Normal görünüm

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.
Bugün — 11 Haziran 2024Bilim ve Teknoloji

Bilgisayarın Retrofütüristiği Var! Klevv Steampunk PC – Computex 2024 #101

Tarafından: Asım Demir
11 Haziran 2024 at 12:30
Klevv Steampunk PC

İtopya sponsorluğunda içerikler hazırladığımız Computex 2024 fuarında her sektörden teknolojiler ve teknolojik ürünleri sizinle buluşturuyoruz. Klevv standındayız ve şirket fuarda geliştirdiği yeni custom bilgisayarlarını sergiliyor. Konuğumuz ise şirketin Steampunk PC adını verdiği, Steampunk temalı custom bilgisayar. Ahşap bir kasa üzerine kurulmuş sistem, pirinç kaplamalı analog göstergeleri, metal boruları ve Steampunk detaylarıyla dikkat çekiyor. 

Devamı: Bilgisayarın Retrofütüristiği Var! Klevv Steampunk PC – Computex 2024 #101
Kaynak Technopat

Xiaomi 15 Pro 1 İnçlik Ana Kamerayla Gelebilir

Tarafından: Ali Keskin
11 Haziran 2024 at 12:15
Xiaomi 15 Pro

Xiaomi 14 Pro, geçtiğimiz ekim ayında Çin’de piyasaya sürülmüştü. Ancak Çin pazarına özel kaldı ve küresel pazarlara gelmedi. Bugün yapılan bir sızıntıda halefinin küresel pazara geleceğini ve 50 megapiksellik üçlü kamera kurulumu için bir iyileştirme sunacağı belirtiliyor. Xiaomi 15 Pro ile beraber ana kamerada 14 Pro’nun içindeki OVX9000’e daha yeni olan 1 inçlik OmniVision OV50K […]

Devamı: Xiaomi 15 Pro 1 İnçlik Ana Kamerayla Gelebilir
Kaynak Technopat

SK Hynix’in Yepyeni SSD Modelleri Karşımızda: SK Hynix Standı – Computex 2024 #100

Tarafından: Asım Demir
11 Haziran 2024 at 12:00
sk hynix computex 2024

İtopya sponsorluğunda içerikler hazırladığımız Computex 2024 fuarında her sektörden teknolojiler ve teknolojik ürünleri sizinle buluşturuyoruz. Bellek çipleri ve depolama birimleri için yongalar üreten SK Hynix de Computex 2024’te gördüğümüz şirketlerden biriydi. Şirketin standındaki konuğumuz ise yeni SSD modelleri. 

Devamı: SK Hynix’in Yepyeni SSD Modelleri Karşımızda: SK Hynix Standı – Computex 2024 #100
Kaynak Technopat

Poco M6 4G Tanıtıldı, İşte Özellikleri Ve Fiyatı

Tarafından: Ali Keskin
11 Haziran 2024 at 11:45
Poco M6 4G

Poco M6 4G modeli bugün düzenlenen etkinlikte tanıtıldı. M6 ailesinin en yeni üyesi bizi 90 Hz yenileme hızına ve FHD+ çözünürlüğe sahip 6.79 inçlik IPS LCD ekranla karşılıyor. Bu ekrana 6/8 GB RAM ve 128/256 GB depolama alanıyla eşleştirilen MediaTek Helio G91 yongası eşlik ediyor. Arka taraftaki kamera kurulumunda Samsung ISOCELL HM6 sensörüne sahip 108 […]

Devamı: Poco M6 4G Tanıtıldı, İşte Özellikleri Ve Fiyatı
Kaynak Technopat

Ekran Pozisyonu Ayarlanabilen Sıvı Soğutucu: Zalman Alpha2 DS A24 White – Computex 2024 #99

Tarafından: Asım Demir
11 Haziran 2024 at 11:30
Zalman Alpha2 DS A24 White

İtopya sponsorluğunda içerikler hazırladığımız Computex 2024 fuarında her sektörden teknolojiler ve teknolojik ürünleri sizinle buluşturuyoruz. Eski dostumuz Zalman’ın standındayız ve karşımızda şirketin yeni, ekran pozisyonu ayarlanabilen sıvı soğutucu modeli Zalman Alpha2 DS A24 var. 

Devamı: Ekran Pozisyonu Ayarlanabilen Sıvı Soğutucu: Zalman Alpha2 DS A24 White – Computex 2024 #99
Kaynak Technopat

NASA'nın keşif aracı, Mars'ta güneş fırtınasının görüntülerini yakaladı

Tarafından: NTV
11 Haziran 2024 at 12:15
NASA'nın keşif aracı, Mars'ta güneş fırtınasının görüntülerini yakaladı

NASA'nın Mars keşif aracı Curiosity Rover, Kızıl Gezegen'de meydana gelen radyasyon patlamasıyla karşı karşıya kaldı. Uzay ajansı bu radyasyon dalgasının Curiosity Rover'ın Mars'ta 2012'deki inişinden bu yana tespit ettiği en büyük dalgalarından biri olduğunu belirtti.  Ayrıca, NASA'nın 2024'ün sonlarında Mars'a yönelik yeni bir misyon planladığı ve ESCAPADE adlı ikiz uyduların Mars'ın yörüngesine gireceği ve uzay havasını gözlemleyeceği belirtiliyor. Bu misyon, gelecekteki gezegen keşiflerine önemli bilgiler sağlayacak.

NASA'nın Mars keşif aracı Curiosity Rover, Kızıl Gezegen'de güneş fırtınasına yakalandı.

Güneş 11 yıllık güneş döngüsünün zirvesinde, bu da uzaya enerji ve parçacık patlamaları yayma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

Son güneş fırtınaları Dünya'da görkemli kutup ışıklarını tetiklemişti ve 20 Mayıs'ta yaşanan güneşten gelen bir ışık patlaması Kızıl Gezegen'e çarptı.

Patlama Mars'a doğru X-ışınları ve gama ışınları gönderirken, ardından gelen bir koronal kütle atımı yüklü parçacıklar fırlattı.

2012'DEN BU YANA EN BÜYÜK RADYASYON DALGASI

Bu parçacıklar Mars yüzeyine çarptı ve NASA'nın Curiosity Rover aracı  2012'de Mars'a inişinden bu yana tespit ettiği en büyük radyasyon dalgası olduğunu belirtti.

Astronotlar o sırada NASA'nın Curiosity Mars keşif aracının yanında duruyor olsalardı, 8,100 mikrograylık bir radyasyon dozu almış olacaklardı. Bu 30 göğüs röntgenine eşdeğer.

NASA'DAN MARS'A 2024'ÜN SONUNDA YENİ MİSYON 

NASA'nın uzay aracından gelen veriler sadece Kızıl Gezegen'e yönelik gelecekteki gezegen misyonlarına yardımcı olmakla kalmayacak.

Voyager, Parker Solar Probe ve yakında başlayacak olan ESCAPADE misyonu da dahil olmak üzere ajansın diğer heliofizik misyonları tarafından toplanan zengin bilgilere katkıda bulunacak.

2024 yılının sonlarında fırlatılması hedeflenen ESCAPADE'in ikiz küçük uyduları Mars'ın yörüngesine girecek ve MAVEN'in şu anda tek başına ölçebildiğinden daha ayrıntılı olan benzersiz bir ikili perspektiften uzay havasını gözlemleyecek.

Beynimiz uykuda geleceği tahmin etmeye çalışıyor

Tarafından: NTV
11 Haziran 2024 at 11:37
Beynimiz uykuda geleceği tahmin etmeye çalışıyor

Yeni bir araştırma, beynin uyurken sadece geçmiş olayları tekrarlamakla kalmayıp aynı zamanda gelecekteki deneyimleri de öngörebildiğini ortaya koydu.

Alzheimer gibi nörolojik bozuklukların tedavisinin iyileştirilmesine yol açabilecek yeni bir çalışmaya göre, beyin uyurken sadece geçmiş olayları tekrarlamakla kalmıyor, aynı zamanda gelecekteki deneyimleri de öngörüyor.

Uyku ve bellek İlişkisi üzerine yapılan önceki çalışmalar, uyumanın hafıza ve öğrenme için kritik olduğunu ve yeni deneyimleri istikrarlı anılara dönüştürülmesine yardımcı olduğunu ortaya koymuştu. Ancak, Nature dergisinde yayımlanan yeni çalışma, beynin uyurken yeni problemleri de çözebileceğini öne sürüyor.

"UYUYAN FARELER ÖNCEDEN TAHMİN ETTİLER" Araştırmacılar, fareleri  labirentte iki ucunda da olan ödülün yüksek platformda gidip gelmeye alıştırdılar ve bu süreçte farelerin hafıza merkezlerindeki nöron aktivitesini incelediler. Uyuyan farelerin beyin aktivitelerini izleyen araştırmacılar farelerin labirentte nasıl hareket edeceklerini önceden tahmin edebildiklerini buldular. Farelerin deneyimlediği mekansal temsillerin, uyuduktan sonra birkaç saat boyunca stabil hale geldiği gözlemlenirken, aynı zamanda uyku sırasında beyinlerin potansiyel yeni rotaları da hesapladığı belirtildi. Araştırmacılar, bu bulguların beynin uyku sırasında henüz keşfedilmemiş pek çok şekilde şekillendirilebileceğini öne sürüyorlar. Bu çalışma, Alzheimer gibi nörolojik bozuklukların tedavisinde yeni yaklaşımların geliştirilmesine yol açabilir.

Türkiye'nin 2. astronotu Atasever yurda döndü

11 Haziran 2024 at 11:55
Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, Türkiye’ye döndü. Düzenlenen basın toplantısında "Her nefeste yenilenir dünya demiş Mevlana. 8 Haziran'da yeniden doğdum, yeniden geldim dünyaya" ifadelerini kullandı

Redmi Buds 6S Tanıtıldı, İşte Özellikleri Ve Fiyatı

Tarafından: Ali Keskin
11 Haziran 2024 at 11:15
Redmi Buds 6S

Redmi, yeni kulaklık modeli olan Buds 6S’i tanıttı. Redmi Buds 6S, 14,2 mm’lik büyük ve 0,45 mm’lik iki adet hoparlörle geliyor. Kulaklıkla iki gürültü azaltma modu ile yarı kulak içi aktif gürültü azaltma özelliği bulunuyor. Ayrıca cihaz maksimum 9m/s rüzgar gürültüsü önleme etkisi ile çift mikrofonlu AI çağrı rüzgar gürültüsü önleme özelliğini de destekliyor. Buds […]

Devamı: Redmi Buds 6S Tanıtıldı, İşte Özellikleri Ve Fiyatı
Kaynak Technopat

Laptop Bellekleri de İstediğine Kavuştu: LPCAMM2 Mobil RAM’ler – Computex 2024 #98

Tarafından: Asım Demir
11 Haziran 2024 at 11:00
LPCAMM2 ram

İtopya sponsorluğunda içerikler hazırladığımız Computex 2024 fuarında her sektörden teknolojiler ve teknolojik ürünleri sizinle buluşturuyoruz. Computex 2024’te yeni nesil CAMM2 bellekleri görmüş ve özelliklerini sizlere aktarmıştık. Yeni standardın mobil versiyonu ise şimdi karşımızda. 

Devamı: Laptop Bellekleri de İstediğine Kavuştu: LPCAMM2 Mobil RAM’ler – Computex 2024 #98
Kaynak Technopat

Google Pixel Watch 3 Tasarımı Sızdırıldı

Tarafından: Ali Keskin
11 Haziran 2024 at 10:45
Google Pixel Watch 3

Google, Pixel Watch 3 modelini ekim ayında tanıtmayı planlıyor. Bu tanıtımdan önce cihazın görselleri sızıntılarıyla bilinen OnLeaks tarafından sızdırıldı. CAD tabanlı görsellere göre Pixel Watch 3, selefinin genel tasarımını koruyacak gibi görünüyor. Ayrıca OnLeaks saatin 40,79 x 40,73 x 14 mm ölçülerinde olacağını belirtiyor. Pixel Watch 3’ün kalınlığındaki artışın sebebi olarak 307mAh’lık pili gösterebiliriz. Teknik […]

Devamı: Google Pixel Watch 3 Tasarımı Sızdırıldı
Kaynak Technopat

Kapalı Devre Motor Kontrollü Fan: DeepCool’un Yeni FT Serisi Fanları – Computex 2024 #97

Tarafından: Asım Demir
11 Haziran 2024 at 10:30
deepcool ft serisi fan computex 2024

İtopya sponsorluğunda içerikler hazırladığımız Computex 2024 fuarında her sektörden teknolojiler ve teknolojik ürünleri sizinle buluşturuyoruz. DeepCool standını gezmeye devam ediyoruz. Karşımızda şirketin yeni FT fan serisi var. Fanlar güçlü 3 fazlı, 10 kutuplu, 12 yuvalı FOC kapalı döngü kontrol motorlarına ve gerçek yüksek dereceli akışkan dinamik yataklara sahip.

Devamı: Kapalı Devre Motor Kontrollü Fan: DeepCool’un Yeni FT Serisi Fanları – Computex 2024 #97
Kaynak Technopat

Apple, kullanıcı verilerini OpenAI ile paylaşacak mı?

Tarafından: NTV
11 Haziran 2024 at 11:19
Apple, kullanıcı verilerini OpenAI ile paylaşacak mı?

Apple'ın yapay zeka botu ChatGPT'yi iPhone cihazlara entegre edeceğini duyurmasının ardından başta Elon Musk olmak üzere birçok kullanıcı veri gizliliğiyle ilgili endişelerinin bulunduğunu belirtti. Peki Apple, kullanıcı verilerini OpenAI ile paylaşacak mı? İşte ayrıntılar...

Apple, WWDC 2024 etkinliğinde yapay zeka botu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ile iş birliği yaptıklarını duyurdu.

Bu anlaşmayla birlikte yapay zekanın Siri aracılığıyla iPhone cihazlara entegre olacağı kaydedildi.

Gelişmelerin ardından X'in sahibi Elon Musk, iPhone kullanıcılarının verilerinin OpenAI'a aktarılacağı endişesiyle sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

APPLE ÜRÜNLERİNİ YASAKLAYACAĞINI SÖYLEDİ

Musk, yapay zekanın işlemci düzeyinde entegre edilmesi durumunda sahibi olduğu şirketlerde Apple ürünlerinin kullanımını yasaklayacağını belirtti.

APPLE KULLANICI VERİLERİNİ OPENAI İLE PAYLAŞACAK MI? Bu yaşananların ardından kullanıcıların kafasında soru işaretleri oluşmaya başladı. Apple WWDC'de yaptığı duyuruda, yeni yapay zeka sisteminin gizlilik temelli olacağını ve çoğu işlemi cihazın kendisinde gerçekleştireceğini söyledi.

ABD'li teknoloji devi harici olarak yapılan her türlü bilgi işlemin özel bulut bilgisayar adı verilen yeni bir prosedür aracılığıyla yapılacağını kaydederken, bu özelliğin kullanıcıların verilerini güvende tutacağını iddia etti. Kullanıcıların izin vermeden OpenAI ile verilerinin paylaşılmasının mümkün olmadığı da aktarıldı.

IPHONE KULLANICILARI HESAP OLUŞTURMADAN KULLANABİLECEK

Apple kullanıcıların bir hesap oluşturmadan ChatGPT'ye ücretsiz olarak erişebileceklerini doğruladı.

Şirket ayrıca, taleplerinin ve bilgilerinin kaydedilmeyeceğini ve ChatGPT'nin ücretli kullanıcılarının da tüm premium özellikleri elde etmek için ücretli hesaplarını bağlayabileceklerini ve bu özelliklere erişebileceklerini söyledi.

"VERİLERİNİZ ASLA DEPOLANMIYOR" Apple, küçültülen verilerin gelecekte sunucu erişimi için kaydedilmeyeceğini veya Apple'ın sunucu tabanlı modellerini daha da eğitmek için kullanılmayacağını belirtiyor. Apple Yazılım Mühendisliği Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi,  "Verileriniz asla depolanmıyor ya da Apple'ın erişimine açılmıyor. Yalnızca talebinizi yerine getirmek için kullanılır." dedi.

CHATGPT IPHONE'A NE ZAMAN GELECEK?

OpenAI CEO'su Sam Altman, GPT-4o modeli ile desteklenen ChatGPT'nin bu yılın sonlarına doğru iOS, macOS ve iPadOS kullanıcılarına sunulacağını belirtti.

Apple'ın yapay zeka özellikleri, iPhone 15 Pro ve daha üst modellere entegre edilecek.

Grönland Buz Levhası'nda dev virüsler keşfedildi: Buzul erimelerini önleyebilir

Tarafından: NTV
11 Haziran 2024 at 10:58
Grönland Buz Levhası'nda dev virüsler keşfedildi: Buzul erimelerini önleyebilir

Bilim insanları Grönland buz tabakasında dev virüsler keşfetti. Virüslerin Grönland'ın buzlarının daha hızlı erimesine neden olan mikroskobik algler ile beslendiği ve bu sayede virüslerin buzul erimilerini azaltmanın yollarından biri olabileceği düşünülüyor.

Grönland'da buz levhası keşiflerine devam eden araştırmacılar, beklenmedik bir keşfe imza attı. Buzların derinliklerinde saklanan dev virüsler.

Bilim insanları, bu virüslerin gelecekteki bir pandemiye neden olabileceği korkusuyla panik yapmadan önce, birkaç umut verici haber sundular.

Aarhus Üniversitesi'nden bilim insanları, bu virüslerin aslında olumlu etkileri olabileceğini belirtiyorlar. Çalışmanın lideri Laura Perini, "Virüsler hakkında çok fazla bilgiye sahip değiliz, ancak alg patlamalarının neden olduğu buzul erimesini hafifletebileceklerini düşünüyorum" dedi.

ALGLERİ KONTROL ALTINA ALABİLİR  Grönland Buz Levhası'nda, görülen alg patlamaları, iklim değişikliğinin beklenmedik sonuçlarından biri. Bu patlamalar, güneş ışığını emerek buzun erimesini hızlandırabilir. Ancak araştırmacılar, yeni keşfedilen dev virüslerin kar algleriyle beslendiğinden ve alg çoğalmaları için doğal bir kontrol mekanizması görevi üstlenebileceğini tahmin ediyor. Bu da uzun vadede buzun erimesini azaltabileceklerini gösteriyor. 

Bilim insanları, dev virüsler hakkında daha fazla bilgi edinmek için çalışmalarına devam ediyorlar ve yakında dev virüslerin ekosistemdeki rolünü anlamaya yönelik daha fazla araştırma sonuçlarına ulaşmayı umuyorlar.

Hindistan'ın AB benzeri antitröst yasası teknoloji firmalarını endişelendiriyor

Tarafından: NTV
11 Haziran 2024 at 10:40
Hindistan'ın AB benzeri antitröst yasası teknoloji firmalarını endişelendiriyor

Hindistan'ın AB benzeri antitröst yasası önerisi, Apple, Google, Meta ve Amazon gibi teknoloji devlerini endişelendiriyor. Yeni yasa, 480 milyon dolar yerel ciroya veya 30 milyar dolar küresel ciroya sahip dijital şirketleri etkileyecek.

Hindistan'ın AB benzeri antitröst yasası önerisi, Apple, Google ve Meta gibi teknoloji firmaları için yeni bir düzenleyici zorluk oluşturacak ve iş modellerini etkileyebilecek katı uyum yükümlülükleri beraberinde getirecek. Reuters'ın haberine göre, Hindistan hükümeti şu anda Şubat ayında bir panelin mevcut antitröst yasalarını tamamlamak üzere yeni bir “Dijital Rekabet Yasası” önerisini inceliyor.

ABD'deki önemli bir lobi grubu, ticari etkilerinden endişe duyarak bu hamleye karşı çıktı. İşte Hindistan'ın önerisinin temel ayrıntıları: YASA KİMLER İÇİN GEÇERLİ OLACAK? Yasa, sistemik olarak önemli dijital şirketleri etkileyecek. Yerel cirosu 480 milyon doları aşan ya da küresel cirosu 30 milyar doların üzerinde olan ve dijital hizmetleri için en az 10 milyon yerel kullanıcı tabanına sahip olan şirketler kapsama girecek. Apple, Google, Meta, Amazon, henüz parlamento tarafından onaylanmamış olan Hindistan yasasının kapsamına girecek. HİNDİSTAN NEDEN YENİ BİR ANTİTRÖST YASASI İSTİYOR? Hükümet paneli, dijital pazarın giderek yoğunlaşması ve birkaç büyük şirketin pazar üzerinde muazzam bir kontrole sahip olması nedeniyle yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Panele göre bu durum, daha küçük dijital firmaların ve yeni girişimlerin büyük şirketlere bağımlı olması anlamına geliyor ve pazarlık gücünde dengesizliğe yol açıyor. YENİ YASA NELERİ GEREKTİRİYOR? Şirketlerin adil ve ayrımcı olmayan bir şekilde faaliyet göstermeleri gerekecek ve tasarı, AB'nin Dijital Piyasalar Yasası'nda olduğu gibi, ihlaller için bir şirketin küresel cirosunun yüzde 10'una kadar ceza verilmesini öneriyor. Büyük dijital şirketlerin kamuya açık olmayan kullanıcı verilerini kullanmaları ve platformlarında kendi ürün veya hizmetlerini kayırmaları yasaklanacaktır.

Şirketlerin ayrıca kullanıcıların üçüncü taraf uygulamaları indirme, yükleme veya kullanma becerilerini herhangi bir şekilde kısıtlamaları da yasaklanacak ve kullanıcıların varsayılan ayarları özgürce seçmelerine izin vermek zorunda olacaklar.

HANGİ TEKNOLOJİ FİRMALARI İNCELENİYOR? Hindistan'da Amazon ve Walmart'ın Flipkart'ı, e-ticaret platformlarında belirli satıcıları teşvik ederek rakiplerine zarar verdikleri gerekçesiyle inceleniyor.

Google, Android mobil işletim sistemi pazarındaki konumunu kötüye kullandığı ve kullanıcıların önceden yüklenmiş uygulamaları kaldırmasını kısıtladığı için antitröst cezalarıyla karşı karşıya kaldı ve yasal mücadelelere karıştı.

Google'ın yanı sıra Apple da, kar amacı gütmeyen bir grubun rakiplerine zarar verdiğini iddia ettiği uygulama içi satın alma sistemlerini teşvik ettiği için incelemeyle karşı karşıya.

Forza Motorsport Update 9, Dayanıklılık Yarışı ve Ücretsiz Araç Ekliyor

Tarafından: Oğuzhan Necip Şahin
11 Haziran 2024 at 10:15
Forza Motorsport Update 9

Forza Motorsport’un yapımcısı Turn 10 Studios, yarış simülasyonu için en son içerik güncellemesini duyurdu. Güncelleme 9 olarak adlandırılan yeni sürüm Dayanıklılık Yarışı adı verilen yeni bir yarışa odaklanıyor. Yeni güncellemeyle oyuncular, Dayanıklılık Yarışları sayesinde hem kendilerinin hem de arabalarının sınırlarını zorlayabilecekler. Update 9 aynı zamanda kısa bir süreliğine yeni ücretsiz bir araç ve ikonik bir yarış pisti […]

Devamı: Forza Motorsport Update 9, Dayanıklılık Yarışı ve Ücretsiz Araç Ekliyor
Kaynak Technopat

💾

Forza Motorsport'un yapımcısı Turn 10 Studios, yarış simülasyonu için en son içerik güncellemesini duyurdu. Güncelleme 9 olarak adlandırılan yeni sürüm

Modüler Niteliğe Sahip Dijital Kasa: DeepCool CH170 Kasalar – Computex 2024 #96

Tarafından: Asım Demir
11 Haziran 2024 at 10:00
DeepCool computex 2024

İtopya sponsorluğunda içerikler hazırladığımız Computex 2024 fuarında her sektörden teknolojiler ve teknolojik ürünleri sizinle buluşturuyoruz. DeepCool standındayız ve şirketin dijital ürünlerinden biri de kasaları. DeepCool CH170 model kodlu kasalar, üzerinde yer alan ekranları sayesinde hem bir görsel şölen hem de şıklık katıyor. 

Devamı: Modüler Niteliğe Sahip Dijital Kasa: DeepCool CH170 Kasalar – Computex 2024 #96
Kaynak Technopat

Instagram, Direkt Mesajlar için Klasör Yönetimi Özelliği Üzerinde Çalışıyor

Tarafından: İlker Şekercioğlu
11 Haziran 2024 at 09:45
Instagram Direkt Mesajlar Klasör Yönetimi

Instagram için gelecek bir güncelleme ile Direkt Mesaj (DM) gelen kutusundaki mesaj klasörlerini yeniden adlandırmanıza ve yeniden sıralamanıza izin verecek bir Klasör Yönetimi özelliği sunulabilir. Tersine mühendis Alessandro Paluzzi, Instagram’ın Klasör Yönetimi özelliğinin farklı mesajlar için farklı klasörlerle nasıl görünebileceğine dair bir fikir veriyor: Birincil: İlk önce görmek istediğiniz yüksek öncelikli sohbetleri gösterir. Genel: Daha […]

Devamı: Instagram, Direkt Mesajlar için Klasör Yönetimi Özelliği Üzerinde Çalışıyor
Kaynak Technopat

YouTube Premium Aboneleri Yeni Masaüstü Arayüzünü Deneyimleyebiliyor

Tarafından: Oğuzhan Necip Şahin
11 Haziran 2024 at 09:30
YouTube yeni arayüz.

YouTube kısa bir süre önce, yeşil ekran arka planları için özel görüntüler ve videolar oluşturmaya yarayan “Dream Screen” adlı yeni bir yapay zeka üretme özelliğini test ediyordu. Ayrıca popüler yayın platformu son zamanlarda içerik oluşturucuların 30 saniyelik müzikler oluşturmasına olanak tanıyan farklı bir özelliği de test ediyor. Şirket şimdilerde ise ilk kez Nisan ayında ortaya […]

Devamı: YouTube Premium Aboneleri Yeni Masaüstü Arayüzünü Deneyimleyebiliyor
Kaynak Technopat

NASA Dünya'ya indi: Nesli tehlike altındaki hayvanları izliyor

Tarafından: NTV
11 Haziran 2024 at 10:22
NASA Dünya'ya indi: Nesli tehlike altındaki hayvanları izliyor

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), uzay araştırmalarından sonra bu kez gözünü Dünya'ya çevirdi. Nesli tehlike altındaki hayvanları uydu ile izleyen NASA, türleri gözlem altında tutuyor ve ekolojistlere veri sağlıyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), uzayın derinliklerinden Dünya'ya dönüş yaptı.

Güçlü uydularıyla kaplanlar ve filler gibi nesli tehlikede olan türleri koruma çabalarına katkı sağlıyor.

Günümüzde habitat kaybı, gezegenimizdeki türler için büyük bir tehdit oluşturuyor. İnsan nüfusunun hızla artmasıyla birlikte, doğal alanlar değişiyor ve kaynakları tükeniyor. Bu durum, kaplanlar ve filler gibi büyük türlerin yok olma riskini arttırıyor. Bir zamanlar Asya'nın çeşitli bölgelerinde yaygın olan kaplanlar, son 150 yılda yaşam alanlarının yüzde 93'ünü kaybetmiş durumda. Bilim insanları, günümüzde bu canlıların sadece 4 bin kadarının hayatta olduğunu tahmin ediyor.

UYGUN HABİTATLARI BULUYOR 

Ancak NASA'nın uydu verileri, umut verici bir gelişmeye işaret ediyor.

Bu veriler, kaplanların henüz ulaşmadığı ancak uygun habitatlara sahip alanları belirleyerek yeni yaşam alanları sağlıyor.  Koruma ekoloğu Eric Sanderson "Kaplan uzmanlarının tahminlerinden daha fazla uygun yaşam alanı olduğunu keşfettik," diyen Sanderson, "Bu bilgiye, NASA'nın verilerini saha çalışmalarıyla birleştirerek ulaşabildik." diye ekliyor.  NASA'nın kullandığı veriler arasında, bitki örtüsünün sağlığını neredeyse gerçek zamanlı olarak izleyebilen kızılötesi ve spektro radyometre görüntüleme bulunuyor.

Bu verilerle coğrafi haritalama ve geçmiş saha çalışmaları eklenerek, kaplanların göç edebileceği veya potansiyel yaşam alanları belirlenebiliyor.

ASYA FİLLERİ TEHLİKE ALTINDA 

Aynı teknikler, Asya fillerinin habitatlarını haritalandırmak için de kullanılıyor. Filller, ormanların ekosistemlerinde önemli bir rol oynamalarına rağmen, insanlarla yaşadıkları çatışmalar nedeniyle tehlike altında. NASA'nın çalışmaları, nesli tehlikede olan türlerin korunması için önemli bir adım olarak görülüyor. Uydu verileri, habitat ve hareket verilerini anında toplayarak, doğal yaşam biyologlarına tehditlere daha hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verme olanağı tanıyor. NASA'nın uyduları, Dünya'nın yüzeyini geniş bir kapsamda izleyerek, saha çalışmalarının zorluğunu ve maliyetini azaltıyor. Bu da, nesli tehlikede olan türlerin korunması için daha etkili stratejiler geliştirilmesine olanak tanıyor. Tüm bu çalışmalar, önemli bir adım olarak kabul ediliyor ve gelecekte daha fazla türün korunması için umut vaat ediyor.

❌
❌