Normal görünüm

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.
Bugün — 31 Mayıs 2024Bilim ve Teknoloji

OpenAI açıkladı: Yapay zeka dezenformasyon için nasıl kullanıldı?

Tarafından: NTV
31 Mayıs 2024 at 10:06
OpenAI açıkladı: Yapay zeka dezenformasyon için nasıl kullanıldı?

OpenAI şirketi tarafından yayınlanan 39 sayfalık bir rapor, yapay zeka teknolojilerinin halihazırda savaşta olan ve bölgesel gerilim aktörlerinden olan ülkeler tarafından nasıl kullanıldığını ortaya koyuyor. Bu rapora göre, en az dört devlet yapay zeka teknolojilerini yanlış bilgi yaymak ve toplumları yönlendirmek için kullanıyor.

OpenAI şirketi yapay zeka araçlarının gizli etki operasyonları için nasıl kullanıldığına ilişkin ilk raporunu yayınladı. 39 sayfalık rapor, bir yapay zeka şirketinin yazılımının propaganda amacıyla kullanımına ilişkin en ayrıntılı açıklamalarından biri. Rapora göre Rusya, Çin, İsrail ve İran gibi devletler yapay zeka araçlarını belli konularda yanlış fikirler yaymak ve kitleleri yönlendirmek için kullanıyor.Rusya-Ukrayna savaşından bir görüntü. Rusların yapay zeka tekonojisini kullanarak Ukrayna

PROPAGANDA İÇERİĞİ OLUŞTURUYOR

OpeanAI açıklamasına göre kötü niyetli aktörler, sosyal medya platformlarında propaganda içeriği oluşturup yayınlamak ve içeriklerini farklı dillere çevirmek için şirketin yapay zeka modellerini kullandı. OpenAI, araştırmacılarının son üç ay içinde gizli etki operasyonuyla ilişkili devlet ve özel aktörlerden oluşan beş hesap bulduğunu ve yasakladığını iddia etti.

DEVLETLERİN DEZENFORMASYON YARIŞI Rusya bulunan iki hesap, ABD, Ukrayna ve birçok Baltık ülkesini eleştiren içerik oluşturup yaydı. Operasyonlardan biri, koddaki hataları ayıklamak ve Telegram'da yayınlanacak bir bot oluşturmak için OpenAI modelini kullandı. Çin'in nüfuz operasyonu ise İngilizce, Çince, Japonca ve Korece metinler oluşturdu ve daha sonra bu metinler Twitter ve Medium'da yayınlandı. İranlı kullanıcılar ABD ve İsrail'e saldıran makaleler hazırladılar ve bunları İngilizce ve Fransızcaya çevirdiler.

ABD

İSRAİL ABD'Lİ ÖĞRENCİ PROTESTOLARINI HEDEF ALDI Stoic adlı İsrailli bir siyasi firma, ABD'li öğrencilerin Filistin destekçisi protestolarını antisemitik olmakla suçlayan gönderiler de dahil olmak üzere çeşitli içerikler oluşturan sahte sosyal medya hesaplarından oluşan bir ağ işletiyordu. OpenAI'nin platformunda yasakladığı dezenformasyon yayıcıların birçoğu araştırmacılar ve yetkililer tarafından zaten biliniyordu. ABD, mart ayında OpenAI'ın tespit ettiği iki Rus adama yaptırım uygularken Instagram'ın sahibi Meta da bu yıl Stoic'i politikalarını ihlal ettiği için platformunda yasakladı.

TEK YÖNTEM YAPAY ZEKA DEĞİL Rapor ayrıca, daha ikna edici yabancı dil gönderileri yapmak gibi içerik üretmenin belirli yönlerini iyileştirmenin bir yolu olarak üretken yapay zekanın dezenformasyon kampanyalarına dahil edildiğini, ancak bunun propaganda için tek araç olmadığını vurguluyor. Kampanyaların hiçbiri kayda değer bir etki yaratmasa da, üretken yapay zekanın kötü niyetli aktörlerin propaganda üretimini artırmasına olanak sağladığını ortaya koyuyor.

NASA'nın James Webb Teleskobu bilinen en uzak galaksiyi buldu

Tarafından: NTV
31 Mayıs 2024 at 09:41
NASA'nın James Webb Teleskobu bilinen en uzak galaksiyi buldu

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, son zamanlarda "Kozmik Şafak" olarak adlandırılan ve Büyük Patlama'dan sonra geçen yakın dönemi ifade eden zamanda ortaya çıkan galaksileri keşfetmek için kullanılıyor. Bilim insanları, teleskobu kullanarak büyük patlamadan yalnızca iki yüz doksan milyon yıl sonra ortaya çıkan bir galaksi keşfetti.Yeni keşfedilen galaksi, şaşırtıcı derecede parlak ve bin 600 ışıkyılı genişliğinde görünüyor.

Son iki yılda bilim insanları, gökbilimcilerin "Kozmik Şafak" olarak adlandırdıkları dönemi araştırmak için NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanıyor. "Kozmik Şafak" büyük patlamadan sonraki ilk birkaç yüz milyon yıl içinde ilk galaksilerin doğduğu dönemi ifade ediyor. Bu galaksiler, evrenin çok genç olduğu dönemde gazların, yıldızların ve kara deliklerin nasıl değiştiğine dair hayati bilgiler sağlıyor.
Ekim 2023 ve Ocak 2024'te uluslararası bir gökbilimci ekibi, Gelişmiş Derin Galaksi Dışı Araştırma (JADES) programının bir parçası olarak Webb'i galaksileri gözlemlemek için kullandı.
Webb'in NIRSpec'ini (Yakın Kızılötesi Spektrograf) kullanarak, büyük patlamadan yalnızca iki yüz doksan milyon yıl sonra ortaya çıkan bir galaksi buldular. Bu galaksi, şimdiye kadar gözlemlenen en uzak galaksi olma özelliğini gösteriyor.
"JADES-GS-z14-0" olarak isimlendirilen galaksi, şaşırtıcı derecede parlak ve bin 600 ışıkyılı genişliğinde görünüyor.  Uzmanlar, rekor kıran en uzak galaksinin sadece uzaklığıyla değil, aynı zamanda büyüklüğü ve parlaklığıyla da dikkat çekici olduğunu vurguluyor. Bu şaşırtıcı sonuç, evrenin nasıl ortaya çıktığını anlamamıza yardımcı olabilir.
Galaksi o kadar parlak ki Güneş'imizin kütlesinin yüz milyonlarca katı büyüklüğünde olduğu düşünülüyor ve araştırmacılar bu kadar "parlak ve büyük bir galaksinin" 300 milyon yıldan daha kısa bir sürede nasıl yaratılabileceği konusunda emin olamıyor.
Harvard profesörü ve astronomi bölümü başkanı Daniel Eisenstein, "Galaksinin boyutu, ışığın çoğunun, gökteki süper kütleli bir kara deliğin üzerine düşen maddelerden ziyade, çok sayıda genç yıldız tarafından üretildiğini açıkça kanıtlıyor" diye konuştu.
Bilim insanları, bazıları daha da uzakta olabilecek bu tür uzak galaksilerden daha fazlasını bulabileceklerini umuyor. Bu şaşırtıcı galaksi, evrenin erken dönemlerinde galaksi oluşumunun çok hızlı ve yoğun olduğunu gösteriyor.
Dün — 30 Mayıs 2024Bilim ve Teknoloji

Chivalry 2, Epic Games Store’da Ücretsiz Oldu

Tarafından: İlker Şekercioğlu
30 Mayıs 2024 at 20:00
Chivalry 2 ücretsiz

Epic Games Store tarafından bu hafta oyunculara sunulan ücretsiz gizemli oyun 69 TL değerindeki Chivalry 2 oldu. Yoğun ortaçağ savaş deneyimi sunan ve geliştiricisi Torn Banner Studios olan oyun geçtiğimiz haftaki Farming Simulator 22’nin yerini almış durumda. Çok oyunculu oyun, devasa arenalarda 64’e kadar dövüşçüyle savaşlar sunuyor. Orta Çağ dövüşleri, oyuncuların uzun kılıçlardan balyozlardan arbaletlere […]

Devamı: Chivalry 2, Epic Games Store’da Ücretsiz Oldu
Kaynak Technopat

Test Drive Unlimited Solar Crown Çıkış Tarihi Açıklandı

Tarafından: İlker Şekercioğlu
30 Mayıs 2024 at 19:00
Test Drive Unlimited Solar Crown Çıkış Tarihi

NACON tarafından Test Drive Unlimited Solar Crown çıkış tarihi açıklandı. Açık dünya yarış oyunu 12 Eylül tarihinde PC, PlayStation 5 ve Xbox Series S|X için piyasaya sürülecek. Şimdiden ön sipariş verenler ise oyuna bir hafta erken erişebilecek. Test Drive Unlimited serisinin bu yeni oyunu 2020 yılının başlarında duyuruldu. Oyunun 2022 sonlarında piyasaya sürülmesi planlasa da […]

Devamı: Test Drive Unlimited Solar Crown Çıkış Tarihi Açıklandı
Kaynak Technopat

💾

NACON tarafından Test Drive Unlimited Solar Crown çıkış tarihi açıklandı. Açık dünya yarış oyunu 12 Eylül tarihinde PC, PlayStation 5 ve Xbox Series S|X

HUAWEI Pura 70 Ultra İncelemesi

Tarafından: Asım Demir
30 Mayıs 2024 at 17:45
HUAWEI Pura 70 Ultra

HUAWEI’nin 18 Nisan’da düzenlediği etkinlikte tanıtılan yeni Pura 70 serisi, Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ ve Pura 70 Ultra modellerinden oluşuyor. Serinin amiral gemisi olan Pura 70 Ultra, kamera yetenekleriyle ön plana çıkıyor. Biz de bugün söz konusu modelin detaylarına iniyoruz. Peki HUAWEI Pura 70 Ultra özellikleri ile ne sunuyor? Huawei Pura […]

Devamı: HUAWEI Pura 70 Ultra İncelemesi
Kaynak Technopat

💾

HUAWEI'nin 18 Nisan'da düzenlediği etkinlikte tanıtılan yeni Pura 70 serisi, Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ ve Pura 70 Ultra modellerinden oluşuyor.

İşlemcilerde IHS Nedir? Entegre Isı Yayıcı Ne İşe Yarar?

Tarafından: Fatih Işık
30 Mayıs 2024 at 16:40

Son haline gelmeden önce çok sayıda işlemden geçen çipler, milyonlarca ve bazen milyarlarca transistör içerebiliyor. Yarı iletken tasarımının ne kadar zor süreçlerden geçtiğini hepimiz biliyoruz. Biz CPU veya GPU gibi donanımlara dışardan baktığımızda aslında tek bir parça halinde yekpare bir tasarım görüyoruz. Ancak gördüğümüz aslında sadece bir entegre ısı yayıcı, yani IHS (integrated heat spreader). […]

Devamı: İşlemcilerde IHS Nedir? Entegre Isı Yayıcı Ne İşe Yarar?
Kaynak Technopat

💾

Son haline gelmeden önce çok sayıda işlemden geçen çipler, milyonlarca ve bazen milyarlarca transistör içerebiliyor. Yarı iletken tasarımının ne kadar zor

Halide Ekibinden Profesyonel Video Uygulaması: Kino

Tarafından: İlker Şekercioğlu
30 Mayıs 2024 at 15:20
Kino

Popüler fotoğrafçılık uygulaması Halide‘nin geliştiricileri tarafından şimdi de Kino adlı bir sinematik video çekimi uygulaması duyuruldu. Kino hem profesyonellerin ihtiyaç duyduğu araçları sunuyor hem de amatör kameramanlara rehberlik sağlayabiliyor. Kino Uygulaması Neler Sunuyor? Kino, çeşitli renk ön ayarlarını destekleyen tek dokunuşla video kayıt özelliği sunuyor. Anında Not Verme özelliği, kullanıcıların uzmanlar tarafından oluşturulan ön ayarları […]

Devamı: Halide Ekibinden Profesyonel Video Uygulaması: Kino
Kaynak Technopat

Rusya'dan uzaya kargo aracı: Kazakistan'daki uzay üssünden gönderdi

Tarafından: NTV
30 Mayıs 2024 at 15:09
Rusya'dan uzaya kargo aracı: Kazakistan'daki uzay üssünden gönderdi

Rusya'nın Progress MS-27 insansız kargo aracı, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatıldı.

Progress MS-27 insansız kargo aracının uzaya fırlatılma anı, Rusya'nın Federal Uzay Ajansı Roscosmos'un resmi sitesinde canlı yayınlandı. Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden TSİ 12.42'de gerçekleştirilen fırlatma anını çok sayıda yabancı turist yerinde izledi. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotların yaşamını desteklemek için yaklaşık 2,5 ton yük götüren Progress MS-27'nin 1 Haziran'da istasyona ulaşması bekleniyor.

WhatsApp çöktü mü, neden açılmıyor? WhatsApp'a erişim sorunu

Tarafından: NTV
30 Mayıs 2024 at 15:32
WhatsApp çöktü mü, neden açılmıyor? WhatsApp'a erişim sorunu

WhatsApp çöktü mü? Sorusunun yanıtı, binlerce WhatsApp kullanıcısı tarafından sorgulanmaya başladı. WhatsApp uygulamasında bağlantı sorunu meydana geldi. Dünyanın en yaygın haberleşme uygulamaları arasında yer alan WhatsApp'a bir süredir erişim sağlanamıyor. Kullanıcılar yaklaşık yarım saattir erişim sorunu yaşamaya devam ediyor. Peki, WhatsApp çöktü mü, neden açılmıyor?

Dünyanın en büyük haberleşme uygulamaları arasında yer alan WhatsApp'ta erişim sıkıntısı yaşanıyor.

Öğle saatlerinde bağlantı sorunu yaşayan birçok kişi "WhatsApp çöktü mü, neden açılmıyor?" sorularına yanıt arıyor. İşte ayrıntılar... WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Küresel çapta sorun bildirisinde bulunan kullanıcı raporları sonrasında Whatsapp'ta sorun olduğu gözlemleniyor. Yapılan raporlama bildirimlerinin ardından kullanıcılar uygulamaya erişimde ve mesajların iletilmesinde sorunla karşılaşıyor.

Konuyla ilgili WhatsApp tarafından bir açıklama geldiğinde haberimizden öğrenebilirsiniz.

vivo V30 Lite, Türkiye’de Raflardaki Yerini Aldı

Tarafından: Asım Demir
30 Mayıs 2024 at 14:27
vivo V30 Lite

Günümüzde akıllı telefonların pil ömrünün daha çok önem kazanması nedeniyle pil doldurma süresini önemli ölçüde kısaltarak kullanıcılara zaman kazandıran vivo’nun segmentinin en hızlı şarjına sahip akıllı telefonunu vivo V30 Lite’ın ülkemizde de online ve fiziksel mağazalarda satışı resmen başladı. Üstelik vivo, V30 Lite akıllı telefonunun da içerisinde yer aldığı V30 Serisi için lansmana özel ses […]

Devamı: vivo V30 Lite, Türkiye’de Raflardaki Yerini Aldı
Kaynak Technopat

No Man’s Sky Adrift Güncellemesi Duyuruldu

Tarafından: İlker Şekercioğlu
30 Mayıs 2024 at 14:00
No Man’s Sky Adrift

Hello Games, uzay tabanlı oyunu No Man’s Sky için Adrift adını verdiği yeni bir Expedition güncellemesi duyurdu. No Man’s Sky Adrift ile oyuncular içinde neredeyse hiç yaşamın olmadığı bir galaksiyi keşfedecek. No Man’s Sky Adrift Yenilikleri Hello Games bir sonraki sefer güncellemesinin bu haftanın sonlarında yayınlanacağını belirtiyor. Adrift adlı güncelleme, No Man’s Sky oyuncularının geçmişte […]

Devamı: No Man’s Sky Adrift Güncellemesi Duyuruldu
Kaynak Technopat

💾

Hello Games, uzay tabanlı oyunu No Man's Sky için Adrift adını verdiği yeni bir Expedition güncellemesi duyurdu. No Man’s Sky Adrift ile oyuncular içinde

PS5 pro ne zaman çıkacak? Playstation 5 pro çıkış tarihi belli oldu mu?

30 Mayıs 2024 at 13:54
Sony'nin PlayStation 4'ü 15 Kasım 2013'te piyasaya sürmesinin ardından PlayStation 4 Pro sürümü, tam 3 yıl sonra piyasaya çıkmıştı. PlayStation 5'in ise 12 Kasım 2020'de piyasaya sürülmesi, yeni sürümün yakın zamanda çıkacağına yönelik iddiaları güçlendirmişti. Peki, PS5 pro ne zaman çıkacak? Playstation 5 pro çıkış tarihi belli oldu mu?

Papara, Pakistan Merkezli SadaPay’i Satın Aldı

Tarafından: Asım Demir
30 Mayıs 2024 at 13:20

20 milyon kullanıcıya ulaşan Türkiye’nin finansal teknoloji şirketi Papara, Pakistan merkezli elektronik para kuruluşu SadaPay’in yüzde yüz hissesini satın aldı. 2023 yılında İspanyol Rebellion’ı satın alan Papara, global büyüme planları kapsamında Avrupa’nın ardından Güney Asya’yı da teknolojisini ve bilgi birikimini götürdüğü coğrafyalar arasına ekledi. Brandon Timinsky tarafından 2019 yılında kurulan, rekor sürede 1 milyon kullanıcıya […]

Devamı: Papara, Pakistan Merkezli SadaPay’i Satın Aldı
Kaynak Technopat

Samsung Galaxy Z Fold 6 Ekran Tasarımı Ortaya Çıktı

Tarafından: Ali Keskin
30 Mayıs 2024 at 13:00
Samsung Galaxy Z Fold 6 Ekran

Son sızıntılara göre Samsung, temmuz ayında düzenlenecek Unpacked etkinliğinde yalnızca bir Galaxy Z Fold 6 sürümünü piyasaya sürecek. Zaman zaman sızıntılar yapan Ice Universe, Fold 6’nın kapak ekranının köşelerinde bazı önemli çerçevelere sahip olduğunu gösteriyor. Samsung Galaxy Z Fold 6 modelindeki kapak ekranının 6,3 inç olması bekleniyor ve en önemli değişikliği söylentilere göre 22:9 en […]

Devamı: Samsung Galaxy Z Fold 6 Ekran Tasarımı Ortaya Çıktı
Kaynak Technopat

Vivo X200 ve X200 Pro Dimensity 9400 ile Gelebilir

Tarafından: Ali Keskin
30 Mayıs 2024 at 12:30
Vivo X200 Ve X200 Pro

Ekim ayında Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 4 yonga setini duyurması beklenirken MediaTek ise Dimensity 9400 yonga setini tanıtmaya hazırlanıyor. Yapılan sızıntılarda Vivo’nun X200 ve X200 Pro modellerinin Dimensity 9400 yongasını ilk kullanacak telefonlar olabileceğini öğrendik. Geçtiğimiz Ekim ayında duyurulan Vivo X100 ve X100 Pro, Dimensity 9300 yonga seti tarafından desteklenen dünyanın ilk telefonlarıydı. Bu nedenle […]

Devamı: Vivo X200 ve X200 Pro Dimensity 9400 ile Gelebilir
Kaynak Technopat

Samsung Galaxy Ring ve Galaxy Z Flip 6 FCC’de Görüldü

Tarafından: Ali Keskin
30 Mayıs 2024 at 12:00
Samsung Galaxy Z Flip 6

Samsung’un yaklaşmakta olan Galaxy Z Flip 6 ve Galaxy Ring modelleri FCC’de görüldü ve bu süreç sayesinde cihazların pil kapasitelerini öğrendik. Buna göre Flip 6, her iki tarafında birer tane olmak üzere toplam 3.790 mAh kapasiteli iki bataryaya sahip olacak. Ayrıca Flip 6, 8GB RAM ile eşleştirilmiş Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 yongası ve 50 […]

Devamı: Samsung Galaxy Ring ve Galaxy Z Flip 6 FCC’de Görüldü
Kaynak Technopat

Güney Kore'nin ilk uzay ajansı kuruldu

Tarafından: NTV
30 Mayıs 2024 at 12:05
Güney Kore'nin ilk uzay ajansı kuruldu

Güney Kore, ilk uzay ajansının kurulduğunu ve faaliyetlerine başladığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, Güney Kore'nin 2045 yılına kadar Mars'a iniş yapmayı ve ilk Ay aracını 2032 yılında göndermeyi planladıklarını açıkladı. Yoon'un açıklaması, Asya ülkelerinin roket teknolojisini geliştirmek için uzay programlarına harcadıkları çabanın arttığının altını çiziyor.

Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, ülkenin ilk uzay ajansının açılışında yaptığı konuşmada, Güney Kore'nin 2045 yılına kadar Mars'a iniş yapmayı ve o zamana kadar uzay araştırmaları için 100 trilyon won (72,6 milyar dolar) harcamayı planladığını söyledi. Kore Havacılık ve Uzay İdaresi'nin (KASA), Güney Kore'yi "dünyanın ilk beş uzay gücü" arasına sokmak için çalışan yüzlerce işletme ve girişimle birlikte ülkenin “uzay ekonomisine” liderlik etmesi planlanıyor.

İLK AY ARACI 2032 YILINDA GÖNDERİLECEK Cumhurbaşkanı Yoon, “Ajansımız, havacılık ve uzay endüstrisi ekosistemini yoğun bir şekilde desteklerken ve yenilikçi Ar-Ge'yi teşvik ederken uzmanlar yetiştirerek yeni bir uzay çağını başlatacak” dedi. Ülkenin ilk Ay aracının 2032 yılında gönderilmesi planlanıyor. Güney Kore, geçen yıl mayıs ayında yörüngeye ticari sınıf bir uydu yerleştiren Nuri roketinin fırlatılmasıyla yerli bir fırlatma aracına ve uydu geliştirme teknolojisine sahip yedinci ülke oldu. Yeni kurulan uzay ajansı, farklı hükümet bakanlıkları arasında paylaşılan politika ve geliştirme işlevlerini düzene koymayı amaçlıyor. Güney Kore 2027 yılına kadar en az üç uzay fırlatması daha gerçekleştirmeyi ve askeri uydular fırlatmayı planlıyor.

ASYA ÜLKELERİNDEN UZAY ATAĞI Yoon'un açıklaması, Asya ülkelerinin roket teknolojisini geliştirmek için uzay programlarına harcadıkları çabanın arttığının altını çiziyor. Kuzey Kore, son zamanlarda sıklıkla balistik füze tatbikatları yaptı. Güney Kore, Japonya ve ABD, Kuzey'in balistik füze teknolojisi geliştirmesini yasaklayan BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiği gerekçesiyle fırlatmayı kınadı. Ocak ayında Japonya Ay'a iniş aracı yerleştiren beşinci ülke oldu. Geçen yıl Hindistan, Ay'a iniş yapan dördüncü ülke oldu. Japonya ayrıca Mars'a bir gezici görev de planlıyor.

❌
❌