Normal görünüm

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.
Bugün — 29 Mart 2024NTV

Önemli bankaların önlem planlarına düzenleme

Tarafından: NTV
29 Mart 2024 at 09:52
Önemli bankaların önlem planlarına düzenleme

Önemli bankalar tarafından hazırlanan önlem planlarının gönderim zamanı mart ayından haziran ayına çekildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), sistemik olarak önemli bankaların mali bünyelerinde bozulma yaratacak hallerden herhangi birinin görülmesi veya görülme ihtimalinin ortaya çıkması halinde alınacak tedbirlerin önceden belirlenmesi amacıyla bu bankalar tarafından hazırlanan önlem planlarının gönderim zamanını haziran ayına çekti. BDDK'nın hazırladığı Sistemik Önemli Bankalarca Hazırlanacak Önlem Planlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, sistemik önemli bankaların mali bünyelerinde bozulma yaratacak hallerden herhangi birinin görülmesi veya görülme ihtimalinin ortaya çıkması halinde alınacak tedbirlerin önceden belirlenmesi amacıyla bu bankalar tarafından hazırlanan önlem planları, BDDK'ya mart ayı sonu yerine haziran ayı sonunda gönderilecek. Değişiklikle, önlem planı senaryosu dahilindeki tedbirlerin sermaye ve likidite yeterliliğine yönelik birleşik etkisini gösteren önlem planı kapasitesine ilişkin hükümler yönetmeliğe eklendi, önlem planı göstergelerinde Avrupa Birliği standartlarına uyum açısından gerekli bazı revizyonlar yapıldı.

Deprem bölgesindeki elektrik şirketlerinin ödemeleri ertelendi

Tarafından: NTV
29 Mart 2024 at 09:30
Deprem bölgesindeki elektrik şirketlerinin ödemeleri ertelendi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), deprem bölgesinde görevli elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin avans ödemlerinin ertelendiğini duyurdu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle, olağanüstü hal kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler, görevli tedarik şirketleri, Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) doğrudan veya dolaylı olarak ortağı olduğu tedarik şirketlerinin avans ödemelerine ilişkin erteleme ve bu süre boyunca piyasa işletmecisi ve katılımcısına temerrüt faizi uygulamama kararını uzattı. EPDK'nin konuya ilişkin kurul kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 30 Eylül'e kadar, olağanüstü hal kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler, görevli tedarik şirketleri, OSB'lerin doğrudan veya dolaylı olarak ortağı olduğu tedarik şirketleri için Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinin 132/Ç maddesinin birinci fıkrasında belirtilen avans ödeme bildirimlerinde yer alan bedellerin, ilgili fatura dönemine ilişkin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine, avans ödemelerinin ertelendiği süre boyunca piyasa işletmecisi veya piyasa katılımcısına temerrüt faizi uygulanmamasına karar verildi. Söz konusu karar, 1 Nisan'da yürürlüğe girecek.

Dolar kuru bugün ne kadar? (29 Mart 2024 dolar kuru fiyatları)

Tarafından: NTV
29 Mart 2024 at 09:23
Dolar kuru bugün ne kadar? (29 Mart 2024 dolar kuru fiyatları)

Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada döviz kurlarında son durum...

Piyasalar pazar günü yapılacak yerel seçimlere odaklandı. Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından düşüş yaşayan Dolar/TL, seçim öncesi son işlem gününde yukarı yönlü hareketini hızlandırdı. Dolar/TL, güne 32,3652 civarında başladı. Euro/TL ise 34,9499'dan alıcı buldu. Analistler, yerel seçim öncesi dövize olan talebin arttığını ancak genel seçimlere kıyasla talebin zayıf kaldığını belirtiyor.Yurt içi piyasalarda şubat ayı dış ticaret istatistikleri, bankacılık sektörü verileri ile Hazine iç borçlanma programı izlenecek. Yurt dışında ise Paskalya Tatili nedeniyle birçok ülkede piyasalar bugün kapalı olacak. Piyasalar, ABD'de açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalara çevrildi.

Altın fiyatları ne kadar? Gram altın ve çeyrek altın fiyatları bugün ne kadar oldu? 29 Mart 2024 güncel altın kuru fiyatları

Tarafından: NTV
29 Mart 2024 at 09:14
Altın fiyatları ne kadar? Gram altın ve çeyrek altın fiyatları bugün ne kadar oldu? 29 Mart 2024 güncel altın kuru fiyatları

Altın fiyatları, yatırımcılar tarafından merak ediliyor. Gram altın ve çeyrek altın fiyatlarının bugün ne kadar olduğu araştırılıyor. Peki, altın fiyatları ne kadar? Gram altın ve çeyrek altın fiyatları bugün ne kadar oldu?

Altın yatırımcılarının gözü ABD'den gelecek kritik veriye ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına çevrildi. Ons altın, bugün yüzde 1,6 yükselişle 2.230 dolar civarında işlem gördü.

ABD Merkez Bankası (Fed) Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve bankanın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verileri yatırımcıların odağına yerleşti. Gram altın fiyatları ise hem ons altın hem de Dolar/TL'deki gelişmelerden etkilendi. Gram altın, 2.324 Türk Lirası civarında alıcı buldu. Çeyrek altın, 3.816 Türk Lirası'ndan el değiştirdi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, dün dar bir bantta hareket ederek yüzde 4,2050'ye çıkarken, altının ons fiyatı yüzde 1,7 artışla 2 bin 233 dolardan günü tamamladı. Tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştiren altının ons fiyatı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 8,2 artış kaydetmiş oldu.

ABD'de beklentilerin üzerinde gelen büyüme verileri sonrası pay piyasalarına yatay bir seyir hakim olurken, bugün Paskalya tatili dolayısıyla ABD, Avrupa ve Hong Kong'da piyasalar işleme kapalı olacak. ABD ekonomisi, 2023'ün 4. çeyreğinde yüzde 3,4 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti. Analistler, Fed'in faiz indirimine ne zaman başlayacağına ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini belirtti. Powell'ın sözle yönlendirmelerinin yanı sıra kişisel tüketim harcamaları verilerinden bankanın gelecek dönemde atacağı adımlara dair ipuçlarının aranacağını ifade etti. Söz konusu gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in ilk faiz indirimine haziranda gitme ihtimali yüzde 64 oldu.
Dün — 28 Mart 2024NTV

ABD'de tüketici güven endeksi yukarı yönlü revize edildi

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 17:46
ABD'de tüketici güven endeksi yukarı yönlü revize edildi

ABD'de Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, martta yukarı yönlü revize edilerek 79,4 oldu.

Michigan Üniversitesi, Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırladığı tüketici güven endeksinin mart ayına ilişkin nihai verilerini açıkladı. Buna göre, tüketici güven endeksi martta geçen aya kıyasla 2,5 puan artışla 79,4'e yükseldi. Söz konusu veri yukarı yönlü revize edilirken mart ayına ait öncü veri 76,5 olarak açıklanmıştı. Tüketici güven endeksi şubatta ise 76,9 olarak kaydedilmişti. Amerikalıların şu anki finansal koşullara yönelik değerlendirmesini ölçen mevcut ekonomik koşullar endeksi de martta aylık bazda 3,1 puan artarak 82,5'e çıktı. Tüketicilerin uzun vadeli öngörülerini yansıtan tüketici beklentileri endeksi de aynı dönemde 2,2 puan artışla 77,4'e yükseldi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Tüketici Anketleri Direktörü Joanne Hsu, tüketicilerin enflasyonun yumuşamaya devam edeceğine dair güven gösterdiğini belirtti. Kişisel finansla ilgili değerlendirme ve beklentilerin geçen aya göre ılımlı bir iyileşme gösterdiğine işaret eden Hsu, bu ayki güçlü borsa performansının, yalnızca en büyük hisselere sahip olanlar için güven artışını desteklediğini ve endeks üzerinde çok az etki yarattığını kaydetti. Hsu, seçim yaklaştıkça ve ekonomi politikasına ilişkin tartışmalar tüketiciler için daha belirgin hale geldikçe, gelecek aylarda ekonomiye ilişkin görünümlerin daha değişken hale gelebileceğini ifade etti. Kısa vadeli enflasyon beklentisinin martta yüzde 3'ten yüzde 2,9'a gerilediğini bildiren Hsu, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin de yüzde 2,9'dan yüzde 2,8'e düştüğünü aktardı.

Aile ve Gençlik Fonu'na 6 bin 299 çift başvurdu

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 17:35
Aile ve Gençlik Fonu'na 6 bin 299 çift başvurdu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvuruda bulunduğunu açıkladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Afyonkarahisar ziyareti kapsamında Dinar ve Sandıklı ilçelerini ziyaret etti.

Vatandaşlarla buluşan, esnafı ziyaret eden Göktaş, Sandıklı ilçesinde seralara da giderek, burada çalışan kadınlarla bir araya geldi. Ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu başvurularına ilişkin, "Bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftimiz fondan yararlanabilmek için başvuruda bulundu." dedi.

"EN ÇOK BAŞVURUYU HATAY'DAN ALDIK" Başvuruların titizlikle değerlendirildiğini aktaran Göktaş, "Şu ana kadar en çok başvuruyu Hatay'dan aldık. Değerlendirmesi yapılan ve olumlu sonuçlanan çiftleri bu hafta evlilik öncesi eğitimlere aldık. Resmi nikahın ardından da krediler hesaplarına yatmaya başlayacak." diye konuştu.

"DEPREMDEN ETKİLENEN GENÇLERİMİZE ÖNCELİK VERİYORUZ" Göktaş, projenin öncelikle deprem bölgesinde pilot olarak uygulanmaya başladığını hatırlatarak, şöyle konuştu: "Depremden etkilenen gençlerimize öncelik veriyoruz. Pilot bölge Adıyaman, Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya olarak belirlenmişti. Fonu deprem bölgesinin ardından Türkiye geneline yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Ülkemizin gençleri her şeyin en iyisini hak ediyor."

8 BİN PERSONEL ALIMI Bakan Göktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na 8 bin personel alımıyla ilgili takvime yönelik soru üzerine, şunları kaydetti: "Başvuru süreci tamamlandı. Bakanlık tarihimizdeki tek seferde en büyük personel alımını yapıyoruz. Nisan ayı içerisinde atamaları gerçekleştireceğiz. Değişen ihtiyaçlara göre hizmetlerimizin niteliği ve kalitesi her geçen gün artıyor. Yeni mesai arkadaşlarımızla milletimize en iyi hizmeti sunmak için çalışmaya devam edeceğiz."

Bayram şekeri tezgaha zamlı çıktı

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 16:47
Bayram şekeri tezgaha zamlı çıktı

Ramazan Bayramı, 10 Nisan'da başlıyor. Bayramda çok tüketilen ve ikram edilen şeker, çikolata ve lokum fiyatlarında geçen seneye göre en az yüzde 50 artış var. Esnaf, bayram yaklaştıkça fiyatların artacağını söylüyor. Tüketiciler ise tezgah tezgah değişen fiyatlara karşı denetleme istiyor. (Haber: Beyzanur Özer Kamera: Savaş Daldal)

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları düştü

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 16:32
ABD'de işsizlik maaşı başvuruları düştü

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 23 Mart ile biten haftada 210 bine gerileyerek beklentilerin altında gerçekleşti.

ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı 23 Mart ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 2 bin kişi azalarak 210 bine düştü. Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen başvuru sayısının 212 bin olacağı öngörülüyordu. İşsizlik maaşı başvuru sayılarına dair önceki haftanın verisi yukarı yönlü revize edilerek 210 binden 212 bine çıkarıldı. Geçen hafta itibarıyla, 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuru sayısı 759 azalarak 211 bine geriledi. Süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı ise 16 Mart ile biten haftada 24 bin kişi artarak 1 milyon 819 bine çıktı.

ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 16:25
ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü

ABD ekonomisi, 2023'ün dördüncü çeyreğinde yüzde 3,4 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti.

ABD Ticaret Bakanlığı, Ekim-Aralık 2023 dönemine ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) nihai verilerini açıkladı. Buna göre, ABD'de GSYH geçen yılın son çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 3,4 arttı. Söz konusu dönemde GSYH verisinde yukarı yönlü revizyona gidilirken, piyasa beklentisi ekonominin son çeyrekte yüzde 3,2 büyüyeceği yönündeydi. Ülkenin GSYH verisine ilişkin ocak ayında yayınlanan öncü verilerde ekonominin geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3,3, şubat ayında yayınlanan ikinci tahminde ise yüzde 3,2 büyüdüğü kaydedilmişti. ABD ekonomisi, geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,2, ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 ve üçüncü çeyreğinde yüzde 4,9 büyümüştü. Ülke ekonomisi, 2023 genelinde ise yüzde 2,5 büyüdü. ABD ekonomisi, 2022'de yüzde 1,9 büyüme kaydetmişti. ABD ekonomisinin geçen yıl dördüncü çeyrek büyümesinde, temel olarak tüketici harcamaları, eyalet ve yerel hükümet harcamaları, ihracat, konut dışı sabit yatırım, federal hükümet harcamaları ve konut sabit yatırımlarındaki artışlar etkili oldu. Aynı dönemde özel envanter yatırımları azalırken, ithalat arttı. Geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin GSYH'deki revizyonda ise öncelikli olarak tüketici harcamaları ve konut dışı sabit yatırımlardaki yukarı yönlü revizyonlarla özel envanter yatırımındaki aşağı yönlü revizyonların kısmen dengelenmesi belirleyici oldu. Aynı dönemde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış yüzde 1,8 olarak korundu. Gıda ve enerji harcamaları hesaplama dışı tutulduğunda çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise bu dönemde yüzde 2,1'den yüzde 2'ye revize edildi.

Sürpriz faiz artışının geldiği TCMB toplantısının özetleri yayımlandı

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 15:26
Sürpriz faiz artışının geldiği TCMB toplantısının özetleri yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, mart ayı PPK kararı ve alınan makroihtiyati tedbirler ile kredi büyümesinde dengelenmenin öngörüldüğü bildirildi.

TCMB Para Politikası Kurulunun 21 Mart'taki toplantısına ilişkin özet yayımlandı. Özette, küresel büyüme görünümünün yatay seyrettiği, işgücü piyasalarındaki sıkılığın ise devam ettiği belirtildi. Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarıyla ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksinin 2023 yılı dördüncü çeyrek yıllık büyümesi yüzde 1,76 seviyesinde gerçekleşerek bir önceki PPK toplantısı sonrasında yatay bir seyir izlediği vurgulanan özette, şunlar kaydedildi: "2024 yılı ilk çeyreğine ilişkin tahminler ise yüzde 1,85 düzeyindedir. Bu çerçevede, küresel ekonomide geçen yılın üçüncü çeyreğinde yaşanan yavaşlamanın son çeyrekte de devam ettiği ve küresel iktisadi faaliyetin zayıf seyrini sürdürdüğü değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, gerek ihracat ağırlıklı küresel büyüme görünümü gerekse ocak ve şubat ayı Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, iktisadi faaliyette 2023 yılı son çeyreğine göre ılımlı bir toparlanmaya işaret etmektedir.

Enflasyonda kalıcı düşüş sağlamak amacıyla sıkı para politikalarının sürdürülmesi ve jeopolitik risklerin varlığı 2024 yılında küresel iktisadi faaliyetin seyri açısından öne çıkan risk faktörleri olarak görülmektedir." Özette, çekirdek enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin yüksek seviyelerinin küresel enflasyonun bir süre daha merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmeyi sürdüreceğini ima ettiği aktarıldı. 2023 yılında enflasyonda görülen keskin düşüşe rağmen birçok ülkede, özellikle hizmet enflasyonundaki katılığın dikkati çektiği belirtilen özette, şu ifadeler yer aldı: "Gelişmekte olan ülkelerde faiz indirimleri parasal sıkılığı koruyacak şekilde sürdürülürken, gelişmiş ülke merkez bankalarının da 2024 yılı içinde faiz indirimlerine başlamaları beklenmektedir. Ancak, merkez bankalarının son dönem iletişimleri ve ABD ocak ve şubat enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi sonucunda piyasa fiyatlamaları önceki PPK dönemine kıyasla daha temkinli bir indirim patikasına işaret etmektedir. Gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımları, ocak ayı başından itibaren görülen yavaşlamanın ardından, risk iştahındaki olumlu seyre bağlı olarak son haftalarda yeniden artış göstermiştir." TOPLAM KREDİ BÜYÜMESİNDE İVMELENME GÖZLENDİ

Özette, bir önceki PPK döneminden bu yana toplam kredi büyümesinde ivmelenme gözlendiği bildirildi. Bireysel kredilerin 4 haftalık ortalama büyüme oranlarının önceki PPK toplantısı haftasından bu yana artarak, yüzde 4,12 seviyesinde gerçekleştiği kaydedilen özette, "İhtiyaç kredilerinde ve bireysel kredi kartlarında bu oran sırasıyla yüzde 4,59 ve yüzde 5,34 seviyesindedir. Taşıt kredileri ise yüzde 0,59 azalarak yılbaşından bu yana sergilediği zayıf seyrine devam etmiştir. Diğer taraftan, Türk lirası ve kur etkisinden arındırılmış yabancı para ticari kredilerin aynı dönemde 4 haftalık ortalama artış oranları sırasıyla yüzde 3,34 ve 1,28 seviyesinde gerçekleşmiştir." ifadesi kullanıldı. Özette, mart ayı içinde yapılan düzenlemelerle finansal koşulların sıkılaştırıldığı, para politikası aktarımının desteklendiği belirtildi. Bu kapsamda, Türk lirası ticari ve ihtiyaç kredileri için aylık büyüme kısıtlarının yüzde 2’ye düşürüldüğü, uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla büyüme kısıtlarının aşılması durumunda menkul kıymet tesisine ek olarak zorunlu karşılık tesisi getirildiği bildirilen özette, şu değerlendirmelere yer verildi: "Kredi kartı nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak azami faiz oranları ihtiyaç kredi faizleri ile uyumlu olarak yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltilmiştir. Öte yandan, Türk lirası mevduatın desteklenmesi amacıyla, tüzel kişiler için Türk lirası pay artış hedefi getirilmiş, gerçek kişi Türk lirası pay artış hedefleri mevcut eğilimler çerçevesinde kalibre edilmiş ve hedeflere ulaşılamaması durumundaki komisyon oranları artırılmış, yenileme ve Türk lirasına geçiş hedefini sağlayan bankalar için zorunlu karşılık tesisi üzerinden faiz ödemesi (katılım bankaları için indirim uygulaması) vadesiz ve 1 aya kadar vadeli mevduatı kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Türk lirası cinsinden yükümlülükler için 14 günlük dönemde ortalama olarak tesis edilen zorunlu karşılık tutarının bir kısmının bloke olarak tutulmasına karar verilmiştir." "KREDİ BÜYÜMESİNDE DENGELENME ÖNGÖRÜLMEKTEDİR"

Özette, finansal koşulları sıkılaştırıcı yönde atılan adımların da etkisiyle Türk lirası ticari kredi faizleri ve ihtiyaç kredisi (Kredili Mevduat Hesabı-KMH hariç) faizlerinin önceki PPK toplantı haftasından bu yana sırasıyla 6,27 puan ve 15,3 puan artarak, yüzde 59,6 ve yüzde 76,0 olarak gerçekleştiği vurgulandı. Aynı dönemde sınırlı artış gösteren konut kredisi ve taşıt kredisi faizlerinin 15 Mart 2024 itibarıyla sırasıyla yüzde 42,7 ve yüzde 43,1 olduğu aktarılan özette, mart ayı PPK kararı ve alınan makroihtiyati tedbirler ile kredi büyümesinde dengelenmenin öngörüldüğü belirtildi. Özette, parasal aktarım mekanizmasını destekleyici makroihtiyati tedbirlerin etkisi ile geçen PPK dönemine göre 2,81 puan artan Türk lirası mevduat faizlerinin 15 Mart itibarıyla yüzde 49,6 olarak gerçekleştiği kaydedilerek, "Diğer taraftan, düşük tutarlı tasarruf mevduatları ile yüksek tutarlı mevduatlara önerilen faizler arasındaki farkın da devam ettiği gözlenmiştir. Söz konusu gelişmelerin yurt içi talepte dengelenme süreci üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir." ifadelerine yer verildi. TCMB'nin brüt uluslararası rezervlerinin önceki PPK dönemine kıyasla 6,31 milyar dolar azalarak 15 Mart 2024 itibarıyla 127,9 milyar dolar seviyesine gerilediği belirtilen özette, küresel risk iştahındaki iyileşmeye karşın, kısa vadeli yurt içi belirsizliklerin etkisiyle Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 43 baz puan artışla 20 Mart 2024 itibarıyla 337 baz puan seviyesine yükseldiği ifade edildi. Özette, benzer şekilde, Türk lirasının 1 ve 12 ay vadeli kur oynaklığının 20 Mart 2024 itibarıyla sırasıyla yüzde 8,6 ve yüzde 19,5 seviyelerine yükseldiği belirtilerek, "2023 yılı haziran ayından itibaren 2,02 milyar ABD doları Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) piyasasına ve 2,55 milyar ABD doları hisse senedi piyasasına olmak üzere toplam 4,57 milyar ABD doları net portföy girişi gerçekleşmiştir. Öte yandan, son dönemde yaşanan risk primi ve kur oynaklıklarındaki artışlara net portföy çıkışlarının eşlik ettiği gözlenmiştir." değerlendirmesine yer verildi.

"TÜKETİCİ TALEBİ RİSK YARATIYOR" Özette, 2023 son çeyreğinde iktisadi faaliyetin güçlü seyrettiği, özel tüketimin büyümeye katkısında hızlanma görüldüğü, net ihracatın büyümeye katkısı pozitif olsa da bir önceki çeyreğe oranla azalma gözlendiği kaydedildi. "Bu çerçevede, yılın son çeyreğinde fiyat indirim kampanyaları ile beklenen ücret güncellemeleri kaynaklı öne çekilen talep güdüsünün talepteki dengelenmeyi zayıflattığı değerlendirilmektedir." denilen özette, tüketim malı ve altın ithalatının yavaşlayarak cari dengedeki iyileşmeye katkı verdiği, yakın döneme ilişkin diğer göstergelerin yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüğüne işaret ettiği vurgulandı. Ocak ayında TÜİK tarafından temel yıl ve hesaplama değişikliği yapılarak yayımlanan perakende satış hacim endeksinin aylık bazda yükseliş eğilimini sürdürdüğü, çeyreklik bazda ise endeksin büyümesinin hızlandığı kaydedilen özette, şu ifadelere yer verildi: "Buna karşılık, ticaret satış hacim endeksi aylık bazda azalmış, bir önceki çeyreğe göre ise yatay seyretmiştir. Benzer şekilde, ocak ayına ait sektörel ciro ve hizmet üretim endeksleri, hizmetler sektöründe daha zayıf bir faaliyete işaret etmiştir. Bir önceki çeyrekte gerileyen imalat sanayi firmalarının kayıtlı iç piyasa siparişleri, ücret güncellemelerinin gerçekleştiği yılın ilk çeyreğinde yeniden artış kaydetmiştir." Özette, bu dönemde firmaların gelecek 3 aydaki iç piyasa sipariş beklentilerinin düştüğü belirtilerek, "Kartla yapılan harcamalar ise artışını mart ayında da sürdürmüştür. Firma görüşmeleri, yılın ilk çeyreğinde ücret artışları, firmaların ilave kampanyaları ve öne çekilen talep etkisiyle yurt içi satışların çeyreklik bazda arttığını ima etmektedir. Bu çerçevede, talebin mevcut seviyesi enflasyon üzerinde bir risk unsuru olarak görülmeye devam etmektedir." denildi. İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI

PPK Toplantı Özeti'nde, ocak ayında sanayi üretim endeksinin, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda yatay seyrettiği ve yıllık bazda yüzde 1,1 arttığı anımsatılırken, söz konusu endeksin, çeyreklik bazda ocak ayı itibarıyla yüzde 1,4 yükseldiği, şubatta mevsimsellikten arındırılmış imalat sanayisi kapasite kullanım oranının yüzde 77 seviyesinde gerçekleşerek tarihsel ortalamalarının sınırlı üzerinde seyrettiği aktarıldı. Ocak ayı itibarıyla mevsimsellikten arındırılmış istihdamın çeyreklik bazda yüzde 1,1 artarak 32,2 milyon kişi seviyesinde gerçekleştiği anımsatılan özette, "Bu dönemde, işgücüne katılım oranı artmıştır. İşsizlik oranı, çeyreklik bazda 0,2 puan artarak yüzde 9,1 düzeyinde gerçekleşmiştir. Anket göstergeleri ve yüksek frekanslı veriler, işgücü piyasasında talebin sınırlı bir miktar güç kaybettiğine işaret etmektedir." değerlendirmesine yer verildi. "3 AYLIK ORTALAMA EĞİLİM, İHRACAT VE İTHALATTA YATAY BİR SEYİR İMA ETMEKTEDİR"

Özette, ocak ayında yıllıklandırılmış cari işlemler açığının aylık bazda 7,9 milyar dolar düşerek 37,5 milyar dolara gerilediği, söz konusu gerilemede ihracattaki artışın, altın dış ticaret açığındaki güçlü azalışın ve enerji fiyatlarında yıllık bazda devam eden düşüşün etkili olduğu, altın ve enerji hariç dış ticaret açığındaki azalışın sürdüğü bildirildi. Şubatta mevsimsellikten arındırılmış olarak ihracatın yatay seyrettiği, ithalatın ise yükseldiği belirtilen özet metinde, "Mart ayı için yüksek frekanslı verilerle beraber değerlendirildiğinde üç aylık ortalama eğilim, ihracat ve ithalatta yatay bir seyir ima etmektedir." denildi. YURT DIŞI FİNANSMAN

Özette, mevcut veriler çerçevesinde tahminlerin, ilk çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış olarak tüketim malı ithalatında sınırlı bir düşüşe işaret ettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Altın ithalatı ise tarihsel ortalamaları etrafında seyrederken, yıllıklandırılmış olarak altın dengesindeki iyileşme eğilimi sürmektedir. Diğer taraftan, ocak ayı itibarıyla yıllıklandırılmış hizmetler dengesi fazlası aylık bazda değişmeyerek 52 milyar dolar olmuştur. Güçlü ve yıl geneline yayılmış olarak seyreden turizm gelirleri, cari dengeye katkı sunmaya devam etmektedir. Cari açığın finansman tarafında, yıllıklandırılmış olarak bankacılık sektörünün uzun vadeli borç çevirme oranı 2023 yılının son iki ayında yüzde 100’ün üzerine çıkmış, 2024 yılının ocak ayında ise yüzde 121 seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu oran, bankacılık sektörü dışındaki firmalarda yüzde 95 civarında olmuştur. Bu çerçevede, yurt dışı finansman imkanlarında güçlü görünüm sürmektedir."

Emekli maaşlarına zam yapılacak mı, ne zaman zam yapılacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli zammı açıklaması

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 15:14
Emekli maaşlarına zam yapılacak mı, ne zaman zam yapılacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli zammı açıklaması

Emekli maaşlarına zam yapılıp yapılmayacağı soruları bir süredir gündemdeydi. Maaş zammıyla ilgili iddialara yanıt geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan emekli maaşına düzenleme sinyali verdi. Peki, emekli maaşlarına zam yapılacak mı, ne zaman zam yapılacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bursa mitinginde ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamasında, emeklilerin ve çalışanların zam beklentisine değindi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yerel seçim çalışmalarına devam ederken emekli maaşlarıyla ilgili temmuz ayını işaret etti.
Emekli maaşlarına ilişkin önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temmuz ayında, yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre, emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız." diye konuştu.
Erdoğan, emekli maaşı açıklamasında; "Memurlarımıza yaptığımız 6000 ek göstergesi ilave edilmesi uygulaması genişleterek düzenlemenin hazırlıkları tamamlandı. Yılın ikinci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz.  Küçük enafın prim gün sayısındaki adaletsizliği giderecek önümüzdeki dönemde buna göre adım atacağız. Milletimizin farklı kesimlerine verdiğimiz sözlerin takibini yapıp yerine getireceğiz. Ekonomi programını kararlılıkla sürdürüp fiyat istikrarını sağlamamız lazım. Emeklilerimizi ve çalışanlarımızı hak ettiği refah seviyesine getireceğiz. Dün verdiğimiz sözleri bugün hatırlamıyoruz diye kulak arkası yapmadık. Yapacamayacağımız sözleri asla vermedik. Emeklilikle ilgili içimize sinmeyen adımları gelen talepler üzerine hayata geçirmekten kaçınmadık. Emeklilere ara artışın maaliyetini milletimizle paylaşmıştık." ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın rezervlerinde gerileme

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 15:09
Merkez Bankası'nın rezervlerinde gerileme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 22 Mart haftasında bir önceki haftaya göre 4 milyar 53 milyon dolar azalışla 123 milyar 844 milyon dolara geriledi.

TCMB'nin haftalık para ve banka istatistikleri açıklandı. Buna göre, 22 Mart itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 4 milyar 210 milyon dolar azalışla 70 milyar 681 milyon dolara düştü. Brüt döviz rezervleri, 15 Mart'ta 74 milyar 891 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Bu dönemde altın rezervleri 157 milyon dolar artışla 53 milyar 6 milyon dolardan 53 milyar 163 milyon dolara yükseldi. Merkez Bankasının toplam rezervleri, 22 Mart haftasında bir önceki haftaya kıyasla 4 milyar 53 milyon dolar düşüşle 127 milyar 897 milyon dolardan 123 milyar 844 milyon dolara geriledi.

Japonya yaşlanıyor: Bebek bezi üreten şirket yetişkin bezine geçiş yaptı

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 15:01
Japonya yaşlanıyor: Bebek bezi üreten şirket yetişkin bezine geçiş yaptı

Japonya'daki bir bebek bezi üreticisi, ülkenin hızla yaşlanan toplumunun bir yansıması olarak, bebeklere yönelik ürünler üretmeyi bırakıp bunun yerine yetişkin bezi üretimini artırma kararı aldı.

Dünyanın dördüncü büyük ekonomisi Japonya'da yoğun çabalara rağmen doğum oranında rekor düşüş görülüyor.  Ülkenin bez üreticisi firmalarından biri de talebin değişmesi üzerine harekete geçti. Çocuk bezi yerine yetişkin bezi üreteceğini açıkladı. Söz konusu bez firması, 2001 yılında 700 milyon bebek bezi sattıklarını ancak o zamandan bu yana yani yaklaşık 23 yılda bez satışlarında yarı yarıya azalma kaydettiklerini bildirdi. Diğer firmalar da son yıllarda yetişkin bezlerinin daha çok satıldığını belirtiyor. Bu nedenle bebek bezi üretimini azaltan firmalar, doğum oranlarının yüksek olduğu Endonezya ve Malezya gibi ülkelere yatırıma yöneldi. Japonya dünyanın en yaşlı nüfüsuna sahip ülkelerinden biri. Ada ülkesinde ortalama yaşam süresi erkeklerde 81, kadınlardaysa 87. Ülkede 80 yaşın üzerindekilerin sayısı, toplam nüfusun yüzde 10'una ulaştı. Doğum sayısıysa 2023'te tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Ülke, yaşlı nüfus arttıkça emekli maaşlarını ve sağlık hizmetlerini finanse etmek için azalan işgücü ile karşı karşıya bulunuyor.

Merkez Bankası'nda normalleşme adımı: Genel Kurul nisan ayında yapılacak

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 14:48
Merkez Bankası'nda normalleşme adımı: Genel Kurul nisan ayında yapılacak

Merkez Bankası'nın genel kurulunun her yıl Nisan ayında yapılması kabul edildi. MB Başkanı Fatih Karahan, genel kurulun Nisan ayında yapılmasının normalleşmenin bir parçası olduğunu belirtti.

Önceki yıllarda yılın ilk aylarında yapılan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın genel kurulu her yıl Nisan ayında gerçekleştirilecek. TCMB Başkanı Fatih Karahan, genel kurulun Nisan ayında yapılmasının normalleşmenin bir parçası olduğunu belirtti. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Karahan "Zaten TCMB Genel Kurulu birkaç yıl önceye kadar Nisan ayında oluyordu. Bizim normalizasyon sürecimiz var. Fabrika ayarlarına dönüyoruz. Bunu asıl para politikasında yapıyoruz ama bu da bunun bir parçası." açıklamasını yaptı.

Merkez Bankası Genel Kurulu nisan ayına alındı

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 14:48
Merkez Bankası Genel Kurulu nisan ayına alındı

SON DAKİKA HABERİ: Merkez Bankası Genel Kurulu nisan ayına alındı. Genel Kurul’un mart ayından nisan ayına alınmasına ilişkin değişiklik, olağanüstü toplantıda kabul edildi.

Merkez Bankası Genel Kurulu nisan ayına kaydırıldı.

Karar, bankanın olağanüstü toplantısında kabul edildi.

Buna göre mart ayında toplanması planlanan Merkez Bankası Genel Kurulu, nisan ayında toplanacak.

ASELSAN'dan 35 milyon dolarlık yurt dışı satış sözleşmesi

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 14:07
ASELSAN'dan 35 milyon dolarlık yurt dışı satış sözleşmesi

ASELSAN ile Asya-Pasifik bölgesindeki müşterileri arasında yaklaşık 35 milyon dolar tutarında yurt dışı satış sözleşmesi imzalandı.

ASELSAN'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yer alan açıklamasında, "ASELSAN ile Asya-Pasifik bölgesinde yer alan müşterileri arasında savunma sistemlerinin ihracatına yönelik toplam bedeli 34 milyon 957 bin dolar olan yurt dışı satış sözleşmeleri imzalanmıştır." ifadesi kullanıldı.

GÖZDE VE ASELFLIR-500'ÜN İLK İHRACATI İÇİN İMZALAR ATILMIŞTI ASELSAN, 35 milyon 130 bin dolar tutarında güdüm kitleri ve ASELFLIR-500 sistemini içeren 3 ayrı ihracat sözleşmesine imza attığını duyurmuştu. Söz konusu sözleşmelerle GÖZDE güdüm kiti ve ASELFLIR-500'ün ilk ihracatı gerçekleştirilecek.

Çay üreticilerine destek ödemeleri bugün yapılacak

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 14:01
Çay üreticilerine destek ödemeleri bugün yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 363 milyon 608 bin lira tutarında çay destekleme ödemesini üreticilerin hesaplarına bugün aktaracaklarını bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, çay üreticilerine yönelik destekleme ödemelerine ilişkin bilgi verdi. Bakan Yumaklı, "ÇAYKUR aracılığıyla 363 milyon 608 bin lira ödemeyi çay üreticilerimizin hesaplarına bugün aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun." ifadesini kullandı.

Türkiye buğday unu ihracatında 10 yıldır zirvede

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 13:54
Türkiye buğday unu ihracatında 10 yıldır zirvede

Türkiye, Dünya Bankası'nın son verileri dikkate alındığında, buğday unu ihracatında, 2022 itibarıyla 10 yıldır zirvede yer alıyor.

Dünya buğday üretimi 2020/21 sezonunda yüzde 1,4 artışla 773 milyon ton olarak hesaplanırken, bu artış büyük oranda Rusya, Kazakistan, Avustralya ve Kanada'daki üretim yükselişlerinden kaynaklandı. Buna karşılık, Avrupa Birliği (AB), Birleşik Krallık ve Arjantin'in üretimleri düştü. Bir sonraki sezon buğday üretimi; Çin, AB, Avusturalya, Hindistan ve Ukrayna'daki üretim artışına bağlı olarak 781 milyon tona çıktı. İHRACATTA ARALIKSIZ LİDERLİK Türkiye, dünyada buğday üretiminde kendi tüketimini karşılayabilen ülkeler arasında bulunuyor. Ülkede geçen yıl buğday üretimi 22 milyon ton olurken, Türkiye bu dönemde yaklaşık 3,7 milyon ton un ihracatı yaparak, dünyada ilk sırada yer aldı.Türkiye, Dünya Bankası'nın son verilerine göre, buğday unu ihracatında da 2013-2022 döneminde aralıksız ilk sırada bulundu. Türkiye, 2013 yılında 2,1 milyon ton buğday unu ihracatı gerçekleştirirken, bu alandaki dış satım 2016 yılına kadar sürekli olarak artarak 3,5 milyon ton düzeyine ulaştı. 2017-2021 döneminde ihracatta düşüş görülmesine karşın bu durum Türkiye'nin küresel ihracattaki lider konumunu etkilemedi. İhracat, 2022'de, 3,1 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Böylece Türkiye, 2013-2022 döneminde, buğday unu ihracatında, aralıksız zirvede yer alma başarısını gösterdi. İhracat, söz konusu dönemde yüzde 43,8 arttı. Kazakistan, Almanya, Özbekistan, Arjantin ve Hindistan ihracatta öne çıkan diğer ülkeler oldu.

ABD’deki gemi kazası: Köprü çöktü, tedarik zinciri zora girdi

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 13:32
ABD’deki gemi kazası: Köprü çöktü, tedarik zinciri zora girdi

ABD’nin Maryland eyaletindeki Francis Scott Key Köprüsü’nün çökmesi, ülkenin doğu kıyısında lojistik faaliyetleri sekteye uğratma riski taşıyor. ABD’nin toplam tonaj açısından 17’nci en büyük limanı olan Baltimore Limanı’ndaki gemi trafiğinin bir sonraki duyuruya kadar durdurulmasıyla özellikle otomobil, kömür ve şeker gibi ürünlerin tedarikinde aksama bekleniyor

Maryland eyaletindeki Francis Scott Key Köprüsü’nün yük gemisinin çarpması sonucu yıkılmasının ardından Baltimore Limanı’ndaki gemi trafiği bir sonraki duyuruya kadar durduruldu. Bu durum Kızıldeniz’de son dönemde yaşanan çatışmalar nedeniyle durma noktasına gelen deniz yoluyla mal sevkiyatını bir kez daha sekteye uğrattı.
Kaza, ABD’nin doğu kıyısındaki başta otomobil olmak üzere teslimatları aksatabileceği, gemi risk primlerini artırabileceği ve tedarik zincirleriyle ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. GEMİ TRAFİĞİ DURDURULDU Ülkenin Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentinde bulunan Francis Scott Key Köprüsü, 26 Mart’ta Singapur merkezli Synergy Group tarafından işletilen ancak kargo taşımak üzere Danimarkalı deniz taşımacılığı şirketi Maersk tarafından kiralanan Dali adlı yük gemisinin çarpması sonucu çöktü. Yaklaşık 2,57 kilometre uzunluğundaki köprünün çökmesinin ardından köprüye çıkan tüm karayolları trafiğe kapatıldı, Baltimore Limanı’ndaki gemi trafiği bir sonraki duyuruya kadar durduruldu.
Baltimore Limanı’ndan yapılan açıklamada, limana giren ve çıkan gemi trafiğinin bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığı ancak bu durumun limanın kapalı olduğu anlamına gelmediği, kamyonların terminallerdeki işlemlerinin sürdüğü aktarıldı. Açıklamada, gemi trafiğinin ne kadar süre durdurulacağının ise bilinmediği belirtildi. Kazanın ardından Maersk’den yapılan açıklamada da köprünün hasar görmesi ve bunun sonucunda oluşan enkaz nedeniyle Baltimore’un Helen Delich Bentley Limanı’na ulaşmanın şimdilik mümkün olmayacağı aktarıldı.
Açıklamada, şirketin bölgede güvenli geçiş sağlanana kadar Baltimore’u tüm hizmetlerinin dışında tutacağı duyuruldu. Baltimore'a gidecek kargonun ise yakınlardaki diğer limanlardan boşaltacağı belirtilen açıklamada ancak bunun gecikmelere neden olabileceği bildirildi. Yetkililer ise kazanın liman operasyonlarını aylarca etkileyebileceğine işaret ediyor.
ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın verilerine göre, Baltimore Limanı toplam tonaj açısından ABD’nin 17’nci en büyük limanı konumunda bulunuyor. Baltimore Limanı’nın ticaret hacmi açısından ise ülkenin 9’uncu en büyük limanı olduğu belirtiliyor. Geçen yıl 847 bini aşkın aracın elleçlendiği Baltimore Limanı, otomobil ve hafif kamyon sevkiyatında ABD'nin en yoğun limanları arasında ilk sırada yer alıyor. Aynı zamanda Baltimore Limanı, tarım ve inşaat makinelerinin yanı sıra şeker ve alçıtaşı ithalatında da ABD'nin önde gelen limanlarından biri olarak dikkati çekiyor. Baltimore, ülkenin limanları arasında kömür ihracatında ise ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca Baltimore’da Royal Caribbean ve Carnival gibi firmalar tarafından işletilen gemilere hizmet veren bir kruvaziyer terminali de bulunuyor.
Francis Scott Key Köprüsü’nü her gün kullanan 30 bin ila 35 bin otomobil ve kamyonun çoğunun ise tünellere yönlendirilmesi ve bunun trafikte gecikmelere neden olması bekleniyor. Tünellere girmesine izin verilmeyen tehlikeli madde taşıyan araçların ise daha uzun bir yoldan yönlendirileceği aktarılıyor. Ekonomistler, köprünün çökmesinin ABD’nin doğu kıyısında lojistik faaliyetleri sekteye uğratma tehlikesi taşıdığına dikkati çekiyor.
Bazı ekonomistler, nakliye maliyetlerinde artış olasılığına rağmen malların başka limanlara yönlendirilmesi seçeneğinin olması nedeniyle aksamaların bir bütün olarak ABD ekonomisi için sorun olmayabileceğini belirtiyor.
Lojistik uzmanları da ülkenin doğu sahili boyunca çok sayıda alternatif otoyol ve liman bulunduğuna işaret ediyor. Sevkiyatların New York, New Jersey, Virginia, Georgia ve South Carolina'daki limanlara yönlendirilmesi muhtemel görünürken, bu durum yolculuk sürelini artırıyor.
Küresel tedarik zincirinde halihazırda Kızıldeniz’de yaşananlar ve Panama Kanalı’ndaki kuraklık nedeniyle zorluklar yaşanırken, Baltimore’daki kazanın etkisinin çok daha sınırlı olacağı tahmin ediliyor.

IMF ile anlaşma iddiasına açıklama: “Herhangi bir kredi anlaşması söz konusu değil”

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 13:12
IMF ile anlaşma iddiasına açıklama: “Herhangi bir kredi anlaşması söz konusu değil”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden hükümetin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaştığına yönelik iddialar üzerine açıklama yaptı. Merkezden yapılan açıklamada, IMF ile herhangi bir kredi anlaşması yapılmasının söz konusu olmadığı ifade edildi.

Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaştığı iddialarına Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden açıklama geldi. Merkezden yapılan açıklamada IMF ile anlaşma iddiaları yalanlandı. “Türkiye'nin IMF ile herhangi bir kredi anlaşması yapması söz konusu değildir.” denilen açıklamada, “Türkiye'nin ekonomi programı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde güçlü bir şekilde kararlılıkla sürdürülmektedir. Kamuoyunu seçim öncesinde manipüle etmek amacıyla kasıtlı bir şekilde ortaya atılan mesnetsiz iddialara itibar etmeyiniz.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye elektrikli otomobil satışlarında AB'de ilk 5'i zorluyor

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 12:06
Türkiye elektrikli otomobil satışlarında AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye, bu yılın ilk iki ayında gerçekleştirdiği 8 bin 255 "tam elektrikli" otomobil satışıyla, birçok Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla daha iyi performans gösterdi.

Avrupa ve Asyalı birçok marka, daha önce duyurusunu yaptığı iddialı modellerini yıl içinde Türkiye pazarında da satışa sundu. Elektrikli otomobillerin eş anlamlısı olarak kullanılan "yeşil otomobillerin" yanı sıra elektrikli mobilitenin bir diğer parçası olan hibrit motorlu araçların sayısı da giderek artıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nden (ODMD) derlenen verilere göre, Türkiye'de ocak-şubat döneminde benzinli otomobiller 97 bin 861 adet satışla birinci, hibrit otomobiller ise 21 bin 594 adetle ikinci sırada yer aldı. Dizel satışlar 15 bin 910 adet, otogazlı satışlar da 1181 adet oldu. Söz konusu dönemde, sadece elektrikle beslenen tam elektrikli otomobil satışları ise 8 bin 255'e ulaştı. Araçtaki aküyü şarj etmek için benzinli bir motor jeneratörle bir elektrik motorunu çalıştırarak tekerleklere güç sağlayan sisteme sahip (uzatılmış menzil) araçlar da dahil edildiğinde elektrikli otomobil satış rakamı 9 bin 772'ye yükseldi.

Uzatılmış menzil otomobiller de Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTIP) olarak "elektrikli" sınıfında yer alıyor. TAM ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SATIŞLARINDA YÜZDE 329,5 ARTIŞ İlk 2 ayda otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre benzinlilerde yüzde 49,3 artarken, dizellerde yüzde 0,5 ve otogazlı otomobillerde yüzde 43,3 azaldı. Bu dönemde hibrit otomobil satışları yüzde 113,8, tam elektrikli otomobil satışları ise yüzde 329,5 artış kaydetti. TAM ELEKTRİKLİNİN PAZAR PAYI YÜZDE 5,6 OLDU Geçen yılın ocak-şubat döneminde yüzde 68,1 olan benzinli otomobillerin toplam satışlardan aldığı pay, bu yılın ilk 2 ayında yüzde 66,9'a geriledi. Dizel otomobillerin payı yüzde 16,6'dan yüzde 10,9'a, otogazlı otomobillerin payı da yüzde 2,2'den yüzde 0,8'e geriledi. Tam elektrikli otomobillerin payı yüzde 2'den yüzde 5,6'ya, hibrit otomobillerin payı da yüzde 10,5'ten yüzde 14,8'e çıktı. Tam elektrikli, uzatılmış menzil elektrikli ve hibrit olarak ele alındığında, toplam pazarın yüzde 21,5'i elektrifikasyona sahip araçlardan oluştu. AB'DE ALMANYA İLK SIRADA Türkiye otomobil pazarında, elektrikli otomobillerin artan trendi Avrupa otomobil pazarları ile kıyaslandığında da yüksek kalmaya devam ediyor. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre, ocak-şubat döneminde AB ülkelerinde tam elektrikli otomobil (BEV) satışı yıllık bazda yüzde 17,4 artarak 198 bin 850 adet oldu. Bu dönemde 27 üyeli AB'de en fazla elektrikli otomobil satışı gerçekleştiren ülke 49 bin 953 adetle Almanya oldu. Onu 45 bin 842 satışla Fransa ve 19 bin 380 ile Belçika izledi. Hollanda 17 bin 4 satışla dördüncü, İsveç 10 bin 165 ile beşinci sırada yer aldı. İtalya'da 7 bin 968, İspanya'da 7 bin 180, Danimarka'da 8 bin 100 ve Finlandiya'da 2 bin 917 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleştirdi. TÜRKİYE 6'NCI SIRADA Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla İtalya, İspanya, Avusturya, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkeleri geçerek AB'de 6'ncı sırada konumlandı. Verilere ve pazarın büyüme hızına bakıldığında, İsveç'i yakından takip eden Türkiye'nin, elektrikli otomobil satışlarında ilk 5 için en yakın adaylardan olduğu görüldü. Sektör temsilcileri bu yıl Türkiye'de 120 bin adet elektrikli otomobil satışı ön görüyor.

Fed yöneticisi Waller'dan faiz yorumu

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 11:11
Fed yöneticisi Waller'dan faiz yorumu

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla kanıt görmesi gerektiğini söyledi.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, yılın ilk iki ayındaki sıcak enflasyon verilerinin ardından faiz oranlarını düşürmek için acele edilmeyeceğini söyledi. Waller, New York'ta yaptığı konuşmada, "Politika faizini düşürmek için acelemiz yok." dedi. Son veriler, enflasyonun yüzde 2'ye doğru sürdürülebilir bir yörüngede tutulmasına yardımcı olmak için bu oranın mevcut kısıtlayıcı duruşunda belki de daha önce düşünülenden daha uzun süre tutulmasının ihtiyatlı olduğunu söylüyor.

Waller halen bu yıl faiz indirimi bekliyor ancak enflasyonun düşmeye devam ettiğine dair daha fazla kanıt olması gerekiyor. Waller'ın çarşamba günkü duruşu, Fed Başkanı Jay Powell ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee'nin geçen hafta ocak ve şubat aylarında beklenenden sıcak gelen verilere rağmen düşen enflasyonla ilgili temel hikayenin değişmediğini söyleyen son yorumlarına göre daha temkinliydi.

Sosyal korumaya 2022'de 1,3 trilyon lira harcandı

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 11:04
Sosyal korumaya 2022'de 1,3 trilyon lira harcandı

Türkiye'de 2022'de sosyal koruma harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artışla 1 trilyon 291 milyar 77 milyon liraya ulaştı, en fazla yardım emeklilere ve yaşlılara yapıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Sosyal Koruma İstatistikleri, 2000-2022" verilerini yayımladı. Buna göre, sosyal koruma harcaması 2022'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 60,2 artış göstererek, 1 trilyon 291 milyar 77 milyon lira oldu. Bu harcamanın 1 trilyon 267 milyar 924 milyon liraya karşılık gelen yüzde 98,2'sini sosyal koruma yardımları oluşturdu. Sosyal koruma yardımları içinde en büyük harcamayı 567 milyar 450 milyon lirayla emekli ve yaşlılara yönelik olanlar oluşturdu. Bunu 396 milyar 993 milyon lirayla hastalık/sağlık bakımı harcamaları takip etti. Sosyal koruma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı 2022'de yüzde 8,6 oldu. Sosyal koruma yardımlarının GSYH içindeki payı ise yüzde 8,4 olarak gerçekleşti. Risk/ihtiyaç grupları bazında bakıldığında, emekli/yaşlılara yapılan harcamaların yüzde 3,8 ile en büyük paya sahip olduğu görüldü. Bunu yüzde 2,6 ile hastalık/sağlık bakımı ve yüzde 1 ile dul/yetim harcamaları izledi. ŞARTLI YARDIMLARIN YARI YARIYA YAKININI AİLE VE ÇOCUK YARDIMI OLUŞTURDU Sosyal koruma yardımlarının yüzde 13'ü şartlı olarak verildi. Şartlı yardımlar içinde en büyük payı yüzde 47,5 ile aile/çocuk yardımları oluşturdu. Bunu yüzde 20,4 ile engelli/malul yardımları ve yüzde 13,9 ile hastalık/sağlık bakımı yardımları takip etti. Yardımların yüzde 62,4'ü nakdi olarak yapıldı. Nakdi yardımlarda en büyük payı yüzde 71,2 ile emekli/yaşlılara yapılan yardımlar aldı. Bunu yüzde 18,6 ile dul/yetim yardımları ve yüzde 4,5 ile aile/çocuk yardımları izledi. Sosyal koruma gelirlerinin yüzde 41,4'ünü devlet katkıları, yüzde 28,4'ünü işveren sosyal katkıları ve yüzde 23,1'ini koruma kapsamındaki bireylerce yapılan sosyal katkılar oluşturdu. REVİZYON VE METODOLOJİ DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLDİ Öte yandan TÜİK, sosyal koruma harcamalarına ilişkin verilerde revizyona ve metodoloji değişikliğine gitti. Mevcut veri kaynaklarında yapılan revizyonlar, ayrıntılı idari kayıt verilerinin elde edilmesi, ek veri kaynaklarına erişilebilmesi ve metodolojik iyileştirmeler kapsamında gerçekleştirilen revizyonla 2000-2022 dönemine ilişkin sonuçlar derlendi. Çalışma kapsamında Sosyal Koruma Harcamaları Belediye Araştırması'nın 2010 yılı sonuçlarından tahmin edilerek hesaplanan belediye harcamaları düzenlemesi, Sosyal Koruma Harcamaları Vakıf ile Sosyal Koruma Harcamaları Dernek araştırmalarının 2010 yılı sonuçları dikkate alındı. Ayrıca, Eurostat tarafından önerilen metodolojik düzenleme ile sosyal koruma harcaması yapan kurum ve kuruşların idari harcamalar verisinde yaptıkları güncellemeler ışığında son istatistikler oluşturuldu.

İngiltere ekonomisinde daralma

Tarafından: NTV
28 Mart 2024 at 11:02
İngiltere ekonomisinde daralma

İngiltere ekonomisi 2023'ün son çeyreğinde yüzde 0,3 daraldı. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,1 ve son çeyreğinde yüzde 0,3 küçülen İngiliz ekonomisi, 2023'ün ikinci yarısında teknik resesyon yaşadı.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), ülkede geçen yılın dördüncü çeyreğindeki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışına ilişkin nihai verileri açıkladı. Buna göre, ülke ekonomisi 2023'ün üçüncü çeyreğindeki yüzde 0,1 daralmanın ardından, dördüncü çeyrekte de yüzde 0,3 düşüşle üst üste iki çeyrek küçüldü. Böylece, İngiliz ekonomisinin geçen yılın ikinci yarısında teknik resesyon yaşadığı teyit edildi. Geçen yılın dördüncü çeyreğinde üç temel sektörde de gerileme görüldü. Hizmet sektörü yüzde 0,1, sanayi sektörü yüzde 1,1 ve inşaat sektörü yüzde 0,9 küçüldü. İngiliz ekonomisi 2023'te ise 2022'ye göre yüzde 0,1 büyüme gösterdi. Bu oran, salgın dönemi hariç tutulduğunda, İngiltere ekonomisinde 2009'dan beri görülen en zayıf yıllık büyüme performansı oldu.
❌
❌