Okuma görünümü

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.

Memur ve emekli maaşları ne zaman yatacak? SSK-Bağ-kur emekli maaşları bayramdan önce yatar mı?

Memur ve emekli maaşları ne zaman yatacak? SSK-Bağ-kur emekli maaşları bayramdan önce yatar mı?

Memur ve emekli maaşlarının ne zaman yatacağı, 2024 Kurban Bayramı'na kısa bir zaman kala çalışan memur ve emeklilerin gündeminde yer alıyor. Bayramda sevdiklerini ve dostlarını ağırlayacak olan vatandaşlar, memur ve emekli maaşlarının bayramdan önce yatıp yatmayacağıyla ilgili sorgulamalara başladı. Peki, memur ve emekli maaşları ne zaman yatacak? SSK-Bağ-kur emekli maaşları bayramdan önce yatar mı?

Kurban Bayramı'na çok az bir zaman kala, memur ve emekli maaşı ödemelerinin yapılacağı tarih merak ediliyor. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama sonrasında, maaşların yatırılacağı tarih belli olmuştu. 2024 Kurban Bayramı öncesinde ise maaşların ödeneceği tarih sorgulanmaya başladı. Peki, memur ve emekli maaşları ne zaman yatacak? SSK-Bağ-kur emekli maaşları bayramdan önce yatar mı?
Haziran ayı memur maaşlarının ne zaman yatırılacağı, bayram öncesi maaşlarını almak ve hazırlıklarını tamamlamak isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanıyor.Memur maaşları, normal şartlarda her ayın 15'inde hesaplara yatırılıyor. Fakat ayın 15'inin cumartesi gününe denk gelmesi ve bayram arefesi olması nedeniyle memur maaşlarının 10-14 haziran haftasında yatırılması bekleniyor.
Emekli maaşları her ayın 17’si ile 26’sı arasında hesaba yatırılmaktadır. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı'nda emekli maaşı ve bayram ikramiyesi ödemeleri birlikte yatmıştı.
Kurban Bayramı'nın 16-19 Haziran'a yani emekli maaşı ödeme günlerine denk gelmesi ve bayram sonra maaş ödemelerinde yoğunluk olabileceği öngörülmesi sebebiyle, emekli maaşlarının bayramdan önce yatırılacağı düşünülüyor.Buna göre; Haziran ayı emekli maaşlarının 10-14 Haziran haftasında yatırılması bekleniyor.
Ramazan Bayramı geçtiğimiz yıl 21-23 Nisan tarihlerinde idrak edilmişti. SSK emeklilerine geçtiğimiz yıl ödemeler 14-16 Nisan tarihinde, Bağ-Kur emeklilerine ise maaş ödemeleri 17-18 Nisan’da yatırılmıştı.

Petrolde sert düşüş: 80 doların altına indi

Petrolde sert düşüş: 80 doların altına indi

Petrol fiyatları, OPEC+'nın üretim kesintisini uzatma kararının ardından sert düştü. Brent petrol, 80 doların altına inerek şubattan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Petrol fiyatları, OPEC+'nın üretim kesintisini uzatma kararının ardından sert düşüş kaydetti. Brent petrol yüzde 2'nin üzerinde düşüşle 79,43 dolardan işlem gördü. Ham petrol ise yüzde 3'e yakın değer kaybıyla 74,80 dolara geriledi. Petrol fiyatı, 80 doların altına inerek şubat ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. OPEC+ grubu, üretim kesintisinin süresini 1 yıl daha uzatma kararı aldı. Buna göre üye ülkelerin üretim miktarı gelecek yıl için günlük 39 milyon 725 bin varil olacak. Fiyatlar, son dönemde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı ve petrol talebini azaltacağı endişeleriyle de baskı altında kaldı. Yapılan düzenlemelerle, grup üretim kesintisini 31 Aralık 2025'e kadar sürdürecek. Ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri ile bazı üyeler, üretim seviyelerini gelecek yılın ocak-eylül döneminde kademeli olarak yükseltecek.

Otogazda indirim, motorinde zam bekleniyor (3 Haziran 2024 güncel akaryakıt fiyatları)

Otogazda indirim, motorinde zam bekleniyor (3 Haziran 2024 güncel akaryakıt fiyatları)

Brent petrol fiyatlarında dalganlanmayla, benzin ve motorin fiyatları da indirim ve zam haberleriyle değişkenlik gösteriyor. Bugün akaryakıt litre fiyatlarında indirim ya da zam var mı? 3 Haziran 2024 benzin motorin (mazot) fiyatları ne kadar, güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? Benzin litre fiyatı ve motorin litre fiyatı kaç para, dizel yakıt ne kadar oldu?

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar akaryakıt fiyatlarını takibe devam ediyor. AKARYAKITA İNDİRİM VAR MI? Otogaz grubunda çarşamba gününden geçerli olacak şekilde 1 lira 8 kuruş fiyat indirimi bekleniyor.

Motorin grubunda ise 4 Haziran'dan itibaren geçerli olmak üzere 12 kuruşluk zam beklentisi var. Benzin grubunda ise fiyat değişikliği beklenmiyor. GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul'da motorin litre fiyatı 40.27 liradan satılıyor. Benzinin litresi ortalama 41.38 liradan satılıyor. Otogazın litresi 21.19 liradan satılıyor. AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR? Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Otomotivden 3,2 milyar dolarlık ihracat

Otomotivden 3,2 milyar dolarlık ihracat

Otomotiv endüstrisi mayısta 3,2 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu. En fazla ihracat Almanya'ya gerçekleştirildi.

Otomotiv endüstrisi, geçen ay 3,2 milyar dolarla en fazla ihracata imza atan sektör olarak kayıtlara geçti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sanayi grubunda otomotiv endüstrisi 3,2 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bu sektörü, 3 milyar dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 1,6 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi. Mayıs ayında ihracatını en fazla artıran sektör ise yüzde 65 ile fındık ve mamulleri oldu. Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 71'ini gerçekleştiren sanayi grubunun dış satımı geçen ay 11,5 artışla 17,1 milyar dolar olarak hesaplandı. Mayısta, toplam ihracatın yüzde 13,1'ini oluşturan tarım grubunda 9,6'lık artışla 3,2 milyar dolarlık, toplam ihracatın yüzde 2,3'ünü oluşturan madencilik grubunda ise herhangi bir yüzdesel değişim olmayarak 546,2 milyon dolarlık dış satım yapıldı. EN FAZLA İHRACAT ALMANYA'YA Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ilk 3 ülke 1,7 milyar dolarla Almanya, 1,2 milyar dolarla ABD ve 1,1 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu. Bu dönemde en çok ihracat yapan ilk 3 kent ise 8,8 milyar dolarla İstanbul, 1,8 milyar dolarla Kocaeli, 1,6 milyar dolarla Bursa olarak sıralandı. Geçen ay 55 kent ihracatını artırdı. Öte yandan, Ankara, Sakarya, Konya, Tekirdağ, Eskişehir, Giresun, Erzurum ve Bartın tarihlerinin en yüksek ihracatını yaptı. Mayısta 1334 firma ilk kez ihracat yaptı. Yeni firmalar, ihracata 109 milyon dolarlık katkı sundu. Birim ihracat değeri ise 1,43 dolar oldu.

Enflasyonda sürpriz bekleniyor mu?

Enflasyonda sürpriz bekleniyor mu?

Enflasyona dair açıklanan veriler, geçen ay yüzde 70'in biraz altında gerçekleşen enflasyonun mayısta yüzde 75,5'e ulaştığını gösterdi. Artık sorulması gereken soru, son verininin zirve olup olmadığı ve olası sürpriz yükselişlere dair TCMB'nin hangi adımları atabileceği.

Marketlerde fiyat ve etiket denetimi

Marketlerde fiyat ve etiket denetimi

Ticaret Bakanlığı ekipleri İzmir, Aydın, Balıkesir ve Tekirdağ'daki marketlerde fiyat ve etikete yönelik denetim gerçekleştirdi.

İzmir'de İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri, kent genelindeki marketlerde yaptıkları denetimlerde ürünlerin etiket ve kasa fiyatlarını karşılaştırdı, evrak kontrolü yaptı. Denetimlerde marketlerde ürünlerin 3 aylık alış ve satış fiyatları da incelendi. Ekipler merkez ilçelerin yanı sıra turistik ilçelerde de denetimler düzenledi. Aydın'ın Efeler ilçesinde, Ticaret İl Müdürlüğünce bir alışveriş merkezindeki markette denetim gerçekleştirildi. Ekipler, reyondaki fiyat ile kasadaki fiyatın karşılaştırmasını yaptı. Ayrıca sebze ve meyve reyonundaki ürünlerin hal kayıt sistemi üzerinden künye bilgileri sorgulandı. Öte yandan haksız fiyat artışına yönelik de denetim yapıldı.

"ETİKET SİSTEMİNE ÇOK CİDDİ ANLAMDA DÜZEN GETİRİLDİ" Balıkesir Ticaret İl Müdürü İlhan Pehlivan ve beraberindeki ekip, Üçpınar Caddesi'ndeki bazı marketlerde denetim yaptı. Markete gelen bir vatandaşın, Pehlivan ve ekibine bazı ürünlerde raf ve kasa fiyatlarının uyuşmadığını söylemesi üzerine, böyle durumlarda vatandaşların neler yapması gerektiği konusunda bilgi verildi. Denetimin ardından gazetecilere açıklama yapan Pehlivan, marketlerde etiket, kasa, raf fiyatı ve haksız fiyat artışı denetimi yaptıklarını söyledi. Pehlivan, denetimleri her gün yaptıklarını vurgulayarak, "Gerek şikayetler üzerine gerekse ekiplerce marketlere girerek denetimleri gerçekleştiriyoruz. Denetimlerimiz süresince marketlerimizde iyileşmeler görüyoruz. Marketlerdeki etiket sistemine çok ciddi anlamda düzen getirilmiş oldu." diye konuştu. Tekirdağ Ticaret Müdürlüğü ekipleri de zincir marketlerde fahiş fiyat ve etiket denetimi kapsamında temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinin etiketlerini inceledi. Ürünlerde fahiş fiyat artışı olup olmadığı, etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark bulunup bulunmadığı, ürün fiyatının son değişim tarihi ile önceki fiyat listeleri kontrol edildi. Ticaret İl Müdürü Mehmet Furtına, il genelinde denetimlerin devam edeceğini belirtti.

Bakan Şimşek NTV'ye konuştu: Kira düzenlemesini uzatacak çalışmamız yok

Bakan Şimşek NTV'ye konuştu: Kira düzenlemesini uzatacak çalışmamız yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV'de ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, net rezervlerin artıya geçtiğini belirterek, "Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var." dedi. Enflasyonun kalıcı olarak düşeceğini vurgulayan Şimşek, "Ne örtük ne açık bir kur tahhüdümüz yok." şeklinde konuştu. Şimşek, kirada yüzde 25 zam sınırını uzatmak için çalışma olmadığını açıkladı. Kurumların uzun yıllardır zarar beyan ettiğini dile getiren Şimşek, asgari gelir vergisi sorusuna "Bütün fikirleri değerlendiriyoruz." yanıtını verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Kira düzenlemesini uzatacak çalışmamız yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Kira düzenlemesini uzatacak çalışmamız yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV'de ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, net rezervlerin artıya geçtiğini belirterek, "Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var." dedi. Enflasyonun kalıcı olarak düşeceğini vurgulayan Şimşek, "Ne örtük ne açık bir kur tahhüdümüz yok." şeklinde konuştu. Şimşek, kirada yüzde 25 zam sınırını uzatmak için çalışma olmadığını açıkladı.  Kurumların uzun yıllardır zarar beyan ettiğini dile getiren Şimşek, asgari gelir vergisi sorusuna "Bütün fikirleri değerlendiriyoruz." yanıtını verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Şimşek, kirada yüzde 25 zam sınırını uzatmak için çalışma olmadığını açıkladı.

Vergide adaletin öncelikli konular arasında olduğunu belirten Şimşek, "Türkiye'deki kurumlar vergisi mükelleflerinin önemli bir kısmı uzun yıllardır zarar beyan ediyorlar. İstisna ve muafiyetlere bakıyoruz." dedi. Şimşek, asgari gelir vergisi sorusuna "Bütün fikirleri değerlendiriyoruz." yanıtını verdi.

Şimşek, enflasyonun kalıcı olarak düşeceğine dikkat çekerek, "Otomotiv ve gayrimenkulde fiyatlar düşüyor, enflasyondaki düşüş hissediliyor. Bütün göstergeler kurda istikrara işaret ediyor. Tekerleği yeniden keşfetmeye gerek yok, dünya ne yapıyorsa onu yapıyoruz." dedi.

CARİ AÇIK HEDEFİ

Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar:

Program gerçekten çalışıyor, belirli alanlarda başarı çok net. Bazı alanlar sabır, kararlılık gerektiriyor. Büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru evrildik.

Büyük cari açık, erimiş rezervler o dönemin yansıması. Gelinen noktada net ihracatın büyümeye katkısı artı 1.6'ya döndü. İç talep hala güçlü ama daha ılımlı hale gelecek. Aşırı ısınmadan, ılımlı bir patikaya geçiş var.

Kaliteli ve dengeli bir büyüme var. Cari açık giderek daralıyor. Mayıs ayı itibarıyla cari açık 25 milyar dolara inmiş olacak. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 2,5'in altına inecek.

REZERVLERDE SON DURUM

Swap hariç net rezerv geçen hafta cuma itibarıyla 202'nin başından beri ilk kez artıya geçti. Eksi rezerv gündem olmaktan çıktı. Kısa vadeli kaynaklara sırtımızı dayamıyoruz.

Merkez Bankası'na son 2 ayda 65 milyar dolar kaynak girişi oldu.

(Kur korumalı mevduat) Hacim 70 milyar doların altına indi. Risk primi yüksek çünkü programın başındayız.

Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var. Program beklenilenden daha iyi çalışıyor.

ENFLASYON NEDEN YÜKSELDİ?

Bugünkü gerçekleşmeler genel olarak bizim hedeflerimizle uyumlu gidiyor. Biz enflasyonun 70'li rakamlarla zirveyi bulacağını geçen sene kamuoyuyla paylaştık. Yıllık enflasyona baktığınız zaman eleştiri haklı. "Program olmasaydı yıllık enflasyon nerede olurdu?" sorusu sorulmaz. Bunu bir kenara bırakalım, varsayımsal bir soru. Geçen seneki koşullara gidelim. Ülke çok büyük deprem yaşadı. Depremin enflasyona iki etkisi var. Bütçe açığını muazzam bir şekilde artırdı. İkincisi çok büyük olduğu için bazı büyükşehirlere nüfus kayışı oldu. O da kiraları artırdı. Deprem enkazının temizliği, inşaatların başlaması yazı buldu. İnşaat malzemelerinde, işçilik ücretlerinde muazzam artış oldu.

Gelelim ikinci hususa, geçen sene kuru serbest bırakmak zor kaldık. Çünkü 2021 yılında dolar/TL 18 liraya çıkmış, bir takım tedbirler alınmış KKM gibi. Uzun süre kur tutulmuş, 2023'ün neredeyse mart, nisanına kadar. Ama o dönemde enflasyon hala çok yüksek. Cari açıkta ihracat üzerinden bir çıkış sağlanacaksa, kuru biz mecburen serbest bıraktık. Kur geçişkenliği hiçbir dönemde olmadığı kadar yüksek.

Depremin ve seçim etkisiyle bütçe açığının yüzde 10'lara çıkma ihtimalinden bahsediliyordu. Bütçe açığı yüzde 5'e çekmek için vergileri artırdık.

ENFLASYONDA ZİRVE GÖRÜLDÜ MÜ?

"Birinci yıl geçiş yılı, enflasyon yükselecek" dedik. Bugün gelinen noktada yüzde 75,4 yüksek bir enflasyon ama geçmiş 12 ayı yansıtıyor. Baz etkisiyle yükselince neden atıfta bulunulmuyor?

Mayıs ayı enflasyonu Mayıs 2023 ile Mayıs 2024 arasındaki fiyatlar genel seviyesindeki artışı yansıtıyor. Geçmiş o. Program açısından anlamlı değil. Program geleceğe bakıyor.

Şimdi önümüzdeki 12 ay için bugün piyasa diyor ki 'Enflasyon yüzde 33 olacak.' Şimdi neredeyiz? Yüzde 75,4'te. Nereye gideceğiz, yüzde 33.

Biz piyasa öngörüsünün biraz muhafazakar olduğu kanısındayız. Çünkü biz, piyasa öngörülerinin zamanla, dezenflasyonun hız kazanmasıyla birlikte iyileşeceğine inanıyoruz.

Maliye politikasında ilave tedbirler alacağız. Maliye politikası ayağı güçlenecek, özellikle gelecek sene bütçe açığı yüzde 3'ün altına inecek.

Gelecek yıl dezenflasyonist maliye politikası uygulayacağız.

Özellikle vergide adalet ve etkinliği sağlayacak bir reform için çalışmamızda son aşamaya geldik. Haziran ayına yetişir mi bilmiyorum.

Gelecek sene, bütçe açığı çok net şekilde yüzde 3'ün altına inecek. Geçen sene tedbir almasaydık bütçe açığı yüzde 10 olacaktı.

Bu sene hedef açığı yüzde 5'in altına düşürmek. Yani enflasyon açısından nötr veya destekleyici hale getirmek.

"ENFLASYON KALICI OLARAK DÜŞECEK"

Seçici kredi kısıtlamaları var. Miktarsal sıkılaştırma var. Dolayısıyla bu enflasyon düşecek ve kalıcı olarak düşecek. Ama zaman alacak.

Enflasyonun şok öncesi döneme geri gelmesi ortalama 3,4 yıl alıyor. Daha biz ilk yılımızdayız.

Enflasyon kalıcı olarak düşecek ama bütün aktörlerin sabırlı olması lazım, biz de kararlıyız. Hizmetlerdeki fiyat katılığını çözmek zaman alacak.

Otomotiv ve gayrimenkulde fiyatlar düşüyor, enflasyondaki düşüş hissediliyor.

Kur oynaklığı azaldı. Bütün göstergeler kurda istikrara işaret ediyor.

Tekerleği yeniden keşfetmeye gerek yok, dünya ne yapıyorsa onu yapıyoruz.

İthalat azalmaya devam edecek. Cari açıktaki iyileşme hedeften daha iyi gidiyor. Enerjide dışa bağlılığın azaltılması en kritik değişkendir. Enerjinin ithalattaki payı çok yüksek.

Özellikle yenilenebilir enerji, dünya ve Türkiye'deki aktörlerin ilgisi çok büyük.

TÜRKİYE'YE KAYNAK GİRİŞİ

Son 12 ayda yaklaşık net bazda 17 milyar dolarlık yabancı girişi var.

Yabancıların tahvillerdeki oranı yüzde 10'lara gidiyor. Enflasyonu indireceğimize dair güven arttığı zaman ben inanıyorum çok ciddi fon akışı olacak.

Para piyasasındaki sıcak kaynağa sırtımızı dayayamayız. Bankalar uzun vadeli finansmalara da erişebiliyor.

Bizim çok taraflı bankalarla ilişkilerimiz çok iyi; Dünya Bankası, EBRD, İslam Kalkınma Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası.

Çok büyük ihtimalle bu ay içerisinde Dünya Bankası Başkanı bizi ziyarete gelecek.

Şu anda taahhüt veya taahhüte dönüşecek pozisyonları dikkate alırsanız 60 milyar doların üzerinde bir kaynağı önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye'ye kanalize edecekle, sırtımızı sıcak kaynağa dayamıyoruz.

Likidite konusunda gerekirse Hazine olarak destek olacağız, alternatiflere bakıyoruz, borçlanma sınırımız var. Yetkiler çerçevesinde durum değerlendirmesi yapıyoruz.

CARRY TRADE AÇIKLAMASI Bizim ne örtük ne açık bir kur tahhüdümüz yoktur, olmayacaktır. Carry trade, piyasanın bir parçası, bu olacak. Program sonuç verdikçe vadelerin uzayacağını düşünüyorum. Ben risklerin azaldığı kanısındayım.

Bizim tercihimiz küresel doğrudan yatırımlardır. Doğrudan yatırım istiyoruz, yatırımları artırmak zaman alır.

Şu anda piyasa bizi sanki kredi notumuz 1,5 kademe daha yukarıdaymış gibi fiyatlıyor

KİRADA ZAM SINIRI KALKIYOR MU?

Hiçbir şey yapmazsak düzenleme temmuzda ortadan kalkıyor.

Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok.

TASARRUF TEDBİRLERİ

KİT'lerde yönetişim reformu gibi birçok gündemimiz var

Kamu ihale reformu yapacağız. İstisnaları önemli ölçüde azaltacak adımlar atacağız. 

Vergide adalet ve etkinlik önemli bir önceliğimiz.

ASGARİ GELİR VERGİSİ UYGULANACAK MI?

Türkiye'deki kurumlar vergisi mükelleflerinin önemli bir kısmı uzun yıllardır zarar beyan ediyorlar.

20 yıl boyunca zarar eden bir şirketi açık tutarmısınız? Yüksek teknoloji Teslavari firmalar istisna tabi. Ama normal geleneksel bir sektörden 5 yıl üst üste zarar etseniz devam edermisiniz? İstisna ve muafiyetlere bakıyoruz. Bütün bu konuları içeren önemli bir çalışmamız var. Belirli bir noktaya gelince kamuoyuyla paylaşırız.

(Asgari gelir vergisi) Bütün fikirleri değerlendiriyoruz.

"GRİ LİSTE"DEN ÇIKIŞ NE ZAMAN?

Bu ayın sonunda Singapur'daki FATF genel kurulun gündem maddelerinden biri de Türkiye'nin gri listeden çıkartılıp çıkartılmayacağı konusu. Biz gitmeyi planlıyoruz. İlk sinyaller giden heyetin olumlu rapor yazdığı yönünde, siyasi bir mülahaza olmazsa Türkiye, Gri Liste'den çıkmış olacak

Türksat 6A yarın ABD'ye gönderilecek

Türksat 6A yarın ABD'ye gönderilecek

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, yarın Ankara'dan uzaya fırlatılacağı ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ne uğurlanacak.

Mürted Hava Meydanı'nda saat 12.00'de düzenlenecek olan uğurlama törenine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır katılacak. Törende, Uraloğlu ve Kacır'ın ortak açıklama yapması bekleniyor. Törenin ardından fırlatmada görev alacak personelle Türksat 6A, Antonov AN-124 tipi kargo uçağıyla ABD'ye gönderilecek.

Türksat 6A'nın hava yolculuğu yaklaşık 1 gün sürecek ve ardından Cape Canaveral Uzay Üssü'ndeki Space X tesislerinde fırlatma prosedürleri başlatılacak. Uydunun 8-15 Temmuz 2024'te yörüngesine fırlatılması planlanıyor.

YÜZDE 80'İN ÜZERİNDE YERLİLİK ORANI Türksat 6A Projesi'nde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TÜRKSAT AŞ müşteri kurum olarak, TÜBİTAK UZAY proje yönetici kurum, ASELSAN, TUSAŞ ve C2TECH firmaları ise proje yürütücü kurum olarak yer aldı. Türksat 6A, yüzde 80'in üzerindeki yerlilik oranıyla Ankara'da TUSAŞ'taki USET'te Türk mühendisleri tarafından üretildi. Türksat 6A, 42 derece doğu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak.

HEDEF UYDU İHRACATÇISI KONUMUNA YÜKSELMEK

7,5 kilovat güce sahip, 4 bin 250 kilogram ağırlığındaki Türksat 6A ile mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya, Türksat'ın kapsama alanına girecek. Uyduların ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artması hedefleniyor. Haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına giren Türkiye'nin, Türksat 6A tecrübesinin ardından uydu ihracatçısı konumuna yükselmesi de hedefler arasında yer alıyor.

Hazine 2 tahvil ihalesi ile 1 kira sertifikası satışı gerçekleştirecek

Hazine 2 tahvil ihalesi ile 1 kira sertifikası satışı gerçekleştirecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yarın 2 devlet tahvili ihalesi düzenleyecek, 1 kira sertifikasının da doğrudan satışını yapacak.

Bakanlığın yayınladığı iç borç ihraç takvimine göre, ilk ihalede, 7 yıl (2506 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, değişken faizli devlet tahvili yeniden ihraç edilecek. İkinci ihalede 9 yıl (3409 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. Ayrıca 3 yıl (1092 gün) vadeli, 6 ayda bir kira ödemeli, TÜFE'ye endeksli kira sertifikasının doğrudan satışı gerçekleştirilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Net rezerv artıya geçti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Net rezerv artıya geçti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulunuyor. Şimşek, net rezervlerin artıya geçtiğini belirterek, Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında açıklamalarda bulunuyor...

Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar:

Program gerçekten çalışıyor, belirli alanlarda başarı çok net. Bazı alanlar sabır, kararlılık gerektiriyor. Büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru evrildik.

Büyük cari açık, erimiş rezervler o dönemin yansıması. Gelinen noktada net ihracatın büyümeye katkısı artı 1.6'ya döndü. İç talep hala güçlü ama daha ılımlı hale gelecek. Aşırı ısınmadan, ılımlı bir patikaya geçiş var.

CARİ AÇIK HEDEFİ

Kaliteli ve dengeli bir büyüme var. Cari açık giderek daralıyor. Mayıs ayı itibarıyla cari açık 25 milyar dolara inmiş olacak. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 2,5'in altına inecek.

REZERVLERDE SON DURUM

Swap hariç net rezerv geçen hafta cuma itibarıyla 202'nin başından beri ilk kez artıya geçti. Eksi rezerv gündem olmaktan çıktı. Kısa vadeli kaynaklara sırtımızı dayamıyoruz.

Merkez Bankası'na son 2 ayda 65 milyar dolar kaynak girişi oldu.

(Kur korumalı mevduat) Hacim 70 milyar doların altına indi. Risk primi yüksek çünkü programın başındayız.

Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var. 

Program beklenilenden daha iyi çalışıyor.

ENFLASYON NEDEN ARTTI?

Bugünkü gerçekleşmeler genel olarak bizim hedeflerimizle uyumlu gidiyor. Biz enflasyonun 70'li rakamlarla zirveyi bulacağını geçen sene kamuoyuyla paylaştık. Yıllık enflasyona baktığınız zaman eleştiri haklı. "Bu program olmasaydı yıllık enflasyon nerede olurdu?" sorusu sorulmaz. Geçen seneki koşullara gidelim. Ülke çok büyük deprem yaşadı. Depremin enflasyona iki etkisi var. Bütçe açığını muazzam bir şekilde artırdı. İkincisi çok büyük olduğu için bazı büyükşehirlere nüfus kayışı oldu. O da kiraları artırdı. Deprem yılın ilk yarısında oldu ama enkazın temizlenip inşaatların başlaması yazı buldu. İnşaat maliyetleri ve işçilik ücretlerinde artış oldu. Kuru serbest bırakmak zorunda kaldık. Uzun bir süre kur tutulmuş. Kuru serbest bıraktık, o ciddi şekilde enflasyonist. Kur geçişkenliği hiçbir dönemde olmadığı kadar yüksek. Depremin ve seçim etkisiyle bütçe açığının yüzde 10'lara çıkma ihtimalinden bahsediliyordu. Bütçe açığı yüzde 5'e çekmek için vergileri artırdık. Bunlar enflasyonist.

Ayrıntılar geliyor...

Merkez Bankası'nın net rezervleri pozitife geçti

Merkez Bankası'nın net rezervleri pozitife geçti

Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervleri, 31 Mayıs Cuma günü artıya geçerek 1,5 milyar dolara çıktı. Böylece net rezervler 4 yıldan daha uzun süre sonra ilk kez pozitif bölgeye geçti.

TCMB'nin swap hariç net rezervleri, 29 Mart 2024’ten itibaren 66,5 milyar dolarlık iyileşme ile 31 Mayıs Cuma günü artıya geçerek 1,5 milyar dolara çıktı Swap hariç net rezervler seçim öncesinde -65 milyar dolara kadar gerilemişti. Seçimlerden sonraki süreçte net rezervlerde hızlı toparlanma kaydedildi. Böylece swap hariç net rezervler, Mart 2020'den bu yana ilk kez pozitif bölgeye geçti.

Söz konusu dönemde brüt rezervler 123,1 milyar dolardan 143,6 milyar dolara yükseldi. Uzmanlar, TL'ye geçiş ve yabancı girişlerinde gözlenen olumlu seyrin uluslararası rezerv yükselişine destek vermeye devam edeceği görüşünü yineledi.

SWAP HARİÇ NET REZERV NEDİR? Swap hariç net rezerv, merkez bankalarının sahip olduğu döviz rezervlerinden swap işlemleri sonucunda aldığı borçların çıkarılmasıyla elde edilen rezerv miktarını ifade eder. Bu kavram, swap işlemlerinin dahil edilmediği yani merkez bankalarının swap anlaşmaları yaparak elde ettiği döviz varlıklarının hesaba katılmadığı net rezerv miktarını gösterir.

SWAP ANLAŞMASI NEDEN YAPILIR? Merkez bankaları, döviz rezervlerini artırmak ve döviz kurlarını dengelemek için zaman zaman diğer ülkelerle swap anlaşmaları yapabilirler. Swap anlaşmaları, iki ülkenin merkez bankalarının belirli bir süre için birbirlerinin para birimlerini belirli bir faiz oranı ile değiştirmesidir. SWAP HARİÇ NET REZERV NEDEN ÖNEMLİ? Swap yoluyla elde edilen rezervler, geri ödenmesi gereken borçlar olduğu için swap hariç net rezerv hesaplanırken borçlar düşülür. Swap hariç net rezerv, ülkenin döviz rezervlerinin ne kadarının kullanılabilir olduğunu ve merkez bankasının döviz piyasalarında ne kadar müdahale gücüne sahip olduğunu anlamak için önemli bir göstergedir.

Bakan Şimşek: Dış dengede iyileşme devam ediyor

Bakan Şimşek: Dış dengede iyileşme devam ediyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Nisandaki geçici bozulmanın ardından dış ticaret dengesindeki iyileşme öngörülerimiz doğrultusunda devam etti." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayısta dış ticaret dengesinin yıllık 6 milyar dolar iyileştiğini belirterek, "Nisandaki geçici bozulmanın ardından dış ticaret dengesindeki iyileşme öngörülerimiz doğrultusunda devam etti." ifadesini kullandı. Şimşek, sosyal medya hesabından mayıs ayı dış ticaret istatistiklerine ilişkin paylaşım yaptı. Dış dengedeki iyileşmenin devam ettiğine dikkati çeken Şimşek, ihracatın yüzde 11,4 arttığı, ithalatın ise yüzde 10,3 daraldığı mayısta dış ticaret dengesinin yıllık 6 milyar dolar iyileştiğini bildirdi. Bakan Şimşek, şunları kaydetti: "Nisandaki geçici bozulmanın ardından dış ticaret dengesindeki iyileşme öngörülerimiz doğrultusunda devam etti. Son 20 yılda ortalama yüzde 3,8 olan cari açığın milli gelire oranının yıl sonunda yüzde 2,5 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Açığın daralması dış kaynak ihtiyacımızı azaltarak kalıcı rezerv birikimine imkan sağlayacaktır. Dezenflasyonun dengelenmeye eşlik edeceği bir döneme giriyoruz."

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,58 değer kazanarak 10.461 puana çıktı.

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 60,07 puan artışla 10.460,55 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 49 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,79 ve holding endeksi yüzde 0,33 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 5,61 ile iletişim, en çok kaybettiren yüzde 1,60 ile bilişim oldu. Analistler, küresel pay piyasalarının, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararının yanı sıra ABD'de açıklanacak istihdam raporu verileri başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceği haftanın ilk işlem gününde pozitif bir seyir izlediğini ifade etti. Yurt içinde açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayısta aylık bazda yüzde 3,37, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1,96 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 75,45, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 57,68 olarak gerçekleşti. Günün geri kalanında dünya genelinde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, BIST 100 endeksinde 10.500 ve 10.600 puan direnç, 10.400 ve 10.300 seviyelerinin destek konumunda olduğunu ifade etti.

Mayıs ayı zam şampiyonu belli oldu

Mayıs ayı zam şampiyonu belli oldu

Tüketici fiyatları bazında mayısta fiyatı en çok artan ürün kakao oldu. En fazla fiyat düşüşü ise sebzede yaşandı.

Tüketici fiyatları bazında mayısta en fazla fiyat artışı yüzde 15,51 ile kakaoda (kakaolu ürünler hariç), en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 12,14 ile sebze (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) ile ilgili ürünlerde görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen ay kakaodaki (kakaolu ürünler hariç) fiyat artışını yüzde 12,03 ile erkek giyim, yüzde 9,39 ile kadın giyim izledi. Mayısta fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 9,27 ile şarküteri ürünleri ve diğer et çeşitleri, yüzde 8,82 ile kahve ve yüzde 8,03 ile okul öncesi eğitim ve ilköğretim yer aldı. Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 12,14 ile sebzede (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) gerçekleşti. Bunu, yüzde 9,3 ile kara yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı, 5,99 ile yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler, yüzde 3,11 ile kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağları, yüzde 1,45 ile likid hidrokarbonlar takip etti.

Mayıs ayında rekor ihracat

Mayıs ayında rekor ihracat

Türkiye'nin ihracatı mayıs ayında yüzde 11,4 artışla 24,1 milyar lira ile rekor kırdı. Bu dönemde ithalat yüzde 10 düşüşle 30,6 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığı, mayısta yıllık bazda yüzde 48 geriledi. Beş aylık dış ticaret açığı ise yüzde 34 düşüşle 36,8 milyar dolar oldu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, mayıs ayı dış ticaret verilerini açıkladı.

Buna göre Türkiye'nin ihracatı, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 artışla 24,1 milyar dolara yükseldi.  İthalat yüzde 10,3 azalışla 30 milyar 593 milyon dolara geriledi.

Bolat, tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracatının kayıtlara geçtiğini açıkladı.

Dış ticaret hacmi yüzde 1,9 azalışla 54 milyar 668 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İhracattaki artış ve ithalattaki azalışın etkisiyle dış ticaret açığı yıllık bazda yüzde 48 azalarak 6 milyar 518 milyon dolara geriledi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçen ay yıllık bazda 15,3 puan artarak yüzde 78,7'e yükseldi.

DIŞ TİCARET AÇIĞI BEŞ AYDA YÜZDE 34 DÜŞTÜ

Ocak-mayıs döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artarak 106 milyar 914 milyon dolar, ithalat yüzde 9,3 azalışla 143 milyar 674 milyon dolar olarak hesaplandı.

Söz konusu dönemde, dış ticaret açığı yüzde 34,4 azalarak 36 milyar 761 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 74,4 oldu.

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

Mayısta en fazla ihracat yapılan ülke 1 milyar 902 milyon dolarla Almanya oldu. Bu ülkenin ardından 1 milyar 475 milyon dolarla ABD ve 1 milyar 448 milyon dolarla İngiltere geldi.

En fazla ithalat yapılan ülkeler ise 3 milyar 861 milyon dolarla Çin, 3 milyar 780 milyon dolarla Rusya ve 2 milyar 283 milyon dolarla Almanya oldu.

İmalatta yavaşlama belirginleşti

İmalatta yavaşlama belirginleşti

İmalat sanayisinin performansını ölçen PMI göstergesi, üst üste ikinci ayda eşik değerine altına indi. Endeks, imalatta yavaşlamanın belirgin hale geldiğini ortaya koydu.

Türk imalat sanayisi, mayıs ayında üst üste ikinci ay 50 eşik değerinin altında performans gösterdi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) PMI verisi, mayıs ayında 49,3'ten 48,4’e geriledi. Mayıs ayında Türk imalat sektörünün karşılaştığı zorlu talep ortamı, toplam yeni siparişlerde ve ihracatta yavaşlamanın sürmesine yol açtı. Firmalar üretim ve istihdam düzeylerini azalttı. Üretim takip edilen 10 sektörün sadece üçünde artış gösterdi. Son veriler sektörün faaliyet koşullarındaki yavaşlamanın ılımlı olmakla birlikte 2024 başından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleştiğine işaret etti. Şirketler yeni siparişlerde keskin bir azalma yaşandığını ve düşüşün ocak ayından bu yana en yüksek oranda olduğunu bildirdi. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı ölçen bir göstergedir. Endekste 50'nin altında ölçülen değerler daralmaya, 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar iyileşmeye işaret ediyor.

Çalışan annelere 325 euro destek başvurusu: Annelere destek ödemesi başvurusu nasıl yapılır, şartlar neler?

Çalışan annelere 325 euro destek başvurusu: Annelere destek ödemesi başvurusu nasıl yapılır, şartlar neler?

Çalışan annelere 325 euro destek ödemesiyle ilgili ayrıntılar belli oldu ve başvuru ekranı erişime açıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışma hayatında kadınları desteklemeye devam ettiklerini belirterek, Ankara, İstanbul ve İzmir'de, 12 ay boyunca çalışan annelere 325 euro (11.339 TL) destek sağlanacağını açıkladı. Peki, çalışan annelere 325 euro destek ödemesi başvurusu nasıl yapılır, şartlar neler?

Çalışan annelere 325 euro destek başvurusunun nasıl yapılacağı, Bakan Işıkhan'ın duyurusuyla birlikte sorgulanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Avrupa Birliği destekli projeyle İstanbul, Ankara ve İzmir’de 3 bin 500 sigortalı anneye 12 ay boyunca 325 euro destek verecek. Peki, çalışan annelere 325 euro destek ödemesi başvurusu nasıl yapılır, şartlar neler?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kadınlara verilecek destek ödemeleriyle ilgili ayrıntıları açıkladı. Bakan Işıkhan'ın duyurusu şu şekilde;"Çalışma hayatının her kademesinde kadınları desteklemeye devam ediyoruz.Sosyal Güvenlik Kurumumuz aracılığıyla;Çocuk bakım sorumlulukları nedeniyle istihdamdan uzaklaşmanın önüne geçmek için anneleri destekliyor, kayıtlı istihdamda kalmalarını sağlıyoruz. Projemizin ikinci dönemine başvurular bugün itibarıyla başlıyor.Proje kapsamında; Ankara, İstanbul ve İzmir'de, 12 ay boyunca çalışan annelere 325 avro (11.339 TL) destek sağlanacak.Eğitimli ve sigortalı çocuk bakıcılığının teşvikini de sağlamayı hedeflediğimiz projeden toplam 7 bin kadın faydalanacak.Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi II (EDU-CARE II) kapsamında başvuruları aşağıdaki link aracılığıyla e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz."
Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi II (EDU-CARE II) kapsamında başvurular aşağıdaki link aracılığıyla e-Devlet üzerinden yapılabilecek.Proje sayesinde hem anneler aldıkları maddi destekle istihdamdan kopmamış olacak hem de eğitimli ve sertifikalı çocuk bakıcıları istihdamı teşvik edilecek.ANNELERE 325 EURO DESTEK BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN
İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere üç ilde uygulanacak projeyle 12 ay boyunca uygulanacak projeyle, çalışan annelere ayda 325 euro destek verilecek.
Avrupa Birliği’nin finansman desteği sağladığı projeyle 0-36 ay arasında çocuğu olan ve çocuk bakım sorumlulukları nedeniyle istihdamdan uzaklaşma riski bulunan annelerin, desteklenerek kayıtlı istihdamda kalmaları veya istihdama katılmaları amaçlanıyor.

Fenerbahçe hisselerinde Mourinho heyecanı

Fenerbahçe hisselerinde Mourinho heyecanı

Fenerbahçe'nin Jose Mourinho heyecanı borsaya da yansıdı. Fenerbahçe hisseleri, haftanın ilk işlem gününde 136,80 lira ile tavan fiyattan işlem görüyor. Son 3 işlem gününde ise yükseliş yüzde 30'a yaklaştı.

Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü dünyaca ünlü isim Jose Mourinho oldu. 45 bin taraftarın önünde yapılan görkemli bir tören ile Mourinho, 2+1 yıllık sözleşmeye imza attı. Mourinho hamlesi ile birlikte Fenerbahçe Futbol A.Ş (FENER) hisseleri yükselişe geçti. Fenerbahçe hisseleri, yeni haftanın ilk işlem gününde yüzde 9,97 yükselişle 136,80 liradan işlem görüyor. Son 3 işlem günündeki değer kazancı yüzde 30'a yaklaştı. Fenerbahçe hisseleri, yükselişin başladığı 30 Mayıs'ta 105 lira civarında alıcı buluyordu.

Fenerbahçe'nin performansı diğer spor hisselerine de yaradı. Galatasaray yüzde 4,9, Beşiktaş yüzde 3,9 ve Trabzonspor yüzde 4,4 artış kaydetti.

İmza töreninde konuşan Mourinho, "Futbol sizler bizler için bir tutkudur. Öyle hissediyorum ki bu tutkuyu hissedebileceğim bir yerdeyim. Sizin hayalleriniz, benim hayallerim." dedi.

Emekli maaşı temmuz zammı 2024: Emekli maaşları ne kadar olacak, refah payı verilecek mi? 5 aylık enflasyon farkına göre zam oranları belli oldu

Emekli maaşı temmuz zammı 2024: Emekli maaşları ne kadar olacak, refah payı verilecek mi? 5 aylık enflasyon farkına göre zam oranları belli oldu

Emekli maaşı temmuz zammının ne kadar olacağı, SSK ve Bağ-kur emeklileri tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Yılda 2 kez toplu sözleşme zammına ek 6 aylık enflasyon farkı alan emekliler, gözlerini temmuz ayına çevirdi. Bu ay açıklanan mayıs ayı enflasyonuyla birlikte emekliler şimdiden yüzde 22,72'lik zammı haketmiş oldu. Peki, 2024 emekli maaşı temmuz zammı ne kadar olacak? Emekliye refah payı verilecek mi?

6 aylık enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte emeklilerin temmuz ayı zammı da belirlenmiş olacak. Milyonlarca emekli temmuz ayı maaşlarının ne kadar olacağını ve refah payı verilip verilmeyeceğini araştırıyor. Emekliye refah payı konusuyla ilgili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz günlerde açıklama bulundu ve temmuz ayını işaret etti. Peki, 2024 emekli maaşı temmuz zammı ne kadar olacak? Refah payı verilecek mi?
Her yıl iki kez ocak ve temmuz dönemlerinde maaşlarına zam alan emekliler, 2024 yılının ilk 6 aylık dönemi için yüzde 49,25 oranında maaşlarına zam almıştı.Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için açıklanan enflasyon verisiyle birlikte 5 aylık enflasyon farkı 22,72 olarak açıklandı. Böylelikle emekliler mayıs ayı itibarıyla yüzde 22,72 enflasyon farkını şimdiden haketmiş oldu.Son yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyon yüzde 25,46 olarak hesaplandı.Bu hesaplamalar temmuz ayında açıklanacak olan haziran ayı enflasyonuyla aynı doğrultuda gelirse eğer emeklilerin alacağı zam oranı, enflasyon farkına bağlı olarak yüzde 25,46 olacak.
Geçtiğimiz haftalarda konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Şu anda bunu konuşmak için çok erken. Bunun için temmuz ayını bekleyelim" demişti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, mayıs ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,37 olarak açıklandı.Buna göre; SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için 3,16, nisan ayı için 3,18 ve mayıs ayı için 3,37 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.Böylece memur ve emeklileri maaş zammını ilgilendiren enflasyon metriği yüzde 22,72 olarak belirlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,18 olarak açıklandı.Buna göre; SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için 3,16 ve nisan ayı için 3,18 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.Böylece memur ve emeklileri maaş zammını ilgilendiren enflasyon metriği yüzde 18,72 olarak belirlendi.
Emekli maaşları, 6 aylık enflasyon oranında zamlanıyor.5 aylık enflasyon yüzde 22,72 olarak gerçekleşti.Böylece mayıs ayı itibarıyla işçi emeklisinin maaş zammı şimdiden yüzde 22,72 oldu.

5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? 2024 memur ve emekli zammı şimdiden ne kadar olacak?

5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? 2024 memur ve emekli zammı şimdiden ne kadar olacak?

5 aylık enflasyon farkı mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte yüz binlerce memur ve emeklinin gündeminde yer alıyor. Çalışan memur ve emekliler, mayıs ayı enflasyonun oranlarının belli olmasıyla birlikte, ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs aylarını kapsayan 5 aylık enflasyon farkına odaklandı. Memur ve emekli zammında belirleyici enflasyon farkının güncel görünümü merak ediliyor. Peki, 5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? 2024 memur ve emekli maaşı zammı şimdiden ne kadar?

5 aylık enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte, çalışan yüz binlerce memur ve emekli güncel maaş zamlarının ne kadar olduğuna odaklandı. Yılda iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkına bağlı zam alan memur ve emekliler, 2024 yılının beşinci enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte şimdiden temmuzda alacakları zamları hesaplamaya başladı. Peki, 5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? İşte enflasyon farkına göre memur ve emekli maaşı zam oranları.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, mayıs ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,37 olarak açıklandı.Buna göre; SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için 3,16, nisan ayı için 3,18 ve mayıs ayı için 3,37 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.Böylece memur ve emeklileri maaş zammını ilgilendiren enflasyon metriği yüzde 22,72 olarak belirlendi.
Emekli maaşları, 6 aylık enflasyon oranında zamlanıyor.5 aylık enflasyon yüzde 22,72 olarak gerçekleşti.Böylece mayıs ayı itibarıyla işçi emeklisinin maaş zammı şimdiden yüzde 22,72 oldu.
Memur ve memur emeklileri ise haziran ayı itibarıyla yüzde 17,38 zam hakkı elde etmiş oldu.Memur ve memur emeklileri yılın ilk altı ayın toplu sözleşme ile yüzde 15 zam almıştı. Toplu sözleşme gereği ilk altı aydan doğacak enflasyon farkını da almaları gerekecek.Dolayısıyla altı aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan bölümü enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacak.
Ayrıca memur ve memur emeklilerinin toplu sözlemeden doğan ikinci altı ay için yüzde 10'luk zam hakkı bulunuyor.Bu çerçevede yapılan hesaplamalar sonucunda memur ve memur emeklilerinin mayıs itibarıyla yüzde 17,38'lık kümülatif zammı netleşmiş oldu.Memur, memur ve işçi emeklilerinin maaş zam oranı haziran ayı enflasyon rakamları ile netleşecek.Haziran ayı enflasyon rakamlarının 3 Temmuz 2024 tarihinde açıklanması bekleniyor.
Her yıl iki kez ocak ve temmuz dönemlerinde maaşlarına zam alan emekliler, 2024 yılının ilk 6 aylık dönemi için yüzde 49,25 oranında maaşlarına zam almıştı.Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için açıklanan enflasyon verisiyle birlikte 5 aylık enflasyon farkı 22,72 olarak açıklandı. Böylelikle emekliler mayıs ayı itibarıyla yüzde 22,72 enflasyon farkını şimdiden haketmiş oldu.Son yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyon yüzde 25,46 olarak hesaplanmıştı.Bu hesaplamalar temmuz ayında açıklanacak olan haziran ayı enflasyonuyla aynı doğrultuda gelirse eğer emeklilerin alacağı zam oranı, enflasyon farkına bağlı olarak yüzde 25,46 olacak.

Bakan Şimşek: En kötüsü geride kaldı

Bakan Şimşek: En kötüsü geride kaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, en kötüsünün geride kaldığını belirterek, "Dezenflasyon sürecine giriyoruz. Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına gerileyecek." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda "en kötüsü"nün geride kaldığını belirterek, "Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak. Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50'nin altına gerileyecek." ifadelerini kullandı. Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin paylaşım yaptı. Geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyenin bu ay görüldüğüne işaret eden Şimşek, "En kötüsü geride kaldı." değerlendirmesinde bulundu. Şimşek, enflasyonla mücadelede geçiş döneminin böylece tamamlandığına, dezenflasyon sürecine girildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak. Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50'nin altına gerileyecek. Dezenflasyon öngören piyasa yıllık enflasyonu 12 ay sonra yüzde 33,2, 24 ay sonra yüzde 21,3 bekliyor. Önümüzdeki dönemde beklentiler hedeflerimize daha da yakınsayacak. Mali disiplini güçlendirerek dezenflasyon sürecine verdiğimiz destek artarak devam edecek. Fiyat istikrarına ulaşmak sabır ve zaman gerektiriyor, hedefimize ulaşmakta kararlıyız."

Haziran ayı kira artış oranı ne kadar, yüzde kaç oldu? 2024 haziran ayı kira zammı ne kadar, kaç TL?

Haziran ayı kira artış oranı ne kadar, yüzde kaç oldu? 2024 haziran ayı kira zammı ne kadar, kaç TL?

Haziran ayı kira artış oranı, mayıs ayı enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon kararıyla birlikte, kira artışlarını etkileyen 12 aylık TÜFE rakamları da netleşmiş oldu. Peki, haziran ayı kira artış oranı ne kadar, yüzde kaç oldu? Ev ve işyeri kira zammı ne kadar, kaç TL?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte haziran ayı kira artış oranı belli oldu. Her ay enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte gündeme gelen kira artış oranları ev, işyeri sahipleri ve kiracıların gündeminde yer almaya başladı. Haziran ayı kira artış oranı normal şartlarda TÜFE'nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenecekti fakat hükümet tarafından geçtiğimiz yıllarda getirilen yüzde 25 kira zammı sınırlamasının sürmesi nedeniyle, haziran ayında yapılacak artış oranı da kısıtlanmış oldu. Peki, haziran ayı kira artış oranı ne kadar, yüzde kaç oldu? İşyeri kira zammı ne kadar, kaç TL?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kiralarda yüzde 25 zam sınırlamasının temmuz ayına kadar süreceği belirtmişti.Buna göre; Kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek. Böylelikle kontrat süresi dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına kayıtsız kalarak ev sahiplerine haziran ayında da yüzde 25 zam yapabilecek.Kirada yüzde 25 zam sınırlaması temmuz ayından sonra sona erecek ve ağustos ayı itibarıyla kiracılar TEFE TÜFE rakamlarına göre zamlı kiralarını ödeyecek.
Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25'le sınırlandırılmıştı.Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak.Yüzde 25'lik zam sınırı sadece konut için geçerli olacak. İşyeri kiraları için böyle bir sınır bulunmuyor. İşyeri kiraları 12 aylık TÜFE rakamlarına göre yapılacak.
İşyerlerine yapılacak kira zammı oranında ise sınırlama bulunmuyor. Haziran ayı kira artış oranı yüzde 62,51 olarak belirlendi. Böylece kira kontrat süresi haziran ayında dolan işletme sahipleri kiralarında tavan zammı yüzde 62,51 olarak uygulayacak.
Mevcut Kira Bedeli: 20 bin TLKira Artışı Yapılacak Ay: Haziran 2024Girdiğiniz Artış Oranı: %25Kira Artış Tutarı: 5 bin TLAylık Yeni Kira Tutarı: 25 bin TL
Mevcut Kira Bedeli: 20 bin TLKira Artışı Yapılacak Ay: Haziran 2024Girdiğiniz Artış Oranı: %62,51Kira Artış Tutarı: 12 bin 502 TLAylık Yeni Kira Tutarı: 32 bin 502 TL

Borsa haftaya yükselişle başladı

Borsa haftaya yükselişle başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,41 yükselişle 10.443,16 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 42,69 puan ve yüzde 0,41 artarak 10.443,16 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,25 ve holding endeksi yüzde 0,09 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,98 ile spor olurken, en çok kaybettiren yüzde 0,51 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu. Cuma günü, satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,77 azalışla 10.400,48 puanla tamamladı. Analistler, küresel pay piyasalarının, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararının yanı sıra ABD'de açıklanacak istihdam raporu verileri başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceği haftaya pozitif bir seyirle başladığını ifade etti.

Bugün yurt içinde ayrıca imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), yurt dışında ise dünya genelinde imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.500 ve 10.600 puanın direnç, 10.400 ve 10.300 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

❌