Okuma görünümü

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.

Beştepe'de ekonomi toplantısı

Yılın dördüncü Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı Beştepe'de gerçekleştirildi. Kurulda, Orta Vadeli Program ve tarımsal üretim meseleleri ele alındı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, "yılın ikinci yarısında yıllık enflasyonda belirgin bir gerileme bekliyoruz" denildi.

Çin'de sanayi şirketlerinin kârları arttı

Çin'de sanayi şirketlerinin kârları arttı

Çin'de sanayi şirketlerinin kârları, yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 artış kaydetti.

Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre, yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,76 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin toplam kârları, Ocak-Nisan 2024 döneminde 2,09 trilyon yuana (yaklaşık 289 milyar dolar) ulaştı. Toplam kârlılık, nisan ayında yıllık bazda sabit kalırken ilk dört ayda ilk çeyrekteki yüzde 4,3'lük artış oranını korudu. Çin'de sanayi kuruluşlarının kârları, 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 2,3 azalırken 2024'ün ilk iki ayında yüzde 10,2 artış kaydetmiş, mart ayında ise yüzde 3,5 azalmıştı.

'Uluslararası yatırımlar hız kazanacak'

Türkiye’nin 2021 yılı ekim ayından beri bulunduğu Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Gri listesi’nden Haziran sonunda çıkacağına kesin gözüyle bakıldığını söyleyen BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Kork, "Gri listeden çıkış ile uluslararası yatırımlar hız kazanacak" dedi.

Et ve Süt Kurumu'ndan 'Salmonella' açıklaması

Et ve Süt Kurumu (ESK), ithalatı yapılan ve laboratuvar sonucu Salmonella pozitif olan etler ile ilgili olarak, "Bahse konu ürünlerin herhangi bir şekilde üretimde kullanılması veya satışı söz konusu değildir" açıklamasını yaptı

"Sektör canlanacak, PGYF kurabiliriz"

Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in proje gayrimenkul yatırım fonları (PGYF) hakkında yaptığı açıklamanın ardında değerlendirmede bulundu. Akbal, "Burada düşük tasarruf sahibi olan kesime de konut edindirecek bir kapsamı sağlaması planlanır ise, erişilebilir konut üretimine yönelik bir adım olur ise biz de Fuzul Topraktan olarak fon kurmayı planlıyoruz" dedi

ESK'den salmonella iddialarına yanıt

Et ve Süt Kurumu (ESK), analiz sonucu salmonella pozitif olan etler için imha kararı alındığını, bu ürünlerin herhangi bir şekilde üretimde kullanılmasının veya satışının söz konusu olmadığını bildirdi.

Sarp Sınır Kapısı'ndan TIR geçişlerinde rekor

Sarp Sınır Kapısı'ndan TIR geçişlerinde rekor

Sarp Sınır Kapısı'ndan 26 Mayıs'ta bin 309 TIR geçiş yaptı. Gürcistan yönüne ihracat çıkışları 450 TIR ile rekor kırdı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), 26 Mayıs'ta Sarp Sınır Kapısı'ndan 825'i çıkış, 484'ü giriş olmak üzere toplam 1309 TIR'ın geçiş yaptığını bildirdi. UND tarafından yapılan açıklamada, Sarp Sınır Kapısı'nda rekor geçiş sayılarının yaşandığı belirtilerek bu artışın Sarp Gümrük Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar ve gayretlerin sonucu gerçekleştiği ifade edildi. Açıklamada, Covid-19 salgını öncesinde, Türkiye’den Gürcistan ve Orta Asya ülkelerine ihracat amaçlı ortalama 450 civarında çıkış gerçekleştiği belirtilirken, Sarp Gümrük Müdürlüğü'nün yoğun çabaları sonucunda 26 Mayıs'ta Türkiye’den Gürcistan yönüne ihracat çıkışlarında rekor sayıya ulaşıldığı aktarıldı. Söz konusu tarihte, sınır kapısından ihracata yönelik 825 aracın çıkış, 484 aracın da giriş yaptığı bilgisine yer verilen açıklamada, "Ülkemizin Orta Koridor'daki konumunun güçlendirilmesi için, bu sayının daha da artırılması, taşımacılık alanında dijital ve kolaylaştırıcı sistemlerin uygulamaya konması gerekiyor." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Sarp Sınır Kapısı'nın, salgın ve dünyada yaşanan siyasal ve ekonomik gelişmeler sonrasında Türkiye'nin en önemli ve stratejik sınır kapılarından biri haline geldiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "Öncelikle pandemide, Orta Asya ülkelerine ulaşımda en önemli transit ülke konumunda olan Türkmenistan’ın, sınır kapılarını kapatmasıyla, büyük bir taşımacı yoğunluğu Güney Koridoru’ndan, Kuzey Koridoru’na yönelerek, Sarp Sınır Kapısı’nı tercih etmeye başladı. Türkmenistan’ın, pandemi sonrasında sınır kapılarını açmasına rağmen, bölge ülke taşımacıları, Sarp Sınır Kapısı'nı kullanmaya devam ediyor. Sarp Sınır Kapısı, Rusya ve Ukrayna savaşı sonrası, sınır kapısına yönelen ikinci bir aşırı yoğunluğu göğüslüyor. Avrupa Birliği’nin ülkeye girişini yasakladığı Rusya ve Belarus taşıtları, tamamıyla Sarp Sınır Kapısı’nı kullanmaya başladı. Ukrayna taşıtları da ticaret ve taşımacılığın arttığı Gürcistan ve Azerbaycan’a ulaşmak için Sarp Sınır Kapısı'nı tercih ediyor."

ESK'dan salmonella iddialarına yanıt: Satış söz konusu değil

ESK'dan salmonella iddialarına yanıt: Satış söz konusu değil

Et ve Süt Kurumu, laboratuvar sonucu salmonella pozitif çıkan et satışının söz konusu olmadığını açıkladı.

Et ve Süt Kurumu (ESK), analiz sonucu salmonella pozitif olan etler için imha kararı alındığını, bu ürünlerin herhangi bir şekilde üretimde kullanılmasının veya satışının söz konusu olmadığını bildirdi. ESK'dan yapılan açıklamada, kurumun piyasa regülasyonu kapsamında yurt dışından canlı hayvan ve karkas et alımı gerçekleştirildiği hatırlatıldı. Gıda güvenilirliği çerçevesinde, ithal edilen etlerin yurt içine girişlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kontrol muayenesi için numune alındığı ve akredite laboratuvarda gerekli analizlerin yapıldığı belirtilen açıklamada, 9 Mayıs'ta yapılan mikrobiyolojik analizlerde bir parti üründe hijyen standartlarına aykırı sonuçlar elde edildiği bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, laboratuvar sonucu salmonella pozitif olan etlerle ilgili şunlar kaydedildi: "Söz konusu etler komisyonumuz tarafından reddedilerek yüklenici kesimhane firmasına ihtarname çekilmiştir. Firma itirazları doğrultusunda etler dondurularak yediemin deposunda kontrollü şekilde muhafaza altına alınmıştır. Yapılan itirazlar değerlendirilmiş ve etlerin imhasına karar verilmiştir. İmha sürecinin tamamlanması için yüklenici firma temsilcisi beklenmektedir. Bahse konu ürünlerin herhangi bir şekilde üretimde kullanılması veya satışı söz konusu değildir. Kamu güvencesiyle yapılan et ve canlı hayvan ithalatının tüm süreçlerinde yüksek hijyen standartları uygulanmakta ve halk sağlığını korumak için gerekli tüm tedbirler alınmaktadır. Piyasa regülasyonunu etkisizleştirme ve dezenformasyon amaçlı haberlere itibar edilmemesini rica ediyoruz."

Devalüasyon ne demek? Bir ülkede devalüasyon olursa ne olur?

Devalüasyon ne demek? Bir ülkede devalüasyon olursa ne olur?

Devalüasyon, sosyal medyada ekonomiyi takip eden veya yatırımcı olan kişiler tarafından sorgulanıyor. Merkez Bankası tarafından kullanılan bir araç olan devalüasyon, para biriminin değerinin düşürülmesi ile ihracatın daha ucuza gelmesi ve küresel ticaret rekabetinde daha avantajlı hale gelmesini sağlamaktır. Peki, devalüasyon nedir, ne demek? Devalüasyon olursa ne olur?

Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükümetçe alınan bir kararla düşürülmesidir. Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir. DEVALÜASYON OLURSA NE OLUR? Devalüasyon, ilgili paraya sabit ülkenin hükümeti veya merkez bankası tarafından kullanılan bir araçtır. Devalüasyon yapmanın en temel sebeplerinden bir tanesi ülkenin ticaret açığını dengelemek için parasının değerini düşürmesidir. Devalüasyon, para biriminin değerinin düşürülmesi ile ihracatın daha ucuza gelmesi ve küresel ticaret rekabetinde daha avantajlı hale gelmesini sağlamaktır. Bununla beraber, ithalat daha pahalı hale gelir ve yerli hane halkının ithal ürünlere olan talebinin azalması beklenirken, yurt içi üreticinin ürünlerine olan talebin artmasını sağlar. Devalüasyon her ne kadar olumlu bir para politikası aracı gibi görünse de, negatif etkileri de bulunmaktadır. İthalatı daha pahalı hale getirmek yurtiçindeki üretimi daha az efektif hale getirebilir ya da ihracatın daha ucuz hale gelmesi talebi çok ciddi artırarak enflasyona sebep olabilir.

Ethereum yükselmeye devam ediyor

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC), Ethereum için borsa yatırım fonlarına (ETF) izin vermeye yönelik sürpriz bir adım atmasının ardından, Ether'in değerinin daha da yükseleceğine dair bahisler artış gösteriyor. Bu hamle, kripto para piyasalarında büyük bir yankı uyandırdı ve yatırımcılar arasında iyimser bir hava yarattı.

Gemi trafiği Süveyş Kanalı'nda dibe vurdu

Gemi trafiği Süveyş Kanalı'nda dibe vurdu

Küresel deniz ticaretinin yüzde 15'inin yapıldığı Süveyş Kanalı'nda gemi trafiği, son 6 ayda yüzde 85 geriledi. Denizcilik şirketlerinin çoğunun rotasını kaydırdığı Ümit Burnu'ndan ticari gemi geçişleri yüzde 125 arttı.

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husilerin, Kızıldeniz ve Babu'l Mendeb Boğazı'nda İsrail ile bağlantılı olduğu düşünülen ticari gemilere saldırıları, geçen yıl aralıkta yoğunlaşmasının ardından sürüyor. Saldırıların artmasıyla gemi şirketlerinin rotalarını çoğunlukla Ümit Burnu'na çevirmesi, Süveyş Kanalı, Babu'l Mendeb Boğazı ve Ümit Burnu'ndaki deniz ticaret dinamiklerinde büyük değişikliğe yol açtı. Gemi takip ve denizcilik analiz sağlayıcısı MarineTraffic verilerine göre, Süveyş Kanalı'nı kullanan konteyner, kuru ve yaş yük, Ro/Ro, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), LPG ve karışık kuru yük gemilerinin sayısı son 6 ayda yüzde 85 azaldı. Husilerin ticari gemilere saldırılarının yoğunlaşmasından önceki ay olan Kasım 2023'te Süveyş Kanalı'nı kullanan toplam gemi sayısı 1094 oldu. Aralık 2023'te Husilerin ticari gemilere saldırılarının yoğunlaşması sonrası uluslararası gemicilik şirketlerinin rotalarını Ümit Burnu'na çevirmeye başlamasıyla Süveyş Kanalı'ndaki trafik hızla yavaşladı. Süveyş Kanalı'ndan Aralık 2023'te toplam 923 gemi geçerken, bu rakam ocakta 233, şubatta 94 ve martta 85'e geriledi. Geçen ay ise Süveyş Kanalı'nı toplam 159 gemi kullandı. Böylece, küresel deniz ticaretinin yüzde 15'inin yapıldığı ve Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Asya ve Avrupa arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı'nda gemi trafiği, son 6 ayda yüzde 85 yavaşladı. BOĞAZDA TRAFİK YÜZDE 61 DÜŞTÜ Babu'l Mendeb Boğazı'nda da gemi trafiği son 6 ayda yüzde 60,7 azaldı. Bölgede tansiyonun tırmanmasından önceki ay olan Kasım 2023'te Babu'l Mendeb Boğazı'ndan konteyner, LNG, LPG, kuru ve yaş yük, Ro/Ro ve karışık kuru yük olmak üzere toplam 341 gemi geçerken, bu rakam Aralık 2023'te 310'a, bu yılın ocak ayında da 189'a geriledi. Boğazı kullanan gemi sayısı şubatta 151, martta 152, nisanda 134 oldu. ÜMİT BURNU'NDA KESKİN YÜKSELİŞ Gemilerin seyahat sürelerinin 10 ila 12 gün daha uzun olduğu bir rota olmasına karşın, Kızıldeniz'deki saldırılar sonrası Ümit Burnu'nda gemi trafiği hızla yoğunlaştı. Kasım 2023'te Ümit Burnu'nu kullanan gemi sayısı 1682 iken, bu rakam Aralık 2023'te 1800, ocakta 2 bin 699, şubatta 2 bin 728'e yükseldi. Ümit Burnu'ndaki gemi sayısı martta 2 bin 922, nisanda 2 bin 873 oldu. Böylece, son 6 ayda Ümit Burnu'nu dolaşan gemilerin sayısı yüzde 125 arttı. Özellikle konteyner sayısı bu dönemde yüzde 260, LNG tankeri sayısı ise yüzde 180 artış gösterdi. Orta Doğu, Avrupa, Asya ve Afrika'daki birçok ülkenin ihracat ve ithalat için büyük ölçüde bağımlı olduğu Kızıldeniz hattı, özellikle Orta Doğu'dan Avrupa'ya ve Rusya'dan Asya'ya petrol ihracatı için önem arz ediyor.
❌