Normal görünüm

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.
Dünden önceki günMilliyet

Botaş'tan Mart ayı için doğal gaz fiyatı açıklaması

29 Şubat 2024 at 20:27

BOTAŞ tarafından 'Doğal Gaz Toptan Satış Fiyatlarına' ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Kuruluşumuzun doğal gaz toptan satış fiyatları; piyasa koşulları, ülkenin ekonomik şartları, piyasa fiyat istikrarı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun tarife ile ilgili kararları ve maliyet unsuru olan alım-işletme giderlerindeki değişim dikkate alınarak mümkün olan en makul seviyede belirlenmekte ve tüketicilere sunulmaktadır. Bu kapsamda, Kuruluşumuz tarafından 01 Mart 2024 tarihinden itibaren geçerli olan 'Doğal Gaz Toptan Satış Fiyatlarında' herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Household Energy Price Index (HEPI) fiyatları esas alındığında konutlarda, Avrupa ülkeleri arasında en düşük doğal gaz fiyatı ülkemizde uygulanmaktadır" denildi.

İzmir’in yeni yatırım kapısı ‘Kemalpaşa Lojistik Merkezi'

29 Şubat 2024 at 20:21

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bugün İzmir’de Kemalpaşa Lojistik Merkezi’ni ziyaret etti. Açıklamalarda bulunan Uraloğlu, lojistik sektörünün birbiriyle bütünleşen dünya ekonomisinin ve uluslararası ticaretin temel dinamosu olduğunu ifade etti.

Uraloğlu, Türkiye’nin Asya, Avrupa ve Afrika olmak üzere üç kıtanın kesiştiği noktada bulunduğunu ve jeopolitik konumuyla diğer ülkelere göre çok daha avantajlı konumda olduğunu belirtti.

4 SAATTLİK UÇUŞ SÜRESİYLE 67 ÜLKEYE ULAŞABİLİYORUZ

Uraloğlu,“Ülkemiz sadece İpek Yolu üzerindeki doğu-batı koridorunda değil, Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey-güney koridorlarının da ortasında bulunuyor. 4 saatlik uçuş süresiyle yaklaşık 1,4 milyar insanın yaşadığı ve 8 trilyon 600 milyar dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkeye ulaşabiliyoruz. Adeta küresel ölçekte bir lojistik merkeziyiz.” dedi.

Uraloğlu, Türkiye’de son 22 yılda ulaştırma altyapısını iyileştirmek ve uluslararası taşımacılık güzergâhlarındaki eksik bağlantıları tamamlamak için 250 milyar dolar yatırım yapıldığını söyledi.

2053 yılı hedefleri doğrultusunda karayollarındaki yüzde 72’lik yük taşımacılığı payını yüzde 57 düşürmeyi planladıklarını ifade eden Uraloğlu, demiryollarının yüzde 5 olan taşımacılık payını ise yüzde 22’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

ÜLKEMİZDEKİ LOJİSTİK MERKEZ SAYISINI 13’TEN 26’YA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ

Uraloğlu ayrıca 2002 yılından bu yana, “Halkalı İstanbul, Köseköy-Kocaeli, Gelemen-Samsun, Kars, Palandöken-Erzurum, Gökköy- Balıkesir, Hasanbey-Eskişehir, Uşak, Kaklık-Denizli, Kayacık-Konya, Yenice-Mersin, Türkoğlu- Kahramanmaraş ve Andaval Yük Merkezi olmak üzere; 13 lojistik merkezimizi işletmeye açtık.” dedi.

Sivas, Boğazköprü-Kayseri, İyidere-Rize olmak üzere; 3 adet lojistik merkezin yapımına devam edildiğini bildiren Uraloğlu, “Bilecik-Bozüyük, Mardin, Ovaköy, İstanbul (Avrupa Yakası), Çerkezköy, Çandarlı (İzmir) ve Filyos olmak üzere; 7 lojistik merkezinin etüt proje ve planlama çalışmalarını sürdürüyoruz. 2053 yılına kadar ülkemizdeki lojistik merkez sayısını 13’ten 26’ya çıkarmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

KEMALPAŞA LOJİSTİK MERKEZİ’NİN 1,3 KİLOMETREKARELİK KISMININ ALTYAPI ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nde yapılan çalışmaları aktaran Uraloğlu, ”Genişleme alanları ile birlikte yaklaşık 3 kilometrekarelik alana sahip olan merkezimizin ilk etapta 1,3 kilometrekarelik kısmının altyapı çalışmalarını tamamladık. Kalan kısımları, rezerv ve genişleme alanı olarak tutacağız.” dedi.

KEMALPAŞA LOJİSTİK MERKEZİ İZMİR’İMİZE ÇOK BÜYÜK BİR DEĞER KATACAK

Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin sadece İzmir çevresine değil, İzmir Alsancak, Aliağa Liman bağlantıları ve gelecekte Çandarlı Liman bağlantıları ile Batı Anadolu ve tüm Türkiye’ye hizmet verecek nitelikte olduğunu söyleyen Uraloğlu, şu ifadelere yer verdi:

“Kombine taşımacılığı teşvik etmesi, konteyner yükleme ve boşaltma faaliyetlerini iyileştirmesi, Alsancak Liman sahasının konteyner stok sahası olarak kullanımının önüne geçmesi, kent içinde tehlike arz eden konteyner park sahalarını bölgeye taşıması, tır ve kamyon sirkülasyonunu azaltması, demiryolu taşımacılığını arttırması, gümrük ve lojistik hizmetlerinde operasyon hızını ve verimliliğini arttırması, işletme maliyetlerinin düşürmesi gibi nedenlerle Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin İzmir’imize çok büyük bir değer katacağını düşünüyoruz.”

LOKAL KONTEYNER TALEBİ 2040’LI YILLARDAN SONRA İSE 5 MİLYON TEU DÜZEYİNİ AŞACAK

Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin bulunduğu koridor üzerindeki toplam karayolu taşımasının yılda yaklaşık 25 milyon ton seviyesinde olduğunu söyleyen Uraloğlu,“Koridor dışında olup, Kemalpaşa OSB ile ilişkilendirilebilecek taşımaları da dâhil ettiğimizde karayolu taşımacılığı potansiyeli toplam 35 milyon tondur. Lokal konteyner talebinin ortalama tahminle 2025 yılında 2.3 milyon TEU olarak gerçekleşeceğini, 2040’lı yıllardan sonra ise 5 milyon TEU düzeyinin aşılacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

KEMALPAŞA LOJİSTİK MERKEZİ BÖLGE TİCARETİ İÇİN ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLACAK

Uraloğlu, Kemalpaşa Lojistik Merkezi’ne kuş uçuşu yaklaşık 70 kilometrelik mesafede 15’ten fazla sanayi bölgesinin yanı sıra İzmir’e ait limanların tamamının giriyor olmasının; lojistik merkezinin yer seçiminin tutarlılığını açıkça gösterdiğini belirtti.

Uraloğlu, Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin bölgeye hizmet veren tüm ulaşım altyapısına da doğrudan bağlı olduğuna dikkati çekerek, “İzmir şehir merkezine otoyol ile 29 kilometre, Adnan Menderes Havalimanına karayoluyla 49 kilometre, Alsancak Limanı’na tren yoluyla 71 kilometre, Menemen’e de demiryoluyla 72 kilometre uzaklıktadır.” dedi.

Uraloğlu Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin, tüm devlet yollarının yanı sıra Ankara, İstanbul, Çanakkale, Antalya otoyolları ve konvansiyonel ve yapımı devam eden YHT demiryolu planlanan lojistik merkezle bağlantı kurulabilir durumda olduğunu da ifade etti.

Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin hâlihazırda iltisak hattı ile Ankara İzmir arasındaki konvansiyonel hatta bağlantısının bulunduğunu belirten Uraloğlu, “Ankara İzmir hızlı tren hattı tamamlandığında Kemalpaşa Lojistik Merkezi'ndeki bir ürünün Ankara’ya ve İzmir’e daha hızlı ulaşması sağlanmış olacaktır.” dedi.

Lojistik merkezinin sadece İzmir için değil, Manisa, Denizli ve Aydın gibi hinterlandında yer alan şehirlerin ticareti içinde önemli bir merkez olacağını kaydeden Uraloğlu, “Bölgemizde hâlihazırda zaten birçok fabrika, imalat tesisi ve depo var. Bu projemiz İzmir için yeni yatırımlar ve yeni fabrikalar, şirketler kurulmasını sağlayacak ve İzmirliler için yeni istihdam imkânlarını beraberinde getirecektir. Lojistik sektörü de rotayı Kemalpaşa’ya çevirecektir.” şeklinde konuştu.

‘BALÇOVA'MIZA, DAHA İYİ HİZMET ETME GAYRETİ İÇERİSİNDEYİZ’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Buca’nın ardından Balçova’da da AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi açılışına katıldı. Açılışta Bakan Uraloğlu’nun yanı sıra AK Parti İzmir milletvekilleri, AK Parti ve MHP İl başkanları ve AK Parti Balçova Belediye başkan adayı Erol Eroğlu da yer aldı. Açılışta konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Ben İzmir’de hizmet ettim. Karayolları Bölge Müdürlüğü yaptım, sonra genel müdür olarak hizmet ettim. Cumhurbaşkanımızın yakın yol arkadaşlarından bir tanesiyiz. Bizde yorulmak yok. Biz yorulduğumuz zaman Cumhurbaşkanımıza bakıyoruz. Yeniden başlama şevkini, heyecanını kendimizde buluyoruz ve yolumuza devam ediyoruz. Dolayısıyla Balçova'mıza, İzmir'imize daha iyi hizmet etme gayreti içerisindeyiz. Balçova'yı AK Parti veya MHP olarak hiç almadık. Bize bir defa fırsat verin. Erol Eroğlu’ndan memnun kalmazsanız yeniden karar sizindir. Biz sonuna kadar size hizmet edeceğiz” dedi.

Bakan Şimşek'ten G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında kritik temaslar

29 Şubat 2024 at 18:52

Bakan Şimşek, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “2024'ün ilk G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları toplantısına katıldık. Küresel ekonomik görünümün yanı sıra gündemde yer alan eşitsizliklerin azaltılması, uluslararası vergilendirme ve sürdürülebilir kalkınmanın finansmanı konularını değerlendirdik. Ayrıca gerçekleştirdiğim ikili görüşmelerde Türkiye ekonomisine ilişkin gelişmeleri değerlendirirken çok taraflı kalkınma bankaları ve ülkelerle ilişkilerimizi ve işbirliğimizi güçlendirecek hususlarda görüş alış verişinde bulunduk” ifadelerine yer verdi.

2024'ün ilk G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları toplantısına katıldık. Küresel ekonomik görünümün yanı sıra gündemde yer alan eşitsizliklerin azaltılması, uluslararası vergilendirme ve sürdürülebilir kalkınmanın finansmanı konularını değerlendirdik.

Ayrıca… pic.twitter.com/O10b9Ig5kK

— Mehmet Simsek (@memetsimsek) February 29, 2024

Kartlı ödemeler yıllık yüzde 118 arttı

29 Şubat 2024 at 17:35

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Ocak ayı verilerini açıkladı. Buna göre, 1,4 milyar adet kartlı işlem sonucunda 970 milyar TL ödeme işlemi gerçekleşti. Mağaza içi yapılan her 4 kartlı ödemeden 3’ü temassız gerçekleşti. İnternetten Kartlı Ödeme 284 milyar TL oldu.

Kart sayıları gelişimi

Ocak ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 119 milyon, banka kartı sayısı 190,5 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 91,1 milyon adet oldu.

2023 yılının Ocak ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 17’lik, banka kartı adedinde yüzde 11’lik, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 24’lük artış yaşandı.

Toplam kart sayısı ise 400,6 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artış gösterdi.

Kartlı ödeme tutarı gelişimi

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ocak ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 118 artarak 970,1 milyar TL oldu.

Kartlı ödemelerin 810,9 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 141,1 milyar TL’sinde banka kartları, 18,1 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı.

Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 126, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 78 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 124 oldu.

Kartlı ödeme işlem adedi gelişimi

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ocak ayında yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 1,4 milyar adet oldu.

Kartlı ödemelerin 796,1 milyon adedi kredi kartları ile yapılırken 500,5 milyon adedinde banka kartları, 106,4 milyon adedinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı.

Kredi kartları ile yapılan ödeme adetlerinde büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 13 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde ise bu oran yüzde 41 oldu.

“Gelişen Pazarlar Bölgesi’nin lokomotifi Türkiye oldu”

29 Şubat 2024 at 17:07

BSH Ev Aletleri Grubu’nun Gelişen Pazarlar Bölgesi CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Sığın yaptığı değerlendirmede “130 ülke ile çok geniş bir coğrafyada 4,6 milyarlık büyük bir nüfusu barındıran bölgemizde, 2024 yılında kârlı büyümemizi sürdürme hedefiyle yol alıyoruz. Büyük çeşitliliklere ve farklı dinamiklere ev sahipliği yapan bu bölge büyüme potansiyeliyle bizim için her zaman önemli fırsatlar sunuyor. 13 iştirak, 9 fabrika, güçlü global marka portföyü, yenilikçi ürün ve hizmetlerimiz ile Gelişen Pazarlar Bölgesi’nde 2023 yılını güçlü bir performansla tamamladık” dedi.

BSH Gelişen Pazarlar Bölgesi CFO’su ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sedef Ataman ise, bu yıl itibarıyla önümüzdeki dönem için yatırım planlarını iki katına çıkardıklarını belirterek, özellikle teknolojiye yatırımlarıyla gezegene ve müşterilerine olan sorumluluklarının bilincinde, sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalar yürütmeye devam edeceklerini aktardı. Sedef Ataman, “Bu yıl Gelişen Pazarlar Bölgesi’nin lokomotifi Türkiye oldu. Türkiye’de faaliyete başladığımızdan bu yana 1,3 milyar Euro tutarında yatırım ile ülkenin üretimine, ihracatına, istihdamına katkı sağladık. Bu yıl da yatırımlarımızı hem Türkiye hem de bölgede sürdürerek karlı büyümemizi koruyacağız” diye konuştu.

'101 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk defa milli gelirimiz 1 trilyon doları aştı'

29 Şubat 2024 at 16:29

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat Güngören’de gün boyu bir dizi etkinliği katıldı. Bakan Bolat ilk olarak Güngören Belediyesi tarafından düzenlenen “Zarafetin Dokunuşu Sergisi” açılış törenine katıldı. Törene Bakan Bolat’ın yanı sıra Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir, Abdullah Küçük ve çok sayıda davetli katıldı

Uzun yıllardır Güngören de yaşadığını belirten Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “Belki bu salonda benim kadar uzun süre Güngörenli olan yoktur. 61 yıldır burada yaşıyorum. Burada doğdum burada büyüdüm burada evlendim ve hala burada oturmaktayım. 61 yıllık Haznedarlı olarak aranızda olmaktan mutluluk duyuyorum. Güngören'in nereden nereye geldiğini çok iyi biliyorum o tozlu yollardan bugüne nasıl geldiğini. Güngören 1994 yılında Cumhurbaşkanımız ile beraber refah partisi ile başlayan daha sonra Ak Parti ile devam ettirdiği büyük hizmetlerden nasibini aldı. Güngören gerçekten çok değişti” dedi.

Yerel seçimlerle ilgili konuşan Bakan Bolat,“ Murat Kurum başkanımızla kendisi şehir planlayıcısı mimar kendisi TOKİ’de ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığında çok büyük hizmetler yaptı. İstanbul Büyükşehir’imize aday sizlerin destek ve katkılarıyla halkımızın dualarıyla Murat Kurum başkanımızı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bünyamin Demir başkanımızı da Güngören Belediye Başkanı yapacağız. Çevre belediyeciliği, sosyal belediyecilik, halkına ulaşan, halkına destek olan belediyecilik anlayışını sağladık. Ulaşımda dünyanın en modern ulaşım ağlarını kurmak eğitim de sağlık da çok büyük devrimler yapıldı buna Allah’ta şahit kullar da şahit. Biraz vicdanı olan ve kalp gözü açık olan insanlar bunları görüyorlar” diye konuştu.

Kadın kooperatiflerine çok önemli destekler veriyoruz. Kadın kooperatiflerine bakanlık olarak önemli destekler sağladıklarını belirten Bakan Bolat, “Biz ticaret bakanlığı olarak kadın kooperatiflerine önemli destekler veriyoruz. Eğer kadın kooperatifi kurarsanız bizden 460 bin lira mal ve hizmet alımı için bir defaya mahsus destek alıyorsunuz karşılıksız hibe olarak. Bir personel için 204 bin lira iki personel için 408 bin lira bir yıl için istihdam desteği alıyorsunuz. Fuara veya sergiye katılacaksanız da 65 bin lira hibe desteği alabiliyorsunuz” dedi.

Ekonomimiz büyümesini sürdürüyor

Ekonominin pandemiden sonra hızla büyümeye devam ettiğini belirten Bakan Bolat, “Bugün milli gelir rakamı açıklandı. 4 yıl önce 100 yılda bir olan büyük bir salgını atlattık ekonomimiz yüzde 1.9 büyüdü 2020 yılında ertesi yıl yüzde 11 buçuk büyüdük. 2022 yılında yüzde 5,6 büyüdük. Geçen yıl ise yüzde 4 buçuk büyüdük. Sonuç olarak 101 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk defa milli gelirimiz 1 trilyon doları aştı. 1 trilyon 100 milyar dolara yükseldi. Kişi başına düşen milli gelirde ise 13 bin 110 dolara yükseldi. Bu Türkiye'yi üst ülkeler ligine doğru taşıyacak. İhracatta da iki gün sonra Adıyaman'da tarihin en yüksek Şubat ayı ihracatını açıklayacağız. Her ay tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaşmaya başladık.”
Bakan Bolat açılışın ardından Güngören’de sanayici iş adamları ile bir araya geldi.

Merkez Bankası rezervleri belli oldu

29 Şubat 2024 at 15:12

TCMB verilerine göre, brüt rezervler 23 Şubat itibarıyla 3 milyar 613 milyon dolar azalarak 86 milyar 92 milyon dolardan, 82 milyar 479 milyon dolara indi. Altın rezervleri 1 milyar 155 milyon dolar arttı ve 48 milyar 116 milyon dolardan 49 milyar 271 milyon dolara yükseldi.

Böylece toplam rezervler 134 milyar 208 milyon dolardan, 131 milyar 750 milyon dolara inmiş oldu.

Bir önceki hafta 28 milyar 459 milyon dolar olan net uluslararası rezervler, söz konusu haftada 6 milyar 14 milyon dolar azalarak 22 milyar 445 milyon dolara indi.

'Fikri mülkiyet haklarının korunmasına büyük önem veriyoruz'

29 Şubat 2024 at 15:11

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Başkanı Kate Forbes ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Genel Direktörü Daren Tang ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ayrı ayrı görüştü. Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "IFRC Başkanı Kate Forbes ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelerek, İsrail'in insanlık dışı saldırılarıyla birlikte Gazze'de yaşanan insani felaket başta olmak üzere bölgesel ve küresel insani trajedileri ele aldık. İnsani zorluklarla başa çıkma noktasında kritik bir rol üstlenen Türk Kızılay'ı ve Kızılhaç arasında uzun bir geçmişe dayanan iyi ilişkiler bulunuyor. Geçen yıl, Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerle karşı karşıya kaldığımızda IFRC, Türk Kızılay ile yakın iş birliği ve koordinasyon içinde destek sağladı. Bu dayanışması için bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz. IFRC ile Türk Kızılay arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinden memnuniyet duyuyor, daha üst seviyelere çıkaracak girişimleri destekliyoruz. Bu kapsamda, İstanbul'da kurulacak olan IFRC İnsani Lojistik Merkezi'nin de ikili iş birliğimizi güçlendireceğine inanıyoruz. Sayın Forbes'i yeni görevinden dolayı tebrik ediyor, görev süresi boyunca iş birliğimizin daha da ileri boyutlara ulaşmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

'HAK İHLALLERİ İLE ETKİN MÜCADELE AMAÇLIYORUZ'

Yılmaz, WIPO Genel Direktörü Daren Tang ile görüşmesine ilişkin, "Göreve başladıktan sonra Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştiren WIPO Genel Direktörü Daren Tang ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldik. Türkiye olarak, yaratıcılığı ve girişimciliği teşvik eden bir ortamda, dünya çapında inovasyonun ön saflarında yer almamızı sağlayacak stratejik bir vizyon olarak ele aldığımız fikri mülkiyet haklarının hem ulusal hem de uluslararası düzeyde korunmasına büyük önem veriyoruz. Özellikle son 10 yılda yaptığımız çalışmaların neticesinde 2023 Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu'na göre tasarımlarda 2'nci, markalarda 4'üncü, patentlerde 12'nci ve faydalı modelde 4'üncü sırada yer almış durumdayız. Bu bağlamda 12'nci Kalkınma Planımız kapsamında da fikri mülkiyet hakları alanında yenilikçi bir ortam geliştirmeyi, ulusal ve uluslararası düzeyde hak sahiplerinin haklarını etkili bir şekilde korumayı ve inovasyon ile katma değerli küresel markaların oluşturulmasına fırsatlar sağlamayı ve hak ihlalleriyle etkin bir şekilde mücadele etmeyi amaçlıyoruz. Küresel fikri mülkiyet sisteminde WIPO'nun öncü rolünü takdir ediyor, ilgili kurumlarımızın WIPO ile yakın iş birliği içinde çalışmalarını destekliyoruz" açıklamasında bulundu. (DHA)

Son dakika: BDDK'dan konut kredisi kararı!

29 Şubat 2024 at 14:30

BDDK'den yapılan açıklamada, Kurulun internet sitesinde yer alan "Konut Kredilerine İlişkin 24 Ağustos 2023 tarihli 10655 ve 10656 sayılı Kurul Kararlarının Uygulanması Hakkında Kurul Kararı"na ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"24 Ağustos 2023 tarihli ve 10656 sayılı Kurul kararı kapsamında belirlenen azami kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı uygulaması ile 24 Ağustos 2023 tarihli ve 10655 sayılı Kurul kararı kapsamında belirlenen yüksek risk ağırlığı uygulanmasında yapılacak konut malikliği durumu değerlendirmesinde, tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu tek bir konutun bulunması ve bu konutun 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı tespit edilmesi nedeniyle yıkılmış olması veya hakkında yıkım kararı alınması halinde, söz konusu konutun konut malikliği durumu değerlendirmesinde dikkate alınmamasına karar verilmiştir."

KAAN'ı ABD'nin hiçbir ülkeye satmadığı F-22 ile karşılaştırdılar: Türkler bunu nasıl yaptı?

Gazze'de son durum... Tarih vererek duyurdular! Orta Doğu'da yeni savaş, ABD'de alarm zillerini çaldırdı

Türkiye’nin başarılı kadın girişimcileri ödüllerine kavuştu

29 Şubat 2024 at 14:24

27 Şubat akşamı gerçekleştirilen ödül töreninde, beş kategorinin birincileri açıklandı. Yarışmada, DG Geri Kazanım’ın kurucusu Nagihan Yılmaz, “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” seçildi. Bilge Can, Anatolian Craft girişimiyle “Türkiye’nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi”, Seyyare Sungur, Fındık Ocağı girişimiyle “Türkiye’nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi” oldu. Şevin Ballıktaş, Usersdot girişimiyle “Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi” seçilirken, bu yıl ödül kategorisine eklenen “Türkiye’nin Kadın Kooperatifi” ödülünü ise Hatay Altınözü Zeytin Emeği Kadın Girişimi Kooperatifi (HAZEK) adına Leyla Ayvazoğlu aldı.

Ödül töreninde konuşan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Kadın girişimcilere yönelik çalışmalarımızı sürdürülebilirlik stratejimizin odaklarından olan “kapsayıcı büyüme” başlığında değerlendiriyoruz. 17 yıldır kesintisiz devam eden bu program kapsamında, sadece son 5 yılda sağladığımız finansman desteği 200 milyar TL’yi aşarken 20 yıla yakın zamanda bütünsel olarak sağladığımız desteklerimizle ekosistemde etkin bir fayda yarattık. Başta finalistlerimiz olmak üzere hayallerinin peşinden koşan, risk alan, cesaret ve azimle yola çıkan tüm kadın girişimcileri gönülden tebrik ediyorum. Bu vesileyle şimdiden tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de kutluyorum” dedi.

Türkiye'nin büyüme rakamları belli oldu! Bakan Şimşek'ten ilk değerlendirme

29 Şubat 2024 at 13:31

Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2023 yılında bir önceki yıla göre %75,0 artarak 26 trilyon 276 milyar 307 milyon TL oldu.

KİŞİ BAŞINA GAYRİSAFİ YURT İÇİ HASILA 2023 YILINDA 307 BİN 952 TL OLDU

Kişi başına GSYH 2023 yılında cari fiyatlarla 307 bin 952 TL, ABD doları cinsinden 13 bin 110 olarak hesaplandı.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından gözler emekli maaşlarına çevrildi: Ek zam gelir mi? Ekonomist Bayram değerlendirdi

FİNANS VE SİGORTA FAALİYETLERİ 2023 YILINDA %9,0 ARTTI

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2023 yılında bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; finans ve sigorta faaliyetleri toplam katma değeri %9,0, inşaat %7,8, hizmetler %6,4, diğer hizmet faaliyetleri %4,6, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %3,8, gayrimenkul faaliyetleri %2,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri %1,3, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %1,2 ve sanayi %0,8 arttı. Tarım sektörü ise %0,2 azaldı.

GSYH 2023 YILI DÖRDÜNCÜ ÇEYREĞİNDE %4,0 ARTTI

GSYH 2023 yılının dördüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,0 arttı.

MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ GSYH ZİNCİRLENMİŞ HACİM ENDEKSİ, BİR ÖNCEKİ ÇEYREĞE GÖRE %1,0 ARTTI

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,0 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,0 arttı.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de dikkat çeken değişim! 'Anadolu’da fiyat avantajı var’

GSYH 2023 YILININ DÖRDÜNCÜ ÇEYREĞİNDE CARİ FİYATLARLA 8 TRİLYON 431 MİLYAR 375 MİLYON TL OLDU

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %75,9 artarak 8 trilyon 431 milyar 375 milyon TL oldu. GSYH'nin dördüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 304 milyar 402 milyon olarak gerçekleşti.

HANEHALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI 2023 YILINDA %12,8 ARTTI

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2023 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre %12,8 arttı. Hanehalkı tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı %59,1 oldu.

HANEHALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI 2023 YILININ DÖRDÜNCÜ ÇEYREĞİNDE %9,3 ARTTI

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2023 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %9,3 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %1,7, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %10,7 arttı.

MAL VE HİZMET İHRACATI 2023 YILINDA %2,7 AZALIRKEN İTHALATI %11,7 ARTTI

Bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre 2023 yılında mal ve hizmet ihracatı %2,7 azalırken ithalatı %11,7 arttı. Mal ve hizmet ihracatı, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %0,2, ithalatı ise %2,7 arttı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ 2023 YILINDA %116,0 ARTTI

İşgücü ödemeleri 2023 yılında bir önceki yıla göre %116,0 artarken, net işletme artığı/karma gelir %49,2 arttı. 2023 yılının dördüncü çeyreğinde ise işgücü ödemeleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %107,6 artarken, net işletme artığı/karma gelir %55,0 arttı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİNİN GAYRİSAFİ KATMA DEĞER İÇERİSİNDEKİ PAYI 2023 YILINDA %32,8 OLDU

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yıl %26,3 iken bu oran 2023 yılında %32,8 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %53,7 iken %46,3 oldu.

Gram altında takip edilecek ilk hedef! Tarihi rekorun nedeni belli oldu

BAKAN ŞİMŞEK: 2024 YILINDA DENGELİ BİR BÜYÜME BEKLİYORUZ

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyüme rakamlarına ilişkin bir değerlendirme yaptı. Bakan Şimşek, "2024 yılında net dış talebin büyümeye pozitif katkı verdiği ılımlı bir dengeli bir büyüme bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek'in açıklamaları şu şekilde:

"Bugün açıklanan GSYH verilerine göre, ekonomimiz 2023 yılı son çeyreğinde yıllık yüzde 4 büyüdü. Böylece büyüme 2023 yılında Orta Vadeli Program'ın üzerinde yüzde 4,5 gerçekleşirken, milli gelirimiz 1,1 trilyon doları aştı. Kişi başına milli gelir ise bir önceki yıla göre 2 bin 450 dolar artarak 13 bin 110 dolara yükseldi.

Programımız doğrultusunda büyümede yılın üçüncü çeyreğinde başlayan dengelenme, son çeyrekte de devam etti. Yılın ilk yarısında 8,8 puan olan iç talebin büyümeye katkısı, yılın ikinci yarısında 6,6 puana geriledi. Net dış talebin negatif katkısı ise 4,9 puandan 1,6 puana düştü.

2023 yılında büyümenin yaklaşık üçte biri üretken kapasitemizi artıran makine ve teçhizat yatırımlarından geldi. Güçlü şekilde desteklediğimiz yatırım ve ihracat ile daha nitelikli büyümeye doğru yol alıyoruz.

Göstergeler ekonomideki dengelenmenin ve cari açıktaki iyileşmenin devam ettiğine işaret ediyor. 2024 yılında net dış talebin büyümeye pozitif katkı verdiği ılımlı bir dengeli bir büyüme bekliyoruz.

Uyguladığımız politikalarla iyileşen büyüme kompozisyonu, dezenflasyon sürecine önemli katkıda bulunacaktır. Kalıcı refah artışı için fiyat istikrarını sağlamanın yanı sıra yüksek katma değerli üretime ve verimlilik artışına odaklanan yapısal reformlara devam edeceğiz."

Türkiye ekonomisi 2023’te Orta Vadeli Program’ın (OVP) üzerinde yüzde 4,5 büyüyerek 1,1 trilyon doları aştı. Kişi başına milli gelir 13 bin 110 dolara yükseldi.

2023’te büyümenin üçte biri üretken kapasitemizi artıran makine ve teçhizat yatırımlarından geldi.

Programımız…

— Mehmet Simsek (@memetsimsek) February 29, 2024

DEİK Başkanı Nail Olpak: Küresel zorluklara rağmen Türkiye’nin büyüme oranı önemli

29 Şubat 2024 at 13:25

Olpak değerlendirmesinde şunları ifade etti: “İş dünyası olarak, yılın son çeyreğinde büyümenin yüzde 4,0 gerçekleşerek, yılın tamamında Orta Vadeli Programda öngörülen yüzde 4,4’ün üzerinde yüzde 4,5 olarak gerçekleşmesini memnuniyetle karşılıyoruz.

2023 yılı pek çok açıdan zorlu bir yıldı. Jeopolitik gelişmelerin dünya ekonomisi ve küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkileri ile düşük küresel büyüme oranlarını hep birlikte yaşadığımız bir yılı geride bıraktık. Yurt içinde ise, çok ciddi yıkımı olan bir deprem felaketiyle başladığımız yıla, başta finansal istikrarı sağlamaya yönelik adımlar olmak üzere yeniden dengelenmeye yönelik bir süreçle devam ediyoruz. Tüm bu iç ve dış gelişmeleri dikkate alarak Türkiye’nin 2023 yılı büyüme performansına baktığımızda, hedef büyüme oranının aşılması ve büyüme istikrarının korunması değerli bir kazanım.

Sektörel olarak değerlendirdiğimizde ise; tarım sektöründeki ufak daralma dışında her sektörün büyümeye pozitif katkı verdiğini görüyoruz. Sanayideki büyümenin yüzde 0,8 oranında artmasını da dikkatli okumalıyız. Çünkü sanayimizdeki ivme, ihracatımızın artışıyla da doğrudan etkilidir.

Yılın ilk iki çeyreğinde yüzde 15-16 seviyesinde olan hane halkı tüketim harcamalarının 3. çeyrekte yüzde 11’e inmesinden sonra, son çeyrekte yüzde 9,3’e indiğini, mal ve hizmet ihracatının ise ilk iki çeyrekte negatif seyrinden sonra üçüncü çeyrekte pozitif katkı vermeye başladığını, bunun son çeyrekte azalmakla beraber yine pozitif bölgede kaldığını gözlemliyoruz. Önemli bir kalem olan yatırım harcamalarının ise her çeyrekte pozitif katkı vermesine ek olarak, özellikle üçüncü çeyrekte yüzde 14,8 artış gösterdikten sonra son çeyrekte de yüzde 10,7 oranında artarak çift haneli büyüme göstermesi de oldukça önemli.

Yıllık olarak değerlendirdiğimizde, ihracatımızın özellikle 2023’ün ilk yarısında küresel ekonomideki gelişmelere bağlı olarak negatif katkı vermesiyle, yılın ikinci yarısındaki toparlanmaya rağmen yılın tamamında büyümeye negatif katkı veren tek kalem olduğunu görüyoruz.

2024 yılına da yine küresel zorluklarla mücadele ederek başladık. Elbette yurt içinde finansal istikrarı sağlayarak; yatırım, üretim ve ihracatı artırma odaklı politikaların uygulanmasına devam etmek önemli. Özellikle küresel büyümenin yavaş seyrettiği bir ortamda ihracatımızın büyümeye daha fazla katkı sağlaması açısından, sanayi sektöründeki büyümenin bu dönemde daha fazla ön plana çıkması gerektiğini düşünüyoruz.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) olarak, bu yılda da her zaman olduğu gibi tüm dünyaya yayılmış 152 iş konseyimizle ülke ekonomimize katkı sunmaya ve Türkiye’nin küresel ticaretten aldığı payı yükseltmek için dünyanın dört bir yanında yürüttüğümüz ticari diplomasi faaliyetlerimizle iş dünyamıza güç katmaya devam edeceğiz.”

Sanayideki ara eleman sorunu çözüldü: Kadının yapamayacağı iş yok!

29 Şubat 2024 at 12:51

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde 5 ülkeye ihracat yapan bir fabrika, ev hanımları ve genç kızlara yönelerek eğitim almalarını sağladı, ardından fabrikada kaynakçı, paketlemeci, montajcı, boyacı ve pres operatörü olarak çalıştırmaya başladı. Firmanın yönetim kurulu başkanı, “Önce paketleme bölümünde denedik, daha sonra kadınlarımızın çalışmalarındaki performans bizi son derece mutlu etti. Arkasından diğer birimlerde kadınlarımızı çalıştırmaya başladık. Bu süreç öyle bir noktaya geldi ki, artık kadının olduğu her ortamda hem disiplin hem nezaket hem saygı hem de verimliliğin arttığını gördük” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nin (AOSB) ortaklaşa yürüttüğü ‘Sanayide Kadın Eli Projesi’ meyvelerini vermeye başladı. Ev kadını onlarca kadın, farklı alanlardaki fabrikalarda kaynakçı, paketlemeci, montajcı, boyacı ve pres operatörü olarak çalışmaya başladı.

“Eleman alırken ilk tercihi kadın olarak seçiyoruz”

AOSB’de faaliyet gösteren ve 5 ülkeye ihracat yapan bir firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Erdem, “Fabrikada şu an itibarıyla 300-320 civarında çalışanımız var. Antalya turizm bölgesi, özellikle Nisan ve Mayıs aylarıyla birlikte turizme kayabiliyor. Böyle olunca yetiştirdiğiniz insanları bu sefer kaybediyorsunuz. Çok yoğun bir çalışan firma olmamız nedeniyle insan bulmakta zorluk çekiyoruz. Bir deneme yapalım istedik ve tüm çevre köylerden çalışma niyeti olan genç kızlarımızı ve kadınlarımızı davet ettik. Önce paketleme bölümünde denedik, daha sonra kadınlarımızın çalışmalarındaki performans bizi son derece mutlu etti. Arkasından diğer birimlerde kadınlarımızı çalıştırmaya başladık. Bu süreç öyle bir noktaya geldi ki, artık kadının olduğu her ortamda hem disiplin hem nezaket hem saygı hem de verimliliğin arttığını gördük. Kadınlarımız erkeklerden çok daha gayretli, istekli ve verimli çalışmaya başladı. Kadın sayımızı peyderpey artırmaya başladık. Artık şimdi eleman alırken ilk tercihi kadın olarak seçiyoruz" ifadelerine yer verdi.

“Her işi başarabileceğimizi düşündüğüm için çok korkmadım”

Bakım evinde çalışırken sanayide çalışma kararı aldığını belirten pres operatörü Enise Örün, “Kadın olarak her işi başarabileceğimizi düşündüğüm için çok korkmadım. Preste çalışıyorum. Zor tarafı var ama insan isteyince her işi yapabiliyor” dedi.

Paketleme personeli olarak işe başlayıp ardından yönetici konumuna yükselen Leyla Özgü Doğruparmak da, “Arkadaşım burada çalışıyordu, o önerdi. İlk başlarda çevremden gelen tepkiler nedeniyle çekinmiştim. Ancak şu an kadının elinin değdiği her şey güzelleşiyor” diye konuştu.

“Kadının yapamayacağı iş yok”

Ev hanımlığından sıkılıp iş hayatına atılan ve şu anda kaynakçılık yapan Belkıs Korkmaz, “Evde boş durmaktan canım sıkıldı. Preste çalışıyordum, şimdi kaynakçıyım. Hiç zorlanmıyorum. Kadının yapamayacağı iş yok” diye konuştu.

Firmada boyacılık yapan Gülten Aslantaş ise, “2 senedir burada çalışıyorum. Her konuda güveniyorum kendime ve işimi severek yapıyorum. Emekli olana kadar çalışacağım” ifadelerini kullandı.

“Büyümenin kaynağı sınai üretim değil iç tüketim”

29 Şubat 2024 at 12:48

ASO Başkanı Seyit Ardıç, 2023 yılının 4’üncü çeyreğinde kaydedilen yüzde 4’lük büyüme rakamını değerlendirdi. Büyümeye sinai üretimin değil, özellikle canlı iç talebin kaynaklık ettiğinin görüldüğünü belirten Ardıç, “Sanayi sınırlı artarken, özel tüketim yüzde 12,8 arttı. Oysa ülkemizin istikrarlı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için sınai üretime büyük önem verilmesi gerekiyor” dedi.

İç piyasada atılan sıkılaştırma adımları ve küresel sıkılaşma eğilimlerine rağmen pozitif bir büyüme performansının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Ardıç, Merkez Bankası’nın sıkılaştırıcı para politikası uygulamalarının ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin 4’üncü çeyrekte henüz gözlemlenmediğini belirterek, “2024’ün ilk çeyreğinde iç talep ve üretimdeki azalış ile büyümede yavaşlama öngörmekteyiz” değerlendirmesinde bulundu.

“Sanayi sektörünün bir önceki çeyreğe göre sınırlı artışı dikkat çekici”

Ardıç, iktisadi faaliyet kollarına göre büyüme verilerinin inşaatta yüzde 7,8, sanayide yüzde 0,8 artış olduğunu gösterdiğine dikkati çekerek, “Sanayi sektörünün bir önceki çeyreğe göre sınırlı artışı dikkat çekici. Sanayi sektörü büyümesi, GSYH büyümesinin oldukça altında kalmıştır. Ürün üzerindeki vergilerin yüksek artış oranı dikkat çekicidir. Diğer taraftan bir önceki çeyreğe göre gayrisafi sabit sermaye oluşumunun GSYH içindeki payının gerilemiş olması, ekonominin üretim tarafındaki yavaşlamaya işaret ediyor” dedi.

Harcamalar bakımından değerlendirildiğinde tüketim harcamalarının bir önceki çeyreğe göre bir miktar arttığını, dördüncü çeyrekte ise yüksek seyrettiğini kaydeden Ardıç, “Büyümeye tüketimin ve ithalatın kaynaklık etmeye devam ettiğini görüyoruz. Net ihracatın büyümeye katkısı negatif. Bir önceki çeyreğe göre net ihracatın büyümeyi aşağıya çektiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Sanayiye destek büyüme hızını artırır”

Sanayi sektörüne verilecek desteğin orta ve uzun vadede verimlilik artışına bağlı olarak potansiyel GSYH büyüme hızını arttıracağını ifade eden Ardıç, ekonomide genel verimlilik ve istihdam artışını destekleyeceğini aktardı. Ardıç, 2024 yılı için makroekonomideki en önemli konunun enflasyon olacağını belirterek, “Enflasyonla mücadelenin kararlı bir şekilde sürdürülmesini doğru buluyoruz. Sürdürülebilir bir büyüme için düşük enflasyon en önemli ön şarttır” ifadelerine yer verdi.

Bakan Işıkhan’dan istihdam odaklı projelere tam not

29 Şubat 2024 at 12:45

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Vali Mahmut Demirtaş, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ve beraberindeki heyetle birlikte BTSO’nun DOSAB’da bulunan BTSO Eğitim ve Teknoloji Kampüsü’nü ziyaret etti. Vedat Işıkhan, BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, BTSO Yönetim Kurulu üyeleri Muhsin Koçaslan, Abidin Şakir Özen ve Meclis Başkan Yardımcısı Metin Şenyurt’un ev sahipliği yaptığı ziyarette, BUTEKOM, BUTGEM, BTSO MESYEB, Mutfak Akademi, Enerji Verimliliği Merkezi, Bursa Model Fabrika ve Yeni Nesil Araç Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Bakan Işıkhan, ilk defa böylesine geniş bir merkezi inceleme fırsatı bulduğunu söyledi. Tüm Türkiye için örnek alınabilecek bir kampüsle karşılaştıklarını ifade eden Işıkhan, “Gençlerimizin meslek edindirme sürecine böyle bir ortam hazırladıkları için başta BTSO yönetimi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Bundan daha güzel bir işbirliği olamaz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, BTSO’nun sanayiden hizmet sektörüne kadar tüm işletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli bir platform oluşturduğunu belirterek, “Bursa, mesleki eğitim konusunda öncü durumda. Günümüzün en son uygulaması olan elektrikli mekanik araçların üretimi dahil gençlerimize inanılmaz bir eğitim veriliyor. Bursa’yı bu noktada çok başarılı buluyoruz. Gençlerimizi istihdama kazandırma noktasında her zaman destekçileri olacağız. Farklı şehirlerimizin ticaret ve sanayi odalarına bu tür merkezler kurmalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Çünkü özel ihtiyaç duyduğu nitelikli personeli kendisi eğitiyor, yönetiyor ve istihdama kazandırıyor. Bundan daha güzel bir iş birliği olamaz. Biz de bakanlık olarak hem İŞKUR hem de SGK aracılığıyla işverenlerimizi ve ticaret ve sanayi odalarımızı desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine tam not

İş sağlığı ve güvenliği konusunun kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen Vedat Işıkhan, “Üzerinde hassasiyetle durduğumuz konuda BTSO Eğitim ve Teknoloji Kampüsü bünyesinde faaliyet gösteren merkezlerimizin de kurallara fazlasıyla uyduğunu gördük. Gençlerimiz, çocuklarımız bizim her şeyimiz. Kullanılan giyim malzemeleri, alınan tedbirler, araç ve gereçler kontrolü sağlamak için gayet yeterli. Merkezlerimizin aldığı bu tedbirleri görmek bizleri çok mutlu etti. Bu şekilde çalışmaya devam ettiğimiz zaman Türkiye Yüzyılı’nın en iyi noktasına ulaşacağımızı ümit ediyorum” dedi.

“İnsana yatırım önceliğimiz olmaya devam edecek”

BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, BTSO Eğitim ve Teknoloji Kampüsü bünyesindeki projelere ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan ve beraberindeki heyete bilgi verdi. Küresel ticarette önemli bir değişim ve dönüşüm yaşandığını belirten İsmail Kuş, “Beşeri sermaye, en önemli gücümüz. İnsan kaynağımızın niteliklerini yeni ekonomiye göre geliştirmek zorundayız. BTSO olarak gerçekleştirdiğimiz tüm projelerde üyelerimizi ve çalışanlarımızı yeni rekabet şartlarına hazırlamak istiyoruz. Bu kapsamda son 11 yılda çok önemli projeleri hayata geçirdik. Gerek sanayicimizin gerekse de hizmet sektörümüzün talepleri doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz istihdam projelerinin Sayın Bakanımız tarafından da takdir görmesinden mutluyuz. Bakanlığımızın öncülüğünde nitelikli istihdam ve katma değerli üretime güç katan vizyon projelerimize bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hız kesmeden devam edeceğiz” diye konuştu.

Cevdet Yılmaz’dan büyüme rakamlarına ilişkin açıklama

29 Şubat 2024 at 11:59

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından büyüme rakamlarına ilişkin açıklamada bulundu. Yılmaz, 2023 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4,5'lik bir büyüme kaydederek Orta Vadeli Program hedefinin üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 1 trilyon 119 milyar dolarla ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıkarken, kişi başı GSYH'nin ise 13 bin 110 dolar seviyesine yükseldiğini ifade eden Yılmaz, “Siyasi istikrar ve güven içinde ekonomimizde öngörülebilirliğin sağlandığı bir ortamda büyüme performansımızı 14 çeyrektir kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz. Bölgemizi etkileyen olumsuz jeopolitik gelişmelerin yaşandığı, depremin yaralarının sarıldığı, küresel ticari faaliyetlerin azaldığı bir dönemde sağlanan büyüme ekonomimizin gücünü göstermektedir. Açıklanan küresel büyüme verilerine göre dördüncü çeyrekte ve 2023 yıl genelinde OECD ve G-20 ülkeleri arasında büyüme oranında 2. sırada yer alarak küresel ölçekte üst sıralardaki yerimizi koruyoruz” dedi.

2023 yılının dördüncü çeyreğinde ekonomi yüzde 4 oranında büyürken, tarım, sanayi ve hizmetler sektörlerinin tamamında bu çeyrekte pozitif büyüme kaydeldiğini belirten Yılmaz, “Bu dönemde katma değer artışı bir önceki yılın aynı dönemine göre inşaat sektöründe 10,8, sanayi sektöründe yüzde 1,9, hizmetler sektöründe (inşaat dahil) ise yüzde 3,6 olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit sermaye yatırımlarındaki yüzde 10,7’lik yüksek artış ve tüketim harcamalarının artış hızının yavaşlaması da büyümenin daha sağlıklı bir kompozisyonla ve dezenflasyon yaklaşımımızla uyumlu bir patikada ilerlediğini göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, emeğin milli gelirden aldığı payın 2023 yılında arttığını, işgücü ödemelerinin milli gelir içindeki payının ise 2022 yılındaki yüzde 23,6 seviyesinden 2023 yılında yüzde 29,1’e yükseldiğini ifade etti. Yılmaz şöyle devam etti:

“Para ve maliye politikası eşgüdümünde enflasyonla mücadele konusunda kararlı adımlarımızı sürdürürken, ekonomimizin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat yoluyla büyüme oluşturma kapasitesi de güçlenerek devam etmektedir. Amacımız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde istikrar içinde sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ile Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizi daha ilerilere taşımak, halkımızın sosyal refahını kalıcı olarak artırmaktır.”

İnşaat işiyle uğraşıyordu, sera kurup üretime başladı

29 Şubat 2024 at 11:48

Uzun süre Ankara’da inşaat yapı malzemeleri işi ile uğraşan Ömer Durak, Bartın Üniversitesi organik tarım bölümünden mezun olan ve eğitimini sürdüren oğlunun tavsiyeleriyle tarıma yönelme kararı aldı. Memleketi Yozgat’ın Sarıhacılı Mahallesine dönen ve geçen yıl 2 dönüm alana kendi imkanlarıyla 2 sera kuran Durak, burada hem oğlunun toprakla ilgilenip tecrübe kazanmasını sağlıyor hem de yetiştirdikleri ürünleri satarak aile bütçelerine destek oluyor. Yılın 8 ayında domates, biber, patlıcan, kabak, marul, salatalık ve yeşil soğan üreten Durak, ürettiği ürünleri halk pazarında vatandaşa sunuyor. Bu yıl devlet desteğinden faydalanmayı düşünen Durak, sera alanını genişleterek üretimi artırmayı da hedefliyor.

“Oğlum tecrübe kazansın diye serayı kurduk”

Organik tarım alanında eğitimini sürdüren oğlunun tecrübe kazanması hem de ekonomik gelir elde etmek için sera kurduklarını belirten Durak, “Geçen yıl yaklaşık 2 dönüm alanda bu serayı kurduk, ilk ürünlerimiz domates, patlıcan, kabak, biber oldu. Yazın da pazarda bu ürünleri kendi imkanlarımızla sattık. Şu an da kış mevsiminde kıvırcık, marul ve yeşil soğan üretiyorum, onları da direkt halk pazarlarında müşterilerimizin hizmetine sunuyorum. Ankara’da kendi firmam var ve dekorasyon işleri yapıyorum. Toprağa ilgim olduğu için şu an toprakla uğraşmayı tercih ettim ve kendi imkanlarımla sera kurdum. Profillerini kurup naylon brandasını çektim, hepsini ben yaptım. Burayı getiri amacıyla kurdum ancak oğlumun kendisini toprakta daha geliştirmesi ve tecrübe kazanması için böyle bir çalışma yaptık” dedi.

“Devlet desteğinden yararlanıp alanımızı genişleteceğiz”

Serada yılda 8 ay üretim yaptıklarını ve verimin çok iyi olduğunu da anlatan Durak, “Uzman Eller Projesi’nden faydalanmak için başvuru yaptık, destek çıkarsa seramızı bir dönüm daha genişleteceğiz. Bu zamana kadar devlet desteğinden faydalanmamıştık ama şu an faydalanıp alanımızı genişleterek üretimi artırmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“Ülkemizin tek haneli enflasyon ve çift haneli büyüme yapısına rahatlıkla kavuşabileceğine inanıyoruz”

29 Şubat 2024 at 11:27

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim-Aralık 2023 dönemini kapsayan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi 2023 yılında yüzde 4,5 büyürken, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde ise yüzde 4 büyüme gerçekleşti. Açıklanan verileri değerlendiren ATO Başkanı Gürsel Baran, enflasyonla mücadeleye yönelik para ve maliye politikasının etkin bir şekilde uygulanmasının yapısal düzenlemelerle desteklenmesiyle gelecek yıllarda Türkiye’nin tek haneli enflasyon ve çift haneli büyüme yapısına kavuşabileceğini aktardı. 2023 yılında tarım sektörünün dışındaki diğer alanların büyüme kaydettiğini ve GSYH’nin 1 trilyon 118 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını kaydeden Baran, sürdürülebilir büyümenin önemine dikkat çekti. Baran, açıklamasında şunları ifade etti:

“Küresel ekonomide yaşanan sıkıntılara, asrın deprem felaketinin etkilerine ve enflasyonla mücadele sürecine rağmen 2023 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 4, yılın tamamında da ekonominin yüzde 4,5 oranında büyümesi Türkiye’nin güçlü ve istikrarlı yapısının muhafaza edildiğinin göstergesidir. Enflasyonla mücadeleye yönelik para ve maliye politikasının etkin bir şekilde uygulanması, katma değerli üretimin sağlanması, eğitim-istihdam planlamasının yapılarak istihdam piyasalarının taleplerine uygun bir şekilde genç nüfusun yetiştirilmesi gibi yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle Türkiye’nin kalkınma hızının artacağına, ihracat potansiyelinin daha da gelişeceğine ve ülkemizin tek haneli enflasyon ve çift haneli büyüme yapısına rahatlıkla kavuşabileceğine inanıyoruz.”

Kadınlar ipek kozasından dekoratif ürünler yapıyor

29 Şubat 2024 at 11:04

Diyarbakır’da hem ev ekonomisine katkı sağlamak hem de kentteki kadınlara dokunmak için arayış içerisine giren Özlem Can, 15 yıldır Kulp ilçesinden temin ettiği ipek kozasını işleyip dekoratif ürün haline getiriyor. Kadın kursiyerlerle birlikte üretilen ürünler, Türkiye’nin birçok şehrinde evleri süslüyor. Açtığı sanat atölyesinde işlediği ürünlerin tamamen doğal olduğunu söyleyen eğitmen Özlem Can, ipek kozasını şekillendirdikten sonra organik boyalarla renklendirdiklerini belirtti. Can, “15 yıldır eğitmenlik yapıyorum. Ayrıca sanat atölyesi açtım. Türkiye’nin yüzde 60 ipek koza yetiştiriciliği Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yapılıyor. Ben de ilçede yetiştirilen kozalardan dekoratif el sanatları yapıyorum. Atölyemizde her türlü el sanatını yapma becerisine sahibiz. Kursiyerlerimizle evleri dekore edebilecek ürünler, iş yerlerini süsleyebilecek ürünler, gelinlerin kullanabileceği dekoratif ürünler gibi birçok el sanatını yapmaktayız. Yaptığımız ürünler tamamen doğal. Yüzde yüz ipek kozasını organik boyalarla boyayıp, tamamen kimyasal bir şey içermeyen dekoratif ürünler yapıyoruz” dedi.

İpek kozasından yapılan ürünlerin torunlara kadar miras kalabileceğini dile getiren Can, “İpek kozaları çok kullanışlıdır. İpek kozasından yapılan ürünler yüzyıllar boyunca dayanabilir, kırılmaz, yırtılmaz, toz almaz. Bu bölgede ipek kozasından dekoratif ürün yapan tek hoca benim. Hedefimiz uluslararasına açılabilmektir. Amacımız bu güzellikleri sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya yayabilmektir. Yanı sıra çalışma çağında olup iş sahibi olmayan herkesi yerimize davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bir vazo çiçeğinin yapım aşamasının bir ay kadar sürebildiğini söyleyen Can, “İpek kozasından yaptığımız ürünler arasındaki vazo çiçeklerinin mesela yapımı bir ay kadar da sürebiliyor. Yaptığımız ürünler tamamen kişiye özel tasarımlardır. Bir defa o ürünü yaptıktan sonra asla aynısını tekrar yapmıyoruz. Örneğin Diyarbakır’ın fethi 639 yılında yapıldığı için 639 tane kozayı bölüp, 2022’de 1383’üncü yıl dönümü olduğundan ötürü 1383 tane çiçekten güzel bir Türk bayrağı ortaya çıkardık” diye konuştu.

Kursiyer Emine Ataykaya ise, 3 aydır eğitim gördüğünü ifade etti. Ataykaya, “3 aydır Özlem hocamızın yanına gelip eğitim görüyoruz. Burada dekoratif el sanatları üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bu ürünleri tabii ki ipek kozalarından yapıyoruz. Bu sanatla uğraştığımızda hem zamanımızı verimli kullanıyoruz hem de ruh sağlığı açısından iyi geliyor” dedi.

En başarılı kadın girişimcileri belli oldu

29 Şubat 2024 at 11:00

Garanti BBVA’nın, Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle bu yıl 17'ncisini gerçekleştirdiği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması sonuçlandı. İstanbul’da gerçekleştirilen ödül töreninde, beş kategorinin birincileri açıklandı. Yarışmada, DG Geri Kazanım’ın kurucusu Nagihan Yılmaz, “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” seçildi. Bilge Can, Anatolian Craft girişimiyle “Türkiye’nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi”, Seyyare Sungur, Fındık Ocağı girişimiyle “Türkiye’nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Oluşturan Kadın Girişimcisi” oldu. Şevin Ballıktaş, Usersdot girişimiyle “Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi” seçilirken, bu yıl ödül kategorisine eklenen “Türkiye’nin Kadın Kooperatifi” ödülünü ise Hatay Altınözü Zeytin Emeği Kadın Girişimi Kooperatifi (HAZEK) adına Leyla Ayvazoğlu aldı.

Ödül töreninde konuşan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Kadın ve erkeğin tamamen eşit olduğu, kadınların da iş hayatının parçası olduğu bir dünyada sürdürülebilir kalkınmadan bahsedebiliriz. Özellikle son yıllarda kadınların girişimci olmasını teşvik eden ve kadın girişimciliğini destekleyen çok değerli çalışmalar yapılıyor. Garanti BBVA olarak 2006 yılından bu yana kadın girişimcilere verdiğimiz aralıksız desteğimiz, bugün hem bankacılık hem farklı sektörlerde örnek alınarak yeni programların oluşturulmasına vesile oldu. Kadın girişimcilere yönelik çalışmalarımızı sürdürülebilirlik stratejimizin odaklarından olan “kapsayıcı büyüme” başlığında değerlendiriyoruz. 17 yıldır kesintisiz devam eden bu program kapsamında, sadece son 5 yılda sağladığımız finansman desteği 200 milyar TL’yi aştı. 20 yıla yakın zamanda bütünsel olarak verdiğimiz desteklerimizle ekosistemde etkin bir fayda sağladık” dedi.

Bakan Şimşek, 2023 yılı büyüme rakamlarını değerlendirdi

29 Şubat 2024 at 10:57

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim-Aralık 2023 dönemini kapsayan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi, 2023 yılında yüzde 4,5 büyüdü. 2023 yılının dördüncü çeyreğinde ise yüzde 4 büyüme gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekim-Aralık 2023 dönemini kapsayan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi. Şimşek, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında büyümede yılın üçüncü çeyreğinde başlayan dengelemenin son çeyrekte de devam ettiğini belirterek, “Yılın ilk yarısında 8,8 puan olan iç talebin büyüme katkısı yılın ikinci yarısında 6,6 puana geriledi. Net dış talebin negatif katkısı ise 4,9 puandan 1,6 puana düştü” dedi.

2023 yılında büyümenin yaklaşık üçte birinin ülkenin üretken kapasitesini arttıran makine ve teçhizat yatırımlarından geldiğini ifade eden Şimşek, güçlü bir şekilde destekledikleri yatırım ve ihracat ile daha nitelikli yol aldıklarını vurguladı.

"2024 YILINDA NET DIŞ TALEBİN BÜYÜMEYE POZİTİF KATKI VERDİĞİ ILIMLI VE DENGELİ BİR BÜYÜME BEKLİYORUZ"

Bakan Şimşek, ekonomideki dengelenmenin ve cari açıktaki iyileşmenin devam ettiğine işaret ederek, “2024 yılında net dış talebin büyümeye pozitif katkı verdiği ılımlı ve dengeli bir büyüme bekliyoruz. Uyguladığımız politikalarla iyileşen büyüme kompozisyonu dezenflasyon sürecine önemli katkıda bulunacaktır. Kalıcı refah artışı için fiyat istikrarını sağlamanın yanı sıra yüksek katma değerli üretime ve verimlilik artışına odaklanan yapısal reformlara devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek, ABD Hazine Bakanı Yellen ile görüştü

29 Şubat 2024 at 09:27

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, G20 toplantısına katılmak üzere gittiği Brezilya'da ABD Hazine Bakanı Jannet Yellen ile bir araya geldi. Yellen, X hesabından duyurduğu görüşme için "Türkiye ve ABD'nin önemli bölgesel sorunları çözmek için nasıl birlikte çalışabileceğini tartışmak üzere Bakan Mehmet Şimşek ile görüştüm. İkili ilişkilerimizin kalıcı önemini de vurguladım" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'na katılmak üzere Brezilya'ya hareket etmişti.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından gözler emekli maaşlarına çevrildi: Ek zam gelir mi? Ekonomist Bayram değerlendirdi

29 Şubat 2024 at 08:08

Milliyet.com.tr/ÖZEL Seyyanen artışların emekli maaşları arasında yol açtığı adaletsizliğin farkında olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Devlet ve millet olarak daha fazla çalışacak, daha çok gelir elde edecek, ortaya çıkan kazançtan da emeklilerimize hak ettikleri parayı vereceğiz" diye konuştu.

Peki Temmuz ayından önce ara zam yapılır mı? Ekonomist Muhammet Bayram kritik soruyu milliyet.com.tr'ye değerlendirdi. Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı:“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kütahya mitinginde emekliler için önemli açıklamalar yaptı. Emeklilerin içinde bulunduğu durumu açıkça ortaya koydu, zaten kendisi en başından beri her zaman emekçinin, emeklinin, sabit gelirlinin yanında olmuştur. 16 milyon emeklinin yakın olarak bütün dertlerini bilen bir kişi olarak burada emeklilerin maaşlarının düşük olduğunu, yapılacak ek seyyanen zam ve artışların bütçeye getireceği maliyetleri açık bir şekilde ifade etti.

Turizm hedefine ocak ayı uçuşu!

Sayın Cumhurbaşkanı’nın daha önce asgari ücret, emekli maaşları olsun hep söylediği bir şey var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefetin iktidara gelmesi halinde ‘Emekli maaşlarını bile ödeyemeyecek hale geliriz’ şeklinde bir açıklaması var.

Muhalefet partilerinin iddia etmiş olduğu tutarların gerçekleştirilemeyeceğini, bütçeye maliyeti olduğuna ilişkin örneklerde bulunmuştur. Siyaset bir sorumluluktur, 22 yıldır iktidarda olan AK Parti hükümeti göreve geldiği ilk günden itibaren öncelikle sosyal güvenlik sistemini ele almıştır. Devletimiz her zaman emeklinin, sabit gelirlinin yanında olmuştur.

Seyyanen zamların yapılması devlet için zor bir şey değil ancak bu kaynağı bulmak zordur. Kaynağı başka yere harcamayarak da bunu yapabilir. ‘Deprem harcamalarını yapmayalım, emeklilerimize maaş artışını yapalım.’ Bu gerçekçi bir yaklaşım değildir. 7 bin TL, 10 bin TL seyyanen zam yapılması gerçekleştirilemeyecek bir vaattir. Devletin bunu karşılayabilecek bir bütçesi bulunmamaktadır. Devletin yatırımlarını yapmaması, deprem bölgesine yardımların kesilmesi demektir.

TCG Anadolu’ya milli muhafız

Cumhurbaşkanı Erdoğan devletin kazancı oldukça öncelikle emeklilerimizden başlamak üzere herkesin refahını artıracağız açıklamasında bulunuyor. 10 bin TL emekli maaşı yeterli değil, burada makasın açıldığını kendisi ifade etti. Devlet memurlarının en düşük emekli maaşının 22 bin TL’ye çıkarılması ile birlikte ücretlerde dengesizlik oluşmaya başlamıştı. Seyyanen yapılan zam ile birlikte özel sektördeki maaşlar, emekli maaşlarında bir dengesizlik oluştu. Enflasyon kontrol edildiğinde bunları konuşmuyor olacağız.

EMEKLİ MAAŞLARINA YÜKSEK ARTIŞ OLACAK MI?

10 bin TL’nin büyükşehirlerde geçinmeye yeterli olmadığını biliyoruz. En düşük emekli maaşı olan 10 bin TL’nin düşük olduğu söylenmiş oldu. Gelecek dönemde yüksek bir artış olabilir diyebiliriz.

TEMMUZDAN ÖNCE ARA ZAM YAPILABİLİR Mİ?

Temmuzdan önce bir ara zam emeklilerimiz için gereklidir. Şu anda en düşük emekli maaşının 15 bin TL olması gerekiyordu. Asgari ücrete orana göre bakacak olursak en düşük emekli maaşının 15 bin TL olması gerekiyor. Temmuz öncesi ben ek zam bekliyorum. Mayıs ayında enflasyonun pik yapması bekleniyor. O nedenle 10 bin TL düzeyi düşük kaldı. Ben seçimler öncesinde 10 bin TL emekli maaşının artırılması gerektiğini düşünüyorum.

ARA ZAM YAPILMAZSA TEMMUZDA EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLUR?

Ara düzenleme olmazsa temmuzda olması gereken maaş 17-18 bin düzeyindedir. Şu anda ara dönemde bir artış olmazsa en düşük maaş olan 10 bin TL’nin 17-18 bin TL arasında yükselmesini bekliyorum.”

Ofis fiyatları mercek altında

29 Şubat 2024 at 08:00

MİTHAT YURDAKUL / ANKARA - Merkez Bankası; dükkan ve ofis gibi ticari gayrimenkullerin piyasasınını mercek altına aldı.

Yapılan incelemeye göre Türkiye genelinde 2023 yılı sonuyla bir önceki yıl arasında ticari gayrımenkul fiyatları yüzde 98,2 arttı. Ofis ve dükkan fiyatlarındaki yıllık artış İstanbul’da yüzde 80.9, Ankara’da yüzde 110.2, İzmir’de yüzde 110.1 oldu.

Bankanın hazırladığı endeks çalışmasına göre Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi (TGFE), Türkiye genelinde 2023 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 12,5 oranında artarken, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre nominal olarak yüzde 98,2, reel olarak ise (enflasyon etkisinden arındırılmış) yüzde 21,8 yükseliş gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de dikkat çeken değişim! 'Anadolu’da fiyat avantajı var’

İSTANBUL'U SOLLADILAR

Büyükşehirler bazında bakıldığında, ofis ve dükkan fiyatlarındaki yıllık artış İstanbul’da yüzde 80.9, Ankara’da yüzde 110.2, İzmir’de yüzde 110.1 oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir’in ticari gayrimenkul fiyat endeksleri, 2023 yılının son çeyreğinde, bir önceki döneme göre ise sırasıyla yüzde 9.4, 14.5 ve 13.6 artış kaydetti. Bankanın blog bölümündeki incelemeye göre, 2021’in 3. çeyreğinden sonra ofis fiyatları daha yüksek oranda artarken, 2023’ün son döneminde ofis fiyatlarındaki artış, dükkan fiyatlarındaki artışın altına geriledi. Ofis fiyatları lehindeki bu gelişmede, pandemi etkilerinin geçmesiyle ofise dönüş eğiliminin toparlanması ve konut fiyatlarındaki artışın ofis fiyatları üzerindeki etkisi etkili oldu.

Konut Fiyat Endeksi (KFE) TGFE sonuçları karşılaştırıldığında, iki endeks de benzer hareket gösterirken, konut fiyatları 2021’in son çeyreğinden itibaren yukarı doğru ayrıştı. 2022’nin 3. çeyreğinde en yüksek seviyeye ulaşan konut fiyatı endeksindeki ayrışmada, pandemi sonrası konut talebinin artması, evden çalışma eğiliminin artış göstermesi ve uygun kredi koşulları etkili oldu. 2023 başından itibaren konut fiyatlarındaki göreli yüksek artış yavaşladı. 2023’ün son çeyreğinde dükkan ve ofis fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 98,2’yi bulurken, konut fiyatı artışı yüzde 75,5 olarak gerçekleşti.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından gözler emekli maaşlarına çevrildi: Ek zam gelir mi? Ekonomist Bayram değerlendirdi
Turizm hedefine ocak ayı uçuşu!
❌
❌