Okuma görünümü

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.

Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri uzay için çip tasarladı

Bahçeşehir Koleji Kemerburgaz Kampüsü'ndeki Fen ve Teknoloji Lisesi'nde eğitim gören dört öğrenci, SpaceTech projeleri kapsamında Türkiye'de ilk kez lise düzeyinde tasarlandığı belirtilen çip ile uzaya gönderilmesi hedeflenen küp uydusunun görevlerini yönetebilecek bir bilgisayar oluşturdu.

Max Speur: Dijital ölçeklenmenin yolu yapay zekâ altyapısından geçiyor

Dünyanın önde gelen yayın gruplarından The Economist tarafından İngiltere’nin başkenti Londra’da “Yapay Zekâyı Kuşanmak: Korkudan Servete” temasıyla düzenlenen Yıllık İş Dünyası İnovasyon Zirvesi’ne katılan Sabancı Holding Dijital Grup Başkanı Max Speur, “Verinin Öncüleri: İşten Sağlanan Veriyi Yapay Zekâ için Kullanmak” panelinde konuştu. Veri kalitesi ve erişebilirliği hakkında değerlendirmelerde bulunan Speur, yapay zekâ modellerini çalıştırmak için gerekli altyapıların önemine dikkat çekti.

‘Ölümcül bir virüs üretebilir’

Geçen yıl Google’dan istifa ettiğini açıkladığında teknoloji dünyasında büyük bir yankı uyandırmıştı. Biliminsanı Geoffrey Hinton kararından hiç pişman değil. “Keşke varoluşsal tehdidin yakın olduğunu daha önce fark etseydim” diyen Hinton’a yapay zekâdan bu kadar korkmasının nedenlerini ve en feci senaryoların neler olabileceğini sorduk.

’Almanya’yı akıllandıran Türk’ memleketinde sevinçle karşılandı: Tunceli’ye de teknolojiyi getireceğiz

Almanya’da akıllı kapılar, akıllı bürolar, akıllı yollardan sonra şoförsüz ‘otonom otobüs’ projesinin yürütücüsü olan ve ‘Almanya’yı akıllandıran Türk’ olarak anılan Berlin Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şahin Albayrak (66), memleketi Tunceli'ye geldi. Prof. Dr. Albayrak, “Yurt dışındaki çalışmalarım yapay zekayla ilgili. Akıllı binalar, akıllı araçlar, akıllı altyapı, akıllı teknolojiler. Bu teknolojiler sadece Avrupa’da değil, artık ülkemizde de yaygınlaşmalı. Memleketimiz Tunceli’de de bu teknolojiyi kullanmak gerekiyor. Dünyada ilk olarak laboratuvarımız 12 metrelik bir yolcu otobüsünü şoförsüz hale getirdi. Bunlar tabii çığır açıcı projeler. Umudumuz, yeni teknolojileri burada kullanarak yaşanılabilir bir şehir yapmak. Biz de bu toprakta doğduk, bu topraklara bir şeyler borçluyuz” dedi.

Cerebrum Tech ve Mipo iş birliği yapay zekayı ceplere taşıyor

Yeni nesil teknoloji şirketi Cerebrum Tech ile yerli akıllı telefon üreticisi MİPO, şirketin mayıs ayında piyasaya süreceği orta ve üst segment akıllı telefon modellerinde iş birliğine gidiyor. Cerebrum Tech’in Türkiye’nin ilk 3 boyutlu avatarla tasarladığı yapay zekalı asistanı Cere, MİPO akıllı telefonlarda ücretsiz Pro sürümüyle kullanıcıya sunulacak.

Bilim Sincan açıldı

“Teknoloji geliştiren bir Türkiye” hedefiyle Türkiye’nin dört bir yanına bilim ve teknoloji yaymayı amaçlayan “Bilim Türkiye Ailesine” son olarak “Bilim Sincan” katıldı.

Z kuşağı hastalıkları: Tekno boyun parmak

Saatlerce bilgisayar başında aynı pozisyonda oturmanın ve cep telefonundan mesajlaşmanın 12-25 yaş arası gençlerde teknoboyun ve teknoparmak adlı iki yeni hastalığa neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, “Kambur bir nesil geliyor” uyarısında bulundu.

TEKNOFEST Girişim Programı 3. dönemi başlıyor

TEKNOFEST Girişim Programı 3. dönemine başlıyor. Yeni girişimcilere kapılarını açacak olan program teknoloji odaklı, ölçeklenebilir iş fikirlerine sahip girişimcilerin; proje fikirlerini sürdürülebilir ve hızlı bir şekilde ticari faaliyete dönüştürmesine yardımcı oluyor.

Blok Zincir Yarışması’nda son başvuru tarihi 29 Şubat

TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK yürütücülüğünde düzenlenen Blok Zincir Yarışması, hem blok zincir teknolojisini daha ileri noktalara taşımak hem de blok zincir teknolojisini kullanarak kimlik, finans, tedarik zinciri ve diğer uygulama alanlarındaki gerçek dünya problemlerine çözüm üretmek, bilgi birikimini ve yetişmiş insan gücünü arttırmak amacıyla düzenleniyor.

İşte yarının teknolojileri

Barcelona’da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi en yeni teknolojilerle kapılarını ziyaretçilere açtı. Yapay zekâlı, şeffaf ve ultra esnek cihazların ilgi odağı olduğu fuarda ziyaretçilerin en fazla zaman geçirdiği bölümler ise akıllı robot köpekler, uçan taksiler ve yeni telefonların sergilendiği stantlardı.

Uydu üzerinden haberleşme için önemli iş birliği

Turkcell, gelecek nesil teknolojileri ülkemize kazandırma konusundaki öncülüğünü sürdürme hedefi kapsamında, uydular üzerinden mobil servisler sunmayı amaçlayan Lynk ile iş birliği anlaşması imzaladı. Barselona’da düzenlenen dünyanın en büyük mobil teknoloji etkinliği Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC24) Turkcell, dünyanın önde gelen uydu haberleşme şirketlerinden Lynk ile uydu üzerinden doğrudan telefonlara SMS, ses ve data servislerini deneme konusunda birlikte çalışmalar yürütecek.

❌