Okuma görünümü

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.

Mehmet Şimşek'ten büyüme yorumu!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyüme verilerini değerlendirdi. Şimşek, "İkinci yarıda daha destekleyici dış koşullar ve ılımlı yurt içi taleple birlikte bu yıl net dış talebin pozitif katkı verdiği bir büyüme öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Ticari gayrimenkul fiyatlarında artış

Ticari gayrimenkul fiyatlarında artış

Ticari gayrimenkul fiyatları, yılın ilk çeyreğinde yüzde 12 artış gösterdi. Yıllık bazda nominal yüzde 81,7 ve reel olarak yüzde 8,9 artış yaşandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bu yılın 1. çeyreğine ilişkin TGFE verileri açıklandı. Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi (TGFE), 2024'ün ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 12, yıllık bazda nominal yüzde 81,7 ve reel olarak yüzde 8,9 arttı. Türkiye genelinde ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 11,7 artan Dükkan Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı dönemine göre nominal yüzde 82,8 ve reel olarak da yüzde 9,6 yükseldi. İlk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 13 artan Ofis Fiyat Endeksi ise 2023'ün aynı dönemine göre nominal yüzde 75,1, reel olarak da yüzde 5 artış kaydetti. Üç büyük il için TGFE değişimine bakıldığında, 2024'ün 1. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de endeks, sırasıyla yüzde 11,2, yüzde 13,1 ve yüzde 11,4 yükseliş gösterdi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 69,1, yüzde 92,6 ve yüzde 81,3 arttı.

Şimşek'ten büyüme yorumu: Ekonomide dengelenme devam ediyor

Şimşek'ten büyüme yorumu: Ekonomide dengelenme devam ediyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyüme rakamlarını değerlendirdi. Şimşek, ""Politikalarımızla ekonomi sürdürülebilir büyümeye ilerliyor" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar:

Yıllıklandırılmış milli gelir 1 trilyon 158 milyar dolar ulaştı.

Uyguladığımız rasyonel, öngörülebilir ve kurala dayalı politikalarla ekonomimiz daha dengeli ve sürdürülebilir bir büyümeye doğru ilerliyor.

Sanayi katma değeri yüzde 4,9 arttı. Yüksek teknolojili üretimin bu dönemde yıllık yüzde 21 büyüme kaydetmesi katma değer artışı için cesaret verici. Yılın ikinci çeyreğine ilişkin göstergeler ekonomideki dengelenmenin devam ettiğine işaret ediyor. 2024 yılı genelinde net dış talebin pozitif katkı verdiği dengeli bir büyüme öngörüyoruz.

Programımız sayesinde dengelenen büyüme kompozisyonu, düşen cari açık, artan güven, iyileşen beklentiler ve hızlanan dış kaynak girişi dezenflasyona katkı sağlayacak.

Fiyat istikrarına doğru yol aldığımız bu süreçte yapısal reformlara hız vererek katma değerli üretimi ve verimlilik artışını desteklemeye devam edecek, vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracağız.

Emeklilik tarihi maaşı nasıl etkiler? Temmuz ayında mı Ağustos ayında mı emekli olmak? Uzman isim diyor ki...

Emeklilik tarihinin maaş üzerinde etkisi olup olmadığı, özellikle prim günleri ve sigorta başlangıcı gibi unsurlar dikkate alındığında, sigortalılar için büyük önem taşır. Sigorta başlangıç tarihi, prim ödeme gün sayısı ve prime esas kazanç gibi faktörler emeklilik maaşını doğrudan etkiler. Peki Temmuz ya da ağustos ayında emekli olmak maaşlarda herhangi bir değişiklik neden olur mu sorusu da yanıt buldu.

TEİAŞ açıkladı! İşte 30 Mayıs elektrik üretim ve tüketim verileri

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), 30 Mayıs 2024 tarihine ait günlük elektrik üretim ve tüketim verilerini paylaştı. Buna göre, Türkiye'de dün günlük bazda 884 bin 350 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 890 bin 592 megavatsaat oldu. ÜRETİM VE TÜKETİMDE SON DURUMTürkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, dün en yüksek elektrik tüketimi 41 bin 840 megavatsaatle saat 15.00'te, en düşük tüketim ise 29 bin 422 megavatsaatle 07.00'de gerçekleşti. Günlük bazda dün 884 bin 350 megavatsaat elektrik üretilirken,  890 bin 592 megavatsaat ise tüketildi. Üretimde ilk sırada yüzde 19,5 payla ithal kömür santralleri yer alırken, bunu, yüzde 18,9 ile barajlı hidroelektrik santralleri ve yüzde 17 ile doğal gaz santralleri takip etti. Türkiye, dün 6 bin 501 megavatsaat elektrik ihracatı, 12 bin 763 megavatsaat elektrik ithalatı yaptı.

TÜİK açıkladı: Hizmet Üretici Fiyat Endeksi zirveye çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) nisanda aylık bazda yüzde 4,84, yıllık bazda ise yüzde 87,09 artış gösterdi. Bu artış, son 24 yılın en yüksek hizmeti fiyat artışı rekoru olarak kaydedildi. H-ÜFE, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 28,91, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 87,09 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 79,39 yükseldi.En fazla artan hizmetler ise şu şekilde; Mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler yüzde 101,91, Bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 89,24, Konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 88,82, Ulaştırma ve depolama hizmetleri yüzde 82,1, İdari ve destek hizmetleri yüzde 94,39, Gayrimenkul hizmetleri yüzde 72,96 TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre Hizmet Üretici Fiyat Endeksinde aylık olarak en çok artanlar ise şu şekilde sıralandı: Ulaştırma ve depolama hizmetlerinde yüzde 3,35Konaklama ve yiyecek hizmetlerinde yüzde 5,51Bilgi ve iletişim hizmetlerinde yüzde 6,6Gayrimenkul hizmetlerinde yüzde 6,54Mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde yüzde 7,65İdari ve destek hizmetlerinde yüzde 4,54Hizmet sektöründeki fiyat artışları, son 24 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak enflasyonu da yukarı çekiyor. Bu durum, tüketicileri ve işletmeleri olumsuz etkiliyor. Yetkililerden bu hızlı fiyat artışlarına karşı önlem alınması bekleniyor. H-ÜFE NEDİR?H-ÜFE, hizmet sektöründeki fiyat değişimlerini gösteren bir endekstir. Bu endeks, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) gibi diğer önemli ekonomik göstergeler için de veri kaynağıdır.

"Sıkı duruş piyasalara hızlı yansıdı"

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Finansal İstikrar Raporu'nda yer alan değerlendirmesinde "Sıkı para politikası duruşumuz ve makroihtiyati politikalar finansal piyasalara hızlı ve etkili bir şekilde yansımaktadır" ifadelerini kullandı

Otomobil satışlarında kampanya etkisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu'nda, otomotiv sektöründeki güncel gelişmelere yer verildi. TCMB raporunda, "Taşıt kredisi kullanımları 2023 yılının ikinci yarısından itibaren zayıf bir seyir izlerken, taşıt arzının artması ve kampanyalar birinci el araç satışlarını artırabilmektedir" ifadeleri yer aldı. Raporda, sıfır otomobil satışlarının tarihsel ortalamasının oldukça üzerinde seyrederken, kredi kullanımının yavaşladığına da dikkat çekildi. TCMB raporunda, "Taşıt fiyatlarına göre kademeli olarak uygulanan kredi değer oranı düzenlemesinde fiyat güncellemesine gidilmemesi taşıt alımlarında kredi kullanımını önemli ölçüde yavaşlatmıştır" denildi

Otomobilde 7 Temmuz krizi! Araç fiyatları düşecek mi?

AB'nin 'Genel Güvenlik Yönetmeliği' (GSR) kapsamında, 7 Temmuz'dan itibaren GSR tescili olmayan sıfır araçların satışı yasaklanacak. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, bu durumun otomotiv piyasasında sıkıntılara yol açabileceğini belirtti. Bayilerin stokları eritmek için 300 bin liraya varan indirimler yaptığını söyleyen Ertemel, nakit alım imkânı olan tüketiciler için şu an araç almak için uygun bir zaman olduğunu söyledi. Hayrettin Ertemel ayrıca ikinci el araç alırken dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı.

Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi birinci çeyrekte arttı

Türkiye’de bu yılın birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 12,0 oranında artan Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi (TGFE), bir önceki yılın aynı çeyreğine göre nominal olarak yüzde 81,7, reel olarak ise yüzde 8,9 oranında artış gösterdi.

❌