Normal görünüm

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.
Bugün — 3 Mayıs 2024NTV

Kur korumalı mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 15:18
Kur korumalı mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur korumalı mevduat hesaplarında düşüş son haftalarda yavaşladı. 26 Nisan haftasında yaklaşık 8 milyar lira ile çıkışlar oldukça sınırlı kaldı.

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarında sınırlı düşüş yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 266 milyar liradan 2 trilyon 258 milyar liraya geriledi. 26 Nisan haftasında yaklaşık 8 milyar lira ile oldukça sınırlı çıkış yaşandı. Aynı haftada bankacılık sektörünün kredi hacmi 12 trilyon 899 milyar 25 milyon liradan 13 trilyon 97 milyar 656 milyon liraya yükseldi. Bankacılık sektöründe toplam mevduat da bankalar arası dahil geçen hafta 57 milyar 905 milyon lira artarak 15 trilyon 822 milyar 866 milyon liraya çıktı. Tüketici kredilerinin tutarı, 16 milyar 614 milyon lira artışla 1 trilyon 639 milyar 195 milyon liraya yükseldi. Takipteki alacaklar, önceki haftaya göre 1 milyar 227 milyon lira yükselişle 203 milyar 427 milyon liraya çıktı.

Merkez Bankası'ndan yavaşlayan kredi büyümesi vurgusu

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 15:07
Merkez Bankası'ndan yavaşlayan kredi büyümesi vurgusu

Merkez Bankası, yavaşlayan kredi büyümesinin yurt içi talepteki direnci zayıflatmasının beklendiğini açıkladı. PPK toplantı özetinde enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruş yinelendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantı özetini açıkladı. Açıklamada, "Uygulanan parasal ve miktarsal sıkılaştırıcı adımların etkisiyle belirgin şekilde yavaşlayan kredi büyümesinin yurt içi talepteki dirençli seyri zayıflatması beklenmekte." denildi. Özette, "Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir." ifadesini kullanıldı.

TCMB toplantı özetinde şu ifadeler kullanıldı:

"Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir.

Kurul; makroihtiyati politikaları, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürmektedir. Bu çerçevede, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecektir. Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılması sürdürülecektir. TCMB tarafından yapılan düzenlemelere ilişkin etki analizleri, söz konusu çerçevenin tüm bileşenleri için enflasyon, faizler, döviz kurları, rezervler, beklentiler ve finansal istikrar üzerindeki yansımalarıyla birlikte bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilerek yapılmaktadır.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır."

Lezita'daki greve ilişkin açıklama

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 13:47
Lezita'daki greve ilişkin açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Lezita Fabrikası'ndaki grev kararının yabancı işçiler nedeniyle alındığı iddialarını yalanladı. Işıkhan, taraflar ile görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Lezita Fabrikası'nda çalışan Öz Gıda İş Sendikası üyesi işçilerin grevine ilişkin açıklama yaptı. Işıkhan, grev kararından sonra bakanlığın sürece dahil olduğunu belirterek, "Grev kararının yabancı işçiler nedeniyle alındığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır" dedi. Müfettişlerin detaylı incelemelerinin devam ettiğini bildiren Işıkhan, taraflarla görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Bakan Işıkhan'ın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: "İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde faaliyet gösteren Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi Anonim Şirketi ile HAK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı Öz Gıda İş Sendikası arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde netice alınamaması nedeniyle 07.03.2024 tarihinde grev kararı alınmıştır. Grev kararından sonra Bakanlığımız sürece dahil olarak gerekli adımları atmıştır. 50 işçinin katıldığı grev kararını takiben olayın suhuletle çözülmesi adına son görüşme 18.04.2024 tarihinde Bakan Yardımcımız Faruk Özçelik ve Çalışma Genel Müdürümüz Mehmet Baş, işçi ve işveren yetkilileriyle görüşme gerçekleştirmiştir. Bazı basın kuruluşları ve sosyal medyada söz konusu grevin nedeni çarpıtılarak "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan işçilerin işten çıkarılarak yerlerine yabancı uyruklu kişilerin alınması” olarak yer almıştır. Ancak grev kararı toplu sözleşme görüşmelerinde netice alınamaması nedeniyle olup bahsi geçen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Adı geçen firmada; 2.951 Türk vatandaşı istihdam edilmektedir. Şirket, Bakanlığımıza 2024 yılında 158 yabancı uyruklu için çalışma izni talebinde bulunmuş olup, sadece 40 yabancı için çalışma izni verilmiştir. Hâlihazırda firmada 37 yabancı uyruklu işçi çalışmaktadır. Müfettişlerimizce detaylı incelemeler devam etmekte olup Bakanlık olarak ilgili taraflarla görüşme halinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz."

Gözler SP'nin Türkiye kararında: Not artırımı gelir mi?

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 13:27
Gözler SP'nin Türkiye kararında: Not artırımı gelir mi?

Gözler kredi kuruluşu Standard and Poor's'un Türkiye ile ilgili değerlendirmesine çevrildi. Raporun akşam saatlerinde yayınlaması bekleniyor. Türkiye'ye yatırımcı ilgisinin arttığı dönemde not artırım kararının gelip gelmeyeceği merak konusu...

Gözler kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (SP) Türkiye ile ilgili raporuna çevrildi. Kuruluşun Türkiye değerlendirmesini bugün piyasalar kapandıktan sonra yayınlaması bekleniyor. Analistler, Türkiye'ye yabancı ilgisinin son dönemlerde arttığını belirtirken, SP raporunun önemine dikkat çekti.
Daha önce SP Global'in Türkiye için ilk rapor tarihi 3 Mayıs 2024, ikinci rapor tarihi 1 Kasım 2024 olarak açıklanmıştı. Buna rağmen kredi derecelendirme kuruluşlarının belirledikleri tarihlerde bir rapor açıklama zorunluluğu bulunmuyor.
SP, Türkiye notunu "B" seviyesinde tutarken, bu seviye yatırım yapılabilir düzeyin beş kademe altında bulunuyor. Uzmanlar, SP'nin bugün not kararı açıklamayabileceğini belirtti. Bu kararın Türkiye'ye yönelik pozitif bakışı etkilemeyeceğini ifade eden uzmanlar, kuruluşun görünüm revizyonlarından 8-12 ay sonra not artışı kararı verdiğine vurgu yaptı.
Kuruluş, en son Aralık 2023'te Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife çevirmişti. Piyasadaki genel görüş not artırım kararının Kasım 2024'te gelebileceği yönünde.
Diğer önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından da olumlu değerlendirmeler gelmişti. Fitch, mart ayında Türkiye'nin kredi görünümünü de "durağan"dan "pozitif"e çevirmiş, kredi notunu "B" seviyesinden "B+"ya yükseltmişti. Moody's ise ocak ayında kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü durağandan pozitife revize etmişti.

Euro Bölgesi'nde işsizlik değişmedi

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 12:53
Euro Bölgesi'nde işsizlik değişmedi

Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı, mart ayında yüzde 6,5 seviyesinde belirlendi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin mart ayı işsizlik verilerini açıkladı. Verilere göre, AB'de şubat ayında yüzde 6,1 olan mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, martta yüzde 6'ya geriledi. Euro Bölgesi'nde ise şubatta yüzde 6,5 olan işsizlik, martta değişmeyerek sabit kaldı. İşsizlik oranı, geçen yılın aynı döneminde Euro Bölgesi'nde yüzde 6,6, AB'de ise yüzde 6 olarak ölçülmüştü. Martta işsizlik oranı İspanya'da yüzde 11,7, Yunanistan'da yüzde 10,2, İsveç'te yüzde 8,3, Finlandiya'da yüzde 7,8, Fransa'da yüzde 7,3 ve İtalya'da yüzde 7,2 oldu. AB'de işsiz sayısı, martta 13 milyon 258 bin olarak hesaplandı. Bu kişilerin 11 milyon 87 bini Euro Bölgesi'nde yer aldı. Mart ayında 25 yaş altı genç işsiz sayısı AB'de 2 milyon 858 bin, Euro Bölgesi'nde 2 milyon 259 bin olarak tespit edildi. Genç işsizlik oranı AB'de yüzde 14,6, Euro Bölgesi'nde yüzde 14,1 olarak ölçüldü.

Yasaklı madde tespit edilen limonlarla ilgili soruşturma başlatıldı

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 12:32
Yasaklı madde tespit edilen limonlarla ilgili soruşturma başlatıldı

Yasaklı madde kullanıldığı için Bulgaristan tarafından geri çevrilen limonlarla ilgili üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlatıldı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, yasaklı madde kullanıldığı için Bulgaristan tarafından geri çevrilen limonlarla ilgili üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliğine (AB) ihraç edilen ve geri dönen ürünlerle ilgili medyada yer alan haberler üzerine açıklama yapılması ihtiyacı doğduğu belirtildi. AB üye ülkeleri tarafından yapılan resmi kontroller sonucunda tespit edilen olumsuzlukların Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) üzerinden ilan edildiği aktarılarak, sistemin erişime açık olup herkes tarafından görülebildiği ifade edildi. ÜRETİCİ VE İHRACATÇILARA SORUŞTURMA Türkiye'nin itibarı ile Türk malının imajının korunması, güvenilir ürünlerin piyasaya sunulması ve ihraç edilmesi için RASFF bildirimlerinin kurumca ivedilikle incelendiği ve hata kaynağının tespitine yönelik resmi kontrollerin başlatıldığına yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bildirim alan üretici, ihracatçı ve bildirime konu ürünlere yönelik resmi kontroller yapılmakta, tedbirler alınmakta, ihracatçı firmalara 1 yıl süreyle yüzde 100 analiz sıklığı uygulanmaktadır. Son günlerde haberlere konu olan, RASFF bildirimlerinde tespit edildiği belirtilen, chlorpyrifos-ethyl aktif maddesinin 21 Mayıs 2020'de, propiconazole aktif maddesinin 31 Aralık 2020'de, chlorpyrifos-methyl aktif maddesinin 31 Aralık 2021'de, Avrupa Birliğinde alınan kararlar, çevre ve insan sağlığı dikkate alınarak ülkemizdeki kullanımları sonlandırılmıştır. Ayrıca ülkemizde AB uyum çerçevesinde çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz etkileri tespit edilen 223 aktif madde daha yasaklanmıştır. Belirtilen tarihlerden sonra yasaklı aktif maddeleri içeren bitki koruma ürünlerinin üretimine ve ithalatına izin verilmemektedir. Mevzuata aykırı hareket eden bütün kişi ve firmalara olduğu gibi, son olarak haberlere konu olan, Bulgaristan'dan dönen ve yasaklı madde kullanıldığı tespit edilen limonlarla ilgili de üretici ve ihracatçı firmalarla ilgili soruşturma başlatılmıştır." Açıklamada, bitki koruma ürünlerinin kaçak veya tavsiye dışı kullanımının önlenebilmesi amacıyla kolluk kuvvetleri ile işbirliği yapılarak ilaç üreticilerin, dağıtıcıların, bayilerin ve çiftçilerin denetlendiği aktarılarak, yasaklı veya tavsiye dışı aktif maddeli bitki koruma ürünlerinin kullanımının engellenmesi amacıyla "hasat öncesi pestisit denetimi" yapıldığı belirtildi. Denetimlerde pestisit kullanımına alternatif yöntemlerden biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin kullanılmasının teşvik edildiği ve maddi olarak da desteklendiği vurgulanan açıklamada, "Ülkemizde yetiştirilen ürünlerin tarladan çatala gelene kadar bütün süreçlerde pestisit kontrolleri aralıksız gerçekleştirilmektedir. Yetiştirilen ürünlerin ülkemiz mevzuatına uygun olmadığı tespit edilen ürünler nedeniyle, gıda işletmesine ve birincil üreticiye 5996 sayılı Kanuna uygun yasal işlem uygulanmaktadır." ifadelerine yer verildi. "UYGUNSUZ ÜRÜNLER İMHA EDİLİYOR" Uygunsuz ürünlerin tüketime sunulmasına izin verilmeyerek imha edildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "RASFF'a konu olan veya herhangi bir nedenle ülkemize geri dönen tüm gıda ve yem ürünleri, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunumuz ve yönetmeliklerimiz gereği yüzde 100 analize alınarak resmi kontrole tabi tutulmakta olup, analiz sonucu ülkemiz mevzuatına uygun olmayan ürünlerin girişine katiyen izin verilmemektedir. Bu tür haberler, ülkemizin uluslararası itibarını zedelemekte ve ihracatını da riskli hale getirmektedir. Halkımızın sağlıklı gıdaya erişebilmesi için resmi kontrollerimiz aralıksız devam etmektedir."

Adisyonlara yeni eklenmeye başlandı: Hem kuver hem servis ücreti aynı anda geldi, Tüketici Konfederasyonu uyardı

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 11:59
Adisyonlara yeni eklenmeye başlandı: Hem kuver hem servis ücreti aynı anda geldi, Tüketici Konfederasyonu uyardı

Bahşiş bırakmayan müşterilerin hesabına işlenen servis ücreti, işletmelerde yaygınlaşmaya başladı. Çok sayıda kişi, kuver ücretine ek olarak adisyona eklenen servis ücretine tepkisini sosyal medyada paylaştı. Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı, servis ücreti ödeyen vatandaşları durumu Alo 175 Tüketici Hattı’na bildirmeye çağırdı. Saraçlı, “Ticaret Bakanlığı'nın Haksız Rekabet Kurulu ile ilgili olan portalından girdiklerinde çok kolaylıkla bu işletmenin adını ve almış oldukları fişin fotoğrafını çekip gönderdiklerinde gerekli bütün incelemeler yapılmakta. Her türlü idari para cezai işlemleri yapılmaktadır.” dedi.

Restoran ve kafeler kuver ücretine servis ücreti de ekledi. Müşteriler bahşiş vermediği gerekçesiyle adisyonlara eklenen servis ücreti kişi başına olarak gösterilmeye başladı. Hem kuver hem servis ücretinin birlikte alınmaya başlaması tüketicilerin tepkisine neden oldu.
Gittikçe artan uygulamaya sosyal medyadan adisyon ve fişlerini paylaşarak tepki gösteren tüketicilere Tüketici Federasyonu Hukuk Komisyonu (TUKONFED) Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı tavsiye ve uyarıda bulundu. Saraçlı istenen bu ücretin yasal olmadığını ve vatandaşların ödemeyebileceğini söyledi. Ödemek zorunda kalan vatandaşların ise şikayet haklarını kullanmalarını isteyen Saraçlı, işletmeleri de yeni çıkacak genelge ile ticaretten men edilebilecekleri yönünde uyardı.
Müşteriden istenen servis ücretinin yasal olmadığını söyleyen TUKONFED Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı, “Adisyonların altında yüzde 15, yüzde 20, yüzde 10 artık işletmeye göre değişen tabii ki tamamında olan bir şey değil. Ama servis ücreti diye bir ilave bir ücret koyuyorlar. Böylesine bir ücret talebinde bulunmaya hakları yok. Bu tamamen yasaya aykırı bir taleptir. Bir de bilsinler ki bu tür uygulamalar yapan işletmeler Maliye Bakanlığı tarafından da geriye dönük denetlenmekte. Bu servis ücreti gibi bir isimden adlandırılmış olan ekstradan bir taleptir. Böyle bir talebi istemeye kesinlikle hakları yok. Tüketiciler de böyle bir talep karşısında ödeme yapmasınlar. Çünkü bu talepleri yasaya aykırıdır.” dedi.
Tüketicilerin şikayet etme haklarını sonuna kadar kullanmaları gerektiğini söyleyen Mücahit Saraçlı, şöyle devam etti: “Adisyonun altında böyle bir şey gördüğünüzde mecbur kalınırsa tabii ki yani tartışma ortamı restoran içerisinde bir noktaya derdinizi anlatabiliyorsunuz ama sizden bunu gerçekten direterek bu tahsilatı yaparlarsa bu ödediğiniz fişi yanınızda bulunduracaksınız. Alo 175 Tüketici Hattı’na da bildirdiğinizde veya Ticaret Bakanlığı’nın kendi portalı üzerinden haksız rekabet kurulunun portalına girildiğinde bu işletmenin adını verdiklerinde ve bu ödemiş oldukları fişi de buraya fotoğrafını gönderdiklerinde bu işletmelerin geriye dönük incelemesi yapılacak. Burada sadece aslında tüketicileri uyarmanın dışında bu işletmeleri de uyarmamız gerekiyor. Vergi usul kanununa göre haksız işlem yapıyorlar. Haksız kazanç elde etme yolunu seçiyorlar. Burada da bu tür işlem yapan işletmeler çok ciddi denetlenecektir. Özellikle Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü nezdinde birçok denetçisinden fazla mesailer yaparak bu denetimleri yapmaktalar. Çünkü burada servis ücreti dedikleri olay satmış oldukları ürünlerin haricinde bir hizmet bedeli talebindeler. Bu hizmete dayalı ücretlerin KDV oranı da farklıdır. Ayrı fiş kesmeleri gerekir.”
İşletme sahiplerini uyaran Saraçlı, Ticaret Bakanlığı’nın yeni bir genelge çıkarma hazırlığında olduğunu söyledi. Saraçlı, “Her türlü haksız ticari işlemler adı altında yapılan her türlü işlemler kapatma cezaları, hapis cezaları hatta ve hatta ticaretten men cezalarına kadar boyutlara ulaşacak. Bunun da Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte aslında var olan bir genelgenin genişletilmiş şekliyle yayınlanmış olacak ve bu konuda Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı’yla birlikte senkronize bir şekilde çalışıyorlar. İşletmeler bu uygulamalardan bir an evvel vazgeçsinler. Çünkü denetimlere girdiklerinde geriye dönük incelemelerde çok ciddi cezai boyutlara ulaşacaktır.” diye konuştu.

Küresel gıda fiyatları iki aydır yükseliyor

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 11:58
Küresel gıda fiyatları iki aydır yükseliyor

Dünya gıda fiyatları endeksi art arda ikinci ayda da yükselerek nisanda 119'a çıktı.

Dünya gıda fiyatları nisan ayında şeker ve süt ürünlerinin fiyatlarındaki düşüşe rağmen yükseldi. Gıda fiyatları, et fiyatlarındaki artışın ve bitkisel yağlar ile tahılların hafif yükselmesinin etkisiyle üst üste ikinci ayda da yükseldi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi mart ayındaki revize 118.8 seviyesinden nisan ayında 119.1'e çıktı. Gıda fiyatları endeksi Şubat ayında üç yılın dip seviyesini görmesinin ardından nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 geriledi.

Sığınmacıya nikah ücreti artışı

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 11:53
Sığınmacıya nikah ücreti artışı

Afyonkarahisar'da 400 TL olan nikah ücreti, sığınmacılar için 25 kat artırılarak 10 bin TL’ye yükseltildi.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, belediye meclisi toplantısında sığınmacılardan alınan nikah ücretinin 25 kat artırıldığını duyurdu. Geçen haftalarda da kentte iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmayan sığınmacılara ait dükkanların faaliyetlerine son verilmişti. Nikah ücretini 25 kat artıran karar belediyenin sosyal medya hesaplarında da duyuruldu.

Vergi kaçıranları ihbar edenlere 15 milyon lira ödül

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 11:37
Vergi kaçıranları ihbar edenlere 15 milyon lira ödül

Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadeleye vatandaşların desteği sürüyor. Geçen yıl vergi kaçıranları ihbar eden 176 kişiye toplam 14,8 milyon liralık ihbar ödemesi yapıldı. Son 5 yılda ihbar edenlere dağıtılan ikramiye 63,5 milyon lirayı geçti.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) verilerinden derlenilen bilgilere göre, kayıt dışı ekonomi, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin önemli bir problemi olduğu kadar, son zamanlarda gelişmiş ülke ekonomilerinin de takibinde ve mücadele edilen bir alan olarak ortaya çıkıyor. Kayıt dışı ekonominin azaltılması, orta ve uzun dönemde ekonomik istikrar, gelir dağılımı ve istihdam gibi birçok makroekonomik unsurun iyileşmesine, ekonomide verimlilik düzeyi ve rekabet gücünün yükselmesine, ayrıca kamu gelirlerinin artmasına katkıda bulunuyor. Kayıtlı ekonomiye geçiş sürecinde başarılı olabilmek için kamu kurum ve kuruluşları, birlikler, sivil toplum kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin desteği, tüm kurum ve kuruluşların etkin bir şekilde işbirliği içinde olması önem taşıyor. Bu kapsamda, söz konusu kayıt dışı faaliyetleri yürütenlerin tespit edilmesine sorumluluk sahibi vatandaşlar da ihbarlarıyla destek oluyor.

İHBAR YAPANLARA DESTEK Aynı zamanda gerçek ihbarları yapanlar da destekleniyor. Bu kapsamda, geçen yıl vergi kaçıranları ihbar edenlerin sayısı 176 oldu. İhbarı doğru çıkan kişilere kesinleşen verginin belirli bir oranında ödeme yapılırken, geçen yıl içinde ihbarda bulunanlara ödenen ikramiye 14 milyon 832 bin 566 lira oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığının ödediği ikramiye tutarı 2019'da 411 muhbire 12 milyon 300 bin 472 lira olurken, 2020'de 249 kişi 12 milyon 345 bin 691 lira, 2021'de 253 kişi 11 milyon 674 bin 279 lira, 2022'de 251 kişi 12 milyon 390 bin 551 lira ihbar ikramiyesi aldı. Böylece son 5 yılda vergi kaçıranları ihbar eden 1340 kişiye toplamda 63 milyon 543 bin 559 liralık ikramiye ödendi.

Şimşek: Enflasyon keskin şekilde düşmeye başlayacak

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 12:25
Şimşek: Enflasyon keskin şekilde düşmeye başlayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Yıllık enflasyon mayıs ayında tepe noktasına ulaştıktan sonra öngörülerimiz doğrultusunda keskin bir şekilde düşmeye başlayacak" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Nisanda enflasyonun yüzde 3,18 ile beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğine dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti: "Programımız sayesinde ekonomideki dengelenme ve azalan cari açık, yeniden tesis edilen bütçe disiplini, uluslararası kaynak girişindeki güçlü artış ve yurt içi portföy tercihlerinin Türk lirasına yönelmesi, enflasyonla mücadeleyi destekliyor. Yıllık enflasyon mayıs ayında tepe noktasına ulaştıktan sonra öngörülerimiz doğrultusunda keskin bir şekilde düşmeye başlayacak. Böylece enflasyonla mücadelede geçiş dönemi sonlanacak ve dezenflasyon sürecine gireceğiz. Dezenflasyonla birlikte beklentilerde iyileşme daha da belirginleşecek ve bu da enflasyondaki düşüşü destekleyecek."

Dış ticaret açığı nisanda arttı

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 11:03
Dış ticaret açığı nisanda arttı

Türkiye'nin ihracatı nisan ayında 19,2 milyar dolar, ithalatı 29,2 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı nisan ayında yıllık yüzde 13,3 artışla 9,9 milyar dolara yükseldi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen toplantıda nisan ayı ihracat verilerini açıkladı.

Buna göre nisan ayında ihracat, yıllık bazda yüzde 0,13 artışla 19 milyar 271 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise 29 milyar 171 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı nisan ayında yıllık yüzde 13,3 artışla 9,9 milyar dolar oldu.

Bakan Bolat, "Sınırlı artışın en önemli nedeni, nisan ayının ilk yarısı içindeki yaklaşık 1 haftalık Ramazan Bayramı tatilinde fabrikaların kapalı olması" dedi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı, 2,7 puan azalışla yüzde 66,1 olarak gerçekleşti.

2024 yılının ilk dört ayında ihracat, geçen yıla göre yüzde 2,7 artışla 82,9 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat yüzde yüzde 8,9 oranında azalışla 113,1 milyar dolara geriledi. Ocak-nisan döneminde dış ticaret açığı, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 30,5 düşüşle 30,2 milyar dolara geriledi.

Dört aylık dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 65'ten yüzde 73,3'e yükseldi.

Orta Vadeli Program'da 2024 yılının sonunda ihracatın 267 milyar dolar, ithalatın ise 372,8 milyar dolar olması öngörülüyor.

Halkbank'tan ABD'deki davayla ilgili açıklama: Temyiz süreci devam ediyor

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 11:02
Halkbank'tan ABD'deki davayla ilgili açıklama: Temyiz süreci devam ediyor

Halkbank, ABD'deki ceza davasında temyiz sürecinin sürdüğünü duyurdu.

Halkbank'tan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, ABD'de açılan diğer bir davanın, ceza davasında karar alınana kadar durdurulduğu hatırlatıldı. Davada Halkbank lehine karar çıkması durumunda o davanın da düşeceği ifade edildi. Aleyhte karar alınırsa yasal itiraz haklarının kullanılacağı dile getiren banka, yandan ceza davasının devlet dokunulmazlığı gerekçesiyle reddedilmesi yönündeki temyiz sürecinin de sürdüğü açıkladı.

4 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? 2024 memur ve emekli zammı şimdiden ne kadar olacak?

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 10:19
4 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? 2024 memur ve emekli zammı şimdiden ne kadar olacak?

4 aylık enflasyon farkı nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte gündeme geldi. Binlerce çalışan memur ve emekli, nisan ayı enflasyonunun belli olmasıyla birlikte, ocak, şubat, mart ve nisan aylarını kapsayan 4 aylık enflasyon farkına odaklandı. Memur ve emekli zammında belirleyici enflasyon farkının güncel görünümü merak ediliyor. Peki, 4 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? 2024 memur ve emekli maaşı zammı şimdiden ne kadar?

4 aylık enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte, çalışan milyonlarca memur ve emekli güncel enflasyon farkını gündemine aldı. Yılda iki kez toplu enflasyon farkına bağlı olarak zam alan memur ve emekliler, 2024 yılının dördüncü enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte şimdiden temmuzda alacakları zamları hesaplamaya başladı. Peki, 4 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? İşte enflasyon farkına göre memur ve emekli maaşı zam oranları.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,18 olarak açıklandı.Buna göre; SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için 3,16 ve nisan ayı için 3,18 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece memur ve emeklileri maaş zammını ilgilendiren enflasyon metriği yüzde 18,72 olarak belirlendi.
Emekli maaşları, 6 aylık enflasyon oranında zamlanıyor. 4 aylık enflasyon yüzde 18,72 olarak gerçekleşti.Böylece nisan ayı itibarıyla işçi emeklisinin maaş zammı şimdiden yüzde 18,72 oldu.
Memur ve memur emeklileri ise nisan ayı itibarıyla yüzde 13,56 zam hakkı elde etmiş oldu.Memur ve memur emeklileri yılın ilk altı ayın toplu sözleşme ile yüzde 15 zam almıştı. Toplu sözleşme gereği ilk altı aydan doğacak enflasyon farkını da almaları gerekecek.Dolayısıyla altı aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan bölümü enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacak. Ayrıca memur ve memur emeklilerinin toplu sözlemeden doğan ikinci altı ay için yüzde 10'luk zam hakkı bulunuyor.Bu çerçevede yapılan hesaplamalar sonucunda memur ve memur emeklilerinin nisan itibarıyla yüzde 13,56'lık kümülatif zammı netleşmiş oldu.
Memur, memur ve işçi emeklilerinin maaş zam oranı haziran ayı enflasyon rakamları ile netleşecek. Haziran ayı enflasyon rakamlarının 3 Temmuz 2024 tarihinde açıklanması bekleniyor.

Borsada yeni rekor

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 13:35
Borsada yeni rekor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında 10.286,57 puanla rekor seviyeyi gördü.

Günün ilk yarısında 10.286,57 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 55,51 puan ve yüzde 0,54 değer kazancıyla 10.264,16 oldu. Toplam işlem hacmi 57,7 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,49 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,31 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,63 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok kaybettiren yüzde 2,55 ile spor oldu. Analistler, küresel pay piyasalarının, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günkü kararlarının ardından yön arayışına devam ettiğini belirterek, bugün ABD'de açıklanacak istihdam raporundaki verilerin yatırımcı kararları üzerinde etkili olmasının beklendiğini söyledi. Ayrıca, piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin bu akşam açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesi de yakından takip edilecek. Analistler, öğleden sonra ABD'de istihdam raporu başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini aktararak, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.300 ve 10.400 seviyelerinin direnç, 10.200 ve 10.100 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Enflasyon verileri ne oldu? Enflasyon ne kadar, yüzde kaç oldu? (2024 TÜİK nisan ayı TÜFE kararı)

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 10:09
Enflasyon verileri ne oldu? Enflasyon ne kadar, yüzde kaç oldu? (2024 TÜİK nisan ayı TÜFE kararı)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan nisan ayı enflasyon verileri, mülk sahipleri ve vatandaşlar tarafından yakından merakla bekleniyordu. TÜİK nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Mayıs ayı kira artış oranının da belli olacağı nisan ayı enflasyon verileriyle, sözleşmesi biten işyeri kiracıları güncel TÜFE'ye göre zam artışı yapacak. Öte yandan memur ve emekli zammında belirleyici olan 4 aylık enflasyon farkı da belli olmuş olacak. Peki, nisan ayı enflasyon verileri ne oldu? Enflasyon ne kadar, yüzde kaç?

Nisan ayı enflasyon verileri belli oldu. TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı enflasyonu öncesinde, ekonomistlerin enflasyon beklentisi belli olmuştu. Sebze, meyve fiyatları gibi günlük hayatımızda sık sık aldığımız ürünleri de etkileyen enflasyonun, nisan ayında ne kadar olduğu merak ediliyor. Peki, nisan ayı enflasyon verileri ne oldu? Enflasyon ne kadar, yüzde kaç oldu?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından nisan ayı enflasyon verileri belli oldu.Buna göre; Enflasyon nisan ayında aylık bazda yüzde 3,18 artış kaydetti. Yıllık enflasyon yüzde 69,80'e yükseldi.
AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Mayıs Cuma günü açıklanacak nisan ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.Buna göre, ekonomistlerin nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,22 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin nisan ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 2,80, en yüksek yüzde 3,80 aralığında yer aldı.Ekonomistlerin nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 68,50 olan yıllık enflasyonun yüzde 69,87'ye çıkacağı öngörülüyor.Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de nisanda 43,65 oldu.Tüketici Fiyat Endeksi, martta yüzde 3,16 artış kaydetmişti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre enflasyon mart ayında aylık bazda yüzde 3,16 yükseliş kaydetti. Yıllık enflasyon 68,50 olarak açıklandı.Enflasyonun mart ayında aylık bazda yüzde 3,5 artması bekleniyordu. Manşet enflasyonun ise yüzde 69,1 olarak açıklanması öngörülüyordu.Böylece enflasyon üç aylık periyotta yüzde 15,06'ya ulaştı.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 36 olarak açıklamıştı.TÜFE'deki değişim bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,06 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57,50 olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, mart ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,16 olarak açıklandı.SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53 ve mart ayı için 3,16 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.Böylece mart ayı itibarıyla memur ve emeklilerin alacağı zam şimdiden yüzde 15,05 olarak belirlenmişti. Bugün açıklanacak olan nisan ayı enflasyonuyla birlikte 4 aylık enflasyon farkı da belirlenmiş olacak.

Mayıs ayı kira artış oranı ne kadar oldu? 2024 mayıs ayı kira zammı ne kadar, kaç TL?

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 10:05
Mayıs ayı kira artış oranı ne kadar oldu? 2024 mayıs ayı kira zammı ne kadar, kaç TL?

Mayıs ayı kira artış oranı, nisan ayı enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayı enflasyonuyla birlikte, kira artışlarını etkileyen 12 aylık TÜFE rakamları da netleşti. Peki, mayıs ayı kira artış oranı ne kadar oldu? Ev ve işyeri kira zammı ne kadar, kaç TL?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte mayıs ayı kira artış oranları ev, işyeri sahibi ve kiracıların gündeminde yer almaya başladı. Mayıs ayı kira artış oranı normal şartlarda TÜFE'nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenecekti fakat hükümet tarafından geçtiğimiz yıllarda getirilen yüzde 25 kira zammı sınırlamasının sürmesi nedeniyle, mayıs ayında yapılacak artış oranı da kısıtlanmış oldu. Peki, mayıs ayı kira artış oranı ne kadar oldu? İşyeri kira zammı ne kadar, kaç TL?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yapılan açıklamanın ardından, kiralarda yüzde 25 zam sınırlamasının süreceği belirtilmişti.Bakan Tunç açıklamasında, "Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak."Buna göre; Kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek. Böylelikle kontrat süresi dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına kayıtsız kalarak ev sahiplerine mayıs ayında da yüzde 25 zam yapabilecek.Kirada yüzde 25 zam sınırlamasının temmuz ayından sonra süreceğine dair bir açıklama henüz yapılmadı.
Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25'le sınırlandırılmıştı.Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak.Yüzde 25'lik zam sınırı sadece konut için geçerli olacak. İşyeri kiraları için böyle bir sınır bulunmuyor.
İşyerlerine yapılacak kira zammı oranında ise sınırlama bulunmuyor. Mayıs ayı kira artış oranı yüzde 59,64 olarak belirlendi. Böylece kira kontrat süresi mayıs ayında dolan işletme sahipleri kiralarında tavan zammı yüzde 59,64 olarak uygulayacak.
Mevcut Kira Bedeli: 17 bin TLKira Artışı Yapılacak Ay: Mayıs 2024Girdiğiniz Artış Oranı: %25Kira Artış Tutarı: 4 bin 250 TLAylık Yeni Kira Tutarı: 21 bin 250 TL
Mevcut Kira Bedeli: 17 bin TLKira Artışı Yapılacak Ay: Mayıs 2024Girdiğiniz Artış Oranı: %59,64Kira Artış Tutarı: 10 bin 139 TLAylık Yeni Kira Tutarı: 27 bin 139 TL

Nisan ayı enflasyonu belli oldu

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 10:00
Nisan ayı enflasyonu belli oldu

Türkiye'nin nisan ayı enflasyon rakamları belli oldu. Enflasyon nisan ayında aylık bazda yüzde 3,18 artış kaydetti. Yıllık enflasyon yüzde 69,80'e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.TÜİK verilerine göre TÜFE'deki değişim nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 oldu.Enflasyon dört aylık süreçte yüzde 18,72 olarak açıklandı. Memur ve emeklilerin maaş farkı netleşiyor
Ana harcama grupları itibarıyla nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu.2024 yılı nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu.
Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde nisan ayı enflasyon artış beklentisi yüzde 3,25 olmuştu. Cari yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,19'dan yüzde 44,16'ya gerilemişti.AA Finans enflasyon beklenti anketinde nisan ayında enflasyonun yüzde 3,22 artacağını tahmin edilmişti. Yıllık enflasyonun ise yüzde 69,87'ye çıkacağı öngörülmüştü. Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,65 olmuştu.Reuters anketinde enflasyonun aylık bazda yüzde 3,4 artacağı bekleniyordu. Yıllık enflasyonun ise yüzde 70,3 ile Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyesine çıkması öngörülmüştü. Katılımcıların yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,5 olarak gerçekleşmişti.
Enflasyon rakamları ile birlikte nisan ayı iş yeri kira zam oranı da belli oldu.Kira artış oranı, on iki aylık ortalama enflasyona göre belirleniyor. 12 aylık ortalama enflasyon nisan ayında yüzde 59,64 oldu.Buna göre kontrat süresi bu ay dolan iş yeri sahiplerine kiraları için yüzde 59,64 oranında zam yapılabilecek.
Tüketici fiyatları bazında nisanda en fazla fiyat artışı yüzde 34,24 ile "kara yolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı"nda, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 8,28 ile sebze (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) ile ilgili ürünlerde görüldü.Geçen ay kara yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığındaki fiyat artışını yüzde 17,69 ile hava yolu ile yolcu taşımacılığı, yüzde 13,57 ile kümes hayvanları eti izledi.Nisanda fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 13,12 ile taze meyveler, yüzde 10,53 ile sigaralar ve yüzde 9,28 ile kuzu eti yer aldı.Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 8,28 ile sebze (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) ile ilgili ürünlerde gerçekleşti. Bunu, yüzde 6,48 ile yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler, yüzde 1,17 ile margarin, yüzde 0,43 ile makarna çeşitleri takip etti.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), nisanda bir önceki aya kıyasla yüzde 3,6, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 15,61, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 55,66 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi.Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68, imalatta yüzde 60,03, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 ve su temininde yüzde 66,71 artış yönünde oldu.Aylık değişimlerine bakıldığında, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51, imalatta yüzde 3,26, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 ve su temininde yüzde 1,93 yükseliş gerçekleşti.
Öncü göstergeler de enflasyonda artışa işaret etti. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre İstanbul'da perakende fiyatlar nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 4,89 yükseliş kaydetti. Toptan fiyatlar ise yüzde 4,87 arttı. Yıllık bazda perakende fiyatlar yüzde 78,81, toptan fiyatlar 65,94 yükseldi.Türk-İş verilerine göre gıda fiyatları nisan ayında yüzde 5,55 arttı. Son 12 ay itibarıyla değişim oranı yüzde 74,88 olarak hesaplandı.Nisan ayında açlık sınırı, 17 bin 725 liraya yükselerek bu yıl ilk kez asgari ücreti geride bıraktı. Asgari ücret ocak ayında 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti.
Merkez Bankası, enflasyonun mayısta zirve yaptıktan sonra yılın ikinci yarısında düşüş eğilimine girmesini öngörüyor.Yıllık enflasyonda zirve beklentisi yüzde 73-75 bandında tahmin ediliyor.

Otomotiv satışları 20 ay sonra düştü

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 09:53
Otomotiv satışları 20 ay sonra düştü

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Ağustos 2022'den bu yana ilk kez düşüş yaşadı. Yüzde 22,3 oranından satışların azaldığı Nisan ayında, 75 bin 919 adet otomobil ve hafif ticari araç satıldı.

Küresel piyasalarda gözler ABD istihdam verilerine çevrildi

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 09:40
Küresel piyasalarda gözler ABD istihdam verilerine çevrildi

Küresel piyasalarda Fed'in çarşamba günkü kararlarının ardından yön arayışına devam etti. Bugün ABD'de açıklanacak istihdam raporundaki verilerin yatırımcı kararları üzerinde etkili olması bekleniyor.

Hafta içinde ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini 23 yılın en yüksek seviyesinde sabit bırakırken, politika Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarından alınan sinyaller fiyatlamaları zorlaştırıyor. Söz konusu gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalar bankanın atacağı adımlara ilişkin belirsizliklerin arttığını gösterirken, bu sene bankanın faiz indirimine gideceğine de kesin gözüyle bakılmıyor. Fiyatlamalar yatırımcıların yıl sonuna kadar yüzde 87 ihtimalle Fed'in bir kez faiz indirebileceğinin tahmin edildiğine işaret ederken, bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor. Analistler, Fed Başkanı Powell'ın son toplantıda özellikle iş gücü piyasasına atıfta bulunmasının ABD ekonomisinde bugün açıklanacak istihdam verilerinin önemini artırdığını kaydederek, ülkede ekonomik aktivitenin güçlü kalmayı sürdürmesinin bankanın enflasyon hedefine ulaşmasını zorlaştırdığını bildirdi. Öte yandan, dün ülkede açıklanan makroekonomik verilere göre ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 27 Nisan ile biten haftada değişim göstermedi ve 208 bin ile beklentilerin altında gerçekleşti. ABD'de tarım dışı iş gücü verimliliği bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3 ile beklentilerin altında artış kaydederken, Fed'in takip ettiği enflasyon göstergelerinden biri olan birim emek maliyeti ise aynı dönemde yüzde 4,7 yükselişle öngörülerin üzerinde gerçekleşti.

APPLE'IN GELİRİ BEKLENTİLERİ AŞTI

Ayrıca ülkede bilanço sezonu da gündemin odağında bulunurken, dün 1. çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan Apple'ın geliri, yıllık yüzde 4 azalmasına karşın 90,8 milyar dolarla piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Şirket, 110 milyar dolarlık da hisse geri alımı açıkladı.

Apple'ın hisse fiyatı günü yüzde 2,3 artışla tamamlarken, Qualcomm'un hisseleri de finansal sonuçlarının beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası yüzde 9'un üzerinde değer kazandı. Söz konusu gelişmelerin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 4 baz puan gerileyerek yüzde 4,58'e inerken, şu sıralarda yatay bir seyir izliyor. Düşüş eğilimini üst üste 3. işlem gününe taşıyan dolar endeksi de dün yüzde 0,4 azalışla 105,3 seviyesinden günü tamamlarken, şu dakikalarda önceki kapanışının yüzde 0,1 altında 105,2'den işlem görüyor. Dün yüzde 0,7 değer kaybıyla günü 2 bin 304 dolara inen altının ons fiyatı ise bugün yüzde 0,1 artışla 2 bin 306 dolardan alıcı buluyor.

PETROLDE YATAY SEYİR

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,2 artışla 83,7 dolarda seyrediyor.

Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,51, S&P 500 endeksi yüzde 0,91 ve Dow Jones endeksi ise yüzde 0,85 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de pozitif bir seyirle başladı. Avrupa borsalarında dün İngiltere hariç negatif seyir hakim olurken, bugün gözler bölgede açıklanacak yoğun veri gündemine çevrildi. Analistler, dün bölge genelinde açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin 50 seviyesinin altında kalmaya devam etmesine karşın beklentilerin üzerinde gelmesinin ekonomik aktiviteye ilişkin olumlu sinyaller verdiğini dile getirdi. Nisanda imalat sanayi PMI, Almanya'da 42,5 ve Euro Bölgesi de 45,7 ile öngörülerin üzerinde geldi. Bugün İngiltere'de hizmet sektörü ve bileşik PMI verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, Euro Bölgesi'nde ise işsizlik oranının yatırımcıların odağında bulunduğunu söyledi. Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,63 artarken, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,03, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,20 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,88 azalış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise pozitif bir seyirle başladı. Asya'da açık olan piyasalarda pozitif bir seyir öne çıkarken, Japonya ve Çin piyasalarında resmi tatil nedeniyle işlem gerçekleşmedi. Japon yeni, dolar karşısında değer kazanmaya devam ederken, analistler, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) muhtemel son müdahalesinin yaklaşık 20 milyar dolardan fazla olabileceğini dile getirdi. Düşüş eğilimini üst üste 3. işlem gününe taşıyan dolar/yen paritesi, şu sıralarda yüzde 0,5 azalışla 152,9 seviyesinden işlem görüyor. Kapanışa yakın Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,1 artış kaydetti.

TÜRKİYE'DE YOĞUN VERİ GÜNDEMİ

Yurt içinde dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,62 artışla 10.208,65 puandan tamamlayarak tüm zamanların kapanış rekorunu kırarken, gördüğü en yüksek seviye de 10.208,79 puana taşıdı.

Bugün yurt içinde enflasyon verileri yatırımcıların odağına yerleşirken, AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,22 artacağını tahmin ediyor. Ayrıca, piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin bu akşam açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesi de yakından takip edilecek. Dolar/TL, dün satıcılı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,3 altında 32,3733'ten tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,3890 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, bugün yurt içinde enflasyon yurt dışında ABD'de istihdam raporu başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.300 ve 10.400 seviyelerinin direnç, 10.100 ve 10.000 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Enflasyon ne zaman, saat kaçta açıklanacak? Enflasyon beklentisi ne yönde? (2024 TÜİK nisan ayı TÜFE verileri)

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 09:14
Enflasyon ne zaman, saat kaçta açıklanacak? Enflasyon beklentisi ne yönde? (2024 TÜİK nisan ayı TÜFE verileri)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan nisan ayı enflasyon verileri, mülk sahipleri ve vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Mayıs ayı kira artış oranının da belli olacağı nisan ayı enflasyon verileriyle, sözleşmesi biten işyeri kiracıları güncel TÜFE'ye göre zam artışı yapacak. Öte yandan memur ve emekli zammında belirleyici olan 4 aylık enflasyon farkı da belli olacak. Peki, nisan ayı enflasyonu ne zaman, saat kaçta açıklanacak? Enflasyon beklentisi ne yönde?

Nisan ayı enflasyon verileri için geri sayım başladı. TÜİK tarafından açıklanacak olan nisan ayı enflasyonu öncesinde, ekonomistlerin enflasyon beklentisi belli oldu. Sebze, meyve fiyatları gibi günlük hayatımızda sık sık aldığımız ürünleri de etkileyen enflasyonun, nisan ayında ne yönde olacağı merak ediliyor. Peki, nisan ayı enflasyon verileri ne zaman, saat kaçta açıklanacak? Enflasyon beklentisi ne yönde?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanacağı tarih belli oldu.Buna göre; Nisan ayı enflasyon verileri 3 Mayıs 2024 Cuma günü saat 10.00'da açıklanacak.
AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Mayıs Cuma günü açıklanacak nisan ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.Buna göre, ekonomistlerin nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,22 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin nisan ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 2,80, en yüksek yüzde 3,80 aralığında yer aldı.Ekonomistlerin nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 68,50 olan yıllık enflasyonun yüzde 69,87'ye çıkacağı öngörülüyor.Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de nisanda 43,65 oldu.Tüketici Fiyat Endeksi, martta yüzde 3,16 artış kaydetmişti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre enflasyon mart ayında aylık bazda yüzde 3,16 yükseliş kaydetti. Yıllık enflasyon 68,50 olarak açıklandı.Enflasyonun mart ayında aylık bazda yüzde 3,5 artması bekleniyordu. Manşet enflasyonun ise yüzde 69,1 olarak açıklanması öngörülüyordu.Böylece enflasyon üç aylık periyotta yüzde 15,06'ya ulaştı.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 36 olarak açıklamıştı.TÜFE'deki değişim bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,06 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57,50 olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, mart ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,16 olarak açıklandı.SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53 ve mart ayı için 3,16 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.Böylece mart ayı itibarıyla memur ve emeklilerin alacağı zam şimdiden yüzde 15,05 olarak belirlenmişti. Bugün açıklanacak olan nisan ayı enflasyonuyla birlikte 4 aylık enflasyon farkı da belirlenmiş olacak.

Dolar kuru bugün ne kadar? (3 Mayıs 2024 dolar - euro fiyatları)

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 09:12
Dolar kuru bugün ne kadar? (3 Mayıs 2024 dolar - euro fiyatları)

Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada döviz kurlarında son durum...

Dolar/TL, enflasyon ve ihracat rakamlarının açıklancağı yeni güne yatay seyirle başladı. Dolar/TL, yüzde 0,1 artışla 32,41 civarında işlem görüyor. Euro/TL ise 34,82 seviyesinde alıcı buluyor. Türkiye'nin nisan enflasyonu bugün belli olacak. Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon rakamlarını saat 10.00'da açıklayacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, nisan ayı öncü dış ticaret verilerini açıklayacak.

Para Politikası Kurulu toplantı özeti, TCMB ve BDDK haftalık verileri de takip edilecek. ABD'de ise bugün tarım dışı istihdam verileri izlenecek. Enflasyonun gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın katkısıyla yüzde 3'ten fazla yükselmesi bekleniyor. Yıllık enflasyonun yüzde 70'i aşabileceği ifade ediliyor. Türkiye'yi yatırım yapılabilir düzeyin beş kademe altında olan "B" notu ile derecelendiren S&P Global Ratings kararı ise hafta bitiminde piyasa kapanışının ardından bekleniyor.

Son haftalarda döviz piyasasında dengenin Türk Lirası lehine değiştiği görüşünü ifade eden analistler, yabancı ilgisinin yoğun olduğunu kaydetti. Analistler, TL cinsi mevduat ve bazı fon getirileri üzerinden alınan ve geçmiş istisnalarının kısmen kaldırılmasıyla yaşanan stopaj artışının etkilerinin izleneceğini belirtti.

Benzin ve motorine zam, otogaza indirim | 3 Mayıs 2024 akaryakıt fiyatları

Tarafından: NTV
3 Mayıs 2024 at 08:07
Benzin ve motorine zam, otogaza indirim | 3 Mayıs 2024 akaryakıt fiyatları

Brent petrol fiyatlarında dalganlanmayla, benzin, motorin ve otogaz fiyatları da indirim ve zam haberleriyle değişkenlik gösteriyor. Bugün akaryakıt litre fiyatlarında indirim ya da zam var mı? 3 Mayıs 2024 benzin motorin (mazot) fiyatları ne kadar, güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? Benzin litre fiyatı, motorin litre fiyatı ve otogaz fiyatı kaç para, dizel yakıt ne kadar oldu?

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor.

BENZİN VE MOTORİNE ZAM, OTOGAZA İNDİRİM Benzine 28 kuruş, motorine 26 kuruş zam geldi. Otogaz fiyatlarında ise 1 lira 64 kuruş indirime gidildi. Fiyat değişiklikleri gece yarısından itibaren pompaya yansıdı. GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul'da motorin litre fiyatı 41.3 liradan satılıyor. Benzinin litresi ise ortalama 43.93 liradan satılıyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR? Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor

Dün — 2 Mayıs 2024NTV

Arjantin Merkez Bankası faiz oranını yüzde 50'ye düşürdü

Tarafından: NTV
2 Mayıs 2024 at 22:18
Arjantin Merkez Bankası faiz oranını yüzde 50'ye düşürdü

Arjantin Merkez Bankası (BCRA), politika faizini 1000 baz puan düşürerek yüzde 50'ye indirdi.

Bankadan yapılan açıklamada, politika faizinin düşürülmesine karar verildiği belirtildi. Faiz oranının yüzde 60'dan yüzde 50'ye düşürüldüğü belirtilen açıklamada, söz konusu kararın enflasyon beklentilerindeki hızlı ayarlamaya, mali çapanın güçlenmesine ve Hazine'nin bu çeyrekte dış ödemelerindeki mevsimsellik nedeniyle oluşan daraltıcı parasal etkiye dayandığı kaydedildi. Yıllık enflasyonun yüzde 288 olduğu Arjantin'de, Merkez Bankası'nın üç hafta içinde üçüncü faiz indirimine gitmesi piyasaları şaşırttı. Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'nin Aralık 2023'te göreve başlamasından bu yana para politikasında önemli bir değişikliğe gidilmiş ve Merkez Bankası faiz oranlarını 5 kez düşürmüştü. Milei yönetimi, göreve gelmesinin ardından fiyat kontrollerini kaldırmış, Arjantin pesosunu dolar karşısında yüzde 50'den fazla devalüe edeceğini ve kamu harcamalarının kısılacağını duyurmuştu.
❌
❌