Normal görünüm

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.
Bugün — 3 Mayıs 2024Ekonomi

4 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? 2024 memur ve emekli zammı şimdiden ne kadar olacak?

3 Mayıs 2024 at 14:07
4 aylık enflasyon farkı nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte gündeme geldi. Binlerce çalışan memur ve emekli, nisan ayı enflasyonunun belli olmasıyla birlikte, ocak, şubat, mart ve nisan aylarını kapsayan 4 aylık enflasyon farkına odaklandı. Peki, 4 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? 2024 memur ve emekli zammı şimdiden ne kadar olacak?

DİSK, TÜİK önünden seslendi: Gerçekleri açıkla, ekmeğimizle oynama

3 Mayıs 2024 at 13:32
DİSK açıkladığı düşük enflasyon rakamlarına tepki göstermek için TÜİK önünde basın açıklaması yaptı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “TÜİK sürekli olarak enflasyonu düşük belirleyerek her gün ama her gün soframızdaki ekmeğin daha fazla küçülmesine yol açıyor. TÜİK, İşçinin , emekçinin sofrasından bir dilim ekmeği daha çalıyor” dedi.

Lezita'daki greve ilişkin açıklama

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 13:47
Lezita'daki greve ilişkin açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Lezita Fabrikası'ndaki grev kararının yabancı işçiler nedeniyle alındığı iddialarını yalanladı. Işıkhan, taraflar ile görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Lezita Fabrikası'nda çalışan Öz Gıda İş Sendikası üyesi işçilerin grevine ilişkin açıklama yaptı. Işıkhan, grev kararından sonra bakanlığın sürece dahil olduğunu belirterek, "Grev kararının yabancı işçiler nedeniyle alındığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır" dedi. Müfettişlerin detaylı incelemelerinin devam ettiğini bildiren Işıkhan, taraflarla görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Bakan Işıkhan'ın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: "İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde faaliyet gösteren Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi Anonim Şirketi ile HAK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı Öz Gıda İş Sendikası arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde netice alınamaması nedeniyle 07.03.2024 tarihinde grev kararı alınmıştır. Grev kararından sonra Bakanlığımız sürece dahil olarak gerekli adımları atmıştır. 50 işçinin katıldığı grev kararını takiben olayın suhuletle çözülmesi adına son görüşme 18.04.2024 tarihinde Bakan Yardımcımız Faruk Özçelik ve Çalışma Genel Müdürümüz Mehmet Baş, işçi ve işveren yetkilileriyle görüşme gerçekleştirmiştir. Bazı basın kuruluşları ve sosyal medyada söz konusu grevin nedeni çarpıtılarak "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan işçilerin işten çıkarılarak yerlerine yabancı uyruklu kişilerin alınması” olarak yer almıştır. Ancak grev kararı toplu sözleşme görüşmelerinde netice alınamaması nedeniyle olup bahsi geçen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Adı geçen firmada; 2.951 Türk vatandaşı istihdam edilmektedir. Şirket, Bakanlığımıza 2024 yılında 158 yabancı uyruklu için çalışma izni talebinde bulunmuş olup, sadece 40 yabancı için çalışma izni verilmiştir. Hâlihazırda firmada 37 yabancı uyruklu işçi çalışmaktadır. Müfettişlerimizce detaylı incelemeler devam etmekte olup Bakanlık olarak ilgili taraflarla görüşme halinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz."

Elektrik fiyatlarında son durum: EPİAŞ, 3 Mayıs spot piyasa verilerini duyurdu!

3 Mayıs 2024 at 14:27
Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün, düne göre yüzde 13,5 azalarak 1 milyar 323 milyon 890 bin 279 lira oldu. 3 MAYIS ELEKTRİK FİYATLARI BELLİ OLDUSpot piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı yarın için en yüksek 2 bin 700 lira, en düşük 1289 lira 90 kuruş olarak belirlendi. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı yarın için en yüksek 19.00 ve 20.00'de 2 bin 700 lira, en düşük saat 07.00'de 1289 lira 90 kuruş olarak tespit edildi. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin aritmetik ortalama fiyatı 2 bin 190 lira 17 kuruş, ağırlıklı ortalama fiyatı 2 bin 185 lira 46 kuruş oldu. Spot piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı bugün en yüksek 2 bin 700 lira, en düşük 1560 lira 48 kuruş olarak kayıtlara geçti.

Bakan Yumaklı: Her 10 orman yangınından 9’u insan kaynaklıdır

3 Mayıs 2024 at 14:02
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ‘Orman Benim’ projesi kapsamında Muğla’da düzenlenen etkinliğe katıldı. Yumaklı yaptığı konuşmasında, “Unutmayalım ki her 10 orman yangınından 9’u insan kaynaklıdır. Ormana atılan atıklar maalesef ki bu yangınların büyümesi ve ilerlemesine en büyük sebep teşkil ediyor. Bunun için ormanlarımızın temiz tutulması hayati önem teşkil ediyor” dedi.

Gençler için yapay zeka eğitimi

3 Mayıs 2024 at 13:30
Vodafone Vakfı, Habitat Derneği işbirliğiyle dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirmek için "Yapay Zeka Yıldızları" adıyla yeni bir dijital eğitim projesi başlattı.

Gözler SP'nin Türkiye kararında: Not artırımı gelir mi?

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 13:27
Gözler SP'nin Türkiye kararında: Not artırımı gelir mi?

Gözler kredi kuruluşu Standard and Poor's'un Türkiye ile ilgili değerlendirmesine çevrildi. Raporun akşam saatlerinde yayınlaması bekleniyor. Türkiye'ye yatırımcı ilgisinin arttığı dönemde not artırım kararının gelip gelmeyeceği merak konusu...

Gözler kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (SP) Türkiye ile ilgili raporuna çevrildi. Kuruluşun Türkiye değerlendirmesini bugün piyasalar kapandıktan sonra yayınlaması bekleniyor. Analistler, Türkiye'ye yabancı ilgisinin son dönemlerde arttığını belirtirken, SP raporunun önemine dikkat çekti.
Daha önce SP Global'in Türkiye için ilk rapor tarihi 3 Mayıs 2024, ikinci rapor tarihi 1 Kasım 2024 olarak açıklanmıştı. Buna rağmen kredi derecelendirme kuruluşlarının belirledikleri tarihlerde bir rapor açıklama zorunluluğu bulunmuyor.
SP, Türkiye notunu "B" seviyesinde tutarken, bu seviye yatırım yapılabilir düzeyin beş kademe altında bulunuyor. Uzmanlar, SP'nin bugün not kararı açıklamayabileceğini belirtti. Bu kararın Türkiye'ye yönelik pozitif bakışı etkilemeyeceğini ifade eden uzmanlar, kuruluşun görünüm revizyonlarından 8-12 ay sonra not artışı kararı verdiğine vurgu yaptı.
Kuruluş, en son Aralık 2023'te Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife çevirmişti. Piyasadaki genel görüş not artırım kararının Kasım 2024'te gelebileceği yönünde.
Diğer önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından da olumlu değerlendirmeler gelmişti. Fitch, mart ayında Türkiye'nin kredi görünümünü de "durağan"dan "pozitif"e çevirmiş, kredi notunu "B" seviyesinden "B+"ya yükseltmişti. Moody's ise ocak ayında kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü durağandan pozitife revize etmişti.

Euro Bölgesi'nde işsizlik değişmedi

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 12:53
Euro Bölgesi'nde işsizlik değişmedi

Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı, mart ayında yüzde 6,5 seviyesinde belirlendi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin mart ayı işsizlik verilerini açıkladı. Verilere göre, AB'de şubat ayında yüzde 6,1 olan mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, martta yüzde 6'ya geriledi. Euro Bölgesi'nde ise şubatta yüzde 6,5 olan işsizlik, martta değişmeyerek sabit kaldı. İşsizlik oranı, geçen yılın aynı döneminde Euro Bölgesi'nde yüzde 6,6, AB'de ise yüzde 6 olarak ölçülmüştü. Martta işsizlik oranı İspanya'da yüzde 11,7, Yunanistan'da yüzde 10,2, İsveç'te yüzde 8,3, Finlandiya'da yüzde 7,8, Fransa'da yüzde 7,3 ve İtalya'da yüzde 7,2 oldu. AB'de işsiz sayısı, martta 13 milyon 258 bin olarak hesaplandı. Bu kişilerin 11 milyon 87 bini Euro Bölgesi'nde yer aldı. Mart ayında 25 yaş altı genç işsiz sayısı AB'de 2 milyon 858 bin, Euro Bölgesi'nde 2 milyon 259 bin olarak tespit edildi. Genç işsizlik oranı AB'de yüzde 14,6, Euro Bölgesi'nde yüzde 14,1 olarak ölçüldü.

Yasaklı madde tespit edilen limonlarla ilgili soruşturma başlatıldı

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 12:32
Yasaklı madde tespit edilen limonlarla ilgili soruşturma başlatıldı

Yasaklı madde kullanıldığı için Bulgaristan tarafından geri çevrilen limonlarla ilgili üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlatıldı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, yasaklı madde kullanıldığı için Bulgaristan tarafından geri çevrilen limonlarla ilgili üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliğine (AB) ihraç edilen ve geri dönen ürünlerle ilgili medyada yer alan haberler üzerine açıklama yapılması ihtiyacı doğduğu belirtildi. AB üye ülkeleri tarafından yapılan resmi kontroller sonucunda tespit edilen olumsuzlukların Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) üzerinden ilan edildiği aktarılarak, sistemin erişime açık olup herkes tarafından görülebildiği ifade edildi. ÜRETİCİ VE İHRACATÇILARA SORUŞTURMA Türkiye'nin itibarı ile Türk malının imajının korunması, güvenilir ürünlerin piyasaya sunulması ve ihraç edilmesi için RASFF bildirimlerinin kurumca ivedilikle incelendiği ve hata kaynağının tespitine yönelik resmi kontrollerin başlatıldığına yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bildirim alan üretici, ihracatçı ve bildirime konu ürünlere yönelik resmi kontroller yapılmakta, tedbirler alınmakta, ihracatçı firmalara 1 yıl süreyle yüzde 100 analiz sıklığı uygulanmaktadır. Son günlerde haberlere konu olan, RASFF bildirimlerinde tespit edildiği belirtilen, chlorpyrifos-ethyl aktif maddesinin 21 Mayıs 2020'de, propiconazole aktif maddesinin 31 Aralık 2020'de, chlorpyrifos-methyl aktif maddesinin 31 Aralık 2021'de, Avrupa Birliğinde alınan kararlar, çevre ve insan sağlığı dikkate alınarak ülkemizdeki kullanımları sonlandırılmıştır. Ayrıca ülkemizde AB uyum çerçevesinde çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz etkileri tespit edilen 223 aktif madde daha yasaklanmıştır. Belirtilen tarihlerden sonra yasaklı aktif maddeleri içeren bitki koruma ürünlerinin üretimine ve ithalatına izin verilmemektedir. Mevzuata aykırı hareket eden bütün kişi ve firmalara olduğu gibi, son olarak haberlere konu olan, Bulgaristan'dan dönen ve yasaklı madde kullanıldığı tespit edilen limonlarla ilgili de üretici ve ihracatçı firmalarla ilgili soruşturma başlatılmıştır." Açıklamada, bitki koruma ürünlerinin kaçak veya tavsiye dışı kullanımının önlenebilmesi amacıyla kolluk kuvvetleri ile işbirliği yapılarak ilaç üreticilerin, dağıtıcıların, bayilerin ve çiftçilerin denetlendiği aktarılarak, yasaklı veya tavsiye dışı aktif maddeli bitki koruma ürünlerinin kullanımının engellenmesi amacıyla "hasat öncesi pestisit denetimi" yapıldığı belirtildi. Denetimlerde pestisit kullanımına alternatif yöntemlerden biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin kullanılmasının teşvik edildiği ve maddi olarak da desteklendiği vurgulanan açıklamada, "Ülkemizde yetiştirilen ürünlerin tarladan çatala gelene kadar bütün süreçlerde pestisit kontrolleri aralıksız gerçekleştirilmektedir. Yetiştirilen ürünlerin ülkemiz mevzuatına uygun olmadığı tespit edilen ürünler nedeniyle, gıda işletmesine ve birincil üreticiye 5996 sayılı Kanuna uygun yasal işlem uygulanmaktadır." ifadelerine yer verildi. "UYGUNSUZ ÜRÜNLER İMHA EDİLİYOR" Uygunsuz ürünlerin tüketime sunulmasına izin verilmeyerek imha edildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "RASFF'a konu olan veya herhangi bir nedenle ülkemize geri dönen tüm gıda ve yem ürünleri, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunumuz ve yönetmeliklerimiz gereği yüzde 100 analize alınarak resmi kontrole tabi tutulmakta olup, analiz sonucu ülkemiz mevzuatına uygun olmayan ürünlerin girişine katiyen izin verilmemektedir. Bu tür haberler, ülkemizin uluslararası itibarını zedelemekte ve ihracatını da riskli hale getirmektedir. Halkımızın sağlıklı gıdaya erişebilmesi için resmi kontrollerimiz aralıksız devam etmektedir."

1 yılda 1.7 milyondan fazla araç geçti

3 Mayıs 2024 at 12:49
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yeni Zigana Tüneli'nin, Doğu Karadeniz'in en önemli merkezi konumundaki Trabzon'u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum'a bağlayan güzergahta inşa edilerek, 14.5 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın üçüncü, Avrupa ve Türkiye’nin en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olduğunu söyledi. Bakan Uraloğlu, Yeni Zigana Tüneli’nden 1 yılda 1 milyon 770 bin aracın geçtiğini belirterek, "Tünel sayesinde güzergah 8 kilometre kısaldı. Seyahat süresi de otomobiller için 10 dakika, ağır tonajlı araçlar için 60 dakika olmak üzere ortalama 20 dakika azaldı" diye konuştu

Lila Kâğıt talep toplama süresi bitiyor!

3 Mayıs 2024 at 12:36
Lila Kâğıt talep toplama süresinin sonuna geliniyor. LILAK" hisse koduyla Borsa İstanbul'da işlem görecek firma 4.48 milyar TL halka arz büyüklüğü ile 120 milyon lot dağıtımı yapmaya hazırlanıyor. İşte Lila Kâğıt hisse fiyatı, halka arz tarihleri ve katılım endeksine ilişkin tüm merak edilen soruların yanıtı...

❌
❌