Okuma görünümü

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.

Sivas'taki müzede tabiat tarihi 3 bin örnekle anlatılıyor

Sivas'taki müzede tabiat tarihi 3 bin örnekle anlatılıyor

Sivas'taki Tabiat Tarihi Müzesi'nde çeşitli bitkiler ile yaklaşık 9 milyon yıllık fil fosilinden yaban hayvanlarının tahnitlerine kadar 3 bin örnek sergileniyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesince üniversite yerleşkesindeki 4 Eylül Kültür Merkezi'nde oluşturulan müzede, jeolojik örneklerden fosil örneklerine, bitki örneklerinden sulak ve kara ekosistemin temsilcilerine kadar çok sayıda materyal yer alıyor.

Ağırlıklı olarak Sivas yöresine ait örneklerin sergilendiği müzede, ülkenin çeşitli yerlerinden ve yurt dışından getirilen fosiller de dikkati çekiyor. Tabiat Tarihi Müzesi Müdürü Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem, AA muhabirine, müzenin Şubat 2022'de ziyarete açıldığını söyledi. Müzenin yaklaşık 1000 metrekarelik alana kurulduğunu belirten Erdem, "Hem Sivas'ın hem ülkemizin doğasına ait örnek barındırıyor." dedi.

Erdem, Sivas'ın maden kenti olduğunu anlatarak, "Sivas'ta çıkan madenlere ait örnekler sergiliyoruz. Çeşitli minerallere ait sergi alanlarımız var, madenler, kayaçlar ve geçmiş dönemlerde yaşamış canlıların kalıntıları olan fosillere ait çok değerli materyallerimiz var. Aynı zamanda günümüz doğasının bitkilerine ve hayvanlarına ait köşeler oluşturduk." diye konuştu.

"ÖZEL STATÜYE SAHİP TEK MÜZEYİZ"

Öğrencilere ekosistemleri anlattıklarını dile getiren Erdem, şunları kaydetti: "Müze açıldıktan sonra hem kurumsallaşmak hem de müze kelimesini kullanabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurarak 'özel müze' statüsü almak istedik. Denetimden geçerek 2022 yılı Temmuz ayında 'özel müze' statüsü aldık. Arka planında Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var. Bilimsel altyapıyı sağlayan ve araştırma merkezi olan 'özel müze' statüsüne sahip tek müzeyiz. O açıdan bu durumu çok önemsiyoruz."

Tabiat tarihi müzelerinin en önemli görevlerinin eğitim ve araştırma olduğunu vurgulayan Erdem, müze açıldıktan sonra yoğun şekilde eğitim çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Erdem, öğrencilerin derslerde gördükleri teorik bilgileri müzede dokunarak pekiştirdiğini belirterek, nitelikli eğitime katkı sağladıklarını ifade etti. "EN ÇOK İLGİYİ FİL FOSİLİ GÖRÜYOR"

Aynı zamanda fosil uzmanı olduğunu aktaran Erdem, müzede en çok fosiller köşesinin ilgi gördüğünü vurguladı. Oldukça zengin bir koleksiyonlarının olduğunu aktaran Erdem, şu bilgileri paylaştı: "En büyük ilgiyi 9-10 milyon yıl önce Sivas'ta yaşamış bir file ait fosil kemiklerimiz görüyor. Aynı zamanda Sivas civarında bulduğumuz deniz kestanesi, deniz yıldızı fosilleri ilgi çekiyor. Yine günümüzden 540 milyon yıl önce yaşamış bir hamam böceğine ait fosilimiz ziyaretçilerimizin çok ilgisini çekiyor. Balık fosilleri de ilgi çeken örneklerimizden."

Can Evrenol imzalı Sayara filminin prömiyeri Cannes'da yapıldı

Can Evrenol imzalı Sayara filminin prömiyeri Cannes'da yapıldı

Yönetmen koltuğunda Can Evrenol Sayara filmi, Cannes Film Festilvali'nde gösterildi. Filmde Duygu Kocabıyık, Emre Kızılırmak, Özgül Koşar gibi isimlerler yer alıyor.

Korku-suç ve aksiyon öğelerini bir arada barından Türk filmi Sayara Cannes’da gösterildi. Yapımını Inter Yapım’ın, uluslararası dağıtımını Inter Medya’nın üstlendiği Sayara’nın yönetmen koltuğunda Can Evrenol oturuyor. Senaryosu da Can Evrenol tarafından kaleme alınan filmin oyuncu kadrosunda Duygu Kocabıyık, Emre Kızılırmak, Özgül Koşar yer alıyor.
Türkmenistanlı sessiz bir spor salonu temizlikçisi olan Sayara’nın kız kardeşinin, kontrolden çıkarak caniye dönüşen bir arkadaş grubu tarafından öldürülmesinin ardından başlayan intikam hikayesi oldukça sert görüntülere sahne oluyor.  Sayara’nın Cannes Film Festivali’ndeki gösterimi 18 Mayıs Cumartesi akşamı Cinema Olympia 3’te gerçekleştirildi.
Gösterim sonrasında Sayara, yoğun ilgi gördü. Filmin türünün meraklıları tarafından tamamı doldurulan salonda soluksuz dakikalar yaşandı. Gösterime pek çok farklı ülkeden festival konuğu katılım gösterdi ve Sayara farklı festivallerden davetler aldı.
Dünya prömiyerini geçtiğimiz ay İstanbul Film Festivali’nde Mayınlı Bölge kapsamında gerçekleştiren Sayara, uluslararası prömiyerini Cannes Film Festivali Fantastic Gala çerçevesinde yaptı. İstanbul Film Festivali’nde Sayara’nın her iki seansının da biletleri satışa çıktığı üçüncü günden tükenmişti.
Sayara, Türkiye’de 21 Haziran tarihinde vizyona girecek.

21. Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği başladı

21. Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği başladı

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce düzenlenen "Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği"nin 21'incisi, Van Devlet Tiyatrosunun ev sahipliğinde başladı.

Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği başladı. Şenliğin ilk gününde masal kahramanlarının kostümlerini giyen minik sanatseverler ile palyaço kostümlü oyuncular, kortej yürüyüşü yaptı. Beşyol Meydanı'ndan başlayıp Van Devlet Tiyatrosunun önünde son bulan yürüyüş, renkli görüntülere sahne oldu. Yürüyüşün ardından öğrenciler, Sivas Devlet Tiyatrosu oyuncularının sahnelediği "Peter Pan" oyununu izledi. Van Devlet Tiyatrosu Müdürü Ferdi Erkmen, AA muhabirine, Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği'nin bu yıl 21'incisini düzenlediklerini söyledi. Çocukları ve gençleri tiyatroyla buluşturmayı amaçladıklarını belirten Erkmen, "Şenliğimize yaklaşık 300 çocuk katıldı. Etkinlik süresince 25 bin çocuk ve gence ulaşmayı hedefliyoruz. Herkesi bekliyoruz. Tiyatro oyunlarımızı izleyebilir, atölyelerimizde vakit geçirebilirler. Çocuklarla bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz." diye konuştu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tiyatro Topluluğu oyuncusu Havin Kaya da şenlikte güzel vakit geçirdiklerini dile getirerek, "Tiyatroya başlayan bir daha bırakamıyor. Uzun yıllardır oyunculuk yapıyorum. Sahnede olmayı çok seviyorum. Çocuklara ve gençlere tiyatro sevgisini aşılamaya çalışıyoruz. Birçok oyunu sergiliyoruz. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim." ifadelerini kullandı. Çocuklardan Meral Sağ da "Tiyatro oyunlarını çok seviyorum. Çok eğleniyoruz. Güzel bir gün geçirdim. Herkese teşekkür ederim." dedi. Birçok etkinliğin yapılacağı şenlik, 29 Mayıs'ta sona erecek.

Süper köpekler filmi vizyonda

Dünyanın en büyük film yapım şirketlerinden biri olan CTB filmin yapımını üstlendiği ve distribütörlüğü Esla Film tarafından sağlanan çocuk aile animasyon türündeki filmin Türkiye dağıtımını ise kurulduğu günden beri adından söz ettirip Türkiye'nin en büyük dağıtım şirketlerinden biri haline gelen A90 Pictures üstleniyor. Süper Köpekler, bir grup sevimli köpeğin komik ve macera dolu hikayelerini konu ederken, Büyük abi Cino, bir bilim insanının gözüne girmek için çabalar. Lisa ve Esila bir dans yarışmasını kazanmanın yolunu arar, Aleks ve Tima’nın futbol konusunda yaşadığı anlaşmazlıktan rahatsız olan Minik Aliş ise onları barıştırmak için harekete geçecektir. Süper Köpekler'in devam filmi olan Süper Köpekler 2 filmi ise 16 ağustos 2024 tarihinde vizyonda olacak.

Türkiye Kültür Yolu Festivali Almanya'da tanıtıldı

Türkiye Kültür Yolu Festivali Almanya'da tanıtıldı

Türkiye'nin en geniş uluslararası festivali "Türkiye Kültür Yolu Festivali"nin, Almanya'da düzenlenen Sanat Festivalleri Zirvesi 2024'de tanıtımı yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kuzey Avrupa'nın müzikal zenginliğini bir araya getiren Usedom Müzik Festivali'nin ev sahipliğinde düzenlenen Sanat Festivalleri Zirvesi'nde, Türkiye Kültür Yolu Festivalinin tanıtıldı. Avrupa Festivaller Birliği (EFA) Genel Kurulu Sanat Festivalleri Zirvesi 2024, bu sene 40 ülkeden 230 delege ve 130 festivali ağırladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğünce tüm ayrıntılarıyla katılımcılara anlatılan Türkiye Kültür Yolu Festivali bu zirve ile EFA üyeliğini de resmileştirmiş oldu. Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin bu yıl ikinci durağı Şanlıurfa Türkiye'nin özgün kültür ve sanatını uluslararası kültür ve sanat formlarıyla harmanlan Türkiye Kültür Yolu Festivali 4'üncü kez sanatseverlerle buluştu. Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ile bu yıl başlangıcı yapılan uluslararası kültür ve sanat buluşması katılımcı sayısı ile dünyanın da en büyük festivali olma özelliği taşıyor. Türkiye'nin 7 bölgesindeki 16 şehirde düzenlenecek yaygınlığa ulaşan Türkiye Kültür Yolu Festivali konser, sahne gösterileri, sinema, sergi, atölye, çocuk etkinlikleri, tematik sokak sahneleri, gezici sahneler, söyleşiler gibi pek çok etkinlikle her yaşa ve her kesime hitap ediyor. Kültür ve sanata erişimi kolaylaştıran festival Türkiye'den ve dünyadan farklı sanatçılar ile sanat kurumlarını bir araya getiriyor. Bu yıl 40 bin sanatçının katılımının hedeflendiği festivalin rotalarına 2024'te yeni eklenen 5 şehirle etkinlik düzenlenecek mekan sayısının 600'ün üzerine çıkması hedefleniyor. Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin bu yıl ikinci durağında ise inanç turizminin kalbi Şanlıurfa yer alıyor.
❌