Normal görünüm

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.
Bugün — 5 Mayıs 2024Milli Gazete

100 bin TL maaşla vasıfsız çalışan bulunamıyor! Hayvancılık bitme noktasında

5 Mayıs 2024 at 13:05
Elazığ Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Sezer, kentteki hayvancılık sektöründe ciddi sorunlar yaşandığını vurgulayarak, gençlerin bu alana ilgisizliğinden ve kırsal bölgelerdeki insan nüfusunun azalmasından bahsetti. Sezer, 100 bin TL'ye kadar Sağım hayvan çobanını bulamadıklarını dile getirdi. HAYVANCLIK BİTME NOKTASINA GELDİBaşkan Sezer, devletin bu sektöre el atarak çözüm üretmesi gerektiğini, özellikle çoban bulma ve meraların kullanımı konularında destek beklediklerini belirtti.  Hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirten Sezer, "Şu an çoban bulamıyoruz, daha doğrusu yetişen bir eleman bile bulamıyoruz. Gerekirse mültecilerin de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde yetiştirilip, tarım ve hayvancılığa eleman olması için devletimize çağrıda bulunuyoruz. Çoban olmayınca hayvancılık yapamayız." diye konuştu "100 BİN TL'YE VASIFSIZ ELEMAN BULUNAMIYOR"Vasıfsız elamanın bile 100 bin TL kazanabileceğini ifade eden Sezer  konışmasının devamında "Şu an hayvancılık zor durumda, bitme noktasındadır. Sağım hayvan çobanını 100 bin liraya kadar bulamıyoruz. Vasıfsız birisi bile 60 bin liradan başlayıp 100 bin liraya kadar kazanır, ancak bulamıyoruz. Bu da bizi zor durumda bırakıyor. Hayvancılığı bırakma noktasına geldik. Devletimizin bu sektöre bir el atması lazım, kırsalda insanları tutmamız lazım. Kırsaldaki insanı tutmazsanız, ülke zor durumda kalır. Şu an çoğu hayvanlarımızı sattık, bitme noktasına geldi. Böyle giderse büyükbaşta şu anda nasıl ki dışarıya bağlı kaldıysak, küçükbaşta da dışarıya bağlı kalacağız. Bunların başlıca sebeplerinden biri çoban, biri de mera sorunudur. Meralar bize kullandırılmıyor. Meralarımız var ama kullanamıyoruz" diyerek sitem etti.

Kabine toplanıyor! Gündemde emekli ve dar gelirliler var

5 Mayıs 2024 at 11:57
Kabine yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de bir araya gelecek. Toplantının ana gündem maddeleri arasında, ekonomideki enflasyonla mücadele süreci, emekliler ve dar gelirliler için yapılacak iyileştirmeler, kamuda tasarruf adımları ve bütçe açığının kapatılması yer alıyor. Terörle mücadele, İsrail-Filistin savaşını durdurmak için atılabilecek adımlar, İsrail’le ihracatın kesilmesinin ekonomiye etkileri gibi başlıkların da Kabine’de konuşulması bekleniyor.

İstanbul'un yaşam koşulları kötüleşti! Kredi kartı borçları yükseliyor

5 Mayıs 2024 at 10:39
İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 'İstanbul Barometresi Mart 2024' raporunu sonrası İstanbul'daki üzen tablo ortaya çıktı.  Yayınlanan verilere göre İstanbul'da yaşayan vatandaşların yarıdan fazlası kredi kartının ya asgarisini ya da daha az miktarını ödeyebiliyor. Mart ayında yapılan araştırmada  İstanbulluların yüzde 65,9’u gündemlerinin o zaman için  31 Mart yerel seçimleri olduğunu belirtirken yüzde 20,4’ü ise ekonomik sorunları belirtmişti.  KREDİ KARTI BORÇLARI ZİRVEYİ GÖRDÜİstanbulluların yüzde 52’sinin kredi kartı borcunun asgari veya daha az miktarını ödeyebildiği açıklandı. İstanbul’da yaşayan vatandaşların kredi kartlarına yüzde 33,9’u borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtirlen, yüzde 5,4’ü asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 4,1’i asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtti. Kredi kartı sahiplerinin yüzde 8,6’sı ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti. İSTANBUL'DAKİ VATANDAŞALR ESKİSİ GİBİ BESLENEMİYOR İstanbul'da yaşayan vatandaşların yüzde 17,9’u bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 13,7’si aslında pek geçinemediğini, yüzde 47,4’ü kıt kanaat geçinebildiğini ifade etti.  Araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 60,9’u satın aldığı gıda miktarının azaldığını belirtirken, yüzde 97,8’i ekonomik sebeplerle gıda çeşidini azalttığını belirtti.

Aracısız pazar tezgahı dönemi: Maliyetlerin ve fiyatların düşmesi hedefleniyor

5 Mayıs 2024 at 09:42
AKP iktidarının TBMM'ye sunduğu kanun teklifinde belediyelerden tezgâhı uygun bedelle kiralayıp, ardından bu tezgâhı ikinci, üçüncü kişilere yüksek fiyatlarla kiralayarak aracılık yapanlara  yönelik düzenleme geleceği bildirildi Medyada yer alan haberlere göre, pazar yerleri artık sermaye sahiplerine değil doğrudan satıcıya tahsis edilecek. Sözde yatırım için yapılan ancak maliyetleri artırarak müşterinin fahiş fiyatla ürün almasına sebep olan ikincil kiralama devri kapanıyor. Düşen tezgâh maliyeti ürün fiyatına da olumlu yansıyacak.  SINIRLI AYNİ HAK YÖNTEMİYLE KİRALAMA YANLIŞINDAN VAZGEÇİLİYORTeklifle, kapalı pazarlardaki satış ve diğer yerlerin, pazarcılara yüksek fiyatlarla kiralanmasına neden olan sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralama usulü kaldırılıyor. Teklife göre, belediyelerden tezgâhı uygun bedelle kiralayıp, ardından bu tezgâhı ikinci, üçüncü kişilere yüksek fiyatlarla kiralama devri kapanıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, tezgâhların pazarcılık mesleğinden olmayan diğer kişilere verilmesi sonucu pazarcıların maliyetlerinin artmasının önüne geçilmesi planlanıyor. Uygulamanın; bu yerlerin, mesleği pazarcılık olmayan kişilerce alınıp birkaç kişiye kiralatılarak birer yatırım aracına dönüştürüldüğüne dikkat çekilen düzenleme gerekçesinde, bu satış nedeniyle oluşan maliyetlerin ise tüketicilere “etikette fiyat artışları” olarak yansıtıldığının altı çizildi.

Çay toplama fiyatları açıkladı! Yeni rakamlar dikkat çekti

5 Mayıs 2024 at 09:30
Karadeniz Bölgesi'nin en önemli geçim kaynakları arasında yer alan çay toplama işinde ücretlere zam yapıldı. Giresun'un Eynesil ilçesinde çay toplama ücretleri açıklandı. Yapılan yeni ücret artırımıyla işçilerin alacağı ödemelerde güncellendi.  ÇAY TOPLAMA VE  TAŞIMA ÜCRETLERİ BELLİ OLDUÇay toplama işinde yapılan yeni düzeltmelerle birlikte ücret artışına gidildi. Giresun'un Eynesil ilçesinde çay toplayan işçiler günlük 1000 TL ödeme olacak. Eynesil Ziraat Odası Başkanlığınca yapılan açıklama doğrultusunda ilçedeki mahalle ve köy muhtarlarının katılımıyla gerçekleştirilen çay hasadında çalışacak işçi ücretlerinin belirlendiği açıklandı. YENİ ÜCRET TARİFESİ DUYURULDUDeğiştirilen ücret miktarıyla birlikte çay toplama ücretinin yemek dahil günlük 1000 TL olmasına karar verilirken taşıma ücretinin ise 1200 TL olmasına karar verildi. Oda Başkan Orhan Musaoğlu, muhtarlarla görüş birliğinde alınan kararın ve yeni çay sezonunun üreticilere, işletmelere hayırlı olmasını diledi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü verileri belli oldu! Dünyada fiyatlar düşerken bizde yükseliyor

5 Mayıs 2024 at 08:53
Birleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü, tarafından yayınlanan rapordaki verilere göre, Dünya gıda piyasalarında  fiyatlar genel olarak düştü. Türkiye ise dünyadaki bu eğilimi kaçırarak büyük oranda gıda sektöründe fiyat artışı yaşandı. Birleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, dünyada gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 7,4 gerilerken, Türkiye'de ise yüzde 68,4 arttı. FAO RAPORU VERİLERİ YAYINLANDIBirleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü,  raporundaki verilere göre  gıda fiyatları Nisan ayında aylık bazda sadece yüzde 0,3 artış gösterdi. Alt endeksler bazında detaylara bakıldığında, et fiyatları yüzde 1,6, tahıl ve bitkisel yağ fiyatları yüzde 0,3 artarken; süt ve ürünlerinde yüzde 0,3, şekerde ise yüzde 4,4'lük bir düşüş yaşandı. Yıllık bazda ise, et fiyatları yüzde 0,4 ve süt ürünleri fiyatları yüzde 4,3 düştü. Tahıl fiyatları yüzde 18,3, şeker fiyatları ise yüzde 14,7 oranında azalış gösterdi. Yalnızca bitkisel yağ fiyatları yüzde 0,7'lik bir artışla yıllık bazda yükseldi. TÜRKİYE'DE GIDA FİYATLARI UÇTU Dünyadaki gıda piyasası ile Türkiye arasında büyük farklar var. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de gıda fiyatları Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yüzde 68,5, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nde (Yİ-ÜFE) yüzde 64,5 oranında artış gösterdi. Bu durum, Türkiye'nin gıda fiyatlarındaki artışının Dünya gıda piyasasına göre, ters orantılı olduğunu belli oluyor 

Gıda enflasyonu ürün kalitesini de bozdu

5 Mayıs 2024 at 04:30
Enflasyon önü alınamaz bir şekilde yükselmeye devam ediyor. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Nisan ayında enflasyon yüzde 3,18 olurken, yıllık bazda ise yüzde 69,80 olarak açıklandı. İstanbul Ticaret Odası'nın Nisan ayına ilişkin yayınladığı verilere göre ise perakende fiyatları 4,89, toptan fiyatları ise 4,87 artış gösterdi. Bu veriler yıllık bazda incelendiğinde artış oranının perakendede yüzde 78,81, toptan fiyatlarda yüzde 65,94 olduğu görüldü. TÜİK'in yayınladığı rakamlar tepkiyle karşılanırken enflasyon sepetinde başı çeken gıda ürünlerindeki fahiş artışlar gündemde. Gıda kalitesine de yansıyan yüksek enflasyon vatandaşın tağşiş sayılan ürünlere yönelmesine neden oldu. Öyle ki yağsız süt, prina yağı, yarım yağlı tereyağı gibi yeni ürünlerin raflarda yer bulmasına neden olan ekonomik kriz üreticilerin gramaj düşürme veya ürün kalitesini düşürme gibi yollara başvurmasına neden oluyor. Yüksek gıda enflasyonun sonuçlarına ilişkin Millî Gazete’ye konuşan Gıda Mühendisi Nurten Sırma ve Ekonomist Uğur Civelek önemli değerlendirmelerde bulundu. “UZUN VADEDE PİYASANIN DURULMAYACAĞINI GÖSTERİYOR”Gıda Mühendisi Nurten Sırma, gıda fiyatlarının büyük oranda enflasyonu belirlediğini söyleyerek, “Enflasyonun aslında en büyük kalemi aslında gıda fiyatları, çünkü son 36 aydır gıda fiyatlarında aralıksız bir artış var. Genel enflasyon ve gıda enflasyonu arasındaki makas da giderek açılıyor. Bu durum da gıdada sahtecilik yapanları cesaretlendiriyor. Yani yüksek fiyatlar gıdada sahteciliğinde arttığını gösteriyor. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları belli ama sahadaki fiyatlar aslında çok daha fazla. Mesela hayvansal ürünler vatandaşın alması en zor şey haline geldi. Kırmızı et fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 83 arttı. Kırmızı ete ulaşamayan vatandaş beyaz ete yöneldi ve beyaz et fiyatlarında da bir patlama oldu. Bu da beyaz et fiyatlarında yüzde 200’e varan bir artışa neden oldu. Öyle ki bunun önüne geçmek için de beyaz et ihracatına sınırlandırma getirildi. Ancak bu da uzun vadede piyasanın durulmayacağını gösteriyor” diye konuştu. ‘SKİMPFLASYON’, ‘SHRİNKFLASYON’, ‘GREEDFLASYON’Yüksek gıda fiyatlarının ekonomik dengeleri bozduğunu söyleyen Nurten Sırma, “Kısır döngü içene girdik. Yüksek gıda enflasyonu üreticinin planlama hatası yapmasına neden oluyor ve yine fiyatlara yansıyor. Bu da son yıllarda gıda konusunda çeşitli enflasyon terimlerinin gündeme gelmesine neden oldu. Yüksek gıda fiyatları piyasada 3 şeyin ortaya çıkmasına neden oldu ilki, ‘Skimpflasyon’: Üreticinin sattığı ürünü eskisi gibi üretmemesi anlamına geliyor. Yani üretimde kalite düşüşü ve bu da aynı ürünün daha düşük kaliteyle vatandaşa sunulması demek oluyor. İkinci olarak ‘shrinkflasyon’: Yani ambalajlama hileleriyle vatandaşı aldatma. Paket büyüyor ya da aynı kalıyor ama içindeki ürünün gramajı azalıyor. Son olarak da ‘Greedflasyon’: Bu da ticari manevra yapan üreticilerin arz talep dengesini bozarak ürün fiyatlarını etkilemesi anlamına geliyor” açıklamalarında bulundu. “BİRİLERİNİN YEDİĞİ HURMALARIN BEDELİ MİLLETİN SIRTINA YIKILACAK”Enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirten Ekonomist Uğur Civelek ise “Nisan ayı enflasyonunu önce İstanbul için duyduk. TÜİK’in açıklayacağı enflasyon rakamlarını da gördük. Ancak TÜİK’in açıkladığı rakamlar gerçek mi yoksa ekonomi politikaları doğrultusunda baskılanmış rakamlar mı onu vicdanlara bırakıyorum. Çünkü Merkez Bankası’nın yılsonu hedefi belli ve bu doğrultuda enflasyon rakamlarının açıklandığını düşünüyorum. 2019 yılından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve geldiği sürede enflasyon gerçeği açıklanmadı. Bunu da ENAG gibi bazı kurumların yaptığı enflasyon araştırmalarıyla biliyoruz. Halkın hissettiği gerçek enflasyon ortada ve bu enflasyon alım gücünü düşürmeye devam ediyor. Çarpıtılmış enflasyon rakamlarıyla da düşük zamlar yapılacak ve birilerinin yediği hurmaların bedeli milletin sırtına yıkılacak” ifadelerini kullandı. “YEME İÇME ENFLASYONU TAM BİR DERT”Uğur Civelek hane halkının alım gücüne dikkat çekerek, “Gıda enflasyonuna odaklanıyorum. Gıda fiyatlarında anormal bir artış var. Yoksulluk sınırının altında olan vatandaşımızın bütçesinde gıda harcaması neredeyse yüzde 70. Ama TÜİK enflasyonu hesaplarken gıdanın ürünlerinin oranı yüzde 20’yi geçmiyor. Ancak gerçek enflasyonda durum farklı, insanımız gıdayı karşılayamadığı için giyim gibi diğer harcamalarından kısıyor. İnsanlar diğer konularda vazgeçebilir ama yeme-içmeden vazgeçemez. Şu an yeme içme enflasyonu tam bir dert ama TÜİK bunu düşük gösteriyor. Bu da yoksullaşmayı hızlandırıyor ve vatandaşın kalitesiz gıdaya, sahte gıdaya ulaşmasının önünü açıyor. Açlık sınırının altındaki insan sayısının geometrik bir hızla arttığı Türkiye’de işler günden güne kötüye gidiyor” şeklinde konuştu.

Dün — 4 Mayıs 2024Milli Gazete

Kurbanlık fiyatları belirlendi! Dana ve koyun canlı kg fiyatı aynı: Büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatları

4 Mayıs 2024 at 20:22
Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık fiyatları belirlendi. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas’ta bulunan besicilerle ve kombina sahipleriyle toplandı. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Karakaya, kurban fiyatlarını açıkladı. KURBANLIK DANA VE KOYUN CANLI KG FİYATLARI AYNIToplantının ardından açıklamalarda bulunan Karakaya, kurban fiyatları ile açıklamada bulundu. Kurbanlık tosun dana canlı kilogram fiyatı ile erkek koyun canlı kilogram  280 TL olarak açıklayan Karakaya, "Damızlık vasfını kaybetmiş düve 270 TL, damızlık vasfını kaybetmiş inek 250 TL, dişi koyun 250 TL'den satılacak." dedi. BÜYÜKBAŞ KURBANLIK KESİM ÜCRETİKombinalarda büyükbaş kurbanlık kesim ücretinin 5 bin TL olduğunu belirten Karakaya, "Küçükbaş için bin 500 TL, söküm ücreti 3 bin TL, paylama ücreti 2 bin TL, et çekim ücreti ise 15 TL olarak belirlenmiştir." ifadelerini kullandı.

Marlboro, Parliament, Kent, Camel, Winston sigara fiyatları 2024! Zam sonrası güncel sigara fiyatları

4 Mayıs 2024 at 19:00
Son zamlarla birlikte en ucuz sigara 42 TL, en pahalı sigara ise 69 TL oldu. Peki, en çok tercih edilen sigara markalarının fiyatları ne kadar? Türkiye’de sigara tiryakileri, son dönemdeki zamlarla birlikte sigara fiyatlarının artışını yakından takip ediyor. Enflasyonun etkisiyle birlikte, sigara fiyatlarındaki artış, tüketicilerin bütçesinde ciddi bir yük oluşturuyor. Peki, bu zamlar sonrasında sigara fiyatları ne kadar oldu? İşte Marlboro, Parliament, Kent, Camel, Winston gibi merak edilen markaların güncel fiyat listesi. MARLBORO VE PARLİAMENT SİGARA FİYATLARI GÜNCEL 4 MAYISMarlboro’nun uzun ve kısa boy çeşitlerinin fiyatları 56,00 TL olarak belirlendi. Marlboro Touch ise 57,00 TL’den satışa sunuluyor. Güncel fiyatlar şöyle: Marlboro Edge: 56,00 liraMarlboro Edge Blue / Sky sigara fiyatı: 56,00 liraMarlboro Touch sigara fiyatı: 57,00 liraPaket Marlboro sigara fiyatı: 56,00 liraMalboro Rolled (Kıyılmış tütün) fiyatı: 70,00 liraParliament sigara fiyatları ise en son yapılan zamlarla birlikte 58,00 TL’den başlayıp, 60,00 TL’ye kadar yükseldi. İşte detaylı liste: Parliament Aqua Blue Slims: 60,00 liraUzun Parliament: 59,00 liraKısa Parliament: 59,00 liraParliament Midnight Blue: 58,00 liraKENT VE CAMEL SİGARA FİYATLARI 4 MAYIS 2024Kent sigara fiyatları, son zamların ardından 55,00 TL’den başlayarak 60,00 TL’ye kadar çıkmış durumda. Camel markasının fiyatları ise 59,00 TL’den başlayıp, 125,00 TL’ye kadar ulaşan çeşitlilik gösteriyor. Detaylı fiyatlar şu şekilde: Kent D Line: 55,00 liraKent D Range: 55,00 liraKent Dark Blue: 55,00 liraKent Dark Blue Long: 55,00 liraKent Blue: 58,00 liraKent Grey: 58,00 liraWhite 58,00 liraKent Slims: 60,00 liraCamel Slender: 59,00 liraCamel Deep Blue: 60,00 liraCamel Black & White: 60,00 liraCamel Yellow & Brown: 63,00 liraCamel Yellow (100 g) Kıyılmış tütün: 125,00 liraWİNSTON FİYATLARI NE KADAR OLDU? Winston sigara fiyatları, son dönemdeki zamlarla birlikte 62,00 TL’den başlayarak 69,00 TL’ye kadar yükseldi. Bu fiyatlar, sigara tiryakilerinin bütçesini doğrudan etkileyen ve alışveriş alışkanlıklarını değiştirebilecek düzeyde.

Bakan Şimşek tek haneli enflasyon için tarih verdi!

4 Mayıs 2024 at 14:09
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, , Almanya'nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 8. Türk-Alman Ekonomi Günü'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesinin odak noktasının fiyat istikrarı olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, Türkiye'nin enflasyon konusunda önemli adımlar attığını vurgularken, enflasyonun yüksek seyrettiğini ve mayıs ayında zirve yapacağını ifade etti. Nisandaki TÜİK verilerine göre enflasyonun beklentilerin altında gerçekleştiğini de hatırlattı. Şimşek, yapısal dönüşümün önemine de değinerek, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve sanayideki dönüşümün Türkiye'ye daha yüksek ve sürdürülebilir bir büyüme imkanı sağlayacağını belirtti. Enflasyonun hızla düşeceğini ve 2026 yılında tek haneli rakamlara geri döneceklerini söyleyen Şimşek, bu hedefe ulaşmak için iyi bir programlarının olduğunu ve bu uzun yolculuğu başaracaklarına inandıklarını ifade etti. Bakan Şimşek konuşmasında şunları söyledi "Türkiye'nin enflasyonu maalesef oldukça yüksek. Mayıs ayında yüzde 70'in üzerinde bir enflasyonla zirveyi bulacağız. Daha sonra uygulamaya koyduğumuz programla birlikte enflasyon hızlı bir şekilde düşecek ve 2026 yılında biz tekrar tek haneli enflasyona dönmüş olacağız. Uzun bir yolculuk ama başaracağız. Çünkü iyi bir programımız var."

Azerbaycan ile Türkiye arasında gelirde çifte vergilendirme kaldırıldı

4 Mayıs 2024 at 13:46
Aliyev'in, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı İle Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması"nı onaylamasına ilişkin kararı, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yayımlandı. Anlaşma, 19 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in de hazır bulunduğu törende, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov tarafından Ankara'da imzalanmıştı. Aliyev, yine 19 Şubat'ta imzalanan "Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti İle Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Veteriner Hekimliği Alanında İşbirliği Anlaşması"nı da onayladı.

Bakan Yerlikaya'dan 'tasarruf' hamlesi! Koruma araç ve koruma polis sayılarında değişiklik

4 Mayıs 2024 at 12:59
Türkiye'de yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle kamuda alınan tasarruf tedbirleri kapsamında adımlar atılıyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Bakan yardımcılarının koruma araç ve polis sayısı düşürüldü. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada "Tasarruf tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’nın talimatlarıyla; Sayın Bakanımızın araçları da dahil olmak üzere Bakan Yardımcılarımızın koruma araç ve koruma polis sayıları azaltılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Kira zam sınırı yürürlükten kalkıyor! Merkez Bankası işareti verdi

4 Mayıs 2024 at 11:42
Merkez Bankası faiz kararının ardından Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı tutanaklarını açıkladı. Tutanaklardaki Kira zam sınırı uygulamasıyla ilgili bölüm dikkat çekti. 2 Temmuz 2024 tarihinde sona erececeği söylenen Konut kiralarında uygulanan yüzde 25'lik tavan zam oranı uygulamasının yeni bir kararla devam edip etmeyeceği merak konusu olurken Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısında kirada zam uygulamasının yakın geklecekte kaldırılacağı ifade edildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 25 Nisan tarihli Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı "YAKINDA KİRADA YÜZDE 25 ZAM ORANI KALKACAK"PPK toplantı özetinde yer alan raporda, "Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan regülasyonun yakın gelecekte yürürlükten kalkacak olmasının kira enflasyonuna etkisi de yakından takip edilecektir" ifadelerine yer verildi. Konuyla ilgili Para Politikası Kurulu toplantı özetinde şunlar kaydedildi: "Yıllık kira enflasyonu yüksek bir seviyede seyrini sürdürürken, Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileri üzerinden takip edilen öncü göstergeler kira artış oranında şubat ayında başlayan yavaşlamanın nisan ayında devam edeceğini ima etmektedir. Öte yandan, konut fiyatları yıllık artışı şubat itibarıyla yüzde 58,3 seviyesine gerileyerek yıllık tüketici enflasyonunun altında kalırken, mevsimsel etkilerden arındırılmış veriler bu kalemdeki aylık artışın da son aylarda önemli ölçüde yavaşladığına işaret etmiştir. Konut fiyatlarındaki bu durumun, ilerleyen dönemde kira enflasyonunu sınırlayacak bir unsur olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan regülasyonun yakın gelecekte yürürlükten kalkacak olmasının kira enflasyonuna etkisi de yakından takip edilecektir."

Kamu çalışanlarını üzen haber geldi! Servis hizmeti bitiyor

4 Mayıs 2024 at 11:08
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın raporunun yayınlanması üzerine, kamu kurum ve kuruluşlarının personel servisi kiralama giderlerinde 3 kat artış yaşandı. Kamuda tasarruf konusunda alınan tedbirler kapsamında yeni alternatif yollar arandı Yapılacak tasarruf düzenlemesi kapsamında , ekonomik olmayan hatlarda servislerin durdurulması ve çalışanlara toplu taşıma kartı verilmesi planlanıyor. Independent Türkçe'nin habere göre; servislerin kaldırılması ve toplu taşıma kartlarının sağlanmasıyla maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor. KAMU BÜTÇESİNDE TASARRUF HEDEFLENİYORHazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan veriler kapsamında 024'ün ilk üç ayında personel servisi kiralama giderleri geçen yıla göre yaklaşık üç kat artarak 998,6 milyon liraya yükseldi. Ekonomik giderlerde daralma politikasına geçilmesiyle bu giderlerin bütçeye kazandırılması hedeflendi.  Ocak ayında 141,7 milyon lira, Şubat ayında 379,6 milyon lira ve Mart ayında 477,3 milyon lira olmak üzere, 2024'ün ilk üç ayında personel servisi kiralama giderleri toplamda 998,6 milyon lira olarak gerçekleşti. Geçen senenin bu döneminde ise servis giderleri 363.5 milyon liraydı. Geçtiğimiz yılın tamamında ise servis gideri 2 milyar 611 milyon lira olarak kayıtlara geçmişti. RESMİ GAZETE'DE TASARRUF GENELGESİ YAYINLAMIŞTICumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 30 Haziran 2021'de kamu kurum ve kuruluşlarında alınacak tasarruf tedbirleriyle ilgili genelge Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Bu genelgede, tasarruf tedbirlerine ilk kez personel servisleri de eklenmişti. Genelgede kamu kurum ve kuruluşlarının servis hizmetinde en etkin ve ekonomik yöntemleri tercih etmeleri vurgulanırken, birbirlerine yakın yerleşkelerde bulunan kurumlarından servis hizmeti ihalelerini birlikte yapmaları istenmişti. BAKAN ŞİMŞEK GENELGEYİ KAMU KURULUŞLARINA GÖNDERMİŞTİHaziran 2023'te ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek göreve başlar başlamaz kamu kurumlarına tasarruf genelgesi göndermişti. Genelgede 2021'de Erdoğan tarafından çıkartılan genelge hatırlatılarak "kamu kuruluşları personel servisi hizmetine ilişkin giderler ve diğer hususlarda genelgede belirlenen kurallara uymakla yükümlüdür" ifadesi yer almıştı.

Araç sahipleri dikkat! Benzin ve motorine pazartesi gecesi indirim geliyor

4 Mayıs 2024 at 10:53
Türkiye'de uzun süredir akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan sonra kur dalgalanmalarının yavaşlaması ve küresel çapta akaryakıt fiyatlarındaki durgunluk nedeniyle Benzin ve Motorine indirim gelmesi bekleniyor.  Uzmanı gazeteci Cahit Saraçoğlu'nun aktardığına göre; dolar kurunda ani bir yükseliş olmazsa, pazartesi gece yarısı benzine 1.80 TL, motorine ise 1.20 TL indirim yapılması bekleniyor. Ekonomik olarak yaşanan gelişmeler akaryakıt fiyatlarına olumlu yönde etkiledi. . Dolar kurundaki sabitlik birçok kalemde indirimlerin gelmesini sağlayabilir. PAZARTESİ GECESİ İNDİRİM GELİYORAkaryakıt fiyatlarına pazartesi gece yarısından itibaren indirim bekleniyor.  Yeni indirimle birlikte benzine 1.80 TL, motorine ise 1.20 TL indirim yapılması bekleniyor. İstanbul'da benzinin litre fiyatı 42.18 TL'ye, motorinin litre fiyatı ise 40.19 TL'ye düşecek. Ankara'da benzin 43.05 TL, motorin 41.29 TL olurken, İzmir'de ise benzin 43.3 TL ve motorin 41.35 TL'ye gerileyecek İNDİRİM SONRASI BEKLENEN FİYATLAR BELLİ OLDUPazartesi günü gelecek indirim sonrası beklenen fiyat listesi böyle  İNDİRİMLİ BENZİN FİYATLARI İstanbul: 42.19 TL/litreAnkara: 43.05 TL/litreİzmir: 43.03 TL/litreİNDİRİMLİ MOTORİN FİYATLARIİstanbul: 40.29 TL/litreAnkara: 41.29 TL/litreİzmir: 41.35 TL/litreKAYNAK: KARAR

Gübre fiyatları fırlamıştı! Sektör allak bullak oldu firmalar iflas ediyor

4 Mayıs 2024 at 10:13
Çiftçiye zorluklar yaşatan gübre fiyatlarına ilişkin dikkat çeken bir analiz yayınlandı. Yiğit, "Organomineral, NP, NPK gübre üreticileri, depo, Antrepo kirası ödeyen ithalatçılar bugünlerde satışların düşük üretim maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklı zararına satışların yapıldığından, hatta talep azlığı nedeniyle satışların da yapılamadığından muzdarip durumdalar." ifadelerini kullandı. 'KONKORDATO İLAN EDİYORLAR'"Sektör iki gündür yüksek faizli kredi çekip kısa vadede ödeyemeyen bazı firmaların Konkordato ilan ettiğini konuşuyor. Ucuz gübre alma niyetiyle faturalı dolandırıcı tüccarlara ciddi paralar kaptıran ithalatçılar da mevcut." diyen Yiğit, "Para kaptıran, zarar eden, satışları düşüp ticaretlerini devam ettiremeyecek duruma kadar gelen firmalar madalyonun bir tarafında." sektörde yaşanan iflasları özetledi. İşte tarımdanhaber yazarı Kadir Yiğit'in o yazısı:  Gübre sektöründe madalyonun iki yüzü! "Sektörün Üretici, ithalatcı, dağıtıcı ayağı madalyonun 'ARZ'; çiftçi ,tüketici ayağı madalyonun talep yüzünü oluşturmakta. Bu makalemiz madalyonun 'ARZ' yüzü için olacak. Organomineral, NP, NPK gübre üreticileri, depo, Antrepo kirası ödeyen ithalatçılar bugünlerde satışların düşük üretim maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklı zararına satışların yapıldığından, hatta talep azlığı nedeniyle satışların da yapılamadığından muzdarip durumdalar. Sektör iki gündür yüksek faizli kredi çekip kısa vadede ödeyemeyen bazı firmaların Konkordato ilan ettiğini konuşuyor. Ucuz gübre alma niyetiyle faturalı dolandırıcı tüccarlara ciddi paralar kaptıran ithalatçılar da mevcut. Para kaptıran, zarar eden, satışları düşüp ticaretlerini devam ettiremeyecek duruma kadar gelen firmalar madalyonun bir tarafında. Peki neden satışlar azaldı? Global piyasada son beş ayda yaşanan bazı gelişmeler yurt içi piyasasına direk etki etti. Dünya piyasasındaki Doğalgaz fiyatların düşüşe devam etmesi, Hindistan'ın kendi üretimini artırmak suretiyle ithalatı düşürmesi gübre piyasasındaki talep-arz dengesini bozması bu gelişmelerinin en başında geliyor.   Yurt dışı piyasasının düşüş trendinde olması gübre ticaretinde ki kar marjının azalmasını hatta zarar riskini de beraberinde getirdi. Sektörde  sermaye sahiplerinin mal ticaretinden çıkıp vadeli mevduata geçmeleri, bayilerin stoklu mal alımı yerine çiftçiye sattığı ürünü tedarik edip vermesi, sezonun kurak geçmesi, piyasadaki talep - arz  dengesini bozan satışların düşmesine sebep  başlıca nedenler oldu.  Ödemeleri yoğun olan ithalatcı firmalar bu hafta 11.500 tl /ton fot depo teslim rakamlarından Üre satışı yaptılar. Nakit parasını farklı alanlarda virman yapan spotcular da bu fiyatların biraz daha düşüğüne satışlarını yapmaya çalıştılar. Üreticiler, ithalatcıların neşesi yerinde mi? Kredi faizlerinin, personel, enerj ve nakliye maliyetlerinin çok yüksek olduğunu dile getiren üreticilerin son dönemde  bırakın neşelerinin olduğu burunlarını sıksan canları çıkacak."

Sigara fiyatlarına bir zam daha! O marka 3 TL zamlandı!

4 Mayıs 2024 at 10:10
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar'ın yaptığı açıklamaya göre, Philip Morris (PM) grubunda bulunan sigaralara 3 TL zam yapıldı. Bu zamla birlikte, en ucuz Philip Morris sigarası 63 TL'ye, en pahalı PM sigarası ise 70 TL'ye yükselmiş oldu. Söz konusu zamlar, 4 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla geçerli olacak. Dündar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "Sigaraya bir zam daha... Sigaraya zam yağmuru devam ediyor. PM grubuna zam geldi."Öte yandan geçtiğimiz ay da birçok sigara grubuna zam yapılmıştı. Sigara zamları, tütün ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarındaki değişiklikler sonucunda meydana geliyor.

All Nippon Airways (ANA) 2023 mali yılında net karını katladı

4 Mayıs 2024 at 08:48
Japonya'nın en büyük hava yolu şirketi All Nippon Airways (ANA), 2023 mali yılında net karını yüzde 75,6 artırarak 157,1 milyar yene (yaklaşık 1 milyar dolar) seviyesine çıkardı. Bu sonuç, şirketin şimdiye kadar elde ettiği en yüksek net kar rakamı olarak tarihe geçti. Nisan 2023-Mart 2024 dönemini kapsayan 2023 mali yıl bilançosu ve 2024 yılı öngörülerini içeren açıklamada, ANA'nın toplam satış gelirlerinin de yüzde 20,4 artışla 2 trilyon yene (yaklaşık 13 milyar dolar) seviyesine ulaştığı belirtildi. Bu artışta, COVID-19 sonrası küresel turizmdeki toparlanmanın etkisiyle iç ve dış hat uçuşlarından elde edilen gelir artışları önemli rol oynadı. İç hat geliri yüzde 21,8 artışla 644,9 milyar yene (yaklaşık 4,2 milyar dolar), dış hat geliri ise yüzde 68 artışla 728,1 milyar yene (yaklaşık 4,75 milyar dolar) olarak gerçekleşti. ANA Başkanı Şibata Koji, bu rekor artışla ilgili yaptığı açıklamada, "Uluslararası operasyonlarımız artık en büyük gelir kaynağımız" ifadelerini kullandı. Şirket, Mart 2025'te sona erecek 2024 mali yılı için ise net karda yüzde 30'luk bir düşüş öngörerek, bu rakamı 110 milyar yene (yaklaşık 717 milyon dolar) olarak belirledi. Bu düşüşte artan piyasa rekabeti ve şirketin insan kaynakları yatırımlarının rol oynaması bekleniyor.

Emeklinin bayram ikramiyesine zam talep etti! Kurban Bayramına ödemeler değişebilir

4 Mayıs 2024 at 08:45
Emeklilerin son zamanlarda yaşadığı ekonomik zorlukların biraz hafiflemesi için  Cumhur İttifakında olan Mustafa Destici'den hükümete çağrı geldi. Emekliler için  6 senedir uygulanan ikramiye sistemiyle refah artışı sağlanması çalışılıyor.  Başlangıçta 1.000 lira olarak belirlenen ikramiye miktarı, 2021'de 1100 liraya, 2023'te 2 bin liraya yükseldi ve bu yıl %50'lik bir artışla 3 bin liraya çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu Ramazan Bayramı'nda toplam 15,3 milyon emekli ve hak sahibine 41,3 milyar lira ikramiye ödedi. Emekliler en son aldıkları Ramazan Bayramın ikramiyesine yapılan zamdan memnun kalmadı milyonlarca emekli vatandaş ise beklentisini Kurban Bayramı ikramiyelerine çevrildi. BASIN TOPLANTISINDA HÜKÜMETE SESLENDİCumhur İttifakı ile ortak hareket eden Mustafa Destici, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında emeklilerle ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Emekli maaşları ve ikramiyelerinin düşük kalmasına tepki gösteren Destici, emekli vatandaşların yaşadıkları zorluklara vurgu yaptı.  EMEKLİ VATANDAŞLARIMIZA DÜZELTME YAPILMADI Destici, "Devletimiz ve hükümetimiz artık bu mağduriyeti gidermeli, emeklilerimizle ilgili acil bir düzenleme yapmalı ve en azından asgari düzeyde, yaklaşık 5 bin lira civarında bir artış yaparak emeklilerimizi rahatlatmalıdır" şeklinde konuştu.EMEKLİ İKRAMİYESİ 10 BİN LİRAYA ÇIKARTILMALIKurban Bayramı'nda verilecek 3 bin lira ikramiyenin yetersiz olduğunu belirten Destici, emeklilere daha fazla destek sağlanması gerektiğini vurguladı. İkramiyelerle ilgili olarak, "Emeklilerimize küçükbaş kurban kesecek kadar ikramiye verilmeli, bu da en az 10 bin lira olmalıdır" şeklinde konuştu.

Ekmek fiyatlarına zam kapıda! İstanbul’da fiyatlar değişiyor

4 Mayıs 2024 at 08:37
Türkiye'de yaşanan enflasyon zamları birçok kalemde fiyatları etkilemeye devam ediyor.  Ekmek üretiminde yaşanan maliyetlerden dolayı 2 hafta içerisinde ekmek fiyatlarına zam gelmesi bekleniyor. Konuyla alakalı olarak   Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, açıklamaları dikkat çekti,  “Maliyet artışları üreticiyi zorluyor. Bu ayın 15’inden sonra, İstanbul’da ekmeğin kilogram fiyatı 60 liraya çıkabilir. Ekmeğin fiyatı da semtlere göre değişmekle birlikte 12.5 liradan başlayarak 15 lirayı bulabilir” dedi. İstanbul’da Şişli, Beşiktaş’ta, Kadıköy’de fırınlar için istenen kiraların 140 bin liraya kadar çıktığını söyleyen Kolivar, “Arnavutköy, Sultangazi gibi yerlerde ise kiralar 20-25 bin lira olabiliyor. Bu kadar kira farkı maliyetleri katlıyor. Bunu düşününce İstanbul’un her yerinde ekmeğin aynı fiyata satılması söz konusu olabilir mi” diye sordu. İstanbul’da 3.800 fırın olduğunu, bunların 500’den fazlasının ruhsatsız çalıştığını söyleyen Kolivar, sigortasız çalışan ve ruhsatsız iş yeri sorununun çözülmesini beklediklerini aktardı.FIRINCILIKTA YENİ SİSTEM ÖNERİSİİstanbul’da talebin çok olmasından dolayı öbetçi fırın sisteminin uygulanması gerektiğini söyleyen şunları aktardı, Kolivar, “Örneğin bir mahalledeki 6 fırından 3’ü nöbetçi olabilir. Bunun için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvuracağız. Böylece hem çalışanlar dinlenir hem de bu tatil günlerinde iş yerleri dezenfekte edilebilir” dedi. Ayrıca Kolivar, ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde Ticaret Bakanlıgı’ndan olumlu görüş alınması zorunluluğuna ilişkin kararın hukuka aykırı olduğu iddiasıyla iptal edilmesi için Danıştay’a başvurduklarını söyledi.ÇALIŞMA SAATLERİ DÜZELTİLMEDİFırında çalışacak köle arıyoruz diyerek çalışma saatlerine ve işin zorluğuna vurgu yapan Cihan Kolivar, “Cumartesi yok, pazar yok, bayram tatili yok. İşçi demeye utanıyorum, fırınlarda çalışacak köle arıyoruz, bulamıyoruz. 32-33 bin lira maaşla çalışacak ekmek ustası bulmak çok zor. Usta, gece saat 4’ten, öğlen 4’e kadar çalışıyor. 10 yıldır bu çalışma şartları değişmedi. Bunun düzeltilmesi gerekli” dedi.

Resmi Gazete'de yayınlandı! Akaryakıt alırken buna dikkat edin: Motorin ve benzinde tek fiyat kararı

4 Mayıs 2024 at 08:00
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) önemli bir karar alarak, katkılı motorin ve benzinde fiyat farkı olmayacağını ve tek fiyat uygulamasına geçileceğini duyurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan karar 15 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren tüm akaryakıt istasyonlarında katkılı motorin ve benzin aynı fiyattan satılacak.

Dolar yükselecek mi? BNP Paribas'tan dikkat çeken yıl sonu dolar tahmini

4 Mayıs 2024 at 07:38
Fransız bankacılık devi BNP Paribas, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Mayıs'ta açıklanan Nisan ayı enflasyon verisinin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) tahminleri doğrultusunda Türkiye'deki enflasyon eğilimindeki iyileşmenin altını çizdiğini vurguladı. Banka, bu nedenle yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 40 olarak koruduklarını ve TCMB'den daha fazla bir artış beklemediklerini açıkladı. BNP Paribas, iki yıl vadeli Türk devlet tahvili getiri eğrisinin değerlemelerinin cazip seviyelerde olduğunu da belirtti. Özellikle sıfır kuponlu tahvillerle başlayan ön uçun, enflasyon beklentilerine kıyasla çok yüksek reel oranlar sunduğunun altını çizdi. Banka, Türkiye'nin cari işlemler hesabının mevsimsellikten etkilenerek mayıs ayından sonra hızla iyileşeceğini ve enflasyonun yılın ikinci yarısında keskin bir şekilde düşeceğini öngördü. Ancak, uzun vadeli TL pozisyonlarının zaman içinde büyüdüğünü ve ilerleme puanlarını önemli ölçüde düşürdüğünü de vurguladı. Ayrıca Fransa'nın en büyük bankalarından BNP Paribas, yıl sonu dolar tahminini 36 TL olarak açıkladı.  BNP Paribas şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye'nin cari işlemler hesabı için mevsimsellik mayıs ayından sonra hızla iyileşiyor ve enflasyonun yılın ikinci yarısında keskin bir şekilde düştüğünü görüyoruz. TL'nin önümüzdeki birkaç ay boyunca cazip bir taşıma fırsatı sunduğunu düşünüyoruz. Ancak uzun TL'deki pozisyonlanma zaman içinde büyüdü ve ilerleme puanlarını önemli ölçüde düşürdü."

Standard Poor's Türkiye'nin kredi notunu yükseltti!

4 Mayıs 2024 at 07:07
Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Standard Poor's Türkiye ekonomisine ilişkin kritik açıklamalar yaptı. Standard Poor's yaptığı açıklamada Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun "B"den "B+"ya yükseltildiği ve kredi notu görünümünün "pozitif" olarak korunduğu açıklandı. Yapılan açıklamada Türkiye Yerel Seçimleri sonrası dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası sayesinde ekonomin rahatlayacağını düşündüklerini belirttiler Kredi derecelendirme kuruluşunun yaptığı açıklamada politika yapıcıların, cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması halinde Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceği ifade edildi. TÜRK EKONOMİSİ 2024'TE YÜZDE 3 BÜYÜBÜYÜME BEKLENTİSİ İÇERİSİNDE Standard Poor's, tarafından yapılan Türkiye beklentisinde bu sene ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiği belirtildi. Ülkede tüketici fiyat artışlarının bu yıl yüzde 55,8 ve gelecek yıl yüzde 27,3 olacağı beklentisine girildi. S&P, Türkiye'de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle aralık ayında takvim dışı değerlendirmeye giderek ülkenin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti. KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI BEKLENTİYİ POZİTİFE ÇEVİRDİDünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's de ocak ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı. Fitch Ratings ise martta Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti.

Dünden önceki günMilli Gazete

Türkiye'nin 8 aylık fındık ihracatı geliri belli oldu

3 Mayıs 2024 at 18:32
Türkiye, 2023-2024 fındık ihracat sezonunun 8 aylık döneminde 1 milyar 591 milyon 745 bin 456 dolar gelir sağladı. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 1 Eylül'de başlayan 2023-2024 ihracat sezonunun geride kalan 8 aylık dönemine ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, 1 Eylül 2023-30 Nisan 2024'te yurt dışına 1 milyar 591 milyon 745 bin 456 dolar karşılığında 213 bin 338 ton fındık satıldığı, geçen sezonun aynı döneminde ise 220 bin 466 ton fındık ihraç edilerek 1 milyar 316 milyon 179 bin 769 dolar gelir sağlandığı kaydedildi.

❌
❌