Okuma görünümü

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.

Yavaş yavaş ya da yüksek tempolu koşmak istiyorum

Bahar geldi, doğa canlandı, yaz kapıda. Bu güneşli günlerde hep dışarıda olmak istiyoruz ve elbette forma girmek... Koşmak hareketsiz hayata son vermenin, sağlıklı vücuda sahip olmanın ve ‘kafayı rahatlatmanın’ en güzel yollarından. Fakat koşuya yeni başlayacakların dikkat etmesi gerekenler var. İşin uzmanlarıyla konuştuk.

2040’a kadar dişini sıkan ‘yaşadı’

140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.

‘Ölümcül bir virüs üretebilir’

Geçen yıl Google’dan istifa ettiğini açıkladığında teknoloji dünyasında büyük bir yankı uyandırmıştı. Biliminsanı Geoffrey Hinton kararından hiç pişman değil. “Keşke varoluşsal tehdidin yakın olduğunu daha önce fark etseydim” diyen Hinton’a yapay zekâdan bu kadar korkmasının nedenlerini ve en feci senaryoların neler olabileceğini sorduk.

Sakatlıklar amatör sporcularda daha çok görülüyor

Spor yaralanmaları, sanılanın aksine profesyonel sporcular yerine, amatör sporcularda veya uzun süre sportif aktivitede bulunmayıp nadiren spor yapanlarda daha çok görülüyor. Medicana Ataköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Okan Özkunt, ciddiye alınmayan ve zamanında tedavi edilmeyen yaralanmaların daha sonra sadece spor hayatının değil, günlük aktivitelerin de aksamasına neden olabildiğini belirterek, "Spor sonrası şikayetlerin devamı durumunda; bağ kopması, kemik ödemi ve kıkırdak hasarı gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor" dedi.

Spor yapan veya spora başlamayı düşünenlere ‘kalp kontrolü’ uyarısı

Düzenli spor yapmak, genel vücut sağlığı açısından sayısız fayda sağlarken 35 yaş üstü kişiler, genellikle kalp damar hastalıklarına bağlı olarak, daha genç yaştakiler ise doğumsal ya da genetik kalp sorunları nedeniyle ani kardiyak tehlikelerle karşılaşabiliyor. Yapılacak kontrollerin amacının, sporla oluşabilecek ani kardiyak ölüm ve diğer muhtemel kardiyovasküler riskleri azaltmak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Hale Ünal Aksu, “Spor yapan veya yoğun egzersize başlamayı düşünen kişilerin, öncesinde kardiyoloji kontrolünden geçmesi, muhtemel tehlikeleri ekarte etmek için önemlidir” diye konuştu.

Teknoloji ve bilim dünyası yeni devrimler peşinde

2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.

Her gördüğümüz egzersize kendimizi kaptırmayalım

Duvar pilatesi, evde aletli pilates ve tüm vücut, bacak, karın gibi bölgeler için çeşitli seviyeler içeren 30 günlük zorlu fitness görevi gibi spor uygulamaları son dönemde çok popüler oldu. Ama bu egzersizleri bilinçsizce yapmanın bazı zararları olabilir mi? Uzmanlara sorduk.

‘Madalya istiyorum dedim ve alıp döndüm’

Fenerbahçe Doğuş Yelken sporcusu, milli yelkencimiz Derin Atakan engin maviliklere âşık genç bir kadın. 8-16 Aralık tarihleri arasında Brezilya’nın Rio de Janeiro eyaletine bağlı Buzios kentinde düzenlenen 2023 World Sailing Gençler Dünya Şampiyonası’nda ‘Formula Kite’ klasmanında altın madalyanın sahibi oldu. Biz de şampiyonla buluştuk, başarısının sırrını ve hedeflerini konuştuk.

Cumhuriyet’in çocukları hepimizi gururlandırdı... Sporcularımızdan 100’üncü yıl hediyesi: 6 bin 140 madalya!

Yeşil sahalarda rüzgâr gibi estik, okçularımız attığını vurdu, denizleri aştık, kadın voleybolcularımıza dünya selam durdu… Yüzmeden badmintona, güreşten basketbola, okçuluktan atletizme madalyaları arka arkaya sıraladık. 2023 yılında her branştan sporcularımız yüzümüzü güldürdü, göğsümüzü kabarttı. Öyle anlar oldu ki tüm Türkiye’nin kalbi onlarla attı. Avrupa, dünya şampiyonlukları yaşadık, olimpiyatlara katılma hakkı kazandık. Uluslararası yarışmalarda defalarca marşımız çalındı. Sporcularımız adeta Cumhuriyet’in 100’üncü yaşını sahalarda kutladı.

Teknolojik elbise çağına giriyoruz

Bir yazılım şirketi modanın geleceğini şekillendirebilir mi? Geçen hafta Adobe’nin sosyal medyada viral olan, renk ve desen değiştirebilen dijital elbisesi bu soruya olumlu yanıt veriyor.

‘100 yıl öncesine gittim ve orada kaldım’

16 yaşından beri oyunculuk yapıyor. Şimdiye kadar birçok karakteri canlandırdı, başrol oynadı. Ama bu sefer heyecanı büyük; 13 Ekim’de vizyona girecek ‘Zübeyde, Analar ve Oğullar’ filminde Zübeyde Hanım’ı canlandırıyor. Aslıhan Güner’le buluştuk; hem hayatını, evliliğini hem de bu role nasıl hazırlandığını konuştuk: “Setteyken sahnelerde ve çekim aralarında karakterimden hiç çıkmadığım için karakterime ait bir duruşla yaşıyordum.”

Daha kaliteli bir uyku için egzersizi sabah mı yapmalı yoksa akşam mı? İşte artıları ve eksileri...

Yeterli düzeyde uyumak, sağlığımız için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri… Aynı durum düzenli egzersiz için de geçerli. Her ikisini de yeterince yapmak hastalık riskini azaltıyor, kardiyovasküler ve zihinsel sağlığı iyileşiyor ve beyni koruyor. Ancak ne uyku ne de egzersiz bize mucize gibi bir hap şeklinde geliyor: her ikisi için de zaman gerekiyor. Peki iyi bir uyku için egzersizi sabah yapmak mı daha iyi yoksa akşam mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?

‘Kadınların ardından merdivenleri birer birer tırmanıyoruz'

Voleybolda başarılarımız hız kesmeden devam ediyor... A Milli Kadın Voleybol Takımımızın Milletler Ligi şampiyonluğunun ardından bir ilk de ‘Filenin Efeleri’nden geldi. Geçen hafta Doha’da düzenlenen FIVB Challenger Kupası’nda şampiyon olup tarihimizde ilk kez Milletler Ligi’ne yükselmeye hak kazandık. Erkek takımımızla antrenmanlarından sonra bir araya geldik.

Az zamanda çok etki

Düzenli spor yapmak fiziksel ve zihinsel sağlık için oldukça önemli ancak herkes yeterli zaman bulamıyor. Oysa kısa sürelerde de etki elde etmek mümkün. Eğitmenlere ve uzmanlara az vakti olanların yapabileceği egzersizleri ve faydalarını sorduk.

Şimdi sahilde, parkta egzersiz vakti

Açık havada spor yapmayı sevdik. Parklardaki ve sahil kenarlarındaki spor ve egzersiz aletlerini kullanmayı da... Ama bu aletleri hem maksimum verim alabilmek hem de yaralanmaları önlemek için bilinçli bir şekilde kullanmak önemli. Uzmanlarla konuştuk, önerilerini dinledik.

❌