Okuma görünümü

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.

Yeni trend "göz rengi değiştirme" ameliyatı

Burun estetiği, botoks derken şimdi de yeni trend, göz rengini değiştirme ameliyatı oldu. Sosyal medyada sık sık paylaşılan bu işlem oldukça riskli. Çünkü körlüğe kadar götürebiliyor. Ayrıntılar CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli ve kameraman Buğra Benlioğlu'nun haberinde.

Türkiye’de yaklaşık 70 bin kişi MS hastası

Dünyada yaklaşık 1.8 milyon ülkemizde ise yaklaşık 70 bin MS hastası bulunduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Özge Arıcı Düz, “Multipl skleroz, beyin ve omuriliğin tutulduğu, bağışıklık sisteminin saldırısı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bilişsel bozulma, güçsüzlük, dengesizlik, uyuşma, görme kaybı gibi birçok nörolojik yakınmaya neden olabilir. Herhangi bir yaşta MS görülmektedir ancak 20-40 yaş aralığında daha sık izlenmektedir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir” dedi.

Yüz felci, kök hücre ile tedavi edilebiliyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hakan Oğuzhan, uzun süre iyileşmeyen ve hastanın günlük yaşamını olumsuz etkileyen yüz felcinde, kök hücre tedavisi ile olumlu sonuçlar alınabileceği belirtti.

Çocuklarda 'sınav kaygısı' uyarısı

Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, "Sınav kaygısı yaşayan çocuklarda kalp çarpıntısı, terleme, titreme gibi görülebilecek davranışsal, fiziksel belirtiler vardır. Ebeveynlerin bu belirtilere mutlaka dikkat etmesi gerekmektedir" dedi.

'MS tedavisindeki gelişmeler yüz güldürüyor'

Bir sinir sistemi hastalığı olan MS (Multiple Skleroz), beyin ve omuriliğin kontrolündeki fonksiyonlarda kayıplara yol açabilse de son yıllarda MS tedavisindeki gelişmelerin yüz güldürdüğünü belirten Uzm. Dr. Vusal Necefaliyev, “Yıllar önce MS tanısı alan hastaların, MS'in etkin bir tedavisi olmadığı için kötümser düşünceleri vardı. Ancak son yıllarda tedavideki gelişmeler, hastalığın seyrini olumlu anlamda değiştiriyor" dedi.

Sinir Sistemimizin Kimyasal Mesajcısı: Asetilkolin

Eskiden vagus maddesi şeklinde de bilinen asetilkolin, birçok farklı vücut fonksiyonunda önemli rol oynayan bir kimyasaldır. Madde, merkezi sinir sistemindeki ve periferik sinir sistemindeki nöronlar arasındaki sinyalleri ileten birkaç nörotransmiterden biridir. 

Uzmanından uyarı: “Fazla kilolularda diz kireçlenmesi riski yüksek”

Diz kireçlenmesinde risk altında olan bireylere dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hakan Dur, “Genellikle 50 yaş sonrası diz kireçlenmesi görülme sıklığı artar. Ancak geçirilmiş travma öyküsü olan, altta yatan romatizmal rahatsızlığı olan ve aşırı kilolu olan hastalarda daha erken yaşlarda görülebilir” dedi.

Her yıl en az 200 milyon insan, sağlıksız su kaynaklı hastalıklara yakalanıyor

Su ve besinlerin yaşamın devamı için en önemli kaynakların başında geldiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Cengiz Uzun, gerekli özen gösterilmez ise yaşamak için gerekli olan su ve besinlerin faydanın yanında önemli zararlarının da olduğunun altını çizdi. Her yıl en az 200 milyon insanın sağlıksız sudan kaynaklı hastalara yakalandığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Cengiz Uzun, "2 milyon insan bu yüzden ölmektedir" dedi.

Sağlık deposu tahinin faydaları nelerdir?

Yemeklerde, tatlılarda ve kahvaltıda lezzetiyle sofralarda yerin alan çeşitli yemek kültürlerinde çokça kullanılan tahin, sağlık deposu bir besindir. Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Kaşları sürekli çatmak kırışıklıklara neden olur mu?

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, sürekli kaş çatmanın, alın ve kaş arası bölgesinde kırışıklıkların oluşumuna nasıl katkıda bulunduğunu, bu durumun başka hangi sorunlarına yol açabileceğini sizler için anlattı.

Ölümcül tehlike gebelik zehirlenmesinde önleyici yöntemler hayat kurtarabilir

Gebelik zehirlenmesinde annenin kafatası içerisinde damar dışına sıvı sızmasının beyin ödemine neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, bu nedenle annede baş ağrısı, görme bozuklukları, kafa içi basıncı artışı nedeniyle kusmalar, daha ileri aşamalarda beynin tüm fonksiyonlarında etkilenmenin sonucu olarak şuur kaybı, havale geçirme (eklampsi) ve kasılmalar ortaya çıkabileceğine dikkati çekti.

Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite obezitenin ilacı oluyor

Obezitenin ülkemizde ve dünyada giderek yaygınlaşan bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Prof. Dr. M. Emel Alphan, Türkiye’nin, obezite oranı açısından dünyada 17’nci sırada Avrupa’da ise birinci sırada yer aldığını söyledi. Prof. Dr. Alphan, obezitede birinci tedavi yönteminin sağlıklı beslenme ve fiziksel olarak aktif olmayı da içeren hayat tarzı değişikliği olduğunu söyledi.

“Türkiye'de 26 bin civarında tip 1 diyabetli var”

İstanbul’da Okulda Diyabet Programı Millî Eğitim Bakanlığı İl Sağlık Hizmetleri SorumlularıToplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Şükrü Hatun, “Türkiye'de 26 bin civarında tip 1 diyabetli var ve bunların büyük çoğunluğu okul çağında. Yüzde 65’i de ilköğretim çağında yani 15 bin civarında. Dolayısıyla özellikle ilköğretim çağındaki çocukların bakımını desteklemek için bu toplantıyı düzenledik” dedi.

Taşipne Nedir, Neden Olur? Hızlı Nefes Alıp Verme Durumu Ve Sebepleri

Taşipne sığ ve hızlı nefes almayı temsil eden bir tıbbi terimdir ve çok fazla karbondioksit ya da vücuttaki oksijen eksikliği bu rahatsızlığın en önemli nedenidir. Aynı zamanda bazen diğer sağlık sorunları nedeni ile de ortaya çıkabilir. Bir dakikada 20’nin üzerine çıkan solunum sayısına ise, tıpta taşipne ya da takipne ismi verilir.

Yeni sistemde 1 hafta geride kaldı: Bakan Koca'dan güzel haber...

Merkezi Hekim Randevu Sisteminde yeni dönem startının üzerinden 1 hafta geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, randevu sisteminde atılan yeni adımı yani onaylı randevu sistemini değerlendirdi. "Sadakat oranında, randevusuna gelen vatandaşın oranında önemli oranda artış olduğunu görüyoruz" dedi.

Mantar zehirlenmesi, karaciğer yetmezliğine hatta ölüme neden oluyor

Yozgat’ta doğada yetişen mantarlardan kaynaklı hastaneye başvuranların sayısının geçen yıla oranla yükseldiğini söyleyen Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Tolga Aydın, karaciğer yetmezliğine neden olarak ölüme kadar götüren zehirli mantarlara karşı uyarılarda bulundu.

Dikkate alınmayan kilolar kansere davetiye çıkarıyor

Obezite, bağışıklık sistemini çökerterek birçok hastalığa davetiye çıkartırken, insan sağlığının en yüksek seviyelerde olumsuz olarak etkilenmesine neden oluyor. Yapılan araştırmalarda 30’un üzerinde kanser çeşidine neden olan birinci unsur ise yine obezite olarak raporlandı. Uzmanlar, erken teşhisten önce hastalıktan korunma yollarının önemine dikkat çekiyor.

Çocuklarda görme bozuklukları okul başarısını olumsuz etkiliyor

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özgür İlhan, çocuklarda görme bozukluklarının okul başarısını olumsuz etkilediğini belirtti. Bazı göz problemlerinin tedavi edilmediği takdirde gelişimsel ve psikolojik problemlere yol açabileceğinin altını çizen Op. Dr. İlhan, “Çocuğunuzda herhangi bir problem görmeseniz dahi, ailenizde görme bozukluğu ya da hastalığı varsa bir göz muayenesi yaptırmanız oldukça önem taşır” dedi.
❌