigortalılara ödenen tutarların Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında artırıldığını bildirdi.

Bilgin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, SUT kapsamında vatandaşlara kemik içi implantta her implant için 90 lira olarak ödenen tutarın 750 liraya çıkarıldığını belirtti.

Kemik içi implant için ödenen tutarın, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alan gaziler ile vazife ve harp malulleri, başkasının yardımı ve desteği olmaksızın yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecedeki vazife ve harp malulleri ile terör olaylarında yaralananlar için 2 bin 500 liraya çıkarıldığını ifade eden Bilgin, şunları kaydetti: "Vatandaşlarımızın ayakta tedavi kapsamında evlerinde kullandıkları tıbbi malzemeler ile gazilerimizin kullanımına özel ortez/protez tutarları yüzde 50 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda; gözlük cam ve çerçeve için ödenen tutarlar ise yüzde 39 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda artırıldı.

Çölyak hastalığında ve protein metabolizması bozukluklarında; hastaların kısıtlı diyetleri sebebiyle kullandıkları hayati öneme haiz özel formüllü un ve mamul ürünler için aylık nakdi ödemelerde de yüzde 100 artış yapıldı. Tüm vatandaşlarımıza hayırlı olsun."

Sağlık Bakanlığı'ndan sahte kozmetik ürünlerine ceza

Tarafından: NTV
16 Mart 2023 at 12:59
Sağlık Bakanlığı'ndan sahte kozmetik ürünlerine ceza

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), denetlediği 203 kozmetik ürününün 162’sinin teknik düzenlemeye aykırı, 16'sının ise güvensiz olduğunu tespit ederek, üretici firmalara toplam 545 bin 340 TL para cezası verdi. Denetlenen kozmetik ürünlerden sadece 25'inin teknik düzenlemelere uygun olduğu açıklandı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kozmetik Denetim Dairesi Başkanlığı tarafından 2022 yılı dördüncü üç aylık dönem (Ekim-Kasım-Aralık) kozmetik ürünlerin piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerine dair raporu kamuoyu ile paylaştı.

Halk sağlığını tehdit eden sahtecilerin sosyal medya üzerinden yaptıkları reklamlarla sağlığa zararlı ürünleri nasıl sattıkları günyüzüne çıktı.

Denetimler sonucunda teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz oldukları tespit edilen ürünler imha edilirken üretici firmalara cezai işlem uygulandı.

SAHTE PARFÜMLER İMHA EDİLDİ

Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"2022 yılı kozmetik denetimleri, risk analizi yapılarak özellikle piyasadaki teknik düzenlemeye aykırı (uygunsuz) ürünlerin tespitine yönelik planlanmıştır. Bu istikamette öncelikle piyasadaki bildirimsiz ürünlerin tespitine yönelik denetimler gerçekleştirilmiştir. Yapılan etkin denetimler neticesinde elde edilen verilerle (162 teknik düzenlemeye aykırı ürün tespiti) hedeflenen sonuca ulaşılmıştır. Mahkemeler, savcılıklar, emniyet ve jandarma kuvvetleri, diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından ulaşan ve incelemeler neticesinde sahte-kaçak-taklit olduğu belirlenen 52 bin 890 adet parfüm ve deodorant 5324 sayılı Kozmetik Kanunu uyarınca güvensiz ürün çerçevesine alınmış olup üreticisi belli olmayan bu ürünler için yalnızca imha işlemi uygulanmıştır."

BAKANLIK MARKALARI PAYLAŞTI

Denetlenen 203 kozmetik ürünün sadece 25'nin teknik düzenlemere uygun olarak üretildiği, 162'sinin düzenlemelere aykırı olarak üretildiği 16'sının ise tamamen güvensiz olduğu tespit edildi. Sahtecilere 545 bin 340 TL para cezası kesildi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kozmetik Denetim Dairesi Başkanlığı'nın kamuoyu ile paylaştığı 16 güvensiz ürünün markası şöyle sıralandı:

  • Sanyel Şampuan Sedefli 5 kg
  • “Molina” markalı Minevital Şampuan 300 ml adlı ürünler
  • The Natural Ritualist Keratine Repair Rescue Kırık Uç Onarıcı Hair Care 75ml
  • LipmaX Lip Gloss No:101
  • LipmaX Lip Gloss No:102
  • LipmaX Lip Gloss No:103
  • LipmaX Lip Gloss No:104
  • LipmaX Lip Gloss No:105
  • LipmaX Pearly No:21
  • LipmaX Pearly No:22
  • LipmaX Pearly No:23
  • LipmaX Pearly No:24
  • LipmaX Pearly No:25
  • Fiora Saç Serumu
  • Venzen Collagen Protein Line Carving TonerKolajen Tonik
  • Venzen Moist Repair Essence LiquidNiasinamid Özlü Leke Kremi

Karbonmonoksit zehirlenmesi nedir, neden olur? Topluca ölümlere yol açabiliyor

Tarafından: NTV
15 Mart 2023 at 17:52
Karbonmonoksit zehirlenmesi nedir, neden olur? Topluca ölümlere yol açabiliyor

Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Peki, karbonmonoksit zehirlenmesi neden olur?

Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmaz ise ölümle sonuçlanabilmektedir. Ülkemiz genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olan ve her yıl özellikle kış aylarında sobaların, kombilerin ve şofbenlerin yanmasıyla birlikte Ülkemizin hemen her bölgesinden çok sayıda karbonmonoksit zehirlenmesi haberleri medyaya yansımakta ve tüm sezon boyunca hemen her gün bu haberleri okumaktayız. Nice ocaklar sönmekte ve aile boyu facialar yaşanmaktadır. Yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmekte, bir o kadarı da sakat kalmaktadır. Özellikle soba dumanına bağlı karbonmonoksit zehirlenmeleri topluca ölümlere yol açmaktadır. Bir aileden çok sayıda kişi aynı anda kaybedilmektedir Alınacak tedbirlerle karbonmonoksit zehirlenmesine bağlı ölümler önlenebilir ölümlerdir.Soba ve Bacalarla İlgili Uyulması Gereken Kurallar Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli, Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı, Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli, Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı, İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli, Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli, Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1m. daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı, Binaların Yangından Korunması yönündeki mevzuat hükümlerine uyulmasına özen gösterilmelidir.

Sağlık Bakanlığı 2. personel alımı ne zaman? (2023 Sağlık Bakanlığı 42 bin 500 personel alımı)

Tarafından: NTV
15 Mart 2023 at 15:17
Sağlık Bakanlığı 2. personel alımı ne zaman? (2023 Sağlık Bakanlığı 42 bin 500 personel alımı)

Sağlık Bakanlığı 2. personel alımı başvuruları için bekleyiş sürüyor. İki etaplı gerçekleşen ve toplamda 85 bin personel alımı yapan Sağlık Bakanlığı ilk etabı tamamlamıştı. Bakanlığın 42 bin 500 personel alımı için 2. etap alımını başlatması bekleniyor. Peki, Sağlık Bakanlığı 2. personel alımı başvuruları ne zaman?

Sağlık Bakanlığı bünyesinde istihdam edilecek 42 bin 500 personel alımı için başvuruların başlayacağı tarih araştırılıyor. ÖSYM’nin yayınlayacağı kılavuzda alım yapılacak kadroların dağılımı, eğitim düzeyi, başvuru şartları gibi bilgiler yer alacak. Peki, Sağlık Bakanlığı 2. personel alımı ne zaman? 42 BİN 500 PERSONEL ALIMI YAPILACAK Sağlık Bakanlığı tarafından alıma yapılacak 85 bin personel için ilk etap geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştı. Bakan Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamalar sonrasında başvurular tamamlanmış ve 42 bin 500 alımı gerçekleşmişti. Şimdi gözler personel alımının 2. etabına çevrildi.SAĞLIK BAKANLIĞI 2. PERSONEL ALIMI NE ZAMAN? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "İlan ettiğimiz 85 bin personelin 42 bin 500'ünün atamasını şimdi yapıyoruz. Diğer yarısını peşinden hemen alacağız." ifadelerini kullanmıştı. 15 bin 537'si tıbbi sekreter ve 5 bin 831'i ise hemşirelerden oluşmak üzere toplamda 30 bin sözleşmeli personelin atamaları yapılmıştı. Sağlık Bakanlığı ikinci personel alımına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Açıklama yapılır yapılmaz ayrıntıları haberimizden öğrenebilirsiniz.BRANŞ DAĞILIMI BELLİ OLDU MU? ÖSYM’nin yayınlayacağı kılavuzda alım yapılacak kadroların dağılımı, eğitim düzeyi, başvuru şartları gibi bilgiler yer alacak. İkinci alımlarda toplam kontenjan 42 bin 500 olacak. Bakanlığın ihtiyacı doğrultusunda alım yapılacak branşlar belirlenecek.

Borderline kişilik bozukluğu nedir, belirtileri neler?

Tarafından: NTV
15 Mart 2023 at 09:47
Borderline kişilik bozukluğu nedir, belirtileri neler?

Sınırda Kişilik Bozukluğu (Borderline) olan kişilerde; ani duygudurum değişiklikleri ve kendilerinin nasıl biri olduğu, hayattaki rollerinin ne olduğu konusunda kararsız düşünceler görülebilir. Borderline Kişilik Bozukluğu, kararsız ve uçlarda ruh halleri, çarpık benlik duygusu, dengesiz ilişkiler, yoğun öfke patlamaları ile karakterize edilen bir kişilik bozukluğudur. Peki, Sınırda Kişilik Bozukluğu (Borderline) kişilik bozukluğu nedir, belirtileri neler?

Borderline kişilik bozukluğu Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından nevrozlarla psikozlar arasında sınırda olan kişilik olarak kendini belli eden kişilik bozukluğu olarak tanımlanmıştır. Mikropsikotik davranışlar, disosiyatif belirtiler gösterebilir.
Sınırda kişilik bozukluğu olan kişilerde; ani duygudurum değişiklikleri ve kendilerinin nasıl biri olduğu, hayattaki rollerinin ne olduğu konusunda kararsız düşünceler görülebilir. Bunların sonucu olarak bu kişilerin ilgi alanları ve değerleri çabucak değişebilir.
Borderline hastalığının nedenleri tam olarak aydınlatılamamıştır. Ancak bilimsel çalışmalar, bazı faktörlerin; borderline kişilik bozukluğunun gelişmesinde ya da hastalığın görülme riskini artırmada rol oynayabileceğini göstermiştir.Birinci derece yakınında borderline kişilik bozukluğu olanlar, bu hastalığa sahip olma açısından risk altındadır. Bu durum hastalığın genetik bir temeli olabileceğini gösterir.
-İlişkilere kafa yormak ya da onları aynı hızla bitirmek gibi gerçek ya da algılanan terk edilmekten kaçınma çabaları.-Aile, arkadaşlar ve sevdiklerinizle yoğun ve istikrarsız ilişkiler örüntüsü.-Çarpık ve kararsız bir benlik imajı veya benlik duygusu.-Para harcama, güvensiz seks, madde bağımlılığı, dikkatsiz araba kullanma ve aşırı yemek yeme gibi dürtüsel ve genellikle tehlikeli davranışlar.-Lütfen unutmayın: Bu davranışlar çoğunlukla yüksek ruh hali veya enerjinin olduğu zamanlarda meydana geliyorsa, bunlar sınırda kişilik bozukluğu değil, duygudurum bozukluğunun belirtileri olabilir. Kesme gibi kendine zarar verme davranışı.-Tekrarlayan intihar davranışları veya tehditleri düşünceleri.-Birkaç saatten birkaç güne kadar süren ataklarla, yoğun ve oldukça değişken ruh halleri.-Kronik boşluk hissi.-Uygunsuz, yoğun öfke veya öfkeyi kontrol etme sorunları.-Kendinden kopmuş hissetmek, kendini vücudunun dışından gözlemlemek veya gerçek dışılık duyguları gibi ayrışma duyguları.
❌
❌