Normal görünüm

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.
Bugün — 2 Mayıs 2024Kültür Sanat
Dün — 1 Mayıs 2024Kültür Sanat
Dünden önceki günKültür Sanat

Kerkük’te tarihi Osmanlı Köprüsü onarıldı

30 Nisan 2024 at 20:28
Geçmişte "Kerkük'ü Bağdat'a bağlayan köprü" olarak bilinen taş köprü, kış aylarında altından geçen Dakuk çayının su seviyesinin yükselmesiyle olumsuz etkilendi. Kerkük Valisi Rakan Said el- Cubburi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kerkük'teki köprü onarımları projeleri kapsamında Dakuk çayı üzerindeki tarihi Osmanlı Köprüsü'nün de onarımının tamamlandığını belirtti. Cubburi, Kerkük valiliği tarafından tahsis edilen onarım bütçesi ve Kerkük Karayolları Müdürlüğü denetiminde yapılan onarım çalışmasında köprünün temelinin sağlamlaştırıldığını ve betonlama çalışması yapıldığını ifade etti. Onarım çalışmasını yapan yüklenici firmanın sorumlusu ve Baba Gürgür Türkmen Mühendisler Derneği Başkanı Ercan Edip, Kerkük valiliğinin talimatıyla son aylarda artan yağışlar ve sel baskınlarının olumsuz etkilediği köprüye acil müdahale edildiğini ve onarımının tamamlandığını kaydetti. İlk aşamada su akıntısından etkilenen köprünün temellerini güçlendirme çalışması yaptıklarını belirten Edip, bu kapsamda köprü altındaki su giriş ve çıkışının sağlandığı gözlerde betonlama çalışması yapıldığını aktardı. Dakuk taş köprüsü, Osmanlı mimarisinin şaheserlerinden biriKerküklü Tarihçi ve Araştırmacı Necat Kevseroğlu, Osmanlı Köprüsü'nün bundan 141 yıl önce İstanbul'dan gelen Türk mühendisleri tarafından yapıldığını belirtti. Köprünün Osmanlı mimarisinin şaheserlerinden biri olduğunu ifade eden Kevseroğlu, dönemin tanınmış Kerküklü inşaat ustalarının da bu mimarı yapının inşaatında görev aldığını ifade etti. Tarihi köprünün sağlamlığının yanı sıra zamanın kurallarına göre inşa edildiği bilgisini veren Kevseroğlu, köprünün 12 gözünün yılın 12 ayına, 365 metre olan köprü uzunluğunun yılın 365 gününe ve 7 metrelik eninin ise haftanın 7 gününe işaret ettiğini aktardı.

“Yapay zekâ, piyano veya gitar gibi bir araç olacak!”

30 Nisan 2024 at 19:45
Müzikseverleri müzik, yaratıcılık ve teknoloji ekseninde birleştiren, bu yıl 8. kez gerçekleşen Sónar İstanbul’un konuklarından biri olan “Alman house sahnesinin emektarı” ve bence, müzikal yolculuğuyla ilham veren Henrik Schwarz ile bir röportaj gerçekleştirdik. Zorlu PSM’de, 3 gün süren geceli gündüzlü müzik maratonu 12 binin üzerinde müzikseverin katılımıyla tamamlanırken, geriye enerjisini dans pistlerinde şenlendirmiş, kulaklarını ise anın ritmine bırakmış festivalcilere selam olsun diyerek şimdi, kahve / çay molasında sizleri, Schwarz ile baş başa bırakıyorum…

Anadolu Ateşi Kolombiya turnesini tamamladı

Tarafından: NTV
30 Nisan 2024 at 14:38
Anadolu Ateşi Kolombiya turnesini tamamladı

Kolombiya turnesi kapsamında son gösterisini başkent Bogota'da gerçekleştiren "Anadolu Ateşi" sanatseverlerden büyük beğeni topladı.

Mustafa Erdoğan'ın Genel Sanat Yönetmenliğini yaptığı dans topluluğu Anadolu Ateşi, Medellin'in ardından son gösterisini Bogota'daki "Astor Plaza Tiyatro Salonunda" gerçekleştirdi. Gösterinin final kısmında Türkiye ve Kolombiya milli bayraklarının perdede birlikte yansıtılması izleyicilerden alkış aldı. Gösteriyi izleyen Türkiye'nin Bogota Büyükelçisi Beste Pehlivan Sun, AA muhabirine yaptığı açıklamada Anadolu Ateşi'ni ilk kez Kolombiya'da görmekten mutlu olduklarını söyledi. Sun, Kolombiyalı sanatseverlerin salonu doldurduğuna dikkati çekerek, "Anadolu Ateşi ülkemizin kültürünün tanıtımında ciddi katkı veriyor. Burada güzel bir intiba bırakacaklarından şüphemiz yok, onlara başarılar diliyorum." ifadesini kullandı. İzleyicilerden Jessica Calderon, Anadolu Ateşi gösterisini "renkli ve muhteşem" bulduğunu dile getirerek, "İnanılmaz bir tecrübeydi, her zaman bu gösteriyi görmek istedim. Türkiye'de birkaç yıl yaşamama rağmen çok istediğim halde gidememiştim. Kolombiya'da olması beni çok mutlu etti. Türkiye'den birçok anımı hatırlattı. Özellikle geleneksel ve çağdaş karışımı çok beğendim." dedi. "HARİKA BİR PERFORMANS GÖRDÜK"

Kolombiyalı sanatseverlerden Leonardo Garzon de gösteriyi oldukça beğendiğini anlatarak, "Türkiye'nin birçok bölgesinden alıntılar ve tarihi dönemleri yansıtan bir şov izledik. Harika bir performans gördük." diye konuştu. İzleyicilerden Gina Valencia, Anadolu Ateşi Dans Topluluğu'nu Kolombiya'da izlemekten "son derece" mutlu olduğunu kaydetti. Anadolu Ateşi Grubu koreografı Alper Aksoy ise Kolombiya'ya tekrar geleceklerini vurgulayarak, "Medellin'deki gösterimiz çok güzel geçti ve muhteşem övgüler aldık. Alkış dansçıların istediği gibiydi. Her iki kentteki gösteride de seyirciler ayakta alkışladı. Bu yıl 25. yılımızı Beşiktaş Tüpraş Stadyumu'nda özel bir gösteri ile gerçekleştireceğiz. Bunun için can atıyoruz." şeklinde konuştu.

Sözcük Eş Anlamlısı Nedir? Sözcük Kelimesinin Eş Anlamlısı ve Cümle İçinde Kullanımı

30 Nisan 2024 at 11:38
Sözcük Eş Anlamlısı Nedir? Sözcük Kelimesinin Eş Anlamlısı ve Cümle İçinde Kullanımı
Bazı kelimelerin eş anlamlısı akılları karıştırabilmektedir. Eş anlamlısı hakkında en çok araştırma yapılan kelimelerden bir tanesi de  sözcük kelimesi eş anlamlısı... Sözcük kelimesinin eş anlamlısı nedir?...Devamı için tıklayınız

Zorba balesi 5 yıl sonra yeniden sahnede

Tarafından: NTV
30 Nisan 2024 at 01:06
Zorba balesi 5 yıl sonra yeniden sahnede

Ankara Devlet ve Opera Balesince (ADOB) sahnelenen Zorba balesi, 5 yılın ardından yeniden seyirciyle buluştu. Zorba balesi, 29 Nisan Dünya Dans Gününde prömiyer yaptı.

Usta yazar Nikos Kazancakis'in dünyaca ünlü romanından sahneye uyarlanan Zorba, Mikis Theodorakis'in müziği, Lorca Massine'nin libretto ve koreografisiyle Opera Sahnesinde yeniden seyirciyle buluştu. Zorba balesi, farklı kökenlere ve geçmişlere sahip karakterlerin, müzik ve dans aracılığıyla birbirlerine yakınlaştığı bir hikayeyi anlatıyor. Kültürler arası etkileşimi, anlayışı ve sevginin gücünü aktaran eser, dansın insanlığın ortak duygularını paylaşma kabiliyetindeki gücünü de vurguluyor.

Şef Sunay Muratov'un ADOB orkestrasını, İvan Pekhov'un ADOB korosunu yönettiği temsilde, "Zorba"yı Eren Keleş, "John"u İlhan Durgut, "Marina"yı Sultan Erol, "Manolies"i David Khozashvili, "Madame Hortance"yi Serapsu Yaşar canlandırdı; temsilde solist sanatçı olarak Ferda Yetişer görev aldı.

Kostüm tasarımını Tülay Şimşek'in, ışık tasarımını Fuat Gök'ün, bale başkoreografisini Almula Özlem ve bale başöğretmenliğini Elif Gözde Fırat'ın üstlendiği 2 perdelik temsilin sonunda, Ankaralı sanatseverler sanatçıları dakikalarca ayakta alkışladı.

DÜNYA PRÖMİYERİ 1988'DE YAPILDI

Zorba, Türkiye'de ilk kez Ankara Devlet Opera ve Balesince 2010'da sahnelenmişti. Eser, Ankara'da en son 2018-2019 sanat sezonunda seyirciye sunulmuştu.

Dünya bale repertuvarında 1988'de İtalya'nın Verona şehrindeki prömiyeriyle yer edinen eserin konusu şöyle: "John isimli bir Amerikalı, küçük bir Yunan kasabasına gelir. Etkilendiği ve parçası olmak istediği kültürün cazibesine kapılarak, güzel bir dul olan Marina'ya aşık olan John, Marina'dan da karşılık bulur. Yabancı birine aşık olduğu için Marina'ya köylüler karşı tavır alır. İki aşığa, John'un dostu Zorba sahip çıkar. Çift, kimsesi olmayan, ancak güçlü ve özgür bir adam olan Zorba'nın sayesinde aşklarını yaşama fırsatı bulur. Zorba, John'u köylülerin elinden kurtarırken Marina, intikam peşinde koşan kalabalığın kurbanı olur."

Dünya'nın En Tehlikeli Yolu Nerede? Dünya'nın En Tehlikeli Yolları Listesi...

29 Nisan 2024 at 23:20
Şehirden uzakta yavaş yavaş araba sürerek güzel yolun keyfini çıkarmanın tadı hiçbir şey yoktur. Bu yollarda genellikle bir yerlere yetişmeye çalışan ve birbiri ile yarışan arabalarla da karşılaşmazsınız. Kırsal alanda bulunan bu yollar size huzur verse de bazıları da çok tehlikelidir. Tehlikeli bir yolda araba sürmeyi başka bir şeyle kıyaslamak ise çok zordur.
❌
❌