Normal görünüm

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.
Bugün — 20 Mayıs 2024Ekonomi

Uluslararası yatırım pozisyonunda 317 milyar dolar açık

20 Mayıs 2024 at 11:27
Türkiye'nin mart sonu itibarıyla yurt dışı varlıkları 317 milyar dolar, yurt dışı yükümlülükleri ise 634,7 milyar dolar olarak hesaplandı. Ülkenin yurt dışı varlıkları ile yükümlülüklerinin farkı şeklinde tanımlanan net UYP, martta eksi 317,6 milyar dolar oldu.

Kiralarda yüzde 25 zam sınırlaması devam edecek mi? Mehmet Şimşek açıkladı!

20 Mayıs 2024 at 10:24
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralarda uygulanan yüzde 25'lik tavan zam sınırına ilişkin, "Devam etmesi yönünde yapılan bir çalışma yok. Büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum" dedi. Merkez Bankası'nın rezerv biriktirdiğini belirten Şimşek, "Piyasadan döviz almasaydık dolar/TL 30'un altına, 20'li rakamlara düşebilirdi" diye konuştu. Mehmet Şimşek, vergi oranlarında artış beklentisine dair ise "Bu sene geçen sene gibi vergi artışı olmayacak. KDV'de herhangi bir artış öngörmüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kirada yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi? Bakan Şimşek'ten açıklama

Tarafından: NTV
20 Mayıs 2024 at 11:14
Kirada yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi? Bakan Şimşek'ten açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide dengelenme sürecine girildiğini belirtti. Şimşek, kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep olmadığını belirtti. IMF eleştirilerine yanıt veren Şimşek, "Bu program Türkiye'nin kendi programıdır" dedi. Şimşek, "Piyasadan döviz almasak dolar/TL 30'un altına gerilerdi" ifadesini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRTHaber'de katıldığı bir programda ekonomi gündemine dair açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek, ekonomide dengelenme sürecine girildiğini belirterek, "Programa olan güven güçlü, sürekli pekişiyor. Enflasyonda düşüş öngörülüyor. Programı güçlendirecek adımlar atacağız" dedi.

IMF eleştirilerine yanıt veren Şimşek, "Bu program Türkiye'nin kendi programıdır. Biz bu süreçte hiçbir uluslararası kuruluşla program hazırlık evresinde diyaloğa girmedik" ifadelerini kullandı.

Şimşek, kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep olmadığını söyledi.

Rezerv biriktirme konusuna vurgu yapan Şimşek, "Piyasadan döviz almasak dolar/TL 30'un altına gerilerdi" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"DENGELENME SÜRECİNE GİRDİK"

Her şeyden önce ekonomide bir yeniden dengelenme sürecine girdik. Program çalışıyor, iç talepte bir yumuşama var, net ihracatın etkisi olumluya dönmeye başladı, büyümede bir dengelenme var.

En önemli dengesizliklerden bir tanesi cari açık. Geçen sene mayıs ayında 57 milyar dolar civarındaydı. Büyük bir açık. Bu sene bu açık mayıs ayı itibarıyla 30 milyar doların altına düşmüş olacak. Dolayısıyla çok ciddi bir iyileşme var. Türkiye'nin dış açığında yarı yarıya düşüş var. Önemli dengesizliklerden bir tanesi bu çerçevede giderilmiş oldu.

"FON AKIŞINDA BÜYÜK ARTIŞ VAR"

Özellikle yerel seçimlerden sonra son 1,5 ayda o kadar ciddi bir fon akışı ve Türk lirası lehine portföy değişikliği var ki, Merkez Bankası swap hariç rezerv pozisyonu neredeyse 49 milyar dolarlık bir iyileşme gösterdi. Bahsettiğim süreç 1,5 aylık bir süreçten bahsediyoruz. Belirsizlikler azaldıkça, programın çalıştığı ortaya çıktıkça Türkiye'ye rağbet artıyor.

"PROGRAMA OLAN GÜVEN GÜÇLÜ"

Ekonomide büyümenin kompozisyonu iyileşiyor. Daha sürdürülebilir daha dengeli bir büyüme var. Makro ekonomik dengesizlikler yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Bütçe disiplini, dış dengedeki iyileşme, rezervlerdeki iyileşme, risk primindeki iyileşme, Türkiye'ye fon akışındaki muazzam artış tüm bunlar şunu net şekilde ortaya koyuyor programa olan güven güçlü, sürekli pekişiyor.

PROGRAMI GÜÇLENDİRME MESAJI

Kamuda tasarruf paketini güçlü bir şekilde uygulayacağız, yapısal reformları hızlandıracağız. İki kanalda para politikasına destek verceğiz, bütçe disiplini ve reformları hızlandırarak verimlilik artışı üzerinden destek vereceğiz.

Bu program içerde ve dışarda ciddi bir rağbet görüyor. Programı güçlendirecek adımlar atacağız, bir kısmı kamu maliyesi alanında, bir kısmı yapısal dönüşüm alanında olacak.

IMF ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Bu program Türkiye'nin kendi programıdır. Biz bu süreçte hiçbir uluslararası kuruluşla program hazırlık evresinde diyaloğa girmedik.

Geçen sene çok büyük bir deprem felaketi yaşadık, bu felaketin yaralarını sarmayı önceliklendirdik. Deprem hariç bütçede çok ciddi bir sıkılaşma var, deprem nedeniyle bütçe açığı büyüdü. Bu sene bütçe açığını hedeflediğimizin çok altında kapatacağız. Enerjide verimliliği dijital dönüşümü önceliklendireceğiz. Deprem dışındaki alanlarda disilin, harcama kontrolü olmazsa olmazdır.

Dezenflasyon programı geçen yıl için elverişli değildi. Geçen yıl büyük bir bütçe açığı ile karşı karşıyaydık. Bankacılık sektörü içerden bunu finanse etmekte zorlanabilirdi.

"DÖVİZ ALMASAK DOLAR 30'UN ALTINA GELİRDİ"

Bu nedenlerle aldığımız tedbirlerin bir kısmı enflasyonistti. KDV'yi artırdık, akaryakıtta ÖTV'yi artırdık. Kuru serbest bırakınca enflasyonist etki oluştu. Deprem, kur etkisi, vergi etkisi, beklentileri bir arada düşününce enflasyon yükselişe geçti.

Bu sene bu faktörlerin hiçbiri yok. Piyasadan döviz almasak dolar 30'un altına düşebilirdi. Lirada değer kaybı için bir sebep yok.

KDV'de herhangi bir artış öngörmüyoruz. Deprem yaralarını önemli ölçüde sarıyoruz. İnşaat maliyetler, sektöründe denge oluştu. Beklenti kanalı iyileşiyor.

ENFLASYONLA MÜCADELEDE KARARLILIK VURGUSU

Enflasyon beklentilerinde iyileşme var. Bütün bunlar dezenflasyonu destekliyor.

Biz enflasyonu düşürmekte kararlıyız, gelecek sene enflasyonu 10'lu rakamlara, sonraki sene tek haneye düşürmek için ne gerekiyorsa geri adım atmayacağız.

Maliye politikasında da para politikasında da geri adım atmayacağız.

KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRI

Kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, çok büyük ihtimalle devam etmez.

Kredi fiyatlamasına da müdahale edilmemesi gerekiyor.

"KUR HEDEFİMİZ YOK"

Türkiye'nin döviz ihtiyacı azalıyor, dış ticaret açığı azalıyor. Uzun süre negatif reel faiz vardı, bugün öyle bir şey yok. Türkiye'ye fon akışı güçlü. 

Bizim bir kur hedefimiz yok. Şu anda kura herhangi bir müdahale yok ama Merkez Bankası döviz rezervi biriktiriyor. Kurda aşırı bir değerlenmeyi de öngörmüyoruz, tüm aşırılıklar risktir.

ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ ÇALIŞMASI

OECD, çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisine geçiyor. Biz de çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisini getireceğiz. Benzer bir çalışmayı diğer firmalar için de yapıyoruz. Bütün firmalar için asgari bir kurumlar vergisi hususunu çalışıyoruz. Teşvik uzun döneme yayılacak, herkes bu yükü kaldırabileceği oranda taşımak durumunda. Vergide adaleti sağlamaya yönelik ciddi çaba içerisindeyiz. Arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler üzerine de bir çalışmamız var

NOT ARTIŞI GELİR Mİ? Bütün kredi derecelendirme kuruluşları görünümü pozitif tutuyor. Çok büyük ihtimalle kredi notumuz yükseliş trendinde olmaya devam edecek.

SWAP KANALLARI AÇILACAK MI? Aşırı oynaklılara zemin hazırlamak istemedik. Önümüzdeki dönemde değerlendireceğiz, başlangıçta tek yönlü olmak üzere, 1 yıl sonrasını önceliklendirerek bir adım atacağız.

GRİ LİSTE AÇIKLAMASI

FATF, "yerinde denetim yaparak Türkiye'nin çıkış sürecini başlatabilriz" dedi. Mayıs ayı başında Türkiye'ye heyet geldi. 

Kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede dozu en yüksek seviyeye çıkaracağız, listeden çıksak da çıkmasak da. Her halükarda bu listeden çıkarız, zamanlaması konusunda umarım siyasi mülahazalar devreye girmez.

Piyasalar İran'daki kazayı nasıl fiyatlar?

Tarafından: NTV
20 Mayıs 2024 at 10:09
Piyasalar İran'daki kazayı nasıl fiyatlar?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopter enkazına ulaşıldı. İran Devlet Televizyonu enkazda yaşam belirtisi olmadığını duyurdu. Reisi ve beraberindeki heyet Azerbaycan'da katıldıkları baraj açılışından dönüyordu. Piyasalar, İran'ın bu konuyu bir saldırı olarak mı yoksa olası bir kaza olarak mı ele alacağını merak ediyor. Haber akışı takip ediliyor. Fon Yöneticisi Tufan Deriner, NTV yayınında Murat Caner'in konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Kira artış sınırı devam edecek mi? Bakan Simsek: Devam etmesi için bir sebep görmüyorum

20 Mayıs 2024 at 14:22
TRT Haber ekranlarında konuk olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomi gündemine ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. 'Kira artış sınırı devam edecek mi?' sorusuna Bakan Şimşek, "Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum, etmesi yönünde yapılan bir çalışma da yok. Büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum." şeklinde yanıt verdi.

TCMB açıkladı: Türkiye'nin Uluslararası Yatırım Pozisyonu düştü

20 Mayıs 2024 at 11:16
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre, 2024 Mart sonu itibarıyla Türkiye'nin net UYP'si geriledi. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre; 2023 yıl sonuna göre yüzde 3,7 oranında azalışla 317 milyar dolar, yükümlülükleri ise yüzde 3,4 oranında artışla 634,7 milyar dolar oldu. Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2023 yıl sonunda -284,7 milyar dolar iken, 2024 Mart sonunda -317,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Varlıklar alt kalemleri incelendiğinde, rezerv varlıklar kalemi 2023 yıl sonuna göre yüzde 12,6 oranında azalışla 123,1 milyar ABD doları, diğer yatırımlar kalemi yüzde 3,0 oranında artışla 127,2 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer yatırımlar alt kalemlerinden bankaların Yabancı Para ve Türk Lirası cinsinden efektif ve mevduatları yüzde 7,7 oranında artışla 50,2 milyar ABD doları olmuştur.Yükümlülükler alt kalemleri incelendiğinde, doğrudan yatırımlar (sermaye ve diğer sermaye) piyasa değeri ile döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle 2023 yıl sonuna göre yüzde 11,0 oranında artışla 175,9 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.Portföy yatırımları 2023 yıl sonuna göre yüzde 7,2 oranında artışla 102,8 milyar ABD doları olmuştur. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku 2023 yıl sonuna göre yüzde 15,4 oranında artışla 34,1 milyar ABD doları olurken, yurt dışı yerleşiklerin mülkiyetindeki DİBS stoku yüzde 9,5 oranında azalışla 2,4 milyar ABD doları, Hazine’nin tahvil stoku (yurt içi yerleşiklerce alınan tahvil stoku düşüldükten sonra) ise yüzde 1,4 artışla 43,1 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.Aynı dönemde, diğer yatırımlar 2023 yıl sonuna göre yüzde 1,0 oranında azalarak 356,0 milyar ABD doları olmuştur. Yurt dışı yerleşiklerin yurt içi yerleşik bankalardaki Yabancı Para mevduatı, 2023 yıl sonuna göre yüzde 3,2 oranında azalarak 41,8 milyar ABD doları olurken, TL mevduatı yüzde 10,2 oranında artarak 18,8 milyar ABD doları olmuştur.Bankaların toplam kredi stoku yüzde 0,7 oranında artarak 62,9 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin toplam kredi stoku yüzde 1,4 oranında azalarak 99,7 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir."

Bursa Yenişehir'de "yeşil altın" toprağa kavuştu: Biber fideleri dikildi!

20 Mayıs 2024 at 11:00
Bursa'nın Yenişehir ilçesi, tarımı ve özellikle "Yeşil Altın" olarak bilinen lezzetli biberiyle ünlenmiş bir bölge. Bu yıl da gelenek bozulmadı ve Yenişehirli çiftçiler, binlerce dönüm arazide biber fidelerini toprakla buluşturmaya başladılar. DİKİMİN ARDINDAN FİDERE CAN SUYU VERİLECEK!Her ürünü büyük emeklerle ürettiklerini aktaran Çiftçi İbrahim Ediz, "1 hafta sürecek dikim sürecinin ardından fidelere can suyu vereceğiz. Daha sonra ürün almak için 2 aylık yoğun bir çalışma sürecine gireceğiz. Nasip olursa 2 ayın sonunda topladığımız ürünleri pazarlayacağız. Her bir ürünü, el emeği ve göz nuru ile yetiştirip sofralara taşıyoruz" şeklinde konuştu. İŞÇİ SORUNU, HASAT ZAMANINDA BÜYÜYOR!Problemlerin başında işçi sorunu olduğunu dile getiren Ediz, konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Zaten var olan işçi sorunu, ürünlerin hasat zamanında daha da büyüyor. Bu sorundan dolayı çiftçilerimiz, ürünlerini ortakçıya vermek zorunda kalıyorlar. Çiftçi arkadaşlarımızın daha planlı ekim ve dikim yapmaları gerekiyor. Yoksa kendi tarlasında işçi durumuna düşebiliyorlar."ÜRÜNLERİN ÇOĞU İHRAÇ EDİLİYOR!Yenişehir tarım ürünlerinin genellikle ihracata gönderildiği ifade eden İbrahim Ediz, şu şekilde konuştu: "Yenişehir’de üretilen ürünlerin çoğu Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz daha bilinçli tarıma imza atıyor. Tüm ürünlerimiz doğal ve gönül rahatlığıyla tüketilecek ürünler."

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! Yüzde 25 kira zam sınırı devam etmeyecek

20 Mayıs 2024 at 10:48
Mehmet Şimşek'in katıldığı canlı yayından yaptığı açıklamalarda kira zam sınırına ilişkin uygulanan yüzde 25'lik sınırın kaldırılacağını açıkladı. Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren yüzde 25'lik zam sınırı uygulaması 1 Temmuz 2024 tarihinde sona eriyor. Şimşek ,''Kira artışlarına 25 yasasının devam etmesinin bir mantığı olmadığını, büyük ihtimalle devam etmeyeceğini düşünüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Genel olarak az müdahale gerekli. Sadece arzı arttıracak teşvikler ile piyasaya müdahale edebiliriz''Şimşek, vergilerde artış olmayacağını da belirterek "KDV’yi artırdık, akaryakıtta ÖTV’yi artırdık. Neden? Deprem yaralarını sarmak için. Bunlar bu sene yapılmayacak." dedi.ENFLASYONDA BÜYÜK ORANDA İYİLEŞME VARBakan Şimşek, ''Fon akışında bizim öngördüğümüzden çok daha büyük bir artış var. Programın çalıştığı ortaya çıktıkça Türkiye'ye talep artıyor. Ekonomide büyümenin kompozisyonu iyileşiyor, daha sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme var. Makroekonomik dengesizlikler yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Programa olan güven güçlü, sürekli pekişiyor. Programlar canlı organizma gibidir. Sürekli tekrar güçlendirilmesi, iyileştirilmesi, temellerinin sağlamlaştırılması çok önemli. Programı sürekli bir şekilde güçlendirme çabamız var ve bu devam edecek. Enflasyon beklentilerinde geçen yıla göre muazzam bir iyileşme var.''IMF eleştirilerine de yanıt veren Şimşek, ''Bu program Türkiye'nin kendi programıdır. Hiçbir uluslararası kuruluşla diyaloğa girmedik'' diye konuştu. DÖVİZ KURALRI HAKKINDA AÇIKLAMA GELDİBakan Şimşek "Şu anda biz piyasadan döviz almasak lira belki 30'un altına düşerdi. Biz rezerv biriktiriyoruz, rezerv pozisyonumuzu güçlendirmemiz lazım." ifadelerini kullandı.Ayrıntılar geliyor...

Gram altın yükseldi! Gram altın bugün ne kadar oldu?

20 Mayıs 2024 at 10:47
Altının gram fiyatı, yeni güne artışla başladı. Geçtiğimiz aylarda 2 bin TL bandını aşan gram altın bugün itibariyle 2 bin 523 TL seviyesinden işlem görüyor. GRAM ALTIN DEĞER KAZANDIAltının gramı, haftaya yükselişle başlamasının ardından 2 bin 523 lira seviyesinde işlem görüyor. Cuma günü, ons fiyatındaki artışa paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 1,4 primle 2 bin 496 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni haftaya da yüzde 1,1 yükselişle başlamasının ardından saat 10.00 itibarıyla 2 bin 523 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 4 bin 140 liradan, Cumhuriyet altını 16 bin 500 liradan satılıyor. Bugün altının ons fiyatı 2 bin 450 dolara çıkarak rekor tazelerken şu sıralarda yüzde 1,1 değer kazancıyla 2 bin 440 dolardan alıcı buluyor. Analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yıl faiz indirimine gideceğine yönelik iyimserliğin artmasının yanı sıra Orta Doğu'da artan jeopolitik risklerin de etkisiyle altın fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını dile getirdi. Geçen hafta ABD'de enflasyonun beklentilerin altında kalmasının ardından Fed'in eylülde faiz indirimine gideceğine ilişkin fiyatlamalar güç kazanırken, hafta boyunca Fed yetkililerinin yoğun sözle yönlendirmelerinin yanı sıra bankanın son toplantısına ilişkin çarşamba günü açıklanacak tutanaklar da yatırımcıların odağına yerleşti. Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell ve banka yetkililerinin geçen hafta "tedbirli" yönlendirmelerde bulunduğunu anımsatarak, bu hafta yapılacak sözle yönlendirmeleri ve Fed'in son toplantı tutanaklarında bankanın gelecek dönemde atacağı adımlara dair ipuçları aranacağını belirtti. Söz konusu gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in yüzde 65 ihtimalle eylülde ilk faiz indirimine gideceği öngörülüyor. Öte yandan, İran devlet televizyonu, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın helikopter kazasında hayatını kaybettiğini duyurdu. Ayrıca Suudi Basın Ajansı, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz'in akciğer rahatsızlığı nedeniyle tedavi göreceğini açıkladı. Bugün yurt içi ve dışında veri gündeminin sakin olduğunu belirten analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 2 bin 470 ve 2 bin 500 dolar seviyelerinin direnç, 2 bin 420 ve 2 bin 400 doların destek konumunda olduğunu kaydetti.

TÜİK açıkladı: Yurt Dışı Üretici Fiyatları arttı

20 Mayıs 2024 at 10:38
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2024 ayına ilişkin Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksini (YD-ÜFE) açıkladı. Söz konusu verilere göre, YD-ÜFE bir önceki aya kıyasla yüzde 1,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 13,64, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 65,53 ve on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 57,10 artış gösterdi. Sanayinin iki ana sektöründe de yıllık değişimler önemli oranda gerçekleşti. Madencilik ve taş ocakçılığında yıllık artış yüzde 69,45 iken imalatta bu oran yüzde 65,46 olarak kaydedildi. Aylık değişimlerde ise madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 3,57, imalatta ise yüzde 1,33 artış gözlemlendi. Ana sanayi gruplarında yıllık değişimler şu şekilde gerçekleşti: Ara malları yüzde 58,07, dayanıklı tüketim malları yüzde 70,12, dayanıksız tüketim malları yüzde 70,03, enerji yüzde 74,24, sermaye malları yüzde 72,01 Aylık değişimlerde ise ara mallarında yüzde 1,65, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 0,59, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 0,90, enerjide yüzde 2,68 ve sermaye mallarında yüzde 1,40 artış görüldü.

Mezar fiyatları zirveyi gördü! Bazı yerler 70 bin TL'ye çıktı

20 Mayıs 2024 at 10:19
Türkiye genelinde yaşanan yükse enflasyon nedeniyle birçok kalemde zamlar gelmişti. Som dönemde mezar fiyatları ise  zirve noktasına geldi. İstanbul'da en düşük mezar yeri 4 bin 470 TL, en yüksek mezar yeri ise 70 bin TL'ye oldu. Geçtiğimiz yıla göre bakıldığında Mezar yeri, mezar taşı, gassal ve kefenleme işlemlerine yüzde 100 zam geldi. Birçok belediye mezar yeri, yıkama, kefenleme ve taşıma hizmetlerini ücretsiz sunuyor. Ancak kendi belirlediğin alana gömmek isteyenler yüksek maliyetle karşılaşıyor. Bu fiyatlar şehirlerde farklılıklar gösterse de fiyatlar yükselmeye devam ediyor. İstanbul’da, 2024 yılında en ucuz boş mezar yeri bedeli 4 bin 470 TL, en pahalı boş mezar yeri ücreti ise 69 bin 770 TL oldu. 2023 yılında ise fiyatlar 2 bin 900 TL ile 45 bin 260 TL arasında değişiklik gösteriyordu. EN DÜŞÜK MEZAR TAŞI 15 BİNİ GEÇTİGazete Duvar'dan Kadir Cesur'un aktardığına göre,  mermerden yapılma bir mezarın fiyatı 15 bin TL’den başlıyor. Kullanılan malzemenin ve işçiliğin etkisiyle bu rakam 150 bin TL’nin de üstüne çıkabiliyor. Ayrıca mezar yapımında granit, ahlat taşı ve metal de kullanılabiliyor. KEFEN ÜCRETİ BELLİ OLDU Kefen fiyatları 750 lira ve 1000 lira arasından satılıyor. Sıddık Gülmez, “İçinde; kefen, peştamal, havlu, eldiven, sabun, gül suyu, pamuk, sünger ve kâfur otu bulunan setler halinde satışı gerçekleştiriliyor. Erkekler için hazırlanan sette 10 metre, kadın setlerinde 12 metre kefen kumaşı bulunuyor. Kumaşın kalitesine göre, hazır bir setin fiyatı 750 TL ile 1000 TL arasında değişiyor. Geçtiğimiz yıl, tam da bu günlerde en pahalı kefen takımının fiyatı 300 TL’ydi. Şartlar çok değişti. Bugün sattığımız ürünün yerine yenisini bırakamıyoruz. Fiyatlar sürekli güncelleniyor. Biz de müşterilere mahcup oluyoruz” dedi.GASSAL ÜCRETLERİ UÇTUBelediyeler ve hastaneler gasilhane hizmetini ücretsiz verebiliyor. Ancak nüfusu az olan ilçelerde veya köylerde bu hizmet çoğu zaman eksik kalıyor. Böyle bir durumda, yakınını kaybedenler ücreti karşılığında bir gassal ile anlaşıyor. Geçtiğimiz yıl 300 TL ile 500 TL arasında değişen gassal ücretleri, bu sene 1000 TL ile 1500 TL arasında farklılık gösteriyor.

"Fon akışında öngördüğümüzden büyük bir artış var"

20 Mayıs 2024 at 11:12
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Türkiye'ye fon akışında bizim öngördüğümüzden çok daha büyük bir artış var. Özellikle yerel seçimlerden sonra son 1,5 ayda o kadar ciddi bir fon akışı ve Türk lirası lehine portföy değişikliği var ki, Merkez Bankası swap hariç rezerv pozisyonu neredeyse 49 milyar dolarlık bir iyileşme gösterdi" dedi. TCMB'nin rezerv artışı için döviz alımı yaptığını belirten Bakan Şimşek "Eğer piyasadan döviz alımı yapmasaydık dolar 30'un altına, 20'lere düşerdi" ifadelerini kullandı. Bakan Şimşek kirada yüzde 25'lik artış sınırının devam etmesi için bir neden görmediğini ve devam etmesi yönünde bir çalışma olmadığını belirtti

Mobil abone sayısı 25,3 milyon

20 Mayıs 2024 at 10:36
Vodafone, Nisan 2023 - Mart 2024 arası dönemi kapsayan mali yıl sonuçlarını açıkladı. 31 Mart 2024 sonu itibarıyla son bir yılda 9,3 milyar TL yatırım yapan Vodafone Türkiye, 2023-24 mali yılı servis gelirlerini geçen yıla göre organik olarak 48,5 milyar TL’ye çıkardı. Şirketin Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr’ı (FAVÖK) ise 17,5 milyar TL olarak gerçekleşti

Borsada yeni rekor

20 Mayıs 2024 at 10:27
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,16 yükselişle rekor seviye olan 10.660,80 puandan başladı

❌
❌