Normal görünüm

Yeni makaleler mevcut. Sayfayı yenilemek için tıklayın.
Bugün — 7 Mayıs 2024Sağlık

Çocuklarda bu davranışlara dikkat: DEHB hakkında her şey!

7 Mayıs 2024 at 00:21
DEHB çocukluk çağının en sık görülen nörogelişimsel bozukluklarından biridir. Genellikle ilk kez çocuklukta teşhis edilir ve sıklıkla yetişkinliğe kadar sürer. DEHB'li çocuklar dikkat etmede, dürtüsel davranışları kontrol etmede zorluk yaşayabilir. Sizin için DEHB hakkında merak edilenleri derledik. İşte detaylar...

"Şimşek Tekniği" ile literatüre giren Türk doktordan yeni haber

7 Mayıs 2024 at 10:51
Prof. Dr. Şaban Şimşek, glokomda göz içinden dışarı çıkmakta zorlanan ve birikerek göz tansiyonunu artıran sıvının dışarı çıkmasını kolaylaştıran çalışmasıyla tıp literatürüne girmişti. Oftalmoloji dalında dünyanın bilimsel değeri en yüksek dergilerinden birinde yayınlanan bu çalışma sayesinde artık dünyanın farklı ülkelerinden cerrahlar, Türk hekimin soyadıyla anılan "Şimşek Tekniği" ni uygulayacak. Dr. Şimşek şimdi de çok eskimiş, sertleşmiş, göz içindeki bazı hücrelerin azaldığı zor kataraktlarda, eski teknikle yeni tekniğin avantajlarını birleştirerek ameliyatın en kritik aşamasını sıfır travma ile gerçekleştiren çalışmasıyla tıp literatürüne girmeye aday. Habertürk Sağlık Yazarı Ceyda Erenoğlu'nun haberi

Dün — 6 Mayıs 2024Sağlık

BioNTech'ten ilk çeyrekte 315,1 milyon euro zarar

Tarafından: NTV
6 Mayıs 2024 at 17:30
BioNTech'ten ilk çeyrekte 315,1 milyon euro zarar

Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Covid-19 aşısına talebin düşmesi nedeniyle ilk çeyrekte 315,1 milyon euro zarar etti.

BioNTech'in, ocak-mart dönemine ilişkin bilançosuna göre, 2023’ün ilk çeyreğinde 502,2 milyon euro net kar eden şirket, bu yılın ocak-mart döneminde 315,1 milyon euro net zarar açıkladı. Şirketin geçen yılın ilk çeyreğinde 14,24 euro olan hisse başına net karı da bu yılın aynı döneminde 2,05 euroya indi. BioNTech'in geliri ise bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 85 azalarak 187,6 milyon euroya geriledi. Şirket, 2023'nin ilk çeyreğinde 1 milyar 277 milyon euro gelir elde etmişti. Şirket açıklamasında, finansal sonuçlardaki değişimin, şirketin dünya genelinde Covid-19 aşılarının satışından elde edilen gelirlerinin düşmesinden kaynaklandığı belirtildi. “BioNTech, tüm yıl gelirlerinin yaklaşık yüzde 90‘ını 2024’ün son aylarında elde etmeyi bekliyor” ifadelerine yer verilen açıklamada, şirketin halen 2024/25 aşılama sezonu için başka bir varyanta adapte Covid-19 aşısı üzerinde çalıştığı bildirildi. Açıklamaya göre, Covid-19 salgını sonrası odak noktasını kanser ilacı geliştirmeye kaydıran şirket, ilk kanser ilacını 2026’da piyasaya sürmeyi planlıyor. BioNTech, bulaşıcı hastalıklar alanında ise sıtma, tüberküloz ve tüberküloza karşı aşı adayları için klinik testlere de başladı.

"FAALİYETLERİMİZİ HIZLANDIRMAYI PLANLIYORUZ" BioNTech Üst Yöneticisi (CEO) ve Kurucu Ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, yılın geri kalanında, varyanta adapte bir Covid-19 aşısı geliştirmeyi ve ticarileştirmeyi planladıklarını kaydetti. Prof. Dr. Şahin, “Kanser ve bulaşıcı hastalıklar için pazarlanan ilaçlara sahip ticari bir şirket olma amacıyla onkoloji birimimizin tam potansiyelini gerçekleştirmeye yönelik klinik geliştirme faaliyetlerimizi hızlandırmayı planlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Bilim dünyası yeni corona virüse hazır

Tarafından: NTV
6 Mayıs 2024 at 17:04
Bilim dünyası yeni corona virüse hazır

Bilinmeyen çeşitleri de dahil olmak üzere çok çeşitli corona virüslere karşı koruma potansiyeline sahip yeni bir aşı geliştirildi. Aşı, bağışıklık sistemini birçok farklı tipte corona virüste paylaşılan proteinleri hedef alacak şekilde eğitiyor. Sağladığı koruma onu aynı ailedeki bilinen ve bilinmeyen tüm virüslere karşı etkili kılıyor.

Bilim insanları, henüz bilinmeyen çeşitleri de dahil olmak üzere çok çeşitli corona virüslere karşı koruma potansiyeline sahip bir aşı geliştirdi. Farelerde test edilen deneysel aşı, potansiyel olarak pandemik bir virüs ortaya çıkmadan önce aşıların tasarlandığı ve üretime hazırlandığı "proaktif aşı bilimine" yönelik stratejide bir değişikliğe işaret ediyor. Aşı, farklı koronavirüslerden gelen zararsız proteinlerin küçük nanopartiküllere eklenmesiyle yapılıyor ve bu proteinler daha sonra virüslerin istila etmesi durumunda vücudun savunmasını harekete geçirecek şekilde enjekte ediliyor.

BİRÇOK FARKLI TİPTE CORONA VİRÜSE SALDIRIYOR Aşı, bağışıklık sistemini birçok farklı tipte corona virüste paylaşılan proteinleri hedef alacak şekilde eğitiyor. Sağladığı koruma bu nedenle son derece geniş ve bu da onu aynı ailedeki bilinen ve bilinmeyen tüm virüslere karşı etkili kılıyor. Cambridge Üniversitesi'nde yüksek lisans araştırmacısı Rory Hills pandemi ortaya çıkmadan aşı üretimi sağlamakla ilgili, "Nispeten basit bir aşının, bir dizi farklı virüse karşı yanıt sağlayabildiğini gösterdik. Bu bizi daha pandemi başlamadan aşı üretme hedefimize doğru bir adım ileriye taşıyor" diye konuştu.

GENİŞ BAĞIŞIKLIK TEPKİSİ Fareler üzerinde yapılan testler, aşının 2003 SARS salgınına neden olan patojen olan "Sars-Cov-1" de dahil olmak üzere, corona virüslere karşı geniş bir bağışıklık tepkisi oluşturduğunu gösterdi. Aşının insanlarda güvenli ve etkili olduğu bulunursa, seçeneklerden biri onu diğer koronavirüslere karşı koruma sağlama avantajıyla birlikte bir Covid karşıtı güçlendirici olarak kullanmak olabilir.

Kuaförde serum taktırıp acillik olan var

6 Mayıs 2024 at 16:40
Türkiye Acil Tıp Derneği'nden Doç. Dr. Özlem Dikme son yıllarda internet fenomenleri ve sosyal medyanın da etkisiyle moda haline gelen ve 'Atom', 'Vitamin kokteyli', 'Gençleşme iksiri' gibi sloganlarla vatandaşa sunulan hastane dışı serum uygulamaları nedeniyle acil servislere alerjik şokla getirilen hasta sayısında artış olduğunu söyledi. Doç. Dr. Dikme, vatandaşların sağlık kabinleri, evinin salonu, hatta kuaför salonunda dahi serum taktırdığına dikkat çekerek, “Kuaförde ya da evinde serum taktırıp alerjik şoka giren, hatta kalbi durup zor döndürülen vakalar var" dedi. Doç. Dr. Dikme, serum uygulamalarının kesinlikle doktor gerekli gördüğü takdirde ve tam teşekkülü hastanelerde yapılması gerektiğini de vurguladı

Cilt tipine göre uygun güneş kremi nasıl seçilir?

6 Mayıs 2024 at 15:52
Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte güneş kremi kullanımı konusu tekrar gündeme geldi. Cilt tipine uygun güneş kremi seçiminin önemli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Vildan Yazıcı, güneş kremi seçerken dikkat edilmesi gereken noktaları ve doğru kullanım tekniklerini açıkladı

Oyuncu Saruhan Hünel ameliyat oldu

Tarafından: NTV
6 Mayıs 2024 at 14:52
Oyuncu Saruhan Hünel ameliyat oldu

Bir süredir kalp rahatsızlığı yaşayan ünlü oyuncu Saruhan Hünel'in ameliyat edildiği öğrenildi. Ünlü oyuncunun kardeşi Aslı Hünel, ağabeyinin durumunu sosyal medya hesabından duyurdu.

Ünlü oyuncu Saruhan Hünel'in ameliyata girdiği ortaya çıktı.

Bir süredir kalp rahatsızlığı yaşayan Hünel'in, ameliyata alındığını kardeşi Aslı Hünel sosyal medya hesabından paylaştı.

Aslı Hünel paylaşımında, "Canım ağabeyim Saruhan Hünel bir süredir kalp ile ilgili sıkıntı yaşıyordu. Bu sabah kalp ameliyatına alındı. Sevenlerimiz dua ederse mutlu oluruz. Yer gök dua iyi olacaksın Allah'ın izniyle" sözlerine yer verdi.

Sultangazi Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi'nde ameliyattan çıkarak yoğun bakıma alının Saruhan Hünel'in operasyonun başarılı geçtiği belirtildi. 

Ağabeyinin ameliyattan çıktığını ifade eden Aslı Hünel; "Bugün yoğun bakımda kalacak. Arayan sonra herkese teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

"Hava kalitesi astımı ve şiddetini etkiliyor"

6 Mayıs 2024 at 14:47
Hem çocuklarda hem yetişkinlerde artan astım hastalığına dikkati çeken Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Astım belirtileri arasında nefes darlığı, hırıltılı solunum ve öksürük bulunur. Özellikle küresel ısınmaya bağlı ortaya çıkan iklim değişiklikleri, hava kirliliği, işlenmiş ve paketli gıda tüketimin artması, alerjenlere daha sık maruz kalma, deterjan gibi çeşitli kimyasal maddelerin yaygın kullanımı gibi çevresel faktörler, astım dahil bütün alerjik reaksiyonların görülme sıklığını ve şiddetini artırdığı bilinmektedir” dedi

Bıldırcın Yumurtası Besin Değeri: Bıldırcın Yumurtası Kaç Kalori?

6 Mayıs 2024 at 16:58
Sağlamış olduğu faydalar ile birlikte bıldırcın yumurtası önemli bir besin kaynağıdır. Yumurta zaten başlı başına önemli olması ile beraber bıldırcın ayrı bir etki ve katkı sağlar. O yüzden düzenli olarak 7'den 70'e herkesin tüketmesi gerektiği besinler içerisinde yer alır. Tabii diğer birçok besin kaynağında olduğu gibi Bıldırcın yumurtasını da dengeli şekilde tüketmek önemlidir.

Beyaz Peynir Besin Değeri: Beyaz Peynir Kaç Kalori?

6 Mayıs 2024 at 16:23
Beyaz peynir, çok güzel ve çok lezzetli bir besin kaynağı olmaktadır. Beyaz peynir diyet yiyecekleri listesinde de en başta yer almaktadır. Özellikle çok şişman olan kişilerin sabahları beyaz peynir tüketmesi önerilmektedir. Akşam saatlerinde tüketilmesi de çok fazla önerilmez. Beslenme uzmanlarına göre, akşam 6'dan sonra yemek yememeniz tavsiye edilir.

Daha iyi bir uyku sağlığı için öneriler!

6 Mayıs 2024 at 00:32
Hafif burun çekmelerden yüksek sesli tıslamalara ve homurdanmalara kadar horlama oldukça yaygın bir problem. Yetişkinlerin tahminen yüzde 45'i ara sıra, yüzde 25'i ise düzenli olarak bu sorunla karşı karşıya geliyor. Peki neden horlarız ve bunun önüne nasıl geçebiliriz? İşte, daha iyi bir uyku sağlığı için dikkat etmeniz gerekenler!

Baharda göz alerjilerine dikkat!

Tarafından: NTV
6 Mayıs 2024 at 11:29
Baharda göz alerjilerine dikkat!

Bahar ve yaz aylarında göz alerjisi şikayetlerinde artış yaşanıyor. Bu durumun en temel nedenleri arasında da, polenler ve güneş ışınları var. Uzmanlar uyarıyor, önemsenmeyen ve tedavi edilmeyen göz alerjileri ilerleyen yıllarda görme kaybına neden olabiliyor. (Haber: Beyzanur Özer)

Dünden önceki günSağlık

Kene ısırığı nasıl anlaşılır?

Tarafından: NTV
5 Mayıs 2024 at 17:31
Kene ısırığı nasıl anlaşılır?

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yurdumuzda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının görülme sıklığı da artmaya başladı. Hastalığın bulaştırıcısı kenelerin insanlara tutunmasıyla birlikte başlayan KKKA nasıl anlaşılır, kene ısırığında ne yapmanız gerekiyor? İşte merak ettikleriniz...

❌
❌