Okuma görünümü

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.

Elektron hızlandırıcısı faaliyete geçti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı’nın Türkiye’ye elektron hızlandırma kabiliyetini kazandırdığını belirterek “Işık hızında elektronların üretimi gibi sahip olduğu teknoloji altyapısı ve yeteneğiyle TARLA, uygulamalı temel bilim ve mühendislik dallarında araştırmaların önünü açacak. Özellikle elektron hızlandırıcısıyla radyasyon yönetiminde elde edeceğimiz bilgi birikimi ve kabiliyetler; sağlık gibi birçok öncelikli alanda ulusal ihtiyaçlarımıza cevap verecek. Hızlandırıcımızda, havacılık ve uzay sanayiinin ihtiyaç duyduğu yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlayıcı dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin ülkemizde test edilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesinde yararlanılabilecek. Öncül teknolojilerin geliştirilmesi için altyapı olanağı sağlayacak olan yüksek teknolojiye sahip bu tesis; ülkemizin hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel kapasitesinin gelişimi için önemli bir eşiği aşmış oldu.” dedi.

2028’e kadar 1 milyar dolarlık yatırım hedefi

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Meclisi’nden 100 iş insanının bir araya gelerek kurduğu İstanbul Holding, faaliyetlerine başladı. Kısa vadede 100 milyon dolarlık bir şirket değerine ulaşan holding, bu yıl içinde varlıklarının değerini 50 milyon dolara çıkarmayı; 2028’e kadar da 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor.

İsrail’in ateşkes reddi petrol fiyatlarını artırdı

İSRAİL savaş kabinesi, Hamas’ın kabul ettiği ateşkes teklifini oy birliğiyle reddedince petrol fiyatları yükseldi. Brent tipi ham petrol ilk etapta 46 sent artarak varil başına 83.79 dolara ulaşırken, ABD West Texas Intermediate (WTI) tipi ham petrol de 46 sent artarak varil başına 78.94 dolardan fiyatlandı.

Suud vizyon 2030’a Türkiye çıkarması

Suudi Arabistan hükümeti, daha önce duyurduğu Suud Vizyon 2030 çerçevesinde toplam 500 milyar dolarlık yatırım yapacak. Planı gerçekleştirecek NCP’nin danışma kurulundaki tek Türk olan Dr. Eyüp Vural Aydın, ay sonunda 10 Türk şirketiyle Suud yetkilileri bir araya getirecek. Hürriyet’e konuşan Aydın, “Bu projeden Türkiye önümüzdeki 10 yıl boyunca yılda 10 milyar dolar kazanabilir. 500 büyük projenin 147’si onaylandı. Türkler ana üstlenici olabilecekleri gibi örneğin ABD’li bir firmanın taşeronluğunu da yapabilir. Büyük ihtiyaç var” dedi.

Simit mahkemelik oldu

ANKARA Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, simit fiyatlarını belirlemede son sözü Ticaret Bakanlığı’na bırakan yönetmeliğin ilgili maddesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı. Danıştay’a avukatıyla birlikte giden Ankara Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen simit fiyatlarının, maliyetin altında kaldığını söyledi.

‘Restoranda eskisi gibi harcanmıyor’

TURYİD Başkanı Kaya Demirer, son dönemde restoranlarla ilgili fiyat eleştirileri ve boykota dair konuştu. “Giderlerimiz pandemiden bu yana enflasyonun çok üzerinde artıyor. Restoran matematiği tutmuyor” diyen Demirer, tüm segmentlerde müşterinin bir alta indiğini ve eskisi gibi harcama yapmadığını söyledi. Demirer, restoran ihracatına yönelik önerilerini de Ticaret Bakanlığı’na ileteceklerini ifade etti.

Son dakika... Dolar, borsa, altın, mevduat, fon... Uzmanlar yorumladı! İşte yılın kalan kısmı için önemli tavsiyeler... BİST'te yeni hedef belli oldu

Piyasalarda risk algısına göre hareketlilik devam ediyor. Gerek mevduat, gerek borsa, gerekse de emtia piyasalarında yerel ve küresel hamlelerin etkisiyle yükseliş ve düşüşler yaşanabiliyor. Borsa İstanbul tarihi yüksek seviyelerde işlem görürken altın son zamanlardaki zirvesinden geriye çekilme yaşadı. Döviz kanadında dolarda yükseliş durdu ve hafif geri çekilmeler yaşandı. Uzman isimler piyasadaki hareketleri ve geleceğe yönelik değerlendirmelerini açıkladı.

İmar Barışı düzenlemesi komisyona geldi

İmar Barışı Kanun teklifini değerlendiren Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Teklif özellikle yapının depreme dayanıklılığını belirli şartları karşılayan yapıların kapsamına alınması hedefliyor. Bu şartlar arasında zemin etüt raporları, fay hattı araştırmaları, depreme dayanıklılık raporları ve ilave kat yapılmışsa teknik rapor alınması gibi koşullar bulunuyor” dedi.

❌