Okuma görünümü

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.

Müze faresinin Bodrum bağlantısı: Sultan1996 her şeyi satmış

Müze faresinin Bodrum bağlantısı: Sultan1996 her şeyi satmış

Sultan1996 ismiyle internette tarihi eserleri satan eski müze çalışanı İngiltere'nin gündeminde. Kıdemli bir küratör olan Peter Higgs, 30 yıldır çalıştığı British Museum tarafından bazı eserleri çalmak, eritmek, satmak ve onlara zarar vermekle suçlanıyor. Higgs, Bodrum'da bulunan Helenistik döneme ait eserlere ilişkin kitap yazdığı için Bodrum1996'lı bir mail adresi de kullandı. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), British Museum'a ait olduğu düşünülen yüzlerce eserin ABD'li alıcılara satışı hakkında bir soruşturma yürütüyor. Higgs'in, British Museum'a ait çok sayıda eseri 10 yıl boyunca eBay'den sattığı belirtiliyor.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), British Museum'a ait olduğu düşünülen yüzlerce eserin ABD'li alıcılara satışı hakkında bir soruşturma yürütüyor. BBC'nin edindiği bilgiye göre ABD kolluk kuvvetleri, Washington'daki bir koleksiyoncuya satılan 268 parçanın iadesi için de başvuruyu ele alıyor. Müze yönetimi bu parçaların kendi envanterlerinde olduğu iddia ediyor. Dünyanın ve İngiltere’nin en büyük müzelerinden biri olan British Museum, geçen yıl koleksiyonundaki bazı antik mücevher, takı ve diğer eserlerin kaybolduğunu, çalındığını ya da hasar gördüğünü duyurmuştu.

New Orleans'ta yaşayan bir alıcı BBC'ye yaptığı açıklamada bir FBI ajanının kendisine e-posta göndererek eBay'den satın aldığı iki parça hakkında bilgi istediğini söyledi. Bu parçaların artık kendisinde olmadığını belirten alıcı, yetkililerin de henüz nerede olduklarını tespit edemediğini düşünüyor.

1500 ESER ÇALINDI VEYA KAYIP British Museum, çalındığı ya da kaybolduğu tahmin edilen 1500 eserden şu ana kadar 626'sının geri getirildiğini açıkladı. 100 eserin ise bulunduğu ancak henüz müzeye ulaşmadığı kaydedildi. Çalındığı düşünülen eserlerin büyük çoğunluğu henüz kayıt altına alınmamıştı. Müze bu yüzden eserlerin koleksiyonundan geldiğini kanıtlamanın yollarını arıyor.

Kıdemli bir küratör olan Peter Higgs, British Museum tarafından bazı eserleri çalmak, eritmek, satmak ve onlara zarar vermekle suçlanıyor. Davayı gören mahkemeye sunulan belgelere göre müze, Higgs'in en az 10 yıl boyunca müzenin depolarından, çoğunlukla kaydı henüz yapılmamış eserler çaldığını ve sattığını iddia ediyor. Müze, Higgs'in yaklaşık 100 bin sterlin (127 bin dolar) değerinde eser çaldığını ve bu eserleri Amerikalı ikinci el satış ve açık artırma platformu eBay'deki en az 45 alıcıya sattığını öne sürüyor. Higgs ise bu iddiaları reddediyor.

SULTAN1996 İSMİNİ KULLANDI eBay'deki üç alıcı, "sultan1966" adlı satıcının kendisini "Paul Higgins" veya "Paul" olarak tanıttığını söylüyor. Mahkeme belgelerinde British Museum, Higgs'in "sultan1966" hesabının kendisine ait olduğunu kabul ettiğini belirtiyor. New Orleans'lı alıcı Tonio Birbiglia BBC'ye yaptığı açıklamada "sultan1966"dan iki ürün satın aldığını söyledi. BBC, FBI'ın soruşturması kapsamında gösterdiği eBay kayıtlarını Birbiglia'nın makbuzlarıyla karşılaştırarak bu bilgiyi teyit etti. British Museum bu eserleri henüz incelemediği için kendi koleksiyonuna ait olup olmadıklarını bilmiyor. Eserlerden biri Birbiglia'nın Mayıs 2016'da 42 sterline (53 dolar) satın aldığı, Roma aşk tanrısı Cupid'i yunusa binerken tasvir eden bir mücevher. Diğeri ise 170 sterline (217 dolar) satın aldığı, bokböceği işlemeli turuncu bir mücevher. FBI'ın kendisiyle iletişime geçtiği dönemde bir antika dükkanında çalışan Birbiglia, şaşkınlığa uğradığını, mücevherleri muhtemelen satmak için aldığını ve "olayların hiçbirini hatırlamadığını" söyledi. Konuyla ilgili daha fazla bilgi istediğini söyleyen Birbiglia, FBI ve British Museum'ın kendisiyle tekrar iletişime geçmediğini belirtti. BBC'nin edindiği bilgiye göre FBI, aynı satıcı tarafından satılan ve Washington DC'de bulunan 268 eseri daha inceliyor. Alıcıya yakın bir kaynak BBC'ye yaptığı açıklamada, sultan1966'dan eBay üzerinden ürün satın aldığını, daha sonra aynı satıcıyla e-posta yoluyla doğrudan iletişim kurduğunu ve ürünler için 7 bin sterline (9 bin dolar) kadar ödeme yaptığını aktardı. Kaynağa göre satıcı işlemler sırasında "Paul Higgins" adını kullandı.

Aynı kişinin ABD dışına da satış yaptığına inanılıyor. British Museum'ı hırsızlıklar konusunda ilk kez uyaran kişi olan Danimarkalı antika tüccarı Dr. Ittai Gradel, Hamburg, Köln, Paris ve Hong Kong da dahil olmak üzere çeşitli şehirlerdeki alıcılara satılan eserlerin izini sürdü. Kendisinin iyi niyetle satın aldığı ve daha sonra başka bir özel koleksiyoncuya sattığı mücevherlerden bazıları Almanya'nın Idar-Oberstein kentindeki Deutsches Edelsteinmuseum'da sergilendi. Bu mücevherler bir sergi için müzeye ödünç verilmişti. Mücevherlerden birinin 2. yüzyılda, obsidyen adlı volkanik camdan yapılmış nadir bir Herkül başı olduğu düşünülüyor. Dr. Ittai Gradel, 2017 yılında Higgs olduğu düşünülen kişiyle yaptığı özel bir anlaşmada eser için 300 sterlin (382 dolar) ödediğini söylüyor. Satıcı Paul Higgins takma adını kullanıyordu. BBC tarafından görülen e-postalarda Higgins adlı kişi, eserin büyükannesinden kardeşine miras kaldığını söylüyor. British Museum, her iki mücevherin de kendi koleksiyonuna ait olduğuna inanıyor. Mücevherlerin olayların ardından İngiltere'ye götürüldüğü ve müze personeline teslim edildiği aktarılıyor.

BODRUM1996 MAİL ADRESİ

İngiltere'deki olayın ilk izleri 2022 yılında görülmeye başlandı. İlk haberlerde, müzenin koleksiyonunda bulunan 2.000'den fazla parçanın birer birer çalındığı ve internet siteleri aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki tarihi eser tüccarlarına satıldığı belirtildi. 

Danimarka'da yaşayan akademisyen ve değerli taş tüccarı Ittai Gradel, 10 yıl kadar önce bir ikinci el satış sitesinde dolaşırken satışta olan önemli eserleri görmeye başladı. 

Sultan1966 adlı bir kullanıcı, 19'uncu yüzyıla ait bir antika eser satıyordu. Gradel, satılan parçayı görür görmez biçilen fiyattan çok daha değerli bir şey olduğunu anladı. Akikten yapılmış olan eser, 2'nci yüzyıldan kalma yılan saçlı bir Roma Medusa'sıydı. Gradel, 15 sterlin artı nakliye ücretini ödeyip satın aldığı parçayı, birkaç bin sterlin karşılığında bir koleksiyonere sattı.

DEĞERLİ PARÇALARI UCUZA SATTI İlerleyen dönemde Sultan1966, çok değerli parçaları gülünç denecek kadar düşük fiyatlara satmaya devam etti. Örneğin 150 sterline bir yüzük aldı Gradel. Bu yüzüğün Antik Mısır'da hüküm süren Ptolemaios Krallığı dönemine ait bir parçanın kopyası olduğunu düşünüyordu. Ancak paketi açtığında gözlerine inanamadı. Yüzük 2.000 yıldan daha eskiye ait bir orijinaldi. Bunu gören Gradel, Sultan1966'ya sattığı yüzüğe çok düşük fiyat biçtiğini bildirip fazladan 500 sterlin daha gönderdi. Ticaret bu şekilde devam ederken, Gradel durumdan şüphelenmeye başladı. 2016 yılında yaşanan bu ticaretin ardındanr Gradel, satıştaki bazı eserlerin Brisih Museum katologlarında olduğunu anladı.   Bu olaydan dört yıl sonra İngiltere'nin en önemli müzelerinden British Museum'un internet sitesinde dolaşmakta olan Gradel, Sultan1966'nın ilanındaki eserin aynısını gördü. Yakın zamanda çekildiği belli olan fotoğrafın yanında, bu parçanın halihazırda müzenin koleksiyonunda yer aldığı belirtiliyordu. Gradel bunun üzerine Sultan1966'ya yaptığı ödemeleri gözden geçirmeye karar verdi. Satış sitesi üzerindeki adı Paul Higgins olan kullanıcının ödeme uygulamasındaki ismi Peter Higgs'di. Gradel başlangıçta buradan pek anlam çıkaramasa da Sultan1966'nın sattığı başka eserleri satın alan arkadaşı Rolf von Kiaer'le konuşunca yapbozun parçaları yerine oturmaya başladı. Zira şaşkınlık içindeki Kiaer, Gradel'e, "Ittai, British Museum'da bu isimde bir küratör olduğunun farkındasın değil mi?" demişti. Gradel'in tüyleri diken diken olmuştu. Deliller yavaş yavaş toplanıyordu. Paul Higgins'in "Bodrum1966" ile başlayan e-posta adresi de önemli bir ipucuydu. Buradaki Bodrum, Muğla'nın ilçesi olan Bodrum'du. Higgs geçmişte Bodrum'daki kazılarda bulunan ve British Museum'da sergilenen Helenistik dönem heykellerine dair bir kitap kaleme almıştı. En önemlisi de Twitter kullanıcı adı @sultan1966'ydı. British Museum olayın ortaya çıkmasının ardından yaptığı açıklamada,  koleksiyondaki bazılarının geçmişi MÖ 15'inci yüzyıla uzanan parçaların ortadan kaybolmasından sonra bir çalışanın işten çıkarıldığı duyurdu. Açıklamada ayrıca müzedeki güvenlikle ilgili de bağımsız bir soruşturma yapılacağı ve kayıp eserlerin bulunması için bir program başlatılacağı bildirildi. Bu açıklamadan birkaç gün sonra işten çıkarılan kişinin Higgs olduğu anlaşıldı. Williams da günlük görevlerinden el çektirildi. 30 yılı aşkın zamandır British Museum'da çalışan Higgs, kurumun temel direklerinden biriydi. Kaçırılan eserleri belirleyen "Anıt Adamlar" grubunun üyelerinden biri olan Higgs, geçmişte verdiği röportajlarda alanı hakkında tutkuyla konuşuyor ve daha küçük bir çocukken antik eserlere nasıl âşık olduğunu anlatıyordu. Müzeden aldığı maaşla geçiniyor gibi görünüyor, oldukça mütevazı bir hayat yaşıyordu.

Doğu Demirkol'dan Filistin'e destek: Gösteri gelirlerini bağışlayacak

Doğu Demirkol'dan Filistin'e destek: Gösteri gelirlerini bağışlayacak

Sosyal medya hesabından açıklama yapan komedyen ve oyuncu Doğu Demirkol, bu yaz gerçekleştireceği tüm açık hava gösterilerinin gelirlerini Filistin'e bağışlayacağını duyurdu.

Ünlü oyuncu ve komedyen Doğu Demirkol'dan, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, yaz boyunca gerçekleştirilecek açık hava gösterilerinin gelirlerini Filistin'e bağışlayacağını duyurdu. 

İsrail'in Refah'ta sivillerin bulunduğu çadır kenti bombalamasının ardından Demirkol, freepalestine (özgürfilistin) etiketi ile yaptığı paylaşımında, ''Bu yaz oynanacak açık hava oyunlarımın hepsinin bütün geliri Filistin'e gönderilecektir.'' ifadelerini kullandı.

İSRAİL SİVİLLERİ HEDEF ALDI

Dünya kamuoyundan gelen tüm baskılara rağmen, İsrail, Gazze'nin güneyinde sivillerin son sığınağı olan Refah'ta bir çadırkenti vurdu.

Son bilgilere göre ölü sayısı 45'e yükselmiş durumda. 200'den fazla da yaralı var. Hayatını kaybedenlerin yarısından fazlası kadın ve çocuk.

Sait Faik kendi adası Burgaz’da anıldı

Modern Türk öykücülüğünün öncülerinden Sait Faik Abasıyanık, ölümünün 70. yılında Burgazada’da anıldı. Konuşmalarda, Sait Faik’in Ada’da olan önemi ve Ada’nın yazar için taşıdığı değer vurgulandı.

Yazar Birnur Şener yaşamını yitirdi

Yazar Birnur Şener’in yaşam öyküsü, bir yandan edebiyatın ve sözün insan ruhunu etkileme ve dönüştürme gücünü, bir yandan da yaşamın zorluklarına kelimelerle direnebilmeyi özetliyor.

Sporadik Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Çeşitli Disiplinlerde Sporadik Kullanımı...

Kökeni antik Yunanistan'a kadar uzanan sporadik kelimesi, aynı zamanda Türkçeye İngilizce üzerinden yerleşmiştir. Daha çok sporadic kelimesi ile birlikte İngilizce kapsamda değişkenlik göstererek Türkçeye geçmiş bir kelimedir. Genel çerçevede varlıkların dağınık, tesadüfi ve nadir olarak ortaya çıkması ya da görülmesi gibi bir durum üzerinden anlama sahiptir.

Parmesan peyniri nedir, nasıl yapılır? Özellikleri

‘Peynirlerin kralı’ olarak kabul edilen ve asıl adı da ‘Parmigiano Reggiano’ olan parmesan peyniri, yaklaşık olarak 700 yıllık bir geçmişe sahiptir. Granüllü yapısı ile dikkat çeken bu peynir türü, keskin ve cevizimsi bir tattadır. Yüzyıllar içerisinde ‘az’ denilebilecek sayıda değişiklik gösteren parmesan yapım tekniği, bugün halen aynı şekilde uygulanmaktadır. Peki, parmesan peyniri nasıl yapılır? Parmesan peynirinin muadili hangi peynirdir? İşte parmesan peynirine dair tüm merak edilenler… PARMESAN PEYNİRİ HANGİ ÜLKEYE AİT?Son dönemlerde ülkemiz restoranlarının menülerinde ve ünlü şeflerin reçetelerinde de sık sık kendine yer bulan parmesan peyniri, İtalya’ya aittir. Bu peynir türü ismini ülkenin; Parma, Reggio Emilia, Bologna ve Mantova bölgelerinden almıştır. PARMESAN PEYNİRİNİN İÇİNDE NELER VAR?Parmesan peyniri sert yapısı ile bilinir. Ayrıca doğal içeriği ile de dikkat çeken peynirde yapay tatlandırıcı veyahut da herhangi bir katkı maddesi bulunmaz. Peynire sonradan eklenebilecek tek bileşen, tuzdur. PARMESAN PEYNİRİ NASIL ÜRETİLİR?Parmesan peynirinin orijinal tarifi oldukça zahmetli ve uzun süren aşamalardan geçmektedir. Akşam ve akşamı takip eden sabah ineklerden sağılan sütler ile yapılan bu peynirde tam yağlı veyahut da yağsız süt tercih edilir. Yaklaşık olarak 40 kg’lık kasnaklarda en az 12 ay bekletilen parmesan peyniri, tat ve dokusuna bağlı olarak yıllandırılabilmektedir. Parmesan peynirinin granül dokusu bu peynir türünün ‘grana’ peynirleri kategorisinde olmasına aracılık etmiştir. Parmesan peynirinin yapımında doğal çim ve saman ile beslenen ineklerden elde edilen sütler kullanılır. Süt gece boyunca metal tepsilerde bekletilir ve böylelikle krema sütün üzerinde birikmiş olur. Sabah saatlerinde ise biriken krema/ kaymak toplanır ve sabah sağılan süt ile akşam sütü karıştırılır. Süt büyük kazanlarda ılıtılır ve daha önce elde edilmiş olan doğal fermente peynir altı suyu bu süte karıştırılır. Bu aşamanın ardından karışıma doğal şirden mayası eklenir ve yaklaşık olarak 20 dakika kadar sonra lor oluşumu başlar. Büyük çırpıcılar ile yapılan çırpma işleminin ardından lorlar buğday tanesi büyüklüğüne geldi ise bu aşama burada tamamlanır. Sonrasında ise karışım 55 dereceye kadar ısıtılır ve lor parçaları yaklaşık 1 saatin sonunda kazanın dibine çöker. Bu aşamada uzun bir tahta kürek kullanılır ve lor kütlesi kaldırılarak ikiye bölünür. Her bir parça muslin bezlere alınır. Asılan bezler fazla suyun süzülmesini sağlayacaklardır. Süreç, peynirlerin yuvarlak, düz kenarlı ahşap formalara aktarılması ile devam eder. Peynir tekerlekleri 12 ay boyunca saklanacakları kür odalarına alınır ve 10 günde bir silinip, fırçalanıp, döndürülür. PARMESAN PEYNİRİ NERELERDE KULLANILIR?Parmesan peyniri genel olarak rendelenmiş peynir olarak kullanılmaktadır. Çorbalara, yeşil salatalara, pesto veyahut da Alfredo soslara parmesan peynirinin eklendiği bilinmektedir. Ayrıca bu peynir türü makarnaların ve pizzaların da vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. PARMESAN PEYNİRİNİN YERİNE HANGİ PEYNİRLER KULLANILABİLİR?Evlerinde parmesan peyniri bulunmayan ve herhangi bir sebepten ötürü de parmesan peyniri alamayan kişiler bu peynirin muadillerini merak ederler.  Kültürümüzde tadı ile parmesan peynirini andıran bir peynir bulunmamaktadır. Parmesan peynirinin alternatifleri, yine farklı yörelere ait olan bazı peynirlerdir. Bu kapsamda; İtalyan peynirlerinden grano padano ile pecorino, tat ve doku olarak parmesan peynirini anımsatır. Yanı sıra ‘İspanyol parmesanı’ olarak bilinen manchego peyniri de yine parmesan peynirinin yerine kullanılabilir.

"Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası" başladı

"29. Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası" etkinlikleri Kastamonu'da başladı. Etkinliklerin başlaması dolayısıyla Kale Altı Şelale mevkisinden Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi'ne mehteran eşliğinde yürüyüş düzenlendi. Cuma namazının ardından da türbede vatandaşlara çorba ikramında bulunuldu. Kastamonu Valisi Meftun Dallı, son olarak 4 yıl önce yapılan programı yeniden başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Kentin tarihin her döneminde değerini koruduğuna işaret eden Dallı, "Hazreti Pir, bugün dahi gönüllerimizi hoş etmektedir. Anma faaliyetinin Kastamonu'muzun ve ülkemizin manevi havasına rahmet ve bereket katacağı inancı ve kanaatindeyiz. 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının etkinlik takvimine de alınan Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma programının şehrimizin tanınmasına, kültür ve turizmine de ayrı bir değer katacağına inanıyor, temenni ediyorum" dedi. Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı ise hoşgörüyü, insanı ve doğayı sevmenin erdemini anlatan bir Anadolu bilgesini andıklarını dile getirerek, "Aklı kullanmayı, doğruyu bulmayı öğreten, Anadolu'nun dört manevi değerinden biri olan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli'yi anıyoruz. Yaşamı boyunca hakkı ve adaleti savunmuştur. Biz de bugün onun şehrini yönetenler olarak haktan, adaletten bir milim olsun şaşmayacağız. Sizlere söz verdiğimiz gibi Kastamonu'nun huzurlu, bereketli, aydınlık ve güzel günlere kavuşması için gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu. Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Çiftçi de anma programlarının 1992 yılında başladığını ve 2019'a kadar kesintisiz devam ettiğini anlatarak, "Kovid-19 salgını, camimizin restorasyonu ve asrın felaketi 6 Şubat depremi gibi nedenlerden 4 yıl ara verdiğimiz programımıza bugün kaldığımız yerden devam ediyoruz" ifadesini kullandı. Dua edilmesinin ardından Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi'nin bahçesinde açılan hat sergisi gezildi. Programa AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay, İl Genel Meclis Başkanı Doğan Ünlü, AK Parti İl Başkanı Hasan Yağcıoğlu, MHP İl Başkanı Emre Şahin, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. 3 gün sürecek etkinliklerde kent merkezi ile Hanönü ve Taşköprü ilçelerinde programlar düzenlenecek.

İstanbul için konser vakti!

İstanbul’un müzik güzergâhında, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos’un konserler rotasını çizdik! Rock, metal, caz, klasik veya pop veyahut dans; açık hava, salon, orman veya bahçe; yaz akşamlarınızı notalarla anılara dönüştüreceğiniz performanslar seçkisiyle sizleri başbaşa bırakıyoruz!
❌